PDA

Zobacz pełną wersję : canoniarze

celine
18-03-2009, 01:26
obserwuję od dłuższego czasu wiele blogów fotografów, w szczególności ślubnych, i mam nieodparte wrażenie, że posiadacze canona to swojego rodzaju subkultura, jak kierowcy golfów czy bmw (nie obrażając tu nikogo, chodzi mi o obrazowe przedstawienie sytuacji :]). Coraz więcej postów zawiera sformułowania typu :
- a to zdjęcie zrobiłem z canona 5dmk2
- na ostatni ślub wziąłem swoje 5dmk2 i 16 jasnych szkieł
- miałem ostatnio w ręku 5dmk2...
itp itd...
Mam wielki szacunek do tych fotografów, ale odnoszę wrażenie, że jedyny powód, dla którego robią zdjęcia to 5DMK2 i możliwość pochwalenia się tym sprzętem, a najlepiej już jak naklejka odbije się przez przypadek w lustrze...
Nie zauważyłam tego trendu jakoś u posiadaczy innych systemów, też macie takie wrażenie??

fIlek
18-03-2009, 02:20
Nie przejmuj się, ta przypadłość akurat nie zna podziałów i dotyka wszystkich sprawiedliwie. Mamy na forum wielu canoniarzy i jakoś nie zauważyłem, żeby się jakoś różnili od żółto-czarnej braci.

badi
18-03-2009, 03:42
posiadacze canona to swojego rodzaju subkultura

termin chybiony, ale wiem o co ci chodzi. w zasadzie tak, ale z kazda marka jest tak samo i to chyba nikomu nie przeszkadza, a czesto mozna i z tego sie posmiac. ;]

Coraz więcej postów zawiera sformułowania typu :

nowa pucha, dlugo wyczekiwana. ludzie sie ciesza i czemu sie tu dziwic? tak samo bylo/jest z d700, d3.

Nie zauważyłam tego trendu jakoś u posiadaczy innych systemów, też macie takie wrażenie??

mam wrazenie, ze nikon i canon sa w dlsr najbardziej popularnymi systemami w pl. wieksza liczba uzytkownikow, wieksza liczba roznych charakterow, nie ma sie czym przejmowac.

velaskez
18-03-2009, 04:18
Badi, a ja zaryzykuję stwierdzenie, że poniżej wieku 19 najpopularniejszym systemem jest SONY. Nie wiem czemu, ale jak tak patrzę na świat to tak mi wychodzi.

pawel
18-03-2009, 05:35
Jeden pisze na blogu czym robił zdjęcie, inny zrzesza się w klubie a jeszcze inny zakleja logo. Nic w tym złego skoro chyba nie przeszkadza to wcale w fotografowaniu. Pozwól innym cieszyć się tym czym chcą - nikomu krzywda się nie dzieje. Dopóki ktoś nie poczyni obserwacji takich jak Ty, a inny ponurak poczuje się urażony.
Powiało Atari ST i Amigą ;)

badi
18-03-2009, 06:20
Badi, a ja zaryzykuję stwierdzenie, że poniżej wieku 19 najpopularniejszym systemem jest SONY.

moze i tak, ale mam wrazenie, ze grupa 19latkow nie jest chyba zbyt atrakcyjna dla firm jako target. w wiekszosci licza kazdy grosz (jestem tylko pare lat starszy i widze swoje kalkulacje ;]). jednak osoby juz bardziej powazne, na innym etapie zycia maja tez i bardziej powazne fundusze, choc to tez do konca nie jest rugula.

znam 3-4 osoby, ktore mialy sony, ino jedna sie ostala przez szklarnie minolty.

stonka
18-03-2009, 09:03
Badi, a ja zaryzykuję stwierdzenie, że poniżej wieku 19 najpopularniejszym systemem jest SONY. Nie wiem czemu, ale jak tak patrzę na świat to tak mi wychodzi.

bo ma reklamy na nk.
Ja mam powyżej 19 lat i też mam sony.

Sindbad
18-03-2009, 10:58

Ale o co chodzi? :-) Czy chcesz stworzyć wrażenie, że canonierzy to bufony, czy coś w tym rodzaju? ;-) Jeśli podziwiasz tych fotografów, to oglądaj ich zdjęcia, a nie podpisy pod nimi.

W każdej marce samochodu znajdziesz kogoś przyzwoitego, tak jak i głupka. Bez sensu są takie uogólnienia.

Jakubas
18-03-2009, 11:20
moze i tak, ale mam wrazenie, ze grupa 19latkow nie jest chyba zbyt atrakcyjna dla firm jako target. w wiekszosci licza kazdy grosz (jestem tylko pare lat starszy i widze swoje kalkulacje ;]).

Oj, chyba grubo sie mylisz... :twisted:

celine
18-03-2009, 11:28
hmm, też posiadam sony a 19 lat skończyłam już dawno temu.
poza tym nie chodzi mi o ubliżanie. jest gro świetnych fotografów, dla których sprzęt jest narzędziem pracy a nie jak w reklamie nowej laguny coupe - kupiłem, bo dobrze jest się z tym pokazać ;]
niby nie naskakiwać na canoniarzy a wg wielu jak ktoś ma sony to już tak czy inaczej jest gorszy...

tomaszt81
18-03-2009, 11:44
znajda ten post, napisza podobny na swoim forum i zacznie sie wojna ;)

celine
18-03-2009, 11:47
właśnie dlatego piszę tu, bo nie jestem posiadaczką ani canona ani nikona.

akustyk
18-03-2009, 11:48
oprocz tego rosna nam tez wlosy miedzy palcami, mamy lewe jajko bardziej niz prawe,
spiczaste uszy i wade wymowy "k", ktore wymawiamy charczaco. poza tym lubimy
gyros, beemki, ogladac boks i dupy w zielonych miniowach...

a poza tym, co najgorsze, wszyscy Canoniarze strasznie generalizuja... :lol: :lol: :lol:

celine
18-03-2009, 11:49
ehh, faktycznie szkoda było zaczynać ten temat. Chwalenie się jest w modzie ... jak widać.

Sindbad
18-03-2009, 13:42
hmm, też posiadam sony a 19 lat skończyłam już dawno temu.
poza tym nie chodzi mi o ubliżanie. jest gro świetnych fotografów, dla których sprzęt jest narzędziem pracy a nie jak w reklamie nowej laguny coupe - kupiłem, bo dobrze jest się z tym pokazać ;]
niby nie naskakiwać na canoniarzy a wg wielu jak ktoś ma sony to już tak czy inaczej jest gorszy...

Odnoszę wrażenie, że albo właśnie Ty za dużo rozmyślasz o sprzęcie, albo za bardzo przejmujesz się rozmyślaniem innych ;-) Nie przejmuj się :-)
Osobiście mam lustrzanki Nikona, Canona, małpkę Kodaka a kiedyś jeszcze dalmierz Feda (którego mi niestety podprowadzono...:evil:). Jak sądzisz czy jestem nikoniarzem, canonierem etc, czy może po prostu amatorem fotografem?
Zostaw szufladki dla zakompleksionych krasnoludków, a sama lepiej rób zdjęcia ;-)
Pozdrawiam

PS. Ci co wywyższają dzisiaj jeden system od innego, wczoraj tłukli się o parametry np kart graficznych a jutro będą się bili o marki samochodów. Te typy tak mają ;-)

velaskez
18-03-2009, 13:48
Jak jeden Władca ma w stopce...Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesionaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.;)

badi
18-03-2009, 14:11
Oj, chyba grubo sie mylisz... :twisted:

jak mozesz rozwin.

nie mysle tu o zakupie body przez rodzicow i uzytkowaniu przez innych czlonkow rodziny.

ehh, faktycznie szkoda było zaczynać ten temat. Chwalenie się jest w modzie ... jak widać.

a czy to zle? jak kupuje nowe szkielko po prostu sie nim ciesze. chyba nie wymagasz abym wtedy mial poczucie winy z tego powodu?

poza tym swiadomosc ograniczen czy tez mozliwosci sprzetu jest niczym jak elementem rozwoju przygody z fotografia.

Valdek_Tychy
18-03-2009, 14:52
mam nieodparte wrażenie, że posiadacze canona to swojego rodzaju subkultura, jak kierowcy golfów czy bmw
toż to rasizm w najczystszej postaci ;) - jako ciekawostka, ostatnio usłyszałem określenie afropolak ,myślałem,że trzeciego zawału dostanę ze śmiechu :mrgreen:

jak w reklamie nowej laguny coupe - kupiłem, bo dobrze jest się z tym pokazać ;]
Oglądasz reklamy bez zrozumienia - "kupiłem bo mi się podoba"

Jakubas
18-03-2009, 15:06
nie mysle tu o zakupie body przez rodzicow i uzytkowaniu przez innych czlonkow rodziny.

To zle - wiadomo, ze nastolatkowie sie nie finansuja sami, ale maja kapitalny wplyw na podejmowane decyzje zakupowe rodzicow. Najlepszym przykladem jest to, jaki maja wplyw na zakup samochodow. Reklama nie jest adresowana do tego, kto wyklada kase, tylko do tego, kto decyduje o zakupie. Nie zawsze to sa te same osoby.

Nie zbaczajac z tematu - popatrz na sposob realizacji, przekaz i wiek aktorow w spotach reklamujacych amatorskie DSLR - Alfa 350 i Eos 400 lub 450. W czasach, kiedy fotografia jest modna, a mlodzi ludzie potrafia dysponowac czterocyfrowym budzetem nawet po I komunii (o 18-tce nie wspominajac), oni SĄ lakomym kąskiem dla marketerow.

A co do Canona i fotografii slubnej... Ja to widze w ten sposob, ze wsrod fotografow slubnych Canon jest marka najpopularniejsza, bo:
- ma takie cudo jak 35/1.4,
- jako pierwszy wypuscil pelnoklatkowy aparat za w miare rozsadne pieniadze.

O zaletach jednego i drugiego nawet nie ma co sie rozwijac. One sa faktem. Natomiast to, o czym mowi nasza kolezanka bierze sie zapewne z dwoch kolejnych rzeczy: Po pierwsze, skoro w Canonie siedzi duza czesc profesjonalnych chalturnikow, to statystycznie wiecej bedzie wsrod nich onanistow sprzetowych. Po drugie, efekt ten mogl zostac wzmocniony chocby przez to, ze do czasu pojawienia sie D300/D3, Canon byl o krok przed konkurencja...

Ostatnim asem z rekawa (ktory bron sie swietnie) jest 35/1.4. Dla mnie - jedyn argument, by zmienic system (czego i tak nie planuje).

Kaleid
18-03-2009, 15:28
a wg wielu jak ktoś ma sony to już tak czy inaczej jest gorszy...

Bo Sony to siara :) Tak samo jak w pewnych kręgach nie wypada pokazywać się za kierownicą Skody Fabii czy Corsy w kolorze białym z kratką, tak samo w pewnych nie wypada z SONY ;)

miron19j
18-03-2009, 15:49
czyżbyś miał na myśli SONY-Ericsson...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

Valdek_Tychy
18-03-2009, 17:23
Bo Sony to siara :)
Nie mówi się siara bo to teraz obciach ;)

Floyd Rose
18-03-2009, 18:46
Jaka siara i jaki obciach. Np. taki Sony A900 to piękny aparacik.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/SonyA900ukos-1.jpg
źródło (http://cienwernera.blox.pl/resource/SonyA900ukos.jpg)

http://www.swiatobrazu.pl/sony_dslr_a900_w_akcji__marek_arcimowicz.html

Jacek Wrzesińsk
18-03-2009, 19:19
oprocz tego rosna nam tez wlosy miedzy palcami, mamy lewe jajko bardziej niz prawe,
spiczaste uszy i wade wymowy "k", ktore wymawiamy charczaco. poza tym lubimy
gyros, beemki, ogladac boks i dupy w zielonych miniowach...

a poza tym, co najgorsze, wszyscy Canoniarze strasznie generalizuja... :lol: :lol: :lol: Dobre!! Dobre!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:, aż się oplułem ze śmiechu :mrgreen::mrgreen:

spiritwood
18-03-2009, 20:03
ehh, faktycznie szkoda było zaczynać ten temat.

Bardzo mądry post i to wyprodukowany przez samą/samego autorkę/autora tematu.

badi
18-03-2009, 20:21
To zle - wiadomo, ze nastolatkowie sie nie finansuja sami, ale maja kapitalny wplyw na podejmowane decyzje zakupowe rodzicow.

patrzac na to w ten sposob masz racje. szukalem na szybko z ciekawosci jakis badań udzialu w rynku poszczegolnych firm w polsce, ale wyskakiwaly mi tylko stany. jakby ktos mial niech wrzuci, z ciekawosci rzucilbym okiem.

btw: czy sony to siara? nie wiem, mnie ten system nie lezy z kilku wzgledow, choc niektore patenty jak lamana lampa wygladaja bardzo sensownie.

To są taj jak My - pasjonaci.

to sa my ;]

BOSS
18-03-2009, 20:22
ehh, faktycznie szkoda było zaczynać ten temat.

Krótko i mądrze napisane.
To są taj jak My - pasjonaci.

superkomornik
20-03-2009, 17:46
Nie ma co uogólniać.
Na forum było zdjęcie z jakiejś imprezy country, czy cos.. na zdjęciu był fotograf z jakimiś korpusami nikona...i ludziska robili cropy 1000:1 zeby zobaczyć, czy to D3..jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. I to nie jest podniecanie sie sprzętem?

SONY to siara? No prosze...taka A900 to piekny aparacik (przypomina mi stare contaxy) :)
Mój aparat może być nawet marki OSRAM...wazne, zeby był posłuszny.

Valdek_Tychy
20-03-2009, 17:57
Swego czasu miałem taki piękny, srebrny Sony Cybershot F717,jakie to zdjęcia robiło,a jakie fajne a jak fajnie wyglądało.Wszyscy chcieli zobaczyć,wziąć w łapy i pomacać.

velaskez
20-03-2009, 18:02
A widzieliscie jaka goraca stopke ma SONY?:twisted:

Valdek_Tychy
20-03-2009, 20:45
A widzieliscie jaka goraca stopke ma SONY?:twisted:
Taką jak miała minolta, sanki na odwrót.

jaś
20-03-2009, 21:28
używałem tej stopki przez wiele lat, i nie było problemów, z pomiarem światła błyskowego również nie było problemów lampa po błysku pisała OK i było ok, to była dobra stopka :)

velaskez
20-03-2009, 23:07
no wiem, ze taka samo jak Minolta...ale to dla mnie takie...na odwrót:mrgreen:

0L0
21-03-2009, 21:17
obserwuję od dłuższego czasu wiele blogów fotografów, w szczególności ślubnych, i mam nieodparte wrażenie, że posiadacze canona to swojego rodzaju subkultura, jak kierowcy golfów czy bmw (nie obrażając tu nikogo, chodzi mi o obrazowe przedstawienie sytuacji :]). Coraz więcej postów zawiera sformułowania typu :
itp itd...
Mam wielki szacunek do tych fotografów, ale odnoszę wrażenie, że jedyny powód, dla którego robią zdjęcia to 5DMK2 i możliwość pochwalenia się tym sprzętem, a najlepiej już jak naklejka odbije się przez przypadek w lustrze...

kompletnie nie rozumiem problemu :)) canoniarze są kochani :)) ich bezkrytyczne podejście do własnych umiejętności i przerzucenie kreatywności na model puszki osobiście bardzo mi się podoba :) To naprawdę twarda ekipa :)) Autosugestia własnej nieomylności i doskonałości doprowadziła do tego, że pokazywali zdjęcia z 5D MKII kiedy nawet Canon nie przewidywał zmiany w tym body. Im się naprawdę nalezy szacunek :)))
A pozatym dzięki nim Nikonowcy zawsze wypadają lepiej :)))
No i na pokazach jak L'ka padnie to przynajmniej się nadaje jako pojemnik na napoje :))) Bo ma fajną osłonę :))) I wygodnie w paszczy leży :)))

velaskez
22-03-2009, 19:38
Jaka siara i jaki obciach. Np. taki Sony A900 to piękny aparacik.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/SonyA900ukos-1.jpg
źródło (http://cienwernera.blox.pl/resource/SonyA900ukos.jpg)

http://www.swiatobrazu.pl/sony_dslr_a900_w_akcji__marek_arcimowicz.html

Siekierą ciosany:mrgreen:
nic do niego nie mam, tak mi się nasunęło jak spojrzałem na zdjęcie;)

Seeker
24-03-2009, 18:07
Design z iscie niemieckim polotem ;)

Tez nic nie mam do uzytkownikow.

amirez
24-03-2009, 19:18
No, słusznie - canonierzy to "subkultura", a nikonowcy to "elita" ;)