Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Praca silniczka AFS w N16-85

Witam mam drobne pytanie do posiadaczy szkla N16-85VR-niedawno zakupilem ten obiektyw i juz w sklepie zauwazylem ze kiedy nastawia ostrosc to bezposrednio przed piknieciem potwierdzajacym ostrosc slychac taki charakterystyczny cichy trzask(cos jakby trzeszczenie w instalacji elektrycznej,przepiecie,lub odglos wylaczanego monitora lub telewizora) - nie chodzi mi tutaj o system VR bo on ma prawo jak najbardziej halasowac i trzaskac,zreszta zjawisko to wystepuje nawet wtedy gdy jest on wylaczony.
    Podpinalem drugi egzemplarz w sklepie i mial tez cos podobnego,zreszta ten odglos slychac czasamii,gdzies tak w 70% przypadkow.W N18-55VR i N50f1.4G oba rowniez wyposazone w silniczek AFS nie zauwazylem tego zjawiska
    Podsumowujac czy "ten typ tak ma" , czy jest to wadliwa praca silniczka ostrosci?
    Prosilbym o kilka zwiezlych odpowiedz-pozdrawiam i dziekuje.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Złotoryja/Poznań

Domyślnie

Hmm... Szczerze mówić nic takiego przy swoim nie spostrzegłem. Nie mam go teraz pod ręką, ale nie przypominam sobie nic takiego w działaniu obiektywu.
    ~~ sapere aude ~~
    D60 + Nikkor 35/1.8 + 16-85 + Sigma 70-300

Domyślnie

Ja tego nie mam, albo po prostu nie zauważam...

Smile

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ja tego nie mam, albo po prostu nie zauważam...
    Zauwazyle ,ze masz w stopce S10-20,ja wlasnie ja sprzedalem,zeby kupic tego nikona , i jak pamietam w sigmie silniczek byl absolutnie bezglosny , tutaj jednak cos slychac.
    Rozmawialem z kolega ,ktory dosyc dlugo siedzi w temacie foto i powiedzial ,ze to podobno normalne bo silniczek ultradzwiekwy pracuje na bardzo wysokich napieciach i z chwila kiedy wyhamowuje po zlapaniu ostrosci moze powstac wysokonapieciowy impuls elektryczny i to wlasnie jego slychac.
    Chyba jednak nie bede od razu biegl do serwisu,w koncu gwarancji jeszcze rok, a zdazylem testowo "zlapac ostrosc" juz z tysiac razy i wszystko nadal dziala , (dzieki za obie odpowiedzi-pozdrawiam)

P.S Jesli ktos jest dobrze zorientowany w temacie dzialania silniczkow ultradzwiekowych to prosilbym o ew.wypowiedz,temat chyba dosyc rzadko byl poruszany na forum...
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 18-03-2009 o 19:39
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Uprawnienia umieszczania postów