Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Rafa domowa :)

tomajk
21-03-2009, 23:10
Przedstawiam zdjęcie akwarium słonowodnego.
Dla znawców tematu będzie to pewnie pustynia, ale ja jestem dopiero w fazie projektu, więc i tam jest oazą kolorów.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tomaszkrupienko.pl/wp-content/uploads/2009/03/dsc_3738bb.jpg)

Tak przy okazji, jeśli jest ktoś kto zna godne polecenia forum o tematyce akwarystycznej, to proszę o jakiś namiar.

alexkoz
22-03-2009, 00:58
łezka mi się w oku zakręciła, siedziałem w tym temacie po uszy...niestety od roku nie posiadam już własnej rafy w domu - zabrakło mi przede wszystkim czasu, energii a i czynnik finansowy nie był bez znaczenia. Chyba najlepszym i najbardziej popularnym w naszym kraju o tej tematyce jest portal www.nano-reef.pl
pozdrawiam i życzę wytrwałości
a.

Wioletta
22-03-2009, 04:00
Neeeemooooo!!!!!!!!!:)
Piekne kolorki, jak z bajki "Gdzie jest Nemo"
Jakie one maja kolory, czadzik :)

Marcin T
22-03-2009, 07:44
Ile to ma litrów? tysiąc, dwa? Piękne jest bez dwóch zdań. Utrzymanie tego to wyższa szkoła jazdy. tfu, akwarystyki ;)

tomajk
22-03-2009, 11:56
To akwarium ma 1700L.
Kolega zaadoptował słodkowodne, planuje powiększenie, ale jak na razie to trochę pustawo w nim, ale wiadomo, że nie można zbyt szybko zasiedlać takiego zbiornika.
Też właśnie znalazłem forum nano-reef, ale przed zarejestrowaniem, chciałem się upewnić, gdyż chyba pozostanę tam na dłużej, bo właśnie jestem w trakcie budowy własnego kawałka rafy :D
2.

źródło (http://www.tomaszkrupienko.pl/wp-content/uploads/2009/03/dsc_3726.jpg)

Nie długo będę też poszukiwał kontaktów z słonymi akwarystami, celem wymiany doświadczeń, życia i sprzętu.
Oj będzie co fotografować, bo też u mnie stanie taki baniaczek na prawie 2000L :D a światełko zaplanuję tak by w fotografii pomogło ;)

wasilewk
22-03-2009, 12:02
[...]
Oj będzie co fotografować, bo też u mnie stanie taki baniaczek na prawie 2000L [...]

Mojemu koledze coś takiego pękło (po roku)... ...na szczęście mieszka na parterze...

Pzdr.

tomajk
22-03-2009, 12:08
Wasilewk żartujesz ? nie rozumiem jak można ryzykować ciężką kasę budując zbiornik bez pewności że wytrzyma.
Mam już doświadczenie w akwarystyce i budowie akwarium, nie przewiduję by taka sytuacja miała zaistnieć, dziś technologia klejenia szkła, elementy akrylowe itp. są na takim poziomie że nie ma obaw.

eldritch
22-03-2009, 12:43
wrodzone wady tworzyw, "uszkodzeni mechaniczne" podczas wkładania kamulców, ludzko-pochodne naprężenia podczas czyszczenia itp., raz koledze pękło 300 litrów na 8 pietrze, ... uuuu
raz pekło kouś znajomemu 500 l zrobione jako "ściana" (wysokie i szerokie a płytkie) już potem zrezygnował z akwarium.
chciałbym być przy tym jak pęka 2.000l... z aparatem...

wasilewk
22-03-2009, 13:48
Wasilewk żartujesz ? nie rozumiem jak można ryzykować ciężką kasę budując zbiornik bez pewności że wytrzyma.
Mam już doświadczenie w akwarystyce i budowie akwarium, nie przewiduję by taka sytuacja miała zaistnieć, dziś technologia klejenia szkła, elementy akrylowe itp. są na takim poziomie że nie ma obaw.

Dno poszło, niestety.

Pzdr.

P.S.
Ale rok wytrzymało !

tomekudla
22-03-2009, 13:53
chciałbym być przy tym jak pęka 2.000l... z aparatem...

Sadysta:razz:
Biedne ryby...
i sądziedzi:twisted:

Kordian d70
22-03-2009, 13:59
szkoda tylko, ze utrzymanie takiego akwa jest az tak finanso-zerne ;-)

wasilewk
22-03-2009, 14:04

Poza tym 2-3 dniowy (weekendowy) wypad na focenie: też trzeba kogoś, przy tej ilości ryb, zostawić... ...do sąsiada nie da się wyprowadzić...

Pzdr.

velaskez
22-03-2009, 14:05
A powiedzcie mi, jak ma się do tego konstrukcja budynku. Trzymać 2 tony wody, na którymkolwiek piętrze chyba nie jest dla budynku jako takiego... To takie moje przemyślenia na chłopski rozum, jak to wygląda w rzeczywistości?

Marcin T
22-03-2009, 15:56
a widziałeś tanie hobby?:mrgreen:

tomajk
23-03-2009, 00:13
a widziałeś tanie hobby?:mrgreen: No właśnie, ktoś mówił że obiektywy są drogie, no i puszki również, im lepsza tym droższa :mrgreen:
Powiadają, że co tanie nie jest dobre, a co dobre nie może być tanie :D
Ja nie mam problemów z wyjazdem nawet na dłużej niż 2-3 dni ;) służba opanuje temat i zrobi co trzeba :D oczywiście żart, ale mam bystrego pracownika(znany niektórym pod pseudonimem Huragan :mrgreen: ), który i tak podczas naszych wyjazdów opiekuje się całym gospodarstwem, więc nie ma problemu, te 2tyś L wody i ławica rybek nie pokona go :D
3.

źródło (http://www.tomaszkrupienko.pl/wp-content/uploads/2009/03/dsc_3687b.jpg)

4.

źródło (http://www.tomaszkrupienko.pl/wp-content/uploads/2009/03/dsc_3699b.jpg)

Veleskez ty pewnie myślisz że ja to w czynszowej kamienicy robię, więc spokojnie, mam strop o wytrzymałości 1500kg/m2 to są tak zwane pyty typu "Żerań" przeznaczone do budynków o zwiększonej nośności stropu, można śmiało stawiać obrabiarki i do roboty.
Tak właściwie to sobie myślę, że dużo jest dyskusji na temat techniczny samego akwarium, a przecież fotki podrzuciłem w dziale przyroda co jest, jak kiepawe to walcie śmiało, a nie tam zalewacie wodą sąsiadów których nie mam, bo i piętro moje i piwnica i dach i spory kawałek ogródka :mrgreen:

py1szczak2
25-03-2009, 21:33
Witam,fajne foty - piękne ryby a akwarium 2000 litrów to marzenie każdego akwarysty więc także i moje niestety mieszkając w blokowisku na 8 pietrze na 33m2 mogę pozwolić sobie tylko na 250 litrów.

Powodzenia w realizacji projektu.

alexkoz
28-03-2009, 01:26
tomajk domagasz się oceny zdjęć - powiem tylko jedno, że każdy morszczak krzywo patrzy jak w morskie zwierzęta wali się lampą błyskową, mi to też zostało do dziś mimo, że po moich 300l pozostało już tylko wspomnienie. Z doświadczenia wiem, że ciekawsze foty akwarium wychodzą przy słabszym wieczornym świetle aktynicznym o temperaturze barwowej rzędu kilkunastu tys kelwinów, korale zaczynają wtedy żerować, wyciągają polipy, a co niektóre niesamowicie fosforyzują, to jest dopiero czad, a rybki jak to rybki :)

borregaard
28-03-2009, 03:56
Myślę,że zły pocczątek.....za dużo emocji jak na parę postów...Jak tu założyć akwarium..? Sorry ,ja wymiękam...:mrgreen: :mrgreen:

tomajk
28-03-2009, 15:23
Alexkoz mówisz "morszczak krzywo patrzy" na błyskanie lampą w akwarium ? a to dziwne, bo kolega u którego robiłem fotki właśnie montuje lampy błyskowe żeby stworzyć "błyskawice" i co kilka dni będzie sporo "błysków" i to mocnych jak diabli.
Dlatego tu się chyba nie zgodzę z zarzutami.
Co do światła to faktycznie w akwarium jest tego sporo, ale ryby są dość ruchliwe do tego spory prąd wody i nie zawsze się uda trafić z dość długim czasem przy niskim ISO. :(
To oczywiście tłumaczenie, a nie ma tłumaczenia, albo dobra fotka albo zła, kogo obchodzą warunki ;)
Teraz będę miał więcej do czynienia z tym tematem więc i fotki się powinny poprawić :)

wasilewk
28-03-2009, 16:24
Już zapomniałem: a jak sobie poradzić z glonami przy tej ilości światła ? (ani ślimak ani glonojad nie da rady) - teraz chyba są lepsze sposoby...

tomajk
28-03-2009, 23:51
Wasilewk ty żartujesz czy poważnie offtopujesz ? ;)

alexkoz
29-03-2009, 12:38
Alexkoz mówisz "morszczak krzywo patrzy" na błyskanie lampą w akwarium ? a to dziwne, bo kolega u którego robiłem fotki właśnie montuje lampy błyskowe żeby stworzyć "błyskawice" i co kilka dni będzie sporo "błysków" i to mocnych jak diabli.
Dlatego tu się chyba nie zgodzę z zarzutami.
Co do światła to faktycznie w akwarium jest tego sporo, ale ryby są dość ruchliwe do tego spory prąd wody i nie zawsze się uda trafić z dość długim czasem przy niskim ISO. :(
To oczywiście tłumaczenie, a nie ma tłumaczenia, albo dobra fotka albo zła, kogo obchodzą warunki ;)
Teraz będę miał więcej do czynienia z tym tematem więc i fotki się powinny poprawić :)

szczerze mowiąc, to nie znam tej teorii z odwzorowaniem burzowej pogody na rafie - fazy księżyca jak najbardziej, ale błyskawice ... ale nie spieram się, bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, tylko ex-hobystą, poza tym system błyskania, który montuje kolega pewnie będzie zawieszony gdzieś ponad taflą wody akwarium, a nie jak w przypadku błyskania w fotografii w kirunku prostopadłym do naturanego padania światł oślepiając przy tym zwierzęta.
PS Jeżeli Ci za mało światła bocznego, albo chcesz zmniejszyć kontrasty to spróbuj użyć światła ciągłego albo blendy.