Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Fotografia prasowa - upadek?

Wchodzę sobie na portal gazeta.pl, a tam na pierwszej stronie dają odnośnik do takiego ambitnego fotoreportażu:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...89596.html?i=1
    robionego za pomocą Nokii E51. A my tu o full frame, szumach, aberracjach, kadrowaniu, temperaturze barwowej, mistrzach reportażu, Capa... Tomaszewski... a tu wystarczy wysłać kogoś z komórą...
    Miał tu ktoś reportaż w wyborczej? Pewnie macie za słabe komóry...
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

a po co sie palowac z jakoscia skoro i tak mistrzowie admini wrzuca taka kompresje i rozdzielczosc, ze bedzie jak z komorki wygladalo? Nawet nie dadza oryginalnego zdjecia po kliknieciu na miniatruke itp...

Domyślnie

Ta... telefon łatwiej przenieść, nie trzeba kilo sprzętu, zabawy z ustawieniami... wygoda jak nic Sam niestety znam reporterów, którzy robią zdjęcia komórkami, mimo że nieraz maja do dyspozycji foto z lustra od fotografa, to i tak wrzuca to z komórki... ale nie robię w GW ;]
    Nikon dslr

Domyślnie

Hehe, wystarczy pogooglać nazwisko autora, żeby znaleźć więcej jego twórczości fotograficznej.
    W każdym razie bez przesady z wyciąganiem wniosków o upadku fotografii prasowej. Jeśli już, to o upadku poziomu materiałów prezentowanych na portalu gazeta.pl. W wydaniu papierowym GW czegoś takiego by nie puścili. (Mam nadzieję...)

Domyślnie

Tomson - pocieszę Cię, że jest jeszcze gdzieś lepszy świat - ja często przeglądam online.wsj.com - np. tutaj:

http://online.wsj.com/article/SB1236...cle-outset-box

Czasami fotki są tutaj tak przeprocesowane, jak w najlepszych albumach zdjęciowych (np. te wojenne). Poza tym są tematycznie naprawdę dobre.

Domyślnie

często jest tak, że komórka to jedyn "rejestrator" który masz przy sobie
    dwa regały sprzętu

Domyślnie

Dlatego przezorny zawsze wychodzi z domu z puszką, kompletem obiektywów, lampami, statywem i dodatkowym osprzętem

Domyślnie

Cóż, są sytuacje w których najważniejsza jest treść a jakość ma drugorzędne znaczenie. Dlatego prawie każdy fotoreporter oprócz kilogramów sprzetu ma przy sobie jakiś kompakt do szybkiej rejestracji.
    Kiedyś w analogu najczęściej były to Olympusy serii Mju, teraz Ixusy albo seria G Canona. (albo telefon
    Jakub Kaniuka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Dlatego przezorny zawsze wychodzi z domu z puszką, kompletem obiektywów, lampami, statywem i dodatkowym osprzętem
    Hehe i dlatego kręgozmyki, dyskopatia, skolioza i wszelkie przepukliny to zawodowe choroby fotoreporterów. Ja nawet proponowałem właścicielowi jednego z sanatoriów leczących choroby kręgosłupa branżową zniżkę dla fotopstryków

Domyślnie fotografia prasowa

Widzę to inaczej. Zawód: fotograf prasowy, w prasie codziennej jest chyba skończony? - chodzi mi o takiego fotografa relacjonującego chwilowe wydarzenia. Każdy widz z telefonem komórkowym ma przewagę czasową i geograficzną. Nadchodzi czas dla fotografów prasowych - dziennikarzy. Fotografia refleksyjna, opisowa. Wydaje mi się, ze powoli zatrze się różnica, pomiędzy dziennikarzem piszącym a fotografującym. Fotografujący dziennikarz piszący - to jest rozwiązanie na 3-4 najbliższe lata?. Ale oczywiście mogę się mylić?
    Ostatnio edytowane przez Piotr.S ; 18-03-2009 o 17:29
    Piter

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów