Zobacz pełną wersję : Zbyszek
Piekielnica
17-03-2009, 00:44
Zamieszczam zdjecie Zbysia. Bede wdzieczna za konstruktywna krytyke.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/f495b0e037163454med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
grzybecki
17-03-2009, 00:51
To na poważnie?
no ja też nie rozumiem :(
Pani nowa na forum więc parę słów zachęty na początek Panowie :)
Piekielnico zanim zaczniesz publikować swoje zdjęcia warto dobrze poobserwować inne wątki. Im więcej poczytasz/zobaczysz tym więcej się nauczysz. Jak przypomnę swoje pierwsze publikowane tu foty to :oops:
Kup sobie dobrą książkę, często odwiedzaj forum, czytaj uważnie wątki, a następne zdjęcie będzie na pewno lepsze :)
Piekielnica
17-03-2009, 12:52
Karioka - jesli pozwolisz...
Twoja wypowiedz , jak rowniez Twoich przedmowcow, zabrzmiala bardzo "z gory" - dziewczynko zabieraj swoje zabawki z naszego podworka... pomimo calej Twojej dobrej checi.
Wydaje mi sie ze forum sluzy wymianie pogladow na poziomie. Nie prosilam o rade jakie ksiazki mam kupic, co mam obserwowac.
Taka uwaga nie wydaje mi sie w zaden sposob konstruktywna i bynajmniej grzeczna. Najlepiej uczymy sie na wlasnych bledach - stad tez moja prosba jak w temacie. Zyczliwe podejscie do nowych uzytkownikow jest czyms czego tutaj oczekiwalam. Przypomnijscie sobie swoje pierwsze kroki...
Tomek Konopka
17-03-2009, 12:59
Karioka - jesli pozwolisz...
Twoja wypowiedz , jak rowniez Twoich przedmowcow, zabrzmiala bardzo "z gory" - dziewczynko zabieraj swoje zabawki z naszego podworka..
bardzo sie mylisz, ale gdybyśmy ci pisali że super,miodzio itp; to pomyśl sama czy byś sie bardziej starała czy nie ?
Piekielnica
17-03-2009, 13:01
nie chce uwag typu miodzio :) jedynie co jest nie ok, co moze byc.... To wszystko - przeciez od czegos trzeba zaczac...
fotoprint
17-03-2009, 13:17
1. lewa za jasna, prawa za ciemna (oczywiście strona zdjęcia), Zbysio mógłby popatrzeć w obiektyw, gdyby zdjęcie odbic lustrzanie to byłby prawie w jego mocnym punkcie. Trochę za różowo (czerwono) na zdjęciu - przypilnuj balansu na przyszłość
2. spróbuj przerobić na w&b i publikuj, publiku - niczym się nie przejmuj, jak będziesz cierpliwa i systematyczna w studiowaniu forum osiągniesz perfekcje
Grzegorka
17-03-2009, 13:27
Przepalone okno, nudny centralny kadr, nieciekawe światło, brak kontaktu z modelem, brak emocji. Zdjęcie zbyt małe by ocenić szczegóły.
Karioka bardzo miło przywitała Cię na forum, udzieliła kilku dobrych rad i nie sądzę, żeby potraktowała Cię z góry. Nie ma co się oburzać. Zdjęcie jest kiepskie, ale jak sama powiedziałaś - każdy jakoś zaczynał. :)
Pani nowa na forum więc parę słów zachęty na początek Panowie :)
Piekielnico zanim zaczniesz publikować swoje zdjęcia warto dobrze poobserwować inne wątki. Im więcej poczytasz/zobaczysz tym więcej się nauczysz.(...)
Kup sobie dobrą książkę, często odwiedzaj forum, czytaj uważnie wątki, a następne zdjęcie będzie na pewno lepsze :)
(...)
Wydaje mi sie ze forum sluzy wymianie pogladow na poziomie. Nie prosilam o rade jakie ksiazki mam kupic, co mam obserwowac.
Taka uwaga nie wydaje mi sie w zaden sposob konstruktywna i bynajmniej grzeczna. (...)
Karioka sformułowała wypowiedź bardzo konstruktywną i wybitnie grzeczną.
nie chce uwag typu miodzio :) jedynie co jest nie ok, co moze byc.... To wszystko - przeciez od czegos trzeba zaczac...
Oczekujesz wypowiedzi na zasadzie: to ładne a to źle i popraw. Tylko co zrobić w sytuacji gdy całe zdjęcie nadaje się do kosza? Zrobić nowe. Ale jak? Poczytaj książki, pooglądaj prace innych i będziesz sama wiedzieć co jest ok a co nie ok. To Ty wciskasz spust i Ty decydujesz o kadrze. Także o publikacji.
Piekielnica
17-03-2009, 21:44
Serdecznie dziekuje :) Szczegolnie Grzegorka i Fotoprint uklony w Wasza strone. Niebawem bedzie seria "na powaznie" ;-)
Serdecznie dziekuje :) Szczegolnie Grzegorka i Fotoprint uklony w Wasza strone. Niebawem bedzie seria "na powaznie" ;-)
Nie ma pośpiechu... Naprawdę! ;)
To forum oczywiście jest do publikacji własnych zdjęć i do nauki na własnych błędach, ale zawiera TYLE innych zdjęć i wypowiedzi, że naprawdę warto przez jakiś czas - ja polecałbym 3-6 miesięcy, po prostu je przeglądać i czytać. I chłonąć. Szczególnie na początkowym etapie, kiedy naprawdę to są podstawy, które można znaleźć w *dowolnym* podręczniku, nawet elektronicznym. Na forum jest dział z odnośnikami do takich kursów fotografii, gdzie już ktoś się namęczył, napocił i napisał, co i jak.
Gdy widzimy zdjęcia, przeczące temu, że ktoś zna podstawy, to po prostu nie ma co pisać. Należałoby podać odnośnik do tychże tematów i tyle. Być może tak zacznę robić.
Gdybym miał wymieniać błędy na tym zdjęciu, zajęłoby mi to godzinę pisania. A naprawdę nic by z tego nie wynikło konstruktywnego, bo możesz nie załapać kontekstu - jak, dlaczego. Proszę, oszczędź nerwów i czasu, sobie i nam - i po prostu chłoń wiedzę i doświadczenie przez jakiś czas z czytania tego co już zostało napisane, tu i na stronach pokrewnych.
Słusznie ktoś już polecał jakąś książkę - tam znajdziesz kilka podstawowych rad: nie robić pod światło (na początku), nie robić z oknem w tle, nie robić od dołu, ustawić balans bieli. I wiele innych. Pomyśl - z tego zdjęcia i porad wyciągnęłaś 3 wnioski. Ale zamieścisz kolejne i dowiesz się o kolejnych 3 rzeczach. Taki progres zajmie O WIELE więcej czasu niż przeczytanie poradników "jak fotografować dzieci", "jak robić porterty", "jak robić zdjęcia w domu", których jest całkiem sporo na sieci, czy w księgarniach. Dzięki nim zyskasz coś więcej - ogólną wizję tego, do czego te wszystkie rady prowadzą.
Forum raczej służy do wskazywania drogi *co potem*, bo podstawy są identyczne dla każdego i można je streścić w podręcznikach. To potem zaczynają się schody. Jeszcze nie weszłaś jednak niestety na pierwszy stopień, stąd takie, a nie inne wypowiedzi.
Kończę, bo zbliża się godzina odpowiedzi na ten post ;)
velaskez
18-03-2009, 05:49
A tak dla otuchy, jak przypomnę sobie swoje początki to też traktowali z góry. Nie ma co się burzyć, tu nie digart gdzie same rewelacje będą płynąć. Nie będę dodawał nic poza tym co koledzy i koleżanki już powiedzieli. Jedyne co to dawaj zdjęcie o dłuższym boku 800px. Bo to jest takie...malutkie;)
i dlatego ja.. ciagle jeszcze tylko czytam ;)
Uszy do góry, bedzie lepiej i nie ma co się dąsać, tylko robić zdjęcia bo wbrew pozorom pełno tu życzliwych ludzi którzy naprawdę chcą pomóc. Pozdrawiam bardzo serdecznie.