Zobacz pełną wersję : uszkodzenie D60
Witam, jako ze jestem amatorem i nawet nie wiem jak szukac na forum informacji to zadam pytanie tu.
Nawet nie wiem jak zadac pytanie w SZUKAJ aby uzyskac odpowiedz.
Napisze to dosc łopatologicznie.
Dzis jak codzien wzielam aparat aby zrobic fotki moich szczeniat.
Otoz nie robi zdjec. Aparat działa, dziala rowniez w trybie M fokusa, ale nie wyostrza.
Na manulanym zrobi zdjecie, ale nie jest ostre, a jak przelacze na A to niestety cos "trzeszczy" kiedy naciskam spust migawki. Sama nie wiem jak to napisac co sie moglo stac, ale potrzebuje pomocy.
Apapart nigdy mi nie upadł, mam go od 3 miesiecy. Na gwarancji. D60.
Dodam tylko, ze tym aparatem wykonalam...14.000 zdjec.
mateo912
22-03-2009, 18:40
jaki obiektyw?
zdejmij go z body i spójrz do środka czy wszystko jest ok( żadne części nie połamane itp)
Ja sie niedziwie że niedziala. Nikon ma prawo się popsuć. W końcu niezawodne to ja bym powiedział o Canonach. Moj amatorska diagnoza- siadła ci migwka bo miałeś trefny egzemplaż albo masz aparat już długo.
Pozdrawiam i sie nie martw :D
To oddaj do serwisu. Może system autofokusa padł.
Janq,
Na manulanym zrobi zdjecie, ale nie jest ostre
To chyba jednak nie migawka, nie?
mateo912
22-03-2009, 18:48
Janq chyba żartujesz:D
Migawka jest dobra ,prawdopodobnie coś z AF w obiektywie
weś styki przetrzyj spirytucem pewnie o to chodzi:D
mateo912
22-03-2009, 19:11
Janqu zacznij być poważny może?
Oczywiście przetarcie styków nie zaszkodzi ale nie pomoże skoro coś "trzeszczy" przy ostrzeniu?
velaskez
22-03-2009, 19:30
Z obiektywem coś Ci się stało. Spróbuj przeczyścić styki spirytusem . Jak coś trzeszczy przy ostrzeniu to może silnik AF się rozpadł? Jaki masz obiektyw?
@Janq: Co do Canonów, zapomniałeś dodać że plastikowe i małe;) Wszyscy wiemy, że Canon robi dobre aparaty. Nikon zdjęcia.
Może to trzeszczenie to praca vr , radzę przeczyścić styki , może jakiś styk do końca nie kontaktuje , i aparat myśli że zdjęcie jest ostre a w rzeczywistości nie jest . Jeśli problem pozostanie , to znaczy że najprawdopodobniej masz popsuty af , i trzeba będzie oddać do serwisu .
Dziekuje wam kochani za cenne rady, ja takze mysle ze cos z AF sie stalo. Bo jak na obiektywie przestawie na M to migawka dziala, zdjecia sa, ale TAKZE nieostre.
Co do stykow, zabijcie mnie ale nie mam pojecia co to jest, chetnie bym przeczyscila ale nie wiem nawet w ktorym to jest miejscu.
Obiektyw mam standardowy do Nikona D60.
DX AF Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6 GII ED czy jakos tak.
Czy to zepsucie AF moglo byc spowodowane moją winą ? Ze np. zrobilam taka ilosc zdjec ? Wczesniej mialam lustrzanke Nikona 70, i mialam ją kilka lat, owszem, nie robilam tylu zdjec co teraz, a po raz pierwszy mam D60 i dobrze by bylo aby nie bylo to uszkodzenie z mojej strony.
Sprawdzilam obiektyw, nic tam nie lata, poza tym nie doszlo do uszkodzenia mechanicznego, aparat mi nigdy nie upadl.
Jutro pojade do serwisu i pokaze ten aparat.
Ale prosilabym Was jeszcze o wyjasnienie gdzie sa te styki, tak łopatologicznie dla amatora.
juz przeczyscilam, niestety nie dziala nadal, czyli chyba jednak padl autofokus :(
może to banalne co napiszę ale przełączając w obiektywie na M kręcisz pierścieniem ostrości w obiektywie?
w D60 jest drabinka w wizjerze co ułatwia ostrzenie ręczne i oczywiście zapalająca się kropa, jak padł silnik w obiektywie to ostrzymy ręcznie i zdjęcia muszą być ostre
najlepiej podpiąć inny obiektyw (ale z silnikiem) i sprawdzić czy wszystko ok, na 99% padł silnik w obiektywie kitowym - jak na gwarancji to i tak nie problem
a styki: obiektyw - te bolce przy bagnecie; puszka - blaszki w gnieździe gdzie wpinasz szkło, tak najprościej :)
jeśli problem nie rozwiązany to polecam udać się do serwisu . W moim służbowym 18-135mm padł po 3 tygodniach AF ( rzężenie , warczenie ). W serwisie powiedzieli że te 18-105 i 18-135 tak miewają dość często bo są tanie szkła i nie jest w nich najepszej jakości AF.
Zrobili, tylko na jak długo starczy????
PS
Chciałem Nikona ale nie wiem czy warto. Jeśli tylkow najdro.ższych szkłach jest wszystko ok, to sie poddaję.