Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fuji S5PRO workflow - oprogramowanie

lukasz_wysocki
19-03-2009, 16:16
Witam,

chyba zrobiłem sobie niedźwiedzią przysługę :)
Sprzedałem swoje D200 i na zapas kupiłem nowe S5PRO.
Do skrajnej powolności tego korpusu chyba przywyknę, ale oprogramowanie Fuji absolutnie mi nie pasuje.

Na codzień korzystam z rozwiązania Nikona (NIkon Transfer + View NX + Capture NX).
No i tutaj pojawia się problem.
HS-V2 którego posiadam, nie obsługuje S5PRO więc albo muszę kupić jakieś nowe oprogramowanie do obróbki RAW'ów albo muszę sprzedać S5PRO :)

W jaki sposób macie rozwiązany problem tej obróbki - nie mogę znaleźć wątku, a wydaje mi się że kiedyś był.

Czy Bibble Pro będzie dobre?
Chodzi mi głównie o możliwość wykorzystania możliwości matrycy, wyłącznie przy zdjęciach portretowych.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo jestem bliski żeby zamienić nowe S5PRO na używane D200 albo D300 :)

Pozdrawiam

Waldy
19-03-2009, 20:23
Pobierz darmowy s7raw (google). Ta malutka aplikacja (1MB) jest znakomita.
Do zdjęć portretowych to bardzo dobry aparat, proponuję sprawdzić jak będzie w jpg bo są wiele lepsze niż w innym sprzęcie. Po zakupie s5, d200 odłożyłem i do niego nie wrócę.
Daruj sobie eksperymenty z symulacją filmów, bo to tylko zmiany nasycenia i dziwię się, że producent wpakował to do profesjonalnego aparatu. Im dłużej będziesz męczył s5, tym bardziej przekonasz się do słuszności wyboru. Wejdź na forum użytkowników fuji.
Pozdrawiam

Michał Jędrak
19-03-2009, 20:30
Tylko lajtrum, czyli Lightroom. Wyśmienicie wyciąga to co potrafi matryca Fuji, a przy okazji konwersja do DNG zmniejsza te kobylaste 25MB pliki RAF. Wtedy tylko zrzucasz zdjęcie do Lightrooma, obrabiasz i gotowe. Ja w ogóle nie biorę pod uwagę oprogramowania przychodzącego z aparatami Nikon czy Fuji, bo szanuję swoje nerwy.

Wojteksw
19-03-2009, 22:17
Adobe Photoshop Elements 7 będzie obsługiwał S5PRO http://www.adobe.com/special/photoshop/camera_raw/Camera_Raw_5.1_ReadMe.pdf

mikkay
20-03-2009, 00:57
Z ACR'em nie ma problemów? Pytam jako przyszły posiadacz S5.

mathu
20-03-2009, 01:28
Z ACR'em nie ma problemów? Pytam jako przyszły posiadacz S5.
ACR najlepiej obsługuje S5.
S7raw jest... specyficzny... Wykorzystywanie dużej dynamiki matrycy to w tym programie koszmar.

fotomarek_k
20-03-2009, 09:35
A dotarłeś do Finepix Studio? Jest dawany na płytce z s5, darmowy. Nieco schowany- ja znalazłem z trudem:oops:
"C:\Program Files\FinePixViewer\Extensions\Helpers\FinePix Studio.EXE"
Może niezbyt wygodny, ale efekty mnie zadowalają...

ps.Poczytaj też na Fujiklubie: http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=57&start=0

robin102
20-03-2009, 11:55
Czyli co ? Nie prawdą jest, że tą rewelacyjną rozpiętość tonalną uzyskamy wołając RAF tylko programem firmowym Fuji ? Przecież w nim jest taki dynks , że się ustawia 100% 140% czy jakoś tak.
-------------------------------------------

bo jestem bliski żeby zamienić nowe S5PRO na używane D200 albo D300 :)
Pozdrawiam
Bardzo dobry plan. Popieram i pierwszy chętny do przytulenia Fujika :)

The Fly
20-03-2009, 12:11
[QUOTE=robin102;1190633]Czyli co ? Nie prawdą jest, że tą rewelacyjną rozpiętość tonalną uzyskamy wołając RAF tylko programem firmowym Fuji ? QUOTE]

Nie jest to prawdą :). Photoshop czy Lightroom obsługują RAFy z S5Pro w pełnej rozpiętości.

hedgehog
20-03-2009, 12:53
Lightroom uber alles. Ewentualnie DNG Converter -> ACR. Softem firmowym Fuji zawracać sobie głowy nie ma co, moim zdaniem. Koszmar.

fotomarek_k
20-03-2009, 14:46
Nie wiem jak obecnie, ale kiedyś sprawdzałem i Lightroom wywoływał rawy z s3 wyłącznie jako 6cio megowe. Testów wtedy nie robiłem, ale myślę, że jeśli potrzebne 12cie, to soft dedykowany robi tę interpolację najlepiej...
Jeśli się mylę- wyprowadźcie z błędu i opiszcie różnice...

hedgehog
20-03-2009, 14:52
Nie wiem, ile toto ma pikseli na wyjściu. Nie interesuje mnie to. Zdaje się, że robi się z tego 12 jednakowoż, po rozmiarze wynikowym pliku sądząc.

morzon
20-03-2009, 14:57
Dla mnie ACR jest świetny. W pełni obsługuje RAFy i szybko przechodzi mi do PS'a po wywołaniu.
A tak BTW: nie miałem nigdy w sumie styczności z lightroom'em - jest jakaś różnica między nim a ACR ? Nie chodzi mi o Fujikowe rawy, tylko bardziej ogólnie...

karabud
20-03-2009, 15:05
Otoz ta megapikselowosc i interpolacja tak czesto pada przy fuji, a przecieaz w kazdym aparacie ma miejsce to zjawisko. Tylko fuji zrobilo blad- zamiast 8 czy 9 mpx(bo taka jest rzeczywista rozdzielczosc) zrobili 12 i kazdy sie czepia. Ja rowniez acr polecam

Waldy
20-03-2009, 17:28
Na matrycy jest 6 Mpx R i 6 Mpx S. Razem niby 12, ale w kompresji do jpg są łączone parami i wychodzi 6 Mpx. Niektóre programy, np. wspomniany na początku prościutki s7raw, umożliwia "zajęcie się" każdym rodzajem osobno, co umożliwia świadome i pełne wykorzystanie możliwości matrycy.

lukasz_wysocki
20-03-2009, 21:12
Bardzo dobry plan. Popieram i pierwszy chętny do przytulenia Fujika :)

Witaj,

jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na priv. Doskonały aparat i robi świetne zdjęcia, ale cholernie nie pasuje mi do mojego stylu pracy na komputerze :)

Dzięki za wszystkie komentarze. Lightroom miałem kiedyś trial i całkiem niezły soft, ale najwięcej używam NX 2 i między innymi z tego powodu nie wiem czy nie zamienić S5PRO na coś co mi ułatwi pracę a nie skomplikuje...
Obecnie zainstalowałem sobie Bibble Pro - jeśli mi przypasuje to S5PRO zostanie, jeśli nie to chyba nie bardzo mam ochotę szukać dalej.

Pozdrawiam

lukasz_wysocki
22-03-2009, 21:51
Witam ponownie.

Muszę przyznać że wróciłem na chwilę do Lightroom'a i do plików RAW z S5PRO.
No i po tym co udało mi się uzyskać w ciągu kilku minut pracy, jedno jest pewne.
S5PRO na pewno zostaje u mnie :)
Rzeczywiście to co Fuji potrafi zrobić przy portretach robi wrażenie.
Gdyby jeszcze nie ta powolność i to szkaradne menu :)

Pozdrawiam

BugsBunny
22-03-2009, 22:08
S5PRO na pewno zostaje u mnie :)
Rzeczywiście to co Fuji potrafi zrobić przy portretach robi wrażenie.

kolejny nawrócony :wink:
szybko się zorientujesz że praca na plikach RAW jest w przypadku Fuji potrzebna rzadko, dopiero jak totalnie spaprasz ekspozycję. Możesz śmiało robić jpg i tylko drobniejsze korekty w NX czy czymkolwiek. Lightroom też jak najbardziej, świetnie radzi sobie z RAFami, tylko wyjściowo daje troszeczkę inną kolorystykę niż soft Fuji, za to możliwości edycyjne znacznie większe i nieporównywalna prędkość.

kurdt
04-05-2009, 19:54
a właśnie jest jakiś bezbolesny sposób żeby rawa szybko doprowadzić kolorystycznie do takich efektów jak są w produkowane w jpegach?

BugsBunny
04-05-2009, 20:11
a właśnie jest jakiś bezbolesny sposób żeby rawa szybko doprowadzić kolorystycznie do takich efektów jak są w produkowane w jpegach?
otworzyć go w firmowym oprogramowaniu

kurdt
04-05-2009, 20:15

wolałbym sposób na LR :]

BugsBunny
04-05-2009, 20:21
wolałbym sposób na LR :]
zdaje się że to może coś pomóc
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles#Downloads_and_Installation

kurdt
04-05-2009, 22:30
niestety te profile wiele nie zmieniają.

bialogardzianin
12-05-2009, 23:28

Tego firmowego softu nigdzie nie ma a za oryginała, kiedy napisałem do Fuji Polska, wołają 499 zł. Najgorsze, że nawet demo nie ma aby oblukać czy spodoba się.:-( Napisałem, jak mam w ciemno kupić kiedy konkurenci dają demo ale nie odpowiedzieli mi już- po prostu mam w ciemno soft kupić- paranoja!

Michał Jędrak
12-05-2009, 23:42
Lightroom posiada w sobie właśnie moduł ACR, więc będzie działał identycznie. Wykorzystuje on pełne możliwości matrycy Fuji S5. Dodatkowo Lightroom konwertuje (jak się chce) pliki RAF (25MB) do DNG (kilka MB), co też jest bardzo przydatne.

bialogardzianin
12-05-2009, 23:55
No tak ale kosztuje ok. 1200 zł. Co prawda to mniej niż PS ale mimo to drogo. Zasugerowałem się tym artykułem, zestawieniem efektów wołania opublikowanym przez Monsieur G.Dargaud- http://www.gdargaud.net/Photo/RawProcessors.html#Compare . W zestawieniu LR wypadł moim zdaniem mizernie ale może chłop nie przyłożył się (tylko po co by taką siarę sobie robił?). Moim zdaniem, HS-VS lub s7raw (inni wypowiadali się że mulasty).

mishieck
13-05-2009, 07:52
A tak zupełnie z innej beczki. Wczoraj testowałem sobie rożne konfigurację Raw+Jpg (DR AUTO) w ACR 5.2. Po testach okazało się, że defaultowe ustawienia ACR daja w Rawach obrazek prawie identyczny do trybu symulacji F1c w body - to tak informacyjnie dla tych, dla których "raw jest za blady". ;)

PS. Nieprawdą jest również, że wybranie trybu symulacji filmu zmniejsza zakres tonalny - RAFy jak ważyły 25mb, tak ważą.

BugsBunny
13-05-2009, 09:44
Tego firmowego softu nigdzie nie ma a za oryginała, kiedy napisałem do Fuji Polska, wołają 499 zł. Najgorsze, że nawet demo nie ma aby oblukać czy spodoba się.:-( Napisałem, jak mam w ciemno kupić kiedy konkurenci dają demo ale nie odpowiedzieli mi już- po prostu mam w ciemno soft kupić- paranoja!

pisząc "firmowy soft" miałem na myśli ten dołączany do aparatu - Finepix Studio. Ze strony Fuji można go uaktualnić razem z konwerterem RAFów, który jest prawie identyczny w tym z Hyper Utility.
W HU można zmieniać profile filmowe i chyba są precyzyjniejsze suwaczki, ale ogólnie konwerter RAW i efekty jego działania są te same
RAF otwiera się z nastawami takimi jak dla jpg ( camera settings ), jak się chce to można pozmieniać ( custom settings )

bialogardzianin
13-05-2009, 10:45
pisząc "firmowy soft" miałem na myśli ten dołączany do aparatu - Finepix Studio. Ze strony Fuji można go uaktualnić razem z konwerterem RAFów, który jest prawie identyczny w tym z Hyper Utility.
W HU można zmieniać profile filmowe i chyba są precyzyjniejsze suwaczki, ale ogólnie konwerter RAW i efekty jego działania są te same
RAF otwiera się z nastawami takimi jak dla jpg ( camera settings ), jak się chce to można pozmieniać ( custom settings )

Wyczytałem na forum, że finepix studio jest ukryty na dysku instalacyjnym. Jak instalowałem sterowniki to wgrała mi się przeglądarka zdjęć i kiedy kombinowałem jak otwierać RAFy to nie dawało to rezultatów. Rozumiem, że nie chodzi o ten programik co to uruchamia się kiedy podłączamy s5 do kompa kabelkiem usb tylko trzeba poszukać na cd tego całego finepix studio, tak? Rozumiem, że masz HU-V3?

BugsBunny
13-05-2009, 18:34
Wyczytałem na forum, że finepix studio jest ukryty na dysku instalacyjnym. Jak instalowałem sterowniki to wgrała mi się przeglądarka zdjęć i kiedy kombinowałem jak otwierać RAFy to nie dawało to rezultatów. Rozumiem, że nie chodzi o ten programik co to uruchamia się kiedy podłączamy s5 do kompa kabelkiem usb tylko trzeba poszukać na cd tego całego finepix studio, tak?
niezupełnie
proponuję zacząć od uaktualnienia softu ze strony Fuji:
http://www.fujifilm.com/products/digital/download/index.html

interesuje Cię najprawdopodobniej FinePixViewer Ver.5.5 Updater for Windows Vista/XP/2000 oraz CCD-RAW data Conversion Function Updater for Windows Vista/XP/2000/Me/98SE

po zainstalowaniu wszystkiego, otwierasz normalnie FinePix Viewer, po otwarciu katalogu ze zdjęciami i kliknięciu na dole na którąś miniaturkę RAFa z menu tools wybierasz improve image - otwiera się okno pytające, które pliki chcesz zaznaczyć do edycji, a potem startuje FinePix Studio i konwerter RAW

Rozumiem, że masz HU-V3?
niby mam ale nie używam, bo nie ma potrzeby, a jest jeszcze wolniejszy

ja używam czytnika, nie podłączam aparatu do kompa - uruchamia się wtedy jakiś programik przerzucający pliki ( coś jak Nikon Transfer ), a zaraz potem czy jednocześnie FinePix Viewer

marszull
13-05-2009, 20:26

jak masz orginal to moze chcesz sprzedac w jakiejs rozsadnej cenie?
Jakby co to na PW :-)

bialogardzianin
14-05-2009, 08:55
niezupełnie
proponuję zacząć od uaktualnienia softu ze strony Fuji:
http://www.fujifilm.com/products/digital/download/index.html

interesuje Cię najprawdopodobniej FinePixViewer Ver.5.5 Updater for Windows Vista/XP/2000 oraz CCD-RAW data Conversion Function Updater for Windows Vista/XP/2000/Me/98SE

po zainstalowaniu wszystkiego, otwierasz normalnie FinePix Viewer, po otwarciu katalogu ze zdjęciami i kliknięciu na dole na którąś miniaturkę RAFa z menu tools wybierasz improve image - otwiera się okno pytające, które pliki chcesz zaznaczyć do edycji, a potem startuje FinePix Studio i konwerter RAW

Dzięki za poradę! Zrobię jak radzisz. Rozumiem, że wywołam FinePixViewerem RAFy do jpg, które następnie mogę dopieścić w jakimś programie do edycji?

ja używam czytnika, nie podłączam aparatu do kompa - uruchamia się wtedy jakiś programik przerzucający pliki ( coś jak Nikon Transfer ), a zaraz potem czy jednocześnie FinePix Viewer

Mi też ten styl pracy nie odpowiada ale czytnika jeszcze nie kupiłem więc w opisany wyżej sposób narazie transferuję :(

BugsBunny
14-05-2009, 09:03
Dzięki za poradę! Zrobię jak radzisz. Rozumiem, że wywołam FinePixViewerem RAFy do jpg, które następnie mogę dopieścić w jakimś programie do edycji?
dokładnie tak, w FPS masz bardzo ograniczone możliwości - to znaczy możesz zrobić na RAFie to, co ustawiasz w aparacie dla jpg ( zmienić DR, WB, EV, tint, kontrast itp ), i niewiele poza tym
wszelka edycja obrazka, z ostrzeniem włącznie, to już w czym innym, po konwersji do jpg czy TIFF