PDA

Zobacz pełną wersję : Zapasowy korpus D1x

Cosnek
18-03-2009, 21:47
Witam serdecznie.

Przyjalem zlecenie na kilka imprez okolicznosciowych. Jako ze moje doswiadczenie w fotografii komercyjnej jest mizerne przyswoilem sobie niezbedne informacje z tegoz forum. Wiec na temat:
potrzebuje dokupic drugie body, tak na czarna godzine - gdyby stalo sie cos mojemu D70s . . .
Ale, co dokupic? Zastanawialem sie poczatkowo nad D40 bo tani i maly itd. Az trafilem na D1x za nizsza cene jeszcze!
Rozumujac racjonalnie D40 lepiej sie sprawdzi, zalety juz wymienilem ale doszukalem sie rowniez wad. Brak srobokreta, wiec tylko ostrzenie manualne - odpada. I jeszcze cos przyszlo mi do glowy; taki Pro sprzet jak D1x zawsze zwraca na siebie uwage, co jest pomocne chociaz by podczas rozmowy z klientem ( powiedzmy ze lezy na stole:). Jak sie ma w dzisiejszych realiach taki zabytek? Daje jeszcze rade? Wdzieczny bede za kazda wskazowke. Pease.

Czornyj
18-03-2009, 21:53
D1-ki były jeszcze na bateriach NiCd, więc z ich żywotnością było tak sobie, trzeba brać to pod uwagę. Sprzęt nie powala jakością jak na dzisiejsze czasy - zdjęcia są nieco bladaczkowate i żyletą nie grzeszą, LCD również nędzny itd. Korpus to jednak praktycznie F5-tka, więc mimo wad jest to jednak kawał zarąbistego aparatu.

amirez
18-03-2009, 22:08
Kupować muzeum - chyba nie najlepszy pomysł ;)

wojteh
18-03-2009, 22:21
ja jako zapasowe body kupiłem s3pro - wg. mnie nie doceniane body a cena obecnie bardzo niska ....

Cosnek
18-03-2009, 22:43
Aha zapomnialem o genialnym wizjerze!
W aparacie nie dziala ktorys z guzikow na tylnej sciance, ile moze kosztowac naprawa/wymiana?

Jacek_Z
18-03-2009, 23:09
Ja bym prędzej kupił D50. Poważnie. Najtańsze dobre body z napędem śrubokrętowym.

Cosnek
18-03-2009, 23:41
Ja bym prędzej kupił D50. Poważnie. Najtańsze dobre body z napędem śrubokrętowym.

Mozesz uzasadnic?

Rozumiem ze to jest przerost formy nad trescia ale ale tak ma byc, zamierzam wypelnic luke w sektorze: dobrze wyglada(sprzet) - tanio bierze - duzo zamieszania - jakosc na drugim miejscu. Takich klientow na moim rynku (UK) jest przewaga i to znaczna. Niestety.

Jacek_Z
18-03-2009, 23:56
Mozesz uzasadnic? pliki z matrycy 6 MPx o wyższej jakości niz te z D1
a jesli potrzebujesz wyglądu - OK, bierz D1. Tylko jak ktos będzie kumaty, to pomysli o tobie dokładnie na odwrót niz planujesz. To body ma z 10 lat i ci co się orientują wiedzą, że to antyk, nadający się do gabloty. A jeśli pomyślą - on na tym robi, to ci podziękują i zmienią wykonawcę.

mibartek
19-03-2009, 00:19
wspomniane tu S3Pro wygląda całkiem profesjonalnie ;-)
ps. to nie przypadkiem ten sam korpus co D1x ??

edit - poszukałem - nie ten sam - ale podobieństwo spore ;-) na pewno wygląda "jak trzeba" :-D
no i z trójki D50, D1x, S3 uważam że ma chyba najlepsze obrazowanie

ragnar
19-03-2009, 00:56
wspomniane tu S3Pro wygląda całkiem profesjonalnie ;-)
ps. to nie przypadkiem ten sam korpus co D1x ??

edit - poszukałem - nie ten sam - ale podobieństwo spore ;-) na pewno wygląda "jak trzeba" :-D
no i z trójki D50, D1x, S3 uważam że ma chyba najlepsze obrazowanie

Taa i droższe prawie 3 razy tyle..

wojteh
19-03-2009, 01:06
ja w świetnym stanie tu na forum ze trzy tygodnie temu kupiłem za 1000 zł - to drogo???

mibartek
19-03-2009, 01:09
Taa i droższe prawie 3 razy tyle..

ja w świetnym stanie tu na forum ze trzy tygodnie temu kupiłem za 1000 zł - to drogo???

ja w takim razie pisze się na D1xa za 333zł :-P

wojteh
19-03-2009, 01:19
tylko pytanie w jakim jest stanie - ile ma przebiegu - co z tego ze wydasz 333 zł jesli za 1000 klapnieć ci padnie .... - cena jest b.niska ...

mibartek
19-03-2009, 01:22
tylko pytanie w jakim jest stanie - ile ma przebiegu - co z tego ze wydasz 333 zł jesli za 1000 klapnieć ci padnie .... - cena jest b.niska ...

nie no. to był żart a propo tego że S3 jest 3 razy droższe od D1xa ;-)
podzieliłem Twój 1000 na 3 i otrzymałem 333 w przybliżeniu ;-)

wojteh
19-03-2009, 01:27
aaaaa a ja taki niekumaty .... wiec w jakiej cenie chodza D1x?

mibartek
19-03-2009, 01:38
wydaje mi się że też coś pod 1000zł za dobry stan - trudno określić bo na allegro mało tego.
w każdym razie na pewno nie 3 razy mniej niż za S3ke ;-)

ragnar
19-03-2009, 09:10
Oki..spokojnie ;-) coś mi się o D1 pomyślało, a nie o D1x :)

Mariusz888
19-03-2009, 11:30
Mimo wszystko ja bym sobie odpuścił... za przedmówcami - jak trafisz na kogoś kto ma choćby blade pojęcie o puszkach N to zlecenie tracisz na starcie - bo nie uwierzę że je dostaniesz jak klient sobie pomyśli "OMG ja chce nowe wypasione fotografie a nie fotki z rodzinnego albumu sprzed 40 lat" ;) - po za tym uważam że przed klientem większy sens jest się prezentować dobrymi swoimi pracami niż "dużą puszką", które to bądź co bądź jest po prostu śmieszne - bo jeśli kogoś stać na D3 to mimo tego że jest kompletnym laikiem musiał by wygrać z doświadczonym fotografem nawet z D70... bez sensu ;)

sokrates
19-03-2009, 12:04
jeśli masz jakieś podstawowe szkło z napędem to brałbym D40. Jeśli masz szkła na śrubokręt szukaj D50 albo drugie D70. Owszem D1 fajna pancerna puszka, ergonomiczna itp. itd. ale jakości obrazka ci to nie zrekompensuje.

st
21-04-2009, 19:36
jeśli masz jakieś podstawowe szkło z napędem to brałbym D40. Jeśli masz szkła na śrubokręt szukaj D50 albo drugie D70. Owszem D1 fajna pancerna puszka, ergonomiczna itp. itd. ale jakości obrazka ci to nie zrekompensuje.

No i weź od razu to tej D40 latarkę by przyświecić fokusowi :). I porządne grabie by szumy usunąć!. Kup d1x. Potem sprzedasz d70! Mówię Ci. Jeśli któryś z tych Dxx nadąży z fokusem na D1X i do tego przy słabym oświetleniu to zwrócę honor... Póki co to proponuję popstrykać trochę D1 i nauczyć się go obsługiwać.

pozdrawiam.

thor88
21-04-2009, 21:07
No i weź od razu to tej D40 latarkę by przyświecić fokusowi :). I porządne grabie by szumy usunąć!. Kup d1x. Potem sprzedasz d70! Mówię Ci. Jeśli któryś z tych Dxx nadąży z fokusem na D1X i do tego przy słabym oświetleniu to zwrócę honor... Póki co to proponuję popstrykać trochę D1 i nauczyć się go obsługiwać.

pozdrawiam.

no bo w fotografii tylko o AF chodzi, cała reszta to marność:):) a ja mam na zapasie D60 (czyli ten sam AF co D40) i daje radę, latarki nie muszę mieć, w kościołach robię bardzo ładnie na zastanym z N105VR... jakoś AF nie gubi a szum na pewno nie jest większy niż D1

MYSZ
22-04-2009, 20:01
Jako "zapasowe" body to raczej niewskazane, będziesz musiał zainwestować w nowe accu a i tego nie będziesz pewny - NiCd :(
Sprawa wyglądu "profi" mnie nieco rozbawiła, pamietaj że ten D swoje wazy :)
Jak już koniecznie musisz, poszukaj czegoś z numerkiem D2.. Ergonomia, tak i to jedyny aktualny atut D1

maroto
22-04-2009, 22:09
Jako "zapasowe" body to raczej niewskazane, będziesz musiał zainwestować w nowe accu a i tego nie będziesz pewny - NiCd :(
Sprawa wyglądu "profi" mnie nieco rozbawiła, pamietaj że ten D swoje wazy :)
Jak już koniecznie musisz, poszukaj czegoś z numerkiem D2.. Ergonomia, tak i to jedyny aktualny atut D1

O się nie zgodze. Sam robie D1 zdjęcia a poprzednio D40 robiłem i z miłą chęcią się pozbyłem tego na rzecz dziadka. D40 owszem fajne ale jak masz czas na zrobienie zdjęcia, dobre światło ETC. D1 jest bez porównania szybszy zaś co do jakości zdjęc - coż to już*jest kwestia gustu ja wole troche szumów, bladsze kolorki - to jest zdjęcie, niech wygląda jak zdjęcie!

st
25-04-2009, 10:49
no bo w fotografii tylko o AF chodzi, cała reszta to marność:):) a ja mam na zapasie D60 (czyli ten sam AF co D40) i daje radę, latarki nie muszę mieć, w kościołach robię bardzo ładnie na zastanym z N105VR... jakoś AF nie gubi a szum na pewno nie jest większy niż D1

Chodzi o to, by zdążyć zrobić zdjęcie zanim koń pobiegnie w pole! :D. Ale rozumie Cię. Konie nie chodzą do kościoła. Choć czasem panny młode galopem z niego spindalają! ;)

Sl@wcio
25-04-2009, 20:38
Zostaw sobie D70 jako zapasowe i kup nową puchę. Chcesz dokupić sobie jakąś staroć? Szkoda kasy.

Skibek
04-05-2009, 13:01
Mozesz uzasadnic?

Rozumiem ze to jest przerost formy nad trescia ale ale tak ma byc, zamierzam wypelnic luke w sektorze: dobrze wyglada(sprzet) - tanio bierze - duzo zamieszania - jakosc na drugim miejscu. Takich klientow na moim rynku (UK) jest przewaga i to znaczna. Niestety.

Jak Ci zależy, zeby sprzęt łądnie wyglądał, a niekoniecznie robił zdjęcia to nie lepiej byłoby pokazywać klientowi wydrukowane zdjęcie (70x50) Nikona D3x z podpiętym 300/2.8 i założoną SB-900? Jak poprosi, żebyś okazał, to powiesz, że akurat w serwisie na woskowaniu lakieru jest...
Skoro masz "takich" klientów to pewnie to zdjęcie zrobi na nich większe wrażanie niż leciwy D1 na stole z podpiętym KITowym 18-50 + tulipan...

Valwit
07-05-2009, 16:23
Mozesz uzasadnic?

z doswiadczenia: ci klienci o ktorych piszesz nie widza roznicy miedzy D1 D2 a D70s czy D80 z gripem. duze, i ma wielki obiektyw = fajne. jak do d40 dodasz SB-800 czy 900 osiagniesz ten sam efekt. a sciemniac nie ma co, bo jak zaszpanujesz wilka pucha to beda oczekiwac ze wlasnie nia bedziesz robil. tlumaczenie ze naprawa nie ma sensu bo wtedy beda chcieli znizki za prace mniej profesjonalnym sprzetem :)