Zobacz pełną wersję : Grip do D90
Prosiłbym o jakieś sugestie jaki grip do D90 wybrać i na co zwracać uwagę, jednym słowem co polecacie. Z góry dzięki.
Bartello
15-03-2009, 16:45
Polecamy mb-d80 :)
najlepszy z ferajny gripopodobnych
pJarosław
15-03-2009, 17:31
Polecam ORYGINAŁ, ale jak kto lubi... Napiszę tylko, że jestem bardzo zadowolony:) Jeżeli myślisz też o dodatkowej baterii to też polecam ORYGINAŁ:)
Kuba Borysko
15-03-2009, 17:51
Jak Cie stać kup oryginała, raz a dobrze.
velaskez
15-03-2009, 18:13
Również polecam oryginał. Ładnie spasowany, nie skrzypi. Jedynie spust delikatniejszy niż w body, ale można się przyzwyczaić.
Ja kupiłem taki http://www.bazarek.pl/produkt/0/283175/grip-delta-mb-d80-pro.html ale tylko dlatego że trafił mi się po dobrej cenie. Gdyby nie to to kupiłbym oryginalny, choć ten też nie jest najgorszy.
Ja kupiłem taki http://www.bazarek.pl/produkt/0/283175/grip-delta-mb-d80-pro.html ale tylko dlatego że trafił mi się po dobrej cenie. Gdyby nie to to kupiłbym oryginalny, choć ten też nie jest najgorszy.
Ja ma to samo i jak na razie żadnych problemów.
Fajne są interwały kiedy coś fotografujesz co jakiś czas.
A cena jednak się różni...
Stach2008
16-03-2009, 09:41
rzuć okiem http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=84249
Polecam ORYGINAŁ, ale jak kto lubi... Napiszę tylko, że jestem bardzo zadowolony:) Jeżeli myślisz też o dodatkowej baterii to też polecam ORYGINAŁ:)
Zgodnie z szanownym przedmówcą, plus co do baterii polecam Hahnel jako zamiennik (niewiele tańszy od oryginału).
pJarosław
17-03-2009, 00:08
Zgodnie z szanownym przedmówcą, plus co do baterii polecam Hahnel jako zamiennik (niewiele tańszy od oryginału).
Przepraszam, ale przed zakupem wyczytałem, że na bateriach Hahnel aparat zawiesza się... Radzę zgłębić temat przed zakupem.
Przepraszam, ale przed zakupem wyczytałem, że na bateriach Hahnel aparat zawiesza się... Radzę zgłębić temat przed zakupem.
podbijam.bateryjke warto kupić oryginalną
jesli chodiz o gripa ... również szukam od pewnego czasu i wgłębijając sie w temat warto jednak dołozyc kilka złotych i kupic oryginała.Ceny jak wiadomo - ostatnimi miesiacami poszły znacznie w górę - wiec jak sie nie spieszy - poczekać
szukając w UK znalazłem po promocyjnej cenie - 110 fuciaków ( tj.528zł)
http://www.camerabox.co.uk/product1.asp?ProductID=3931
może się mylę i warto kupic zamiennik jak koledzy proponują.Ja w kazdym razie powołuję sie na dziesiątki opini - nie miałem w ręce.
Przy okajzi zapytam. W jakiej cenie w Polsce mozna znależc oryginalny grip ?
A co powiecie na ten grip Hahnel HN-D90?
Jest teraz za 379 zł z pilotem w komplecie i się nad nim zastanawiam, ale nic o nim nie znalazłem.
Bartek - NinoVeron
17-03-2009, 02:16
ja do D90 używam oryginalnego MB-D80
jestem bardzo zadowolony (bo wykonuję multum fotek pionowych) aczkolwiek co kilkadziesiąt fotek czuję lekkie luzy i muszę delikatnie dokręcić śrubę mocującą
Kuba Borysko
17-03-2009, 09:03
A co powiecie na ten grip Hahnel HN-D90?
Jest teraz za 379 zł z pilotem w komplecie i się nad nim zastanawiam, ale nic o nim nie znalazłem.
Kupiłem ostatnio oryginalny, który na chwile obecną jest o 20 zł droższy ( w sklepie w którym kupowałem) od wymienionego przez Ciebie, Hahnela nie znam, więc się nie wypowiem, w razie potrzeby pisz na PM to dam Ci namiary sklepu w którym kupiłem.
Panowie ja mam pytanko na które nie moge znaleźć odpowiedzi, mianowicie - Czy Nikon D90 robi więcej klatek na sekundę z gripem?
Co do akku to mam Delty bo jest lekko pojemniejszy od oryginału (1700mAh) i prawie 4 razy tańszy, a zachowuje się jak normalny akumulator więc po co przepłacać? No i gwarancja jest co dziwne na 2 lata!
Stach2008
17-03-2009, 13:03
Panowie ja mam pytanko na które nie moge znaleźć odpowiedzi, mianowicie - Czy Nikon D90 robi więcej klatek na sekundę z gripem?
niet
pJarosław
17-03-2009, 13:40
niet
Może chodzi bardziej o drugą baterię...
Co prawda uzywałem Hahnel-a z Canonem ale byłem z tej baterii bardzo zadowolony. U codziennym użytkowaniu nie było różnicy między nią a oryginałem, i tak przez dwa lata.
Przy okajzi zapytam. W jakiej cenie w Polsce mozna znależc oryginalny grip ?
Ja kupiłem razem z aparatem za 280zł. No ale teraz w tej cenie to się chyba nie dostanie :)
Znalazłem na Allegro oryginał: http://www.allegro.pl/item581165948_orginalny_grip_nikon_mb_d80_katowice _cena_419.html. Przynajmniej tak twierdzą, że oryginał.
Znalazłem na Allegro oryginał: http://www.allegro.pl/item581165948_orginalny_grip_nikon_mb_d80_katowice _cena_419.html. Przynajmniej tak twierdzą, że oryginał.
Fakt, nie śledzę ostatnio tak dokładnie cen... ale szok :-(
Moze poszukaj coś używanego w extra stanie?
Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony bardzo z gripa i ceny (zanim zwariowała).
masakra!
Ja dałem 280zł za nówkę oryginał. Lekkie przegięcie z tymi cenami.
pytanie, nie chcę tylko żeby ktoś mi odpisał "dołóż i kup oryginał" bo to mnie nie urządza, prosiłbym o informację (może ktoś zna bardziej technicznie budowę zamienników) czy zamiennik do d80/d90 firmy Delta różni się czymś od zamiennika firmy Janis, który lepszy czy może bez różnicy. Z góry dziękuję za odpowiedź
Kundzior
21-03-2009, 10:56
Delta=Janis to jedna firma.
coś tak czułem bo gdzieś widziałem zbitkę tych dwóch słów, ale Delta to wychodzi na to że to polska firma która produkuje u Janisa , dobra nie wnikam :???:, dzięki raz jeszcze.
Witam! I ja się podepnę bo szukam gripa do D90!!!
Mam szczególnie pytanie do kolegi "nadgob": czy ten zamiennik kupiony na bazarek.pl naprawdę ma "waga produktu: 1 kg"????
To chyba jakaś pomyłka!!!
Witam! I ja się podepnę bo szukam gripa do D90!!!
Mam szczególnie pytanie do kolegi "nadgob": czy ten zamiennik kupiony na bazarek.pl naprawdę ma "waga produktu: 1 kg"????
To chyba jakaś pomyłka!!!
Swojego gripa kupiłem okazyjnie (dlatego właśnie zamiennik, a nie org.) i nie na bazarek.pl, tylko przypadkiem tam chciałem pokazać o jaki mi chodzi.
Waga to oczywiście pomyłka. Waży on o wiele mniej. Nie mam wagi by to sprawdzić, ale myślę że bez baterii nie więcej niz 200 g.
A bardziej obrazowo to na tyle mało by to nie było za ciężko i równocześnie na tyle dużo by w miarę pewnie i stabilnie trzymał sie w ręce :).
Też polecam oryginał. Miałem możliwość pobawić się puszką z zamiennikiem
( taki jakiś no name) półroczny rozłaził się w rękach. MB-D10 sam w sobie jest niestety dość miękki szczególnie jak się otworzy tylną klapkę a zamiennik był pod tym względem tragiczny. Nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ na Twoją decyzję, ale jak się przesiadłem na inną puszkę i grip mi nie pasował, prawie roczny oryginał poszedł na allegro za przyzwoitą kasę w godzinę. :-D
Mógł by mi ktoś napisać jaką wysokość ma D90 z gripem? :) bo chce zanabyć plecak i nie jestem pewien czy wlezie. Mam zmiar nabyć zamiennik DELTA w cenie 219zł i ciekaw jestem jak się sprawdzi... aa użytkował ktoś D90 na 6aku R6, jak wrażenia?
pJarosław
14-04-2009, 23:13
Witam, z MB-D80 ok 15cm wysokości:)
koziołek_matołek
19-04-2009, 19:26
już gdzieś pisałam, mam deltę do d80 i spisuje się nieźle. Cena też przystępna 215zł na foto tipie. Tyle, że to wersja bez lcd i tych bajerów, niemniej mi to nie potrzebne. Nic nie piszczy, nie trzeszczy, grzeczny grip, jak oryginał ;)
Witam.
Mam do was koledzy pytanko - czy Nikon D90 + obiektyw Nikkor 18-105 VR + grip OPTICAM N90 co są w ofercie sklepu Fotojoker to warte tej ceny.?? ( 3499 )
Czy lepie zakupić sam aparat.
TristisAnima
10-03-2010, 01:26
Witam.
Mam do was koledzy pytanko - czy Nikon D90 + obiektyw Nikkor 18-105 VR + grip OPTICAM N90 co są w ofercie sklepu Fotojoker to warte tej ceny.?? ( 3499 )
Czy lepie zakupić sam aparat.
Myślę że się nie opłaca. Kupując oddzielnie body i ten obiektyw zapłacisz (według cen na stronie Fotojoker) 3216. Dorzucasz ok 300 stówek i masz najlepszy zamiennik oryginalnego gripa jaki jest dostępny na rynku czyli alpha. O tym OPTICAm-ie pierwsze słyszę i na twoim miejscu nie pakowałbym sie w jakieś szemrane gripy.
Tez tak myślałem że ten grip to nic dobrego bo nigdzie na necie ani w sklepach nie można do dostać.Dzięki.
Tez tak myślałem że ten grip to nic dobrego bo nigdzie na necie ani w sklepach nie można do dostać.Dzięki.
Sprawdź w Fotojoker Tesco w Rzeszowie, chyba widziałem taki zestaw.
Ja tez mam orginalny grip do mojego D90, ale kupiłem go w stanach po przeliczeniu na polskie złote za 250 zł (nówka). Teraz patrze na allegro http://allegro.pl/nikon-battery-grip-mb-d80-do-d80-d90-i1272018140.html i szok! Prawie 650 zł! Za tę cenę nigdy bym nie kupił gripa, wolałbym zamiennik, które wcale nie są aż takie złe. Wiadomo mają gorszą jakoś i spasowanie materiału, ale głównie chodzi o poprawienie ergonomii. Nie muszę przypominać, ze cenę powyżej mamy prawie nikkora 35 f/1.8, z którego będzie o wiele lepszy pożytek niż z wypasionego orginalnego batterypack'a. Za grip do puszki z półki cenowej D90 grip za 250 zł to max, bo jeszcze trzeba kupić przecież przynajmniej jeden akumulator. W tym przypadku polecam już orginalne Nikonowskie, choć ja się osobiście nigdy nie zawiodłem na firmie Hahnel (aku są produkowane w Irlandii) Polecam też gripy Hahnel w porównaniu do delty, duża różnica na plus oczywiście. Na zakończenie apeluje nie wydawajcie takiego szmalu na kawałek plastiku pod pucha, bo nie warto! Z gripem nie będziesz robił lepszych zdjęć, lepiej przeznaczyć te prawie 650 zł na sprzęt autentycznie do robienia zdjęć, badź edukacje. Pozdrawiam!
Mialem Alphe ale zmienilem na oryginal bo zamiennik rozladowywal mi aku , teraz jestem zadowolony.
Mialem Alphe ale zmienilem na oryginal bo zamiennik rozladowywal mi aku , teraz jestem zadowolony.
Wcześniej miałem do D300 i D70 gripy firmy hahnel i nie było problemów. Słyszałem, ze właśnie w delcie rozładowywanie aku jest częstą przypadłością.
kupiłem niedawno gripa do D80 zamiennik firmy Alpha, byłem zapewniany, że zwrotów nie było z tytułu rozładowywania aku niestety mam ten problem i czekam na wymianę, wolał bym oryginała no ale co zrobisz lepiej zainwestować w coś przydatniejszego, mogę polecić Alphe, trafiają się jednak takie ewenementy, należy od razu wymienić, grip może zepsuć akumulator
... szemrane gripy.
:mrgreen: uzywam tego szemranego gripa juz prawie rok bez problemow.
tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124907) jest wiecej o nim.