PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia prasowa - upadek?

Tomson
17-03-2009, 00:21
Wchodzę sobie na portal gazeta.pl, a tam na pierwszej stronie dają odnośnik do takiego ambitnego fotoreportażu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80273,6389596.html?i=1
robionego za pomocą Nokii E51. A my tu o full frame, szumach, aberracjach, kadrowaniu, temperaturze barwowej, mistrzach reportażu, Capa... Tomaszewski... a tu wystarczy wysłać kogoś z komórą...
Miał tu ktoś reportaż w wyborczej? Pewnie macie za słabe komóry...

tomaszt81
17-03-2009, 02:04
a po co sie palowac z jakoscia skoro i tak mistrzowie admini wrzuca taka kompresje i rozdzielczosc, ze bedzie jak z komorki wygladalo? Nawet nie dadza oryginalnego zdjecia po kliknieciu na miniatruke itp...

Ghostface
17-03-2009, 11:47
Ta... telefon łatwiej przenieść, nie trzeba kilo sprzętu, zabawy z ustawieniami... wygoda jak nic :| Sam niestety znam reporterów, którzy robią zdjęcia komórkami, mimo że nieraz maja do dyspozycji foto z lustra od fotografa, to i tak wrzuca to z komórki... ale nie robię w GW ;]
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24983)

arturpop
17-03-2009, 12:12
Hehe, wystarczy pogooglać nazwisko autora, żeby znaleźć więcej jego twórczości fotograficznej.
W każdym razie bez przesady z wyciąganiem wniosków o upadku fotografii prasowej. Jeśli już, to o upadku poziomu materiałów prezentowanych na portalu gazeta.pl. W wydaniu papierowym GW czegoś takiego by nie puścili. (Mam nadzieję...)

Zbigniew
17-03-2009, 15:13
Tomson - pocieszę Cię, że jest jeszcze gdzieś lepszy świat - ja często przeglądam online.wsj.com - np. tutaj:

http://online.wsj.com/article/SB123698243628824545.html?mod=article-outset-box

Czasami fotki są tutaj tak przeprocesowane, jak w najlepszych albumach zdjęciowych (np. te wojenne). Poza tym są tematycznie naprawdę dobre.

fotoprint
17-03-2009, 15:19
często jest tak, że komórka to jedyn "rejestrator" który masz przy sobie

Zbigniew
17-03-2009, 15:20
Dlatego przezorny zawsze wychodzi z domu z puszką, kompletem obiektywów, lampami, statywem i dodatkowym osprzętem :D :D

www_cyfrowe_pl
17-03-2009, 15:34
Cóż, są sytuacje w których najważniejsza jest treść a jakość ma drugorzędne znaczenie. Dlatego prawie każdy fotoreporter oprócz kilogramów sprzetu ma przy sobie jakiś kompakt do szybkiej rejestracji.
Kiedyś w analogu najczęściej były to Olympusy serii Mju, teraz Ixusy albo seria G Canona. (albo telefon:)

fIlek
17-03-2009, 15:35
Dlatego przezorny zawsze wychodzi z domu z puszką, kompletem obiektywów, lampami, statywem i dodatkowym osprzętem :D :D

Hehe i dlatego kręgozmyki, dyskopatia, skolioza i wszelkie przepukliny to zawodowe choroby fotoreporterów. Ja nawet proponowałem właścicielowi jednego z sanatoriów leczących choroby kręgosłupa branżową zniżkę dla fotopstryków :mrgreen:

Piotr.S
18-03-2009, 17:25
Widzę to inaczej. Zawód: fotograf prasowy, w prasie codziennej jest chyba skończony? - chodzi mi o takiego fotografa relacjonującego chwilowe wydarzenia. Każdy widz z telefonem komórkowym ma przewagę czasową i geograficzną. Nadchodzi czas dla fotografów prasowych - dziennikarzy. Fotografia refleksyjna, opisowa. Wydaje mi się, ze powoli zatrze się różnica, pomiędzy dziennikarzem piszącym a fotografującym. Fotografujący dziennikarz piszący - to jest rozwiązanie na 3-4 najbliższe lata?. Ale oczywiście mogę się mylić?

pjolofoto
18-03-2009, 21:11
Kazda gazeta ktora dba o wizerunek bedzie miala fotoreportera.
Ciekawe, sportowa fotografia refleksyjno-opisowa?
Kto zrobi komorka zdjecie pozaru w nocy.
Co z miejscami gdzie wejsc mozna tylko z legitymacja, lub akredytacja.
Ale niestety prasowka przechodzi gleboki kryzys.

"Miał tu ktoś reportaż w wyborczej? Pewnie macie za słabe komóry... "

Wyborcza akurat prezentuje Wysoki poziom, po jednym zestawie nie zwiastuj upadku.
Zajrzyj na inne materialy :)

wojteh
18-03-2009, 21:23
moze zapytajmy inaczej ile sie płaci w takim portalu za zdjęcie fotoreporterowi - ja dokładnie wiem - jak jest z fotografia sportową ...

marszull
18-03-2009, 21:24
gazeta (i rozne jej dodatki wlacznie z duzym formatem) i przekroj to moim zdaniem dwa tytuly w ktorych reportaz sie jeszcze ostal
a portale internetowe beda coraz czesciej sie posilkowaly fotografia od amatorow (ale nie nazywajmy tego reportazem to raczej zdjecia informacyjno-ilustracyjne)

Piotr.S
19-03-2009, 17:49
"Nadchodzi czas dla fotografów prasowych - dziennikarzy. Fotografia refleksyjna" - Niusy bezwzględnie zdominują amataorzy z komórkami - są w odpowienim miejscu i czasie. Profesjonalni pstrykacze mają swoje 15 min w innej niszy - są dobrzy technicznie i mają trochę czasu i ten fotograficzny "błysk" w oku. Zawodowcy zostaną ale chyba w tygodnikach? Odpuśćmy niusy amatorom - tego nie da się odwrócić - szlifujmy umiejętności - tygodniki czejkają

Odzielmy niusy od fotografii prasowej - tempo życia tego wymaga - pierwszym źródłem informacji jest internet, potem tabloidy (te chyba pierwsze pójdą pod nóż? - z netem nie mają szana?) potem tygodniki - wydaje mi się, że te mają przyszłość - ale mogę się mylić?. Tygodniki wydają mi się medium w miarę stabilnym.

Mamy fajne działy fotograficzne w Polityce (na końcu), GW Duży format, GW Wysokie obcasy - i walczmy o prasę lokalną - niedocenione medium. Musi się nam chcieć. Popatrzcie jak "Zorce" się chce

Argymir Iwicki
19-03-2009, 19:51
Pracuję w prasie lokalnej, koledzy dziennikarze robią na hybrydach sprzed 4-5 lat, tylko jeden ma canona 300. Stowarzyszenie Gazet Lokalnych organizowało konkurs dla wszystkich lokalnych, polskich tygodników. Nagrody były we wszystkich działach: kultura, sport, historia, dziennikarstwo śledcze. W kategorii fotografia nie wręczono żadnej nagrody. Powód? Zbyt słaby poziom. Moja redakcja powoli, w miarę skromnych możliwości finansowych chce przejść na jeden system lustrzanek. Pozostanie jeszcze chociaż minimalne przeszkolenie. Bo dziennikarze lokalni muszą pisać teksty i robić zdjęcia. Tylko kto ich przeszkoli?

Floyd Rose
19-03-2009, 21:58
Może upadną, a część przejdzie do internetu.
http://blindspot.blox.pl/2009/02/Rocky-Mountain-News-zamknieta.html

pmm1
26-03-2009, 00:44
Kiedy kupiłam Nikona D80 usłyszałam od koleżanki, że to był zbędny wydatek, ponieważ najlepiej płacą za zdjęcia robione komórkami. Dzisiaj liczy się czas. Zanim wyjmę z torby mój wielki sprzęt, przypnę odpowiednie szkło i ustawię wszystkie parametry, to zdjęcia z komórek już zostaną opublikowane :/ Przyznam, że trochę mnie to przeraziło.
Żeby przekonać się, że fotografia prasowa nie umiera, wystarczy obejrzeć zdjęcia zrobione przez reporterów np. AFP.

pradut
26-03-2009, 01:37
generalnie przed gazetami przyszłość jest wąska

arturpop
27-03-2009, 13:16
Kiedy kupiłam Nikona D80 usłyszałam od koleżanki, że to był zbędny wydatek, ponieważ najlepiej płacą za zdjęcia robione komórkami. Dzisiaj liczy się czas.

Myślę, że nie tylko o to chodzi. Ważna jest też po prostu kasa: gazetom i agencjom nie opłaca się utrzymywać zastępu fotoreporterów, gotowych w każdej chwili jechać w teren i obfotografować wydarzenie. Po co to robić, skoro zawsze się znajdzie ktoś z aparatem w tłumie gapiów, ktoś kto bardzo chętnie wyśle swoje zdjęcie do gazety. Po to powstają takie portale jak agorowy alert24.pl. Taka twórczość pewno nie pójdzie do głównego wydania ogólnokrajowego dziennika, ale do lokalnego - czemu nie?
Jasne, efekty często są opłakane - jakość fatalna, zdjęcia źle skadrowane, zaszumione, źle naświetlone... Ale myślicie, że kogoś poza ludźmi bezpośrednio związanymi z fotografią to obchodzi? Bo ja wątpię.