PDA

Zobacz pełną wersję : Praca silniczka AFS w N16-85

krzysztofz24
18-03-2009, 17:26
Witam mam drobne pytanie do posiadaczy szkla N16-85VR-niedawno zakupilem ten obiektyw i juz w sklepie zauwazylem ze kiedy nastawia ostrosc to bezposrednio przed piknieciem potwierdzajacym ostrosc slychac taki charakterystyczny cichy trzask(cos jakby trzeszczenie w instalacji elektrycznej,przepiecie,lub odglos wylaczanego monitora lub telewizora) - nie chodzi mi tutaj o system VR bo on ma prawo jak najbardziej halasowac i trzaskac,zreszta zjawisko to wystepuje nawet wtedy gdy jest on wylaczony.
Podpinalem drugi egzemplarz w sklepie i mial tez cos podobnego,zreszta ten odglos slychac czasamii,gdzies tak w 70% przypadkow.W N18-55VR i N50f1.4G oba rowniez wyposazone w silniczek AFS nie zauwazylem tego zjawiska
Podsumowujac czy "ten typ tak ma" , czy jest to wadliwa praca silniczka ostrosci?
Prosilbym o kilka zwiezlych odpowiedz-pozdrawiam i dziekuje.

marsellus79
18-03-2009, 17:52
Hmm... Szczerze mówić nic takiego przy swoim nie spostrzegłem. Nie mam go teraz pod ręką, ale nie przypominam sobie nic takiego w działaniu obiektywu.

morzon
18-03-2009, 17:58
Ja tego nie mam, albo po prostu nie zauważam...

krzysztofz24
18-03-2009, 19:31
Ja tego nie mam, albo po prostu nie zauważam...

Zauwazyle ,ze masz w stopce S10-20,ja wlasnie ja sprzedalem,zeby kupic tego nikona , i jak pamietam w sigmie silniczek byl absolutnie bezglosny , tutaj jednak cos slychac.
Rozmawialem z kolega ,ktory dosyc dlugo siedzi w temacie foto i powiedzial ,ze to podobno normalne bo silniczek ultradzwiekwy pracuje na bardzo wysokich napieciach i z chwila kiedy wyhamowuje po zlapaniu ostrosci moze powstac wysokonapieciowy impuls elektryczny i to wlasnie jego slychac.
Chyba jednak nie bede od razu biegl do serwisu,w koncu gwarancji jeszcze rok, a zdazylem testowo "zlapac ostrosc" juz z tysiac razy i wszystko nadal dziala :-) , (dzieki za obie odpowiedzi-pozdrawiam)

P.S Jesli ktos jest dobrze zorientowany w temacie dzialania silniczkow ultradzwiekowych to prosilbym o ew.wypowiedz,temat chyba dosyc rzadko byl poruszany na forum...