Zobacz pełną wersję : Rozterki z SB-900
remiksson
26-03-2009, 02:41
Panowie i Panie fotograficy, zakupiłem lampę SB-900 i mimo wertowania róznych forów nie znalazłem potrzebnych informacji. Dlatego też zwracam się z tym do Was.
Drodzy forumowicze, powiedzcie mi czy lampa ta jest uszczelniania? Bo jesli tak to dlaczego Nikon nie podaje tego do publicznej wiadomości? A jesli nie jest to co daje zastosowanie kołnierza uszczelniającego stopkę?
I jeszcze coś: czy jeśli użyję obiektywu o ogniskowej powiedzmy 50 mm, lampa uwzględni cropa podczas pracy z matrycą DX? Jak wiadomo 50 mm daje po cropie w przybliżeniu 75 mm, lampa odczytuje z obiektywu jego rzeczywistą ogniskową i taką też wyświetla, lecz przecież pomiar światła w dużym stopniu zależy od faktycznej ogniskowej "widzianej" przez aparat.
Sb900 rozpoznaje czy korpus jest dx czy fx i zależnie od tego zmniejsza, lub nie kąt rozsyłu światła. Powoduje to min. lepsze zarządzanie energią i bateryjki starczą na dłużej. Sb800 nie miała takiej funkcjonalności i ustawiała się tylko względem ogniskowej.Co do uszczelnień to niech się wypowie ktoś mądrzejszy.
qwerty1237
26-03-2009, 10:16
Stopka lampy nie jest uszczelniona. Mozna dokupic specjalnego kondoma made by Nikon.
remiksson
26-03-2009, 11:47
Wiem, ze stopka lampy nie jest uszczelniona i właśnie o tym napisałem :) Chodzi mi o to jaki sens ma zastosowanie owego gumowego kołnierza na stopkę jeśli sama lampa nie jest uszczelniona?
A co do kąta rozsyłu światła to też wyczytałem w instrukcji. Ale kąt rozsyłu a ogniskowa to dwie różne rzeczy. Chodzi mi o to czy SB900 bierze pod uwagę zmianę ogniskowej po cropie przy matrycy DX podczas ustalania parametrów błysku?
Wiem, ze stopka lampy nie jest uszczelniona i właśnie o tym napisałem :) Chodzi mi o to jaki sens ma zastosowanie owego gumowego kołnierza na stopkę jeśli sama lampa nie jest uszczelniona?
A co do kąta rozsyłu światła to też wyczytałem w instrukcji. Ale kąt rozsyłu a ogniskowa to dwie różne rzeczy. Chodzi mi o to czy SB900 bierze pod uwagę zmianę ogniskowej po cropie przy matrycy DX podczas ustalania parametrów błysku?
Nawet jeśli lampa nie jest uszczelniona całą lampa to dzięki uszczelnieniu stopki chronimy aparat więc na pewno jest sens stosować.
Nikon chwali się że SB-900 jest przystosowana do DX jak i FX więc na pewno bierze pod uwagę ogniskową i odpowiednio koryguje.
Róznica pomiędzy DX i FX to nie zmiana ogniskowej, tylko kąta widzenia. Mnożenie ogniskowej to skrót myślowy, aby można to łatwiej sobie wyobrazić. 50mm na dx to wycinek kadru z 50mm na fx. Sprawa została szeeeeroko opisana na forum np. w wątku "dx kontra fx".
wojciech21
07-04-2009, 22:40
Witam.
Ja tak pociągnę trochę temat Lampy SB 900.
Mianowicie posiadam taki sprzęt: Nikon D80 + Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD.
Chce kupić ową lampę SB 900 lecz nie wiem czy będzie ona odczytywała ogniskową z tego obiektywu :/
Z aparatu wszystkie dane ładnie zbiera bo miałem ją już założoną, lecz gdy kręciłem obiektywem to na wyświetlaczu lampy odczyt ogniskowej się nie zmieniał (chyba ze te ustawienia tylko zmienia sie w manualu a w automacie lampa nie pokazuje aktualnej ogniskowej :/
Jeżeli możecie mi podpowiedzieć był bym wdzięczny :)
Pozdro 4 all
np w SB-800 jeżeli miałeś założony dyfuzor (mydelniczke) to lampa nie bawiała się palnikiem. Po zdjęciu mydelniczki odrazu słychać zabawę w palniku...
A w jakim położeniu miałeś palnik?
Z dyfuzorem czy bez?
wojciech21
07-04-2009, 23:33
Lampa była założona bez dyfuzora, natomiast było słychać jakieś ruchy palnika, ale to wydaje mi się bardziej przy ostrzeniu, a nie zmianie ogniskowej, choć niczego nie wykluczam.
wasilewskipiotr
08-04-2009, 03:49
czy jeśli użyję obiektywu o ogniskowej powiedzmy 50 mm, lampa uwzględni cropa podczas pracy z matrycą DX?
"SB-900 automatycznie wykrywa rodzaj matrycy w aparacie (DX lub FX – dzięki temu reguluje kąt wysyłania błysku)"
...
no i chyba masz podpowiedz
...
zreszta nie mam tej lampy ale juz po samym zdjeciu wyswietlacza idzie wyciagnac jakies wnioski
http://fotoblogia.pl/galeria/nikon-sb-900/SB900_LCD_DX.jpg.html
...
i skoro rozroznia dx od fx musi brac pod uwage roznice w ogniskowych ,no bo tak nawet na logike w jakim innym celu by je rozrozniala???
pozdr
Witam Panowie. Mam pytanie a nie chce otwierać nowego tematu. Czy sb900 założona na body typu d80 czy d90 nie wygląda trochę śmiesznie, mam na myśli czy nie jest za duża??? Czy mógłby ktoś wrzucić ze dwa zdjęcia jak to razem wygląda?
Dzięki i pozdrawiam.
Vanitari
09-04-2009, 19:34
Witam Panowie. Mam pytanie a nie chce otwierać nowego tematu. Czy sb900 założona na body typu d80 czy d90 nie wygląda trochę śmiesznie, mam na myśli czy nie jest za duża??? Czy mógłby ktoś wrzucić ze dwa zdjęcia jak to razem wygląda?
Dzięki i pozdrawiam.
Nie masz się czego obawiać wygląda bardzo dobrze :mrgreen:, a tak serio mówiąc to jej rozmiary w niczym nie przeszkadzają nawet jeśli używam obiektywu a znikomych rozmiarach np. Nikkor 50mm f1,8
wojciech21
09-04-2009, 19:45
Potwierdzam, ja mam D80 z gipem i wygląda to razem super :D ,ale przecież nie o wygląd tu chodzi :) Nawet jak by śmiesznie wyglądało to i tak bym kupił.
A właśnie dzięki za podpowiedzi. Okazało się że lampa była założona z dyfuzorem. Zdjąłem go i śmiga aż miło.
Teraz pędzę cieszyć się nowym nabytkiem :)
Pozdro!
Dzięki i pozdrawiam.
Wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/7898/dscf8186.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/3859/dscf8188.jpg)
Ja planuje dokupić gripa bo trochę mniej wygodnie się z lampa trzyma. Chyba mam za dużą rękę :-P
Niedzwiedz
09-04-2009, 20:55
używałem sb900 w deszczu , śniegu i nic jej nie było ale okolostopkowe tematy okręciłem taśma:)
Może pomyliłeś pierścienie, bo to co piszesz jest nie możliwe, chyba że masz padniętą sztukę ale obiektywu.
Wygląda to tak:
IMO - jednak trochę śmiesznie :)
Z większym szkłem już wygląda normalnie. Kupując SB-900 zastanawiałem się również nad ta kwestią, ale stwierdziłem że nie to jest ważne. Swoją drogą dla mnie to normalny widok i myślałem, że będzie gorzej.
remiksson
11-04-2009, 03:49
Lampę kupujesz po to aby nią doświetlać czy aby mieć +5 do lansu? Bo dla mnie to bez róznicy jak wygląda moj aparat, dopóki robi zdjęcia w należyty sposób to moze sobie wygladac nawet jak pół d..y zza krzaka. A jak chce zeby coś ładnie wyglądało to kupuję rzeźbę lub obraz albo zmieniam tapetę w pokoju.
Kamiel dzięki za zdjęcia. Jak dla mnie to jest trochę za duża ale pewnie idzie się przyzwyczaić.
Lampę kupujesz po to aby nią doświetlać czy aby mieć +5 do lansu? ...
lol
a ile jest za dwie lampy?
Generalnie jest taki "cennik" dodatków lanserskich w półświadku foto.
Nie licząc body (body to nie jest płaszczyk):
podniesiona lampa wbudowana - 1p
SB-400 - 2p
SB-600 - 3p
SB-800 - 4p
SB-900 - 5p
Light sphere na SB - 6p
Grip zaiennik - 4p
Grip oryginał - 6p
Osłona na teleobiektywie - 2p
Pokrowiec silikonowy na body (szara seria) - 2p
Statyw - 4p
Teleobiektyw <200mm - 5p
Za każde dodatkowe 100mm teleobiektywu - 1p
1p - 1 punku lansacji
kurde, niewiedzac o tym podbilem sobie lans o 4p ;), a za zakup wezyka dostane chociaz 0.5p? ;)
kurde, niewiedzac o tym podbilem sobie lans o 4p ;), a za zakup wezyka dostane chociaz 0.5p? ;)
hjehje, no raaaczej, ale musisz mieć go cały czas wpiętego, żeby punkty były zaliczone, bo jak ktoś ma zakupiony sprzęt i go nie "wpina" to dostaje punkty karne :(
remiksson
14-04-2009, 18:01
hjehje, no raaaczej, ale musisz mieć go cały czas wpiętego, żeby punkty były zaliczone, bo jak ktoś ma zakupiony sprzęt i go nie "wpina" to dostaje punkty karne :(
A jak się kształtuje klasyfikacja punktów karnych za niewpięty na stałe sprzęt? :)
To samo, tylko że na minus ;)
remiksson
14-04-2009, 19:32
Ajj no to wygląda na to że wychodzę na zero :)
mArKo-85
04-05-2009, 22:37
przepraszam że tak wejdę w zdanie, jednak mam pewne pytanko które mnie ostatnio męczy.
Tak wertowałem sobie różne tematy o tej lampie i wkońcu ją kupiłem.
Zastanawia mnie jednak pewna kwestia.
Czy jest możliwe wyzwalanie tej lampy przez fotocelę (nie zewnętrzną) ? w instrukcji raczej nie znalazłem żeby dało się to jakoś ustawić.
Działa cls, wyzwalanie z body, jednak czasem jest potrzeba żeby wyzwolić lampę błyskiem innej lampy bez żadnego ttl i innych bajerów. poprostu zwyczajnie ustawić moc i wyzwolić ją za pośrednictwem innej.
Da się to zrobić w sb-900 ?
niby nie jest to niezbędne, ale jest to trochę nurtujące, że lampy za 200 zł są nieraz z wbudowaną fotocelą a w tej jakoś nie umiem znaleźć takiej opcji.
Pozdrawiam
przepraszam że tak wejdę w zdanie, jednak mam pewne pytanko które mnie ostatnio męczy.
Tak wertowałem sobie różne tematy o tej lampie i wkońcu ją kupiłem.
Zastanawia mnie jednak pewna kwestia.
Czy jest możliwe wyzwalanie tej lampy przez fotocelę (nie zewnętrzną) ? w instrukcji raczej nie znalazłem żeby dało się to jakoś ustawić.
Działa cls, wyzwalanie z body, jednak czasem jest potrzeba żeby wyzwolić lampę błyskiem innej lampy bez żadnego ttl i innych bajerów. poprostu zwyczajnie ustawić moc i wyzwolić ją za pośrednictwem innej.
Da się to zrobić w sb-900 ?
niby nie jest to niezbędne, ale jest to trochę nurtujące, że lampy za 200 zł są nieraz z wbudowaną fotocelą a w tej jakoś nie umiem znaleźć takiej opcji.
Pozdrawiam
Da się. Poczytaj o trybie SU-4.
mArKo-85
04-05-2009, 23:47
Dzięki Piotr_ za naprowadzenie :)
Instrukcję czytałem kilka razy już, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że tak się to może ustawiać. Swoją drogą troszkę mnie zmylił brak jakiejkolwiek wzmianki wprost używającej określenia "fotocela".
Faktycznie to działa.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
Witam.
Ja tak pociągnę trochę temat Lampy SB 900.
Mianowicie posiadam taki sprzęt: Nikon D80 + Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD.
Chce kupić ową lampę SB 900 lecz nie wiem czy będzie ona odczytywała ogniskową z tego obiektywu
Naturalnie i bez żadnej łaski.
Dzięki Piotr_ za naprowadzenie :)
Instrukcję czytałem kilka razy już, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że tak się to może ustawiać. Swoją drogą troszkę mnie zmylił brak jakiejkolwiek wzmianki wprost używającej określenia "fotocela".
Faktycznie to działa.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
Chociaz instrukcje od sb-900 przeczytalem ze 2 razy, to brak slowa "fotocela" chyba zbil mnie z tropu. Bo gdyby nie przypadek i watek na tym forum, to do dzis bym nie wiedzial, ze mam taka opcje w lampie ;)
Takze to chyba bardziej pospolity problem.
Witam mam problem z przegrzewaniem się 900-ki .Czy ktoś może mi pomóc ? nie robiłem serią poprostu w plenerze około 120 zdjęc a przerwa między mimi około 1min może mniej .
Witam mam problem z przegrzewaniem się 900-ki .Czy ktoś może mi pomóc ? nie robiłem serią poprostu w plenerze około 120 zdjęc a przerwa między mimi około 1min może mniej .
Wyłącz czujnik (przeszkadzajkę) lub używaj baterii alkaicznych 1,5V zamiast akumulatorów 1,2V. To się akumulatorki przegrzewają i czyjnik "myśli", że to lampa , dlatego załącza system bezpieczeństwa.
Znana wada SB-900 ;) W SB-800 był koszyk na piątąbaterię i aku tak nie dostawały po kościach jak w SB-900.
Przegrzewają się nie akumulatorki a tranzystor (winą jest prąd jaki dają akumulatorki więc pośrednio mają z tym współudział), było na forum o tym więc wszystko jest w archiwum
Przegrzewają się nie akumulatorki a tranzystor (winą jest prąd jaki dają akumulatorki więc pośrednio mają z tym współudział), było na forum o tym więc wszystko jest w archiwum
No tak tak, ale ja w skrócie napisałem :) Oczywiście akumulatorki nie mają wbudowanego czujnika, ale to ich wina, że lampa się "wywala ;)
jeśli wyłacze czy nic innego się nie stanie ? Bo mówiono mi że lampa może sie sfajczyc .
Tego nikt nie wie na pewno, ale też nie spotkałem się na sieci z informacją że komuś sfajczyła się 900, a trochę buszuję po stronach (nie tylko polskich)
jeśli wyłacze czy nic innego się nie stanie ? Bo mówiono mi że lampa może sie sfajczyc .
Raczej się nie sfajczy. Czujnik ma pewną histerezę zadziałania, czyli margines gdzie jeszcze nie musi, a już działa. Z tego co wiem, jest to duuuużo na wyrost.
Jak poczujesz, że gdzieś robią grilla (a będziesz w kościele robił zdjęcia) to czas chyba przyhamowac z seriami ;)
A tak serio to chyba byś musiał walić serie na 1/1 mocy żeby przegrać lampę, ale prędzej Ci akku padną.
spasiba za pomoc .Pozdro .