PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] 3m-1

siedemczwartych
19-03-2009, 16:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.siedemczwartych.pl/nikon/3M-1.jpg)

kolejny "pogięty" pomysł :)

mOSAd
19-03-2009, 18:08
Pomysł mi się podoba. Wykonanie też. Z jednym właściwie zastrzeżeniem. Troszkę jednak za agresywnie zeświatłem na twarzy jak dla mnie (ja bym lekko to wyretuszował - by nie było takiego świecenia się ucha, czoła, policzka, nosa - co powinno sie bez trudu udać jeśli był to RAW) - ale to kwestia gustu zapewne. Możliwe, że lekko ściemniłbym owal, a rozjaśnił szczegóły ubrania (jeśli warto). Poeksperymentowałbym z bardzo delikatną winietką, by zagęścić atmosferę. Ale to już wszystko kwestia mojej osobistej wizji obróbki, a nie samego zdjęcia. Tego ostatniego gratuluję.

hedgehog
19-03-2009, 18:24
No no, coś interesującego. Przybliżysz kontekst?

siedemczwartych
19-03-2009, 18:35
każdy ma swój... nie chce dorabiać sztucznie ideologii.
jak coś widzisz to fajnie... jak to jest cos zupelnie innego niż moja wizja to jeszcze lepiej.

hedgehog
19-03-2009, 18:43
każdy ma swój... nie chce dorabiać sztucznie ideologii.

Chodziło mi o pomysł Twój, o to, co Twoim zdaniem to zdjęcie wyraża, o koncepcję. Chyba jest jakaś?

nord
19-03-2009, 18:46
widzi mi się a gdyby jeszcze w czarnobieli było.. widziałoby mi sie bardziej ;) pzd

ps. podpis - porażka.. jak sądzisz ze jakbym chciał ci to zdjecie ukraść .. ile czasu zajęłoby mi pozbycie się jego??

siedemczwartych
19-03-2009, 18:47
powiem tylko tyle, że dla mnie jest to zaglądanie w duszę................ przez zwierciadło duszy :) i tak juz za dużo napisałem

hedgehog
19-03-2009, 18:52
powiem tylko tyle, że dla mnie jest to zaglądanie w duszę................ przez zwierciadło duszy :) i tak juz za dużo napisałem

Dziękuję. Teraz dużo przyjemniej się ogląda. :)

mOSAd
19-03-2009, 18:53
LOL, nie namawiajcie autora, do opowiadania "co jest na zdjeciu", a Ty autorze nie dawaj się prowokować!

hedgehog
19-03-2009, 18:56
LOL, nie namawiajcie autora, do opowiadania "co jest na zdjeciu", a Ty autorze nie dawaj się prowokować!

Nie rozumiem, pytałem tylko o pomysł, o kontekst. To zdjęcie już na pierwszy rzut oka aż prosi się o nadanie mu jakiegoś wymiaru... Jeśli miałoby powstać zupełnie przypadkiem i bez ogólnie narzuconej koncepcji, byłoby nic nie warte. Lubię wiedzieć, o co chodzi autorowi.

nord
19-03-2009, 18:59
Nie rozumiem, pytałem tylko o pomysł, o kontekst. To zdjęcie już na pierwszy rzut oka aż prosi się o nadanie mu jakiegoś wymiaru... Jeśli miałoby powstać zupełnie przypadkiem i bez ogólnie narzuconej koncepcji, byłoby nic nie warte. Lubię wiedzieć, o co chodzi autorowi.

a gdy jesteś w galerii na przykład.. w jaki sposób rozumujesz prace które ogladasz.. jako widz a i jako autor chcę aby oglądajacy miał możliwośc interpretacji.. po cóż tworzyć gotowce..??

hedgehog
19-03-2009, 19:02
a gdy jesteś w galerii na przykład.. w jaki sposób rozumujesz prace które ogladasz.. jako widz a i jako autor chcę aby oglądajacy miał możliwośc interpretacji.. po cóż tworzyć gotowce..??

Każda fotografia, która dla mnie coś znaczy, została wykonana przez autora chcącego pokazać coś więcej niźli tylko ładny obrazek (nie oglądam i nie znam się na krajobrazie, martwej naturze itp - piję do fotografii oscylującej wokół człowieka, najczęściej przynajmniej). Świadomość przekazu jest dla mnie ważna. Interpretacji poddać można wszystko i robię to zawsze - ale fajnie wiedzieć, o co chodziło autorowi.

siedemczwartych
19-03-2009, 19:03
to teraz rewanż... co Wy widzicie?

mswilk
19-03-2009, 19:05
Interesujące i intrygujące.
Ciekawy pomysł.

hedgehog
19-03-2009, 19:05
to teraz rewanż... co Wy widzicie?

Cieszę się, że pytasz. Ja widzę smutek, izolację. Uczucie wszechogarniającej pustki. I zimno.

nord
19-03-2009, 19:15
"zostawiłam wszystko zło zamknięte w czarnej plamie.. jestem wolna... idę.. szukać swojej drugiej połowy.. własnego ja.." tak to widzę

joana
19-03-2009, 21:30
o! i jest koncepcja! :)

siedemczwartych
20-03-2009, 08:38
powiem nawet, że jest anty-koncepcja :)
Dziękuję za komentarze. Proszę o więcej

szelass
21-03-2009, 00:37
podoba się, jednak za którymś poprzednikiem, chętnie zobaczyłbym to w BW

siedemczwartych
21-03-2009, 19:13
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.siedemczwartych.pl/nikon/3Mb.jpg)

sami oceńcie.

mOSAd
21-03-2009, 20:55
Cz-b kompletnie nie ma dla mnie tej wymowy co kolor. Ja w kolorze widziałem związek z czarną źrenicą (a co! chodzi też o własne interpretacje i ewentualne skojarzenia, a nie tylko o odgadywanie tego, co autor miał na myśli), a tutaj ten związek ginie.

siedemczwartych
22-03-2009, 11:45
zgadzam sie z Toba całkowicie.
Źrenica jest dla mnie podobnie jak dla Ciebie sednem sprawy. :)