Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Odlewnia PRL
Owoc sobotniego plenerku w formie tryptyku:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/8112/tryptykodlewniaq.jpg)
cezarycezary
16-03-2009, 10:04
Mogłoby być trochę większe.
Fajne miejsce!
p.s w takim razie już chyba wiem gdzie jadę w najbliższą sobotę :mrgreen:
skulinski
16-03-2009, 15:59
a ja powiem ze nie kupuje. tylko srodkowy kadr kompozycyjnie jest dla mnie do akceptacji ale motyw i tak niezbyt ciekawy. BW takie sobie.
No własnie sobie tak patrzę i patrzę na te tzw. industriale - to znaczy obowiązkowo czarno-białe ruiny jakichś przemysłowych hal i instalacji - i nie mogę odnaleźć w nich niczego, co by mnie cieszyło... Ani harmonii, ani kompozycji jakichś szczególnych, ani piękna, ani kadrów brzydkich, ale porywających, ani nawet wesołego, odpustowego kiczu...
Nie twierdzę, że wszystkie industriale są kiepskie, ale naprawdę dawno widziałem jakieś dobre (Niedźwiedź zrobił kiedyś taki, który był dobry). Cała reszta zdjęć wydaje się zadowalać pokazywaniem ruin i epatować 'zarzyganą'* okolicą.
Słowem, jak dla mnie nieciekawie.
* oczywiście zdaję sobie sprawę, że nei było tam literalnych rzygów, ale to takie obrazowe określenie emploi terenu.
ani kompozycji jakichś szczególnych
A moja kompozycja nad którą siedziałem godzinę na mrozie też Cię nie rusza? :(
Miało być:
1. Ostre skosy, cięcia, światło, cień (niespokoje życie codzinne)
2. Obłości, mały kontrast (odpoczunek... weekend, urlop)
3. Ostry kontrast, proste lini, skosy (czyli powrót do realiów pracy w szklanym biurowcu na 60tym piętrze)
A wg Ciebie (jak domniewam) wyszło:
1. Nuda...
2. Jeszcze większa nuda...
3. Znowu nuda...
No tak - i znowu wyszedłem na takiego, co się czepia bezpodstawnie...
Kompozycje powiadasz, nad którymi siedziałeś... Nie będę się czepiać - może nie widzę, bo za małe... A może wyeksponowane w sposób, który niedomaga... A może należałoby zamiast tryptyku dać 3 duże...
Widzę, i nie chcę wnikać czemu konkretnie, ale widzę, że nie widzę magii. Zamiast magii i całej nadbudowy widzę ruiny.
Przepraszam Cię, że mam takie zdanie.
skulinski
16-03-2009, 17:40
Skibek - wybacz ale ideologia jakby troche naciągana ;)
malasana
16-03-2009, 17:45
Nie widze zasadnosci zastosowania tryptyku. Jedyny efekt jaki osiagnales to to, ze zdjecia sa male i niewiele widac. Do mnie nie trafiaja, niestety ani temat ani wykonanie nie przyciagaja wzroku.
Moja propozycja odlewni:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/The_remainings_by_Mommus-1.jpg
źródło (http://fc16.deviantart.com/fs45/f/2009/075/c/c/The_remainings_by_Mommus.jpg)
Oszty, Mommus! Tego się obawiałem, że załądujesz swoją fotkę i mnie zdeklasujesz ;)
Oszty, Mommus! Tego się obawiałem, że załądujesz swoją fotkę i mnie zdeklasujesz ;)
Haha, jak zwykle żarty się Ciebie trzymają :) Trzym się!!!
Haha, jak zwykle żarty się Ciebie trzymają :) Trzym się!!!
Serio, serio... Ja tu delikatnie zaczynam... małe kadry... B&W... A Ty z grubej rury HDR'em pojechałeś ;)
U Ciebie fajnie budynek wychodzi z tła (z nieba).
Mommus Twoja "odlewnia" przypomina klimat STALKER`a - mi się podoba.
:shock: :shock: :shock:
Skibek - nie pękaj! Poprzednio napisałem, że niespecjalnie podobają mi się te zdjęcia - ale w porównaniu z tym ostatnim, to mówię, że jeszcze są znośne.
skulinski
17-03-2009, 09:32
Skibek - nie pękaj! Poprzednio napisałem, że niespecjalnie podobają mi się te zdjęcia - ale w porównaniu z tym ostatnim, to mówię, że jeszcze są znośne.
dokladnie tak jest.
dokladnie tak jest.
Nie ma to jak konstruktywna krytyka... Byłbym wdzięczny za jakieś konkretne uwagi.
Nie ma to jak konstruktywna krytyka... Byłbym wdzięczny za jakieś konkretne uwagi.
Mommus, nie słuchaj ich, tylko tak mówią ;) NA forum jest pewna grupa osób, która nienawidzi HDRów ;P
skulinski
17-03-2009, 14:04
nie prosiles o krytyke. Pokazujesz cos w watku Skibka to chyba nie w porzadku wymagac ocen Twojego zdjecia..
Mommus, nie słuchaj ich, tylko tak mówią ;) NA forum jest pewna grupa osób, która nienawidzi HDRów ;P
Zwłaszcza tych źle zrobionych. :) Bo jeśli są dobre, ta grupa je kocha.
Mommus - wystaw to zdjęcie w swoi własnym wątku, jeśli chcesz to dodaj komentarz, wyjaśnienia lub cokolwiek i poczytaj. TO nie jest tak, że ludzie tutaj pyskują tylko i odpowiadają półsłówkami. Można naprawdę sporo się dowiedzieć, wystarczy tylko przestrzegać jakichś w miarę prostych i niekłopotliwych reguł: zakładać własne wątki, dawać obrazki, a nie linki, numerować, gdy jest kilka...
Jeśli zdjęcie wzbudzi jakieś odczucia - na plus czy minus, byle nie obojętność - będziesz mógł liczyć na krytykę. Spokojnie.
puchbeary
17-03-2009, 14:22
Mommus Twoja "odlewnia" przypomina klimat STALKER`a.
I to chyba jedyny plus tego zdjęcia. Przynajmniej podanego w ten sposób.
nie prosiles o krytyke. Pokazujesz cos w watku Skibka to chyba nie w porzadku wymagac ocen Twojego zdjecia..
Zwłaszcza tych źle zrobionych. :) Bo jeśli są dobre, ta grupa je kocha.
Mommus - wystaw to zdjęcie w swoi własnym wątku, jeśli chcesz to dodaj komentarz, wyjaśnienia lub cokolwiek i poczytaj. TO nie jest tak, że ludzie tutaj pyskują tylko i odpowiadają półsłówkami. Można naprawdę sporo się dowiedzieć, wystarczy tylko przestrzegać jakichś w miarę prostych i niekłopotliwych reguł: zakładać własne wątki, dawać obrazki, a nie linki, numerować, gdy jest kilka...
Jeśli zdjęcie wzbudzi jakieś odczucia - na plus czy minus, byle nie obojętność - będziesz mógł liczyć na krytykę. Spokojnie.
Już się poprawiam i zamieszczam swoje wątki, mam nadzieję że się Skibek nie obraził za to zdjęcie w jego wątku ;)
Już się poprawiam i zamieszczam swoje wątki, mam nadzieję że się Skibek nie obraził za to zdjęcie w jego wątku ;)
Wprost przeciwnie ;) Przynajmniej koleżeństwo będzie wiedziało jak moje zdjęcia wyglądają z zewnątrz ;)))