PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesienny szlak...

T_P_
25-03-2009, 22:36
Wprawdzie trochę wiosny, trochę zimy za oknem i obecnie odmienne klimaty są nam bliższe, niemniej pozwólcie, że zaprezentuję kilka kadrów z ubiegłorocznej jesieni...

Tym samym zapraszam do kolejnego cyklu, początkiem którego jest niniejsza praca...

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img111.imageshack.us/img111/5310/jesiennyszlakczi.jpg)

F80, Nikkor AF-S 24-85 f/3,5-4,5 G, Fuji Reala

T_P_

Aames
25-03-2009, 23:14
Jeśli mogę coś powiedzieć, to po pierwsze deko za mocne światło miałeś, co zaowocowało przepałami na słupkach i na trawie, a poza tym połówka której użyłeś(tak strzelam:)), za mocno przyciemniła górę. Poza tym kadr bardzo przyjemny.

harb
25-03-2009, 23:17
ładnie - w pierwszej chwili uderzyło mnie sporo zieleni, ale po chwili jest ok.

Marian K
25-03-2009, 23:19
Bardzo ładne,piękna jesień.
Pozdrawiam M.

sea21
25-03-2009, 23:43
Bardzo przyjemne. Kadr na duży plus. Kolorki typowo analogowe. Jedyne do czego mogę się przyczepić to zbyt mocna połówka. Ogólnie na plus:) Aż mi się cieplej zrobiło ;)

T_P_
26-03-2009, 00:03
Jeśli mogę coś powiedzieć...

Ależ oczywiście, każda opinia mile widziana...

...po pierwsze deko za mocne światło miałeś, co zaowocowało przepałami na słupkach i na trawie, a poza tym połówka której użyłeś(tak strzelam:)), za mocno przyciemniła górę...

Po części przyznaję rację... Bowiem tu i ówdzie wdarły się przepały... Miałem bowiem dwie możliwości- naświetlać tak, by zniwelować owe przepały, bądź też na zacienione partie drogi i dalej ratować się filtrami... Wybrałem drugą opcję, tym bardziej, iż zwisające gałęzie oraz partie drzew w prawym rogu i tak pozostawały dość mocno zacienione... :???: a motyw wyrazistej drogi na tym zdjęciu jest dla mnie bezcenny... :-D

T_P_

P.S. Dziękuję za pozostawione opinie... Myślę, że znajdę jakie ujęcie bez powyższych mankamentów... ;)

Szuwar
26-03-2009, 00:37
Bardzo ładny kadr.

Góra mimo wszystko troszkę za ciemna. Ale tylko troszkę.

A połówka dała Ci chyba zafarb, bo zieleń na podłodze typowa dla Fuji - czyli niebieskawa, a drzewa tak od połowy kadru właśnie już zielone ala Kodak :-D. Wiem coś na ten temat ;-):grin:

I spróbowałbym wyciągnąć choć troszkę te chmurki po lewej nad linią lasu - taka przyprawa dla wykwintnego dania.

erde
26-03-2009, 00:42
klimat analoga robi fajne wrażenie. mnie się podoba. przypominają mi się slajdy autorstwa mojego taty

kulten
26-03-2009, 01:26
W pierwszej chwili zdecydowanie chciałem sie zgodzić z kolegą Aamesem ale to tylko do momentu gdy zauważyłem, że t zdjęcie z analoga. A rzadko widzę takie ładne niecyfrowe.

borregaard
26-03-2009, 08:16
Mnie tam,w sumie ,mało interesuje czy to cyfra,czy analog....i tak i jedno i drugie obrabiamy,więc możnaby deko więcej tego niebieskiego ściągnąć z drogi i "urealnić"kolor trawy na łące..... a reszta przyjemna..

urbik
26-03-2009, 08:23
Jakoś brakuje mi troszke prawej strony, i szkoda tych przepalonych palików, ale ogólnie przyjemne w odbiorze-pozdrawiam

langus
26-03-2009, 13:00
jest OK, ładne odcienie zieleni

T_P_
27-03-2009, 21:37
Witajcie,

dziękuję za pozostawione opinie i uwagi... Przemyślę, pokombinuję na tyle ile potrafię oraz sumienie pozwala i zobaczymy co wyjdzie... Jak będzie czym się pochwalić, to uczynię to na koniec cyklu... :-D

Tymczasem jednak zapraszam do kolejnej odsłony...

2.

źródło (http://img513.imageshack.us/img513/7879/jesiennyszlakczii.jpg)

T_P_

langus
27-03-2009, 21:46
ten kadr zdecydowanie lepszy, wiecej tu jakby dynamiki, brakuje jeszcze u dołu fotki kierownicy roweru i właśnie jadę tą drogą ;-) podoba mi się :-)

kulten
27-03-2009, 21:53
Ja wolę zdecydowanie 1nkę zwłaszcza dzięki gałęziom z góry, które dają dobrą oprawę.

swiatlo
28-03-2009, 01:01
Bardzo dobre i ciekawe. Dwójka bardziej mi się podoba ze względu na światła. Mają taki analogowy styl, taki jakby ze slajdów. A to duży komplement.

Szuwar
28-03-2009, 12:34
Ooo ... dwójeczka równie przyjemna. Ciepła, z ładnym światłem.

Uciąłbym może 0,5 cm z lewej - tak żeby odciąć ten słup. Nie przeszkadza, ale .... :-D.

Dawaj następne ....

harb
28-03-2009, 12:41
dwojka bdb - takie foteczki to prawdziwy krajobraz, sielski, w ładnych kolorkach i z fajnym swiatłem, nieprzekombinowany - to jest to, gratki :-D

borregaard
28-03-2009, 13:49
Nie moge się powstrzymać....parę lat temu każdy posiadacz wypasionej lustrzany marzył o ...chociażby Olim 1400XL...i były ochy i achy...Obecne cacka cyfrowe dają ,zdecydowanie, większe możliwości....a każda kaszana analogowa wywołuje zachwyt...Natomiast nie przybywa analogowców..i w głębi ducha to tylko sentyment,ale powtarzanie,że .."nie ma jak analog" , "klimat analoga".....to robi ze mnie ..drapieżne zwierzę.Nie znajduję,żadnego,plusa przemawiającego na korzyść analoga....Skanowanie,spi.....a obróbka i po tym ...sorry to analog... sprawia,że toczę pianę z gęby...
Robisz fotę,to sam decydujesz..cyfra czy analog...i tyle.Sam robię Minoltą 800Si....ale nigdy nie buduję sobie bazy na tym tle.....Podoba się lub nie...
To dokładnie jak ideologia "zielonych".....ale ona wk....a mnie jeszcze bardziej....

TP..nie bierz tego do siebie,bo Twoje są całkiem przyzwoite....tak ogólnie mnie naszło...:-D

mamoń
28-03-2009, 16:41
Andrzej,..masz całkowitą rację,..nie ważne CZYM,ale JAK...

swiatlo
28-03-2009, 17:54
To się nazywa "nostalgia". Dlaczego w erze cyfry specjalnie kupuje się filtry aby imitować wyprane zdjęcia z lat 60-tych? Dlaczego robi się b/w, dlaczego robi się winiety, dlaczego specjalnie się stara aby nadać wygląd slajdów, ilforfów czy velvii? Dlatego bo człowiek jest sentymentalny. Lubi stare tylko dlatego bo jest stare. Bo już odeszło.
Dlaczego więc nie pstrykamy tylko na ilfordzie? Dlatego bo pstrykając na ilfordzie nie masz wyboru, masz ilford i basta. Natomiast pstrykając cyfrą masz wybór wszystkiego. Włączając ilforda. I to z przyjemnością robisz.
Obrazek zamieszczony w tym wątku ma wygląd kliszy. Ma wygląd slajdu. Nasycenie, lekkie rozmycie, kontrasty. Dlatego mi się podoba. Bo ma wartość sentymentalną. Zdjęcie jest uderzeniem w emocje, natomiast zamieszczając po prostu typowe cyfrowe zdjęcie tej nostalgicznej emocji często brakuje.
A już zupełnym nonsensem jest oczywiście wypowiedź gkrz że on tylko zrzuca matrycę bo niby to "nie zniekształca rzeczywistości" czy podobny nonsens jaki wypowiedział. Good luck! Niech on tylko zamieści to zastrzeżenie w nagłówkach swoich zdjęć abym nie nie musiał wchodzić na jego wątki.

Poza tym dodam że zdjęcia cyfrą wyglądają tak samo. Nawet jak zrobisz typową obróbkę to wyglądają tak samo - takie samo wyostrzenie, takie same kolory, są po prostu identyczne. A każdy z nas chce aby jego zdjęcie wyglądało inaczej. Aby było inne, miało swoją własną sygnaturę. I powrót do nostalgii jest jedną z tych ucieczek w inność.
Oczywiście inność jest innością tylko wtedy jak naprawdę jest innością. Jak natomiast nagle wszyscy rzucają się na tą identyczną inność to ta inność przestaje już być innością. Jak wszyscy idą w inność, to wtedy powrót do normalności jest innością. Ale na tym polega i moda, i wszystko co ma związek z estetyką. Tak to jest.... :)

T_P_
28-03-2009, 21:34
Widzę, że ciekawa dyskusja toczyła się, ale pozwólcie, że odniosę się popierw do komentującego zdjęcia...

W pierwszej kolejności podziękuję za pozytywne opinie, które cieszą, a tym samym przekonują, by dalej tkwić w owej analogowej zabawie... A momentów słabości ostatnio wiele... Dziękuję Wam za to... :-D

...Uciąłbym może 0,5 cm z lewej - tak żeby odciąć ten słup. Nie przeszkadza, ale .... :-D...

Przyznaję rację... Moje niedopatrzenie podczas patrzenia w wizjer jak i na etapie prezentacji... :???:

Nie moge się powstrzymać...

borregaard, zamurowało mnie i nie wiem co mam napisać... :-D

Pomimo tego, że zaznaczyłeś, iz swoją wypowiedź nie kierujesz stricte w moją stronę, to pozwól, że wyrażę swoją opinię...

Mianowicie, w pierwszej kolejności wystawiając pracę, pisząc, że została popełniona aparatem analogowym nie czynię tego, by "budować jakąkolwiek bazę na tym tle..." Umieszczam ten napis po to, by potencjalny widz wiedział, przy użyciu jakiego sprzętu zostało zdjęcie popełnione i jaki materiał został wykorzystany...

Swego czasu stałem przed wyborem lustrzanki, materiałów i przeglądając różnorakie galerie, aż kipiałem ze złości, że autorzy prac nie czynią tego, tym samym ograniczając pewną wiedzę amatorowi... Można w tym miejscu również postawić pytanie- ile w dziale "Aparaty tradycyjne" przewija się pytań, na które nie tylko udzielam stosownym napisem odpowiedzi, ale również podaję przykład, jakie rezultaty można uzyskać stosując określony sprzęt czy materiał...

Jestem również przekonany, że osoby, które piszą pozytywne komentarze pod moimi pracami, nie czynią tego z uwagi na to, że były popełnione tylko i wyłącznie przy użyciu tradycyjnej techniki, ale również znajdują w nich coś, co zasługuje na uwagę, tudzież wywołuje stosowne emocje...

Kończąc pozwól, że pokrótce odniosę się do części Twojej wypowiedzi

...Nie znajduję,żadnego,plusa przemawiającego na korzyść analoga....Skanowanie,spi.....a obróbka i po tym ...sorry to analog... sprawia,że toczę pianę z gęby...

Tak, materiał trzeba kupić (koszt), a tym samym setek zdjęć podczas jednego pleneru zbytnio zrobić się nie da więc i liczyć na łut szczęścia jest zgubne... Oddać do zeskanowania celem publikacji również trzeba (koszt), ale nie wspomniałeś o najważniejszym... Mianowicie- poprawnym naświetleniu na etapie naciskania spustu migawki i brak podglądu uzyskanych rezultatów... Jest to chyba największy koszt jaki musi ponieść osoba, która nie miała uprzednio do czynienia z fotografią tradycyjną... Myślę, że tłumaczyć nie muszę co mam na myśli, gdyż wiem, że doskonale orientujesz się o jaki aspekt mi chodzi...

...Sam robię Minoltą 800Si...

Przyznam, że nie wiedziałem... Zapraszam więc do ukazania ostatnich rezultatów- bedziemy mieli pewne pole badawcze i punkty odniesienia, tym bardziej, że fotografia analogowa jest wyjątkiem na naszym Forum...

...Natomiast nie przybywa analogowców..i w głębi ducha to tylko sentyment,ale powtarzanie,że .."nie ma jak analog" , "klimat analoga".....to robi ze mnie ..drapieżne zwierzę...

Myślę, że przeczytałeś post kolegi swiatlo... Doskonale to ujął...

Dodam tylko, a tym samym zgodzę się z Tobą, że nie każda "kaszana" winna wywoływać zachwyt...

Andrzej,..masz całkowitą rację,..nie ważne CZYM,ale JAK...

Właśnie, ważne jak popełniasz fotografię, a nie ile godzin spędzasz przy komputerze patrząc się w ekran, dokonując odpowiedniego retuszu przy pomocy suwaczków... Więcej pisać nie będę, a Ci co znają moją osobę wiedzą, jakie mam stanowisko w tej materii...

Dawaj następne ....

Planuję coś jeszcze dodać, ale dzisiaj muszę odpocząć... :-D

T_P_

borregaard
29-03-2009, 08:05
Autentycznie nie miałem Ciebie na myśli,gdzieś się musiałem podpiąć i trafiło tu....Nie wydawało mi się celowym zakładanie bzdurnego wątku,jak magiel,o wyższości tego lub tego...Analogiem walczyłem od czasów szkolnych,czyli prawie jak od prekambru....czasami jestem też sentymentalny,ale to nic nie zmienia....:-D Nie zgadzam się z Czarkiem,że z cyfry wsio jest identyczne...Autor jest ,w większości przypadków ,widoczny...Jesteś ,bez problemu,w stanie poznać ,kto to zrobił...Posługujemy się narzędziami i tylko od nas zależy jaki jest efekt...z duszą czy bez...

Skrzat
29-03-2009, 11:06
Z zestawu wybieram 2-kę:-D

erde
29-03-2009, 11:09
2 o wiele bardziej mi się podoba. kolorki lepsze, fajne światełko. ogółem super

T_P_
29-03-2009, 19:39
Autentycznie nie miałem Ciebie na myśli...

Zaś nie brałem Twojej wypowiedzi bezpośrednio do siebie... Ot, taka opinia w poruszonym temacie... ;)

Zapraszam do kolejnej odsłony, bowiem ciekaw jestem, jakie będzie Wasze zdanie na temat niniejszej pracy:

3.

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/356/jesiennyszlakcziv.jpg)

T_P_

harb
30-03-2009, 07:29
trojka moze już nie taka jak nr dwa ale tez z tym sielskim klimatem :-D

swiatlo
30-03-2009, 08:04
Trójka to zbyt przesycona jak na mój gust. Kolor zielony aż krzyczy.

Szuwar
30-03-2009, 08:25
Ostatnie trochę za mocne kolorki i jedna rzecz mi się nie podoba. A mianowicie ten ułamek drogi po przy prawej krawędzi. Zachowałeś cały płot, ale droga trochę razi.

Sielskość jest super.

wojtek6308
30-03-2009, 09:20
Ładny sielski klimacik na wszystkich pracach, kolorki bardzo przyjemne :-D .
Najbardziej jednak 2, potem 1. Nr 3 też fajnie, tylko ten kawałeczek drogi
po prawej można by wyciąć.

Fremen
30-03-2009, 12:18
Z dotychczas zaprezentowanych zdecydowanie wybieram dwójkę - podoba się bez zastrzeżeń, ba - jest świetna!:) Potem zaś 3 i na końcu 1, na obu nie pasuje mi jasność i nasycenie zieleni. Natomiast same kadry super (poza tym skrawkiem drogi na 3).

T_P_
30-03-2009, 22:03
Dziękuję za odzew i pozostawione opinie...

Odnośnie kolorytu pracy, to trudno znaleźć linię obrony... Zgadzam się z Wami, że światło nazbyt ostre... Wprawdzie słońce miało się ku zachodowi, ale powinienem jeszcze trochę poczekać... Cierpliwość by wówczas popłaciła...

Również dzięki Waszym opiniom utwierdziliście mnie w tym, że kawałek drogi ukazany z prawej strony wadzi i stanowi in minus... Pokombinuję jeszcze i zobaczę jak będzie wyglądać z delikatnie uciętym płotem...

Odnośnie zaś zieleni, to przyznam, że Reala w pewnych warunkach oświetleniowych podkreśla ów kolor... Ile Superia miała w tym zakresie bardziej stonowaną charakterystykę, to Reala pokazuje pazur...

Tymczasem kolejna odsłona...

4.

źródło (http://img365.imageshack.us/img365/15/jesiennyszlakczvf.jpg)

T_P_

borregaard
30-03-2009, 22:13
Czwórka b.fajna.Podoba mi się.B.ładne kolorki,chyba najładniejsze z dotychczas prezentowanych...:-D

wojtek6308
30-03-2009, 22:31
Czwórka też b.dobra i jak napisał Andrzej, chyba najlepsza :-D .

T_P_
31-03-2009, 12:41
Dzięki bardzo...

T_P_

P.S. Namyślam się jeszcze nad jednym- bardziej szczegółowym kadrem, choć obarczony jest jednym mankamentem... W wolnej, dłuższej chwili dodam, by liczyć na Wasze opinie...

Fremen
31-03-2009, 15:03
Czwórka piękna! A zieleń rozświetlona akurat w tym przypadku współgra elegancko z drugą częścią kadru ;)

morzon
31-03-2009, 15:07
4. fajniutka :)

T_P_
02-04-2009, 21:33
Kolejny kadr z cyklu... Choć obarczony niewielkim (dla mnie :-D) mankamentem w postaci "duszków" z lewej strony, prezentuję, bowiem ciekaw jestem w szczególności, czy owy kadr ma rację bytu w szerszym gronie...

Zapraszam do oceny...

5.

źródło (http://img100.imageshack.us/img100/3148/jesiennyszlakczvi.jpg)

T_P_