PDA

Zobacz pełną wersję : problem z RawTherapee V2.4

Bogdan W
16-03-2009, 21:30
Witam wszystkich użytkowników i proszę o pomoc. Zainstalowałem z tej strony http://www.rawtherapee.com/
darmowy program do otwierania i obróbki zdjęć.
Problem w tym że nie otwiera żadnych zdjęć i nie ma języka polskiego.
Na pewno coś źle robię.
Jeżeli ktoś korzysta z tego programu i zna się na nim to proszę o pomoc. Chciałbym go wypróbować.

Pietern
16-03-2009, 21:55
Język polski jest już zaimplementowany, na tej stronie z której ściągałeś chwalą się nawet dwoma nowymi językami do ściągnięcia. A zmienisz go naciskając preferencje na dole po prawej (ikonka kluczy do śrub). A fotki otwierasz klikając na odpowiedni plik w prawym dolnym rogu.
Piotr

hddk
16-03-2009, 21:56
A czy masz świadomość, że ten program otwiera tylko RAW/NEF ??

Pietern
16-03-2009, 22:00

A skąd taki pomysł?
Właśnie, jak na przekór, otwarłem jotpega... :mrgreen:
Piotr

hddk
16-03-2009, 22:06
no ale teoretycznie to służy do wywoływania właśnie RAW/NEF... nawet nigdy nie próbowałem tym otworzyć "jotpega"

piotr_74
16-03-2009, 22:08
pliki jpg też

Pietern
16-03-2009, 22:12
no ale teoretycznie to służy do wywoływania właśnie RAW/NEF... nawet nigdy nie próbowałem tym otworzyć "jotpega"

Bo tak jest, ale jotpegi otwiera. Tam coś chyba można nawet na nich wykonać, ale nie próbowałem.
Piotr

cezzar
17-03-2009, 01:11
Ja też mam problem z RawTherapee ściągniętym z tego samego źródłą. Być może ten problem wynika z totalnej nieznajomości programu. Cóż, każdy kiedyś zaczynał. Udaje mi się znaleźć zdjęcia jednak po probie otwarcia wywala błąd program rt.exe przestał działać i rzeczywiście przestaje, zamyka się. Co robię nie tak? Moze jakaś instrukcja gdzieś jest?
aha, system to vista, może tu pies jest pogrzebany?

Pietern
17-03-2009, 08:49
Ja też mam problem z RawTherapee ściągniętym z tego samego źródłą. Być może ten problem wynika z totalnej nieznajomości programu. Cóż, każdy kiedyś zaczynał. Udaje mi się znaleźć zdjęcia jednak po probie otwarcia wywala błąd program rt.exe przestał działać i rzeczywiście przestaje, zamyka się. Co robię nie tak? Moze jakaś instrukcja gdzieś jest?
aha, system to vista, może tu pies jest pogrzebany?

Mam ten program na XP-ku i na Viscie (32 bit), działa bez problemu. Pliki otwierasz w okienku na dole po lewej.
Piotr

elix
17-03-2009, 09:27
Którą wersję RT pobrałeś?
Jaki masz system?
Z jakiego aparatu NEFy chcesz otworzyć?

Aby zmienić język na polski wchodzisz w prawym dolnym rogu w "Preferences" i tam w zakładce General pierwsza pozycja to wybór języka (musisz uruchomić ponownie program żeby nastąpiła zmiana)

Katalogi - tak jak napisał Pietern - otwierasz w lewym dolnym okienku, po wybraniu katalogu w dolenj części ekranu pojawiają Ci się miniatury zawartych w katalogu zdjęć. Klikasz wybrane i otwiera się w głównym oknie.

Pietern
17-03-2009, 09:43
Jaki masz system?

A no, słusznościowo! Ja piszę o wersji 2.4, poprzednia wersja 2.3 działała mi bez problemów na XP-ku, na Viście nie próbowałem. A aparat mam produkcji japońskiej... :mrgreen: Oznaczenie taktyczne D90.
Piotr

elix
17-03-2009, 09:47
Pietern - ale ja pytałem autora wątku, bo przecież u Ciebie to działa :D. U mnie też hula jak zawsze, ale ta ostatnia wersja 2.4 to nie jest jeszcze ostateczne wydanie więc może jakieś błędy jeszcze są.

Pietern
17-03-2009, 09:51
Pietern - ale ja pytałem autora wątku, bo przecież u Ciebie to działa :D. U mnie też hula jak zawsze, ale ta ostatnia wersja 2.4 to nie jest jeszcze ostateczne wydanie więc może jakieś błędy jeszcze są.

Wiem, i informacja jest bardziej do autora, niż do ciebie. :)
Piotr

elix
17-03-2009, 10:15
Wiem, i informacja jest bardziej do autora, niż do ciebie. :)
Piotr

No to żeśmy się dogadali :D:D:D

Bogdan W
17-03-2009, 15:39
Jaki masz system?

Aby zmienić język na polski wchodzisz w prawym dolnym rogu w "Preferences" i tam w zakładce General pierwsza pozycja to wybór języka (musisz uruchomić ponownie program żeby nastąpiła zmiana)

Katalogi - tak jak napisał Pietern - otwierasz w lewym dolnym okienku, po wybraniu katalogu w dolenj części ekranu pojawiają Ci się miniatury zawartych w katalogu zdjęć. Klikasz wybrane i otwiera się w głównym oknie.

Witam. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Co do wersji to wyświetla się mi wersja v 2.4 RC2. Nefy chcę otwierać z
D70s. Mam windows XP , Pentium IV 2.8 ,1024 ram i 200 HD.
Co do programu to język polski udało mi się ustawić bez problemu (przydała by się większa znajomość angielskiego).
W dalszym ciągu jednak nie otwierają mi się zdjęcia. W lewym dolnym rogu pokazują się litery wszystkich dysków lecz są nieaktywne. Próbowałem w lewym górnym rogu. Tam jest żółta ikona "ładuj profil z pilku".
Tam są widoczne wszystkie dyski i pokazuje się również D 70s. Po kliknięciu na niego wyświetla się katalog DCIM, potem klikam zakładkę wszystkie pliki i przycisk open. pokazuje się numer zdjęcia z rozszerzeniem "nef".Potem naciskam open i pojawia się to co na początku czyli uruchomiony program który nie widzi żadnych zdjęć. W tym momencie jestem znowu na starcie.

elix
17-03-2009, 15:54
OK. wersje RC (każdego oprogramowania) to wersje, które są oficjalnymi kandydatami do wydania (Release Candidate) i służą do ostatecznych testów przez użytkowników. Nie wydaje mi się jednak żeby to był jakiś błąd bo u wszystkich jak na razie to działa bez problemu.

Nefy powinieneś otwierać z tego drzewa w lewymdolnym rogu i to już ustaliliśmy wcześniej. "Ładowanie profilu z pliku" to coś zupełnie innego.

Mam jeszcze jedną sugestię do sprawdzenia: Zamknij RT, wybierz NEFa, którego chcesz otworzyć w eksploratorze windows, total commanderze czy jakimkolwiek innym miejscu, którego normalnie używasz i z menu kontekstowego pod prawym przyciskiem myszy wybierz "Otwórz za pomocą..." i następnie "Wybierz program", znajdź w katalogu gdzie masz zainstalowany RT plik rt.exe i zatwierdź. Powinien się w ten sposób otworzyć wybrany NEF w RT.

Bogdan W
17-03-2009, 19:22
Witam ponownie.Dzięki za zainteresowanie.
Nareszcie mi się udało !!! Nie wiem czy mnie coś omamiło czy co ale zamiast klikać na strzałki obok literek dysku
klikałem na nazwy dysków ( wydawało mi się że są nie aktywne).Po kliknięciu na strzałki po lewej stronie nazw dysków
rozwijają się katalogi i udało mi się otworzyć jpegi i nefy z mojego D 70S.
Co do obsługi programu to już chyba zostanie metoda prób i błędów.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

pixel-x
19-03-2009, 18:32
Pobrałem wcześniej,zaraz po aktualizacji tę wersje ale szybko powróciłem do starej.U mnie lepiej i stabilniej chodzi .Według mnie ''stara'' jest czytelniejsza,prostsza i stabilniejsza.Obie niestety trochę za wolne.Jeżeli chodzi o obrabianie jpgów to robi wszystko poza odzyskiwaniem prześwietleń i korektą EV.