PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 7

BasiaKasia
14-03-2009, 17:17
Witam serdecznie!

Trochę kiepsko znam się na oprogramowaniu do obróbki zdjęć i dlatego chciałabym bardzo uporządkować swoją wiedzę w tym temacie i prosić Was o poradę. Wiem, że poruszane tutaj wątki przewijały się już wielokrotnie, niemniej nadal mam pewne wątpliwości. Planuję zakup Photoshop Elements 7.0. Sprzedawca w MM zakomunikował mi, że ten program nie będzie czytał rawów z mojej D90 i muszę ściągnąć sobie program Camera RAW ze stron Adobe. Wydaje mi się, że jest to bzdura, choć mówił tak przekonywująco, że nie mam już pewności. Zatem pytanie do Was, czy można wywoływać NEF-y z poziomu tego programu, a jeśli tak, to jak oceniacie skuteczność tej „wywoływarki”? Chciałabym oczywiście, by można było skorygować balans bieli, ekspozycję na zadanym obszarze zdjęcia (na przykład rozjaśnić jedynie twarz), mieć dostęp do kanałów RGB itd. Czy można w ogóle porównywać możliwości tego programu (w kontekście wywoływania rawów) z np. NX2? (też nad nim myślę, choć cena jest dwukrotnie większa). Wykonuję głównie portrety (do tej pory wyłącznie w jpg), i do ich obróbki potrzebuję niedrogiego softu. Z góry dziękuję za Wasze sugestie.

Wojteksw
14-03-2009, 18:26
Elements 7 obsługuje Raw D90, jeżeli by nie miał Camera Raw 5.1 to mysisz sciągnąć i zamienić. Nowa wersja wtyczki Camera Raw zastępuje pierwotną jej wersję, instalowaną wraz z programami Photoshop CS4, Photoshop Elements 7.0 oraz Premiere Elements 7.0. http://www.adobe.com/special/photosh...5.1_ReadMe.pdf Dokładny opis na stronie 87 po polsku.

BOSS
14-03-2009, 18:34
Też miałem podobny dylemat i zakupiłem PSE7.
W MM dobrze Ci powiedział sprzedawca.
Tak jak mój przedmówca napisał trzeba uaktualnić moduł ACR przynajmniej do wersji (nie mniejszej) - 4.6, żeby PSE7 otwierał ci NEFy z D90.

Co do wykorzystania, to też sie dopiero uczę ale niedługo ma sie pojawić ksiażka: http://helion.pl/ksiazki/cwpse6.htm, która w znacznym stopniu usprawni myśle wykorzystanie tego programu :-)

avallardi
14-03-2009, 19:26
Termin wydania tej książki do Elements 6 przekładają w Helionie już trzeci miesiąc. Miejmy nadzieję, że wreszcie wyjdzie. I że będzie to coś pożytecznego, a nie jakaś marna ćwiczeniówka na "odwal się".

BasiaKasia
15-03-2009, 13:43
Wojteksw, Boss, Avallardi - bardzo dziękuję za Wasze informacje. A może jeszcze ktoś zechciałby porównać możliwości w zakresie wywoływania rawów jakie oferuje: PSE 7.0 i NX2? Dzięki.

avallardi
15-03-2009, 16:40
A może jeszcze ktoś zechciałby porównać możliwości w zakresie wywoływania rawów jakie oferuje: PSE 7.0 i NX2? Dzięki.
NX2 ma na pewno większe możliwości. Najlepiej by było gdybyś sobie ściągnęła triale PSE 7 oraz NX2 i sama zdecydowała co Ci pasuje. Ja osobiście posiadam PSE 6 i ten program do obróbki RAW'ów zupełnie mi wystarcza więc nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek innego.

Edit: Zajrzyj do tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90204
Myślę, że w sam raz dla Ciebie.

BasiaKasia
15-03-2009, 19:38
NX2 ma na pewno większe możliwości. Najlepiej by było gdybyś sobie ściągnęła triale PSE 7 oraz NX2 i sama zdecydowała co Ci pasuje. Ja osobiście posiadam PSE 6 i ten program do obróbki RAW'ów zupełnie mi wystarcza więc nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek innego.

Edit: Zajrzyj do tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90204
Myślę, że w sam raz dla Ciebie.

Fajnie, dzięki

Waldy
15-03-2009, 21:43
Przetestowałem już chyba wszystkie programy do obróbki NEFów, wymieniłem komputery na najwyższą półkę i stwierdzam, że NX daje najlepsze wyniki, jest nieporównywalny do innych pod względem jakości. Ale szybkość i ergonomia...niech szlag trafi. Czy nikoprogramiści w Basicu to pisali? Ten kręcący się trybik może wywołać torsje! Wspaniałe wyniki obróbki, o u-pointach nie wspomnę, a utopione w mułowatej obsłudze. I tak jęcząc i stękając korzystam z NXa, ponieważ pozostałe narzędzia wyniki dają od dostatecznych do beznadziejnych, stawiając pod znakiem zapytania sens robienia zdjęć w NEFach. Błagam, softmeni z NIK, czadu, gazu...

avallardi
15-03-2009, 22:12
Przetestowałem już chyba wszystkie programy do obróbki NEFów, wymieniłem komputery na najwyższą półkę i stwierdzam, że NX daje najlepsze wyniki, jest nieporównywalny do innych pod względem jakości. Ale szybkość i ergonomia...niech szlag trafi.
No właśnie szybkość pracy NX'a to porażka i m.in. dlatego pozostaję wierny ACR. Tu szybkość obróbki NEF'ów to po prostu bajka. I mimo ograniczoności ACR w Elements w stosunku do CS3 potrafię uzyskać taki efekt na zdjęciach jak chcę.
Co do wydatków (porównując PSE 7.0 i NX2): nie dość, że NX jest droższy to może się jeszcze okazać, że nasz komp nie radzi sobie i trzeba ponieść dodatkowe koszty, aby zmodernizować sprzęt. A na koniec może się okazać, że i tak muli. Dla cierpliwych jak znalazł.

Waldy
15-03-2009, 22:22
Avallardi, to prawda, absolutnie nie chcę się spierać, ale porównaj wyniki z obu programów, najlepiej ze skopanego ujęcia. Nie tylko WB, ale ogólny widok, rozkład kontrastów i przebarwień. Tak czasami wyśmiewaną plastykę obrazu i postaraj się dostrzec różnicę, bo ta zapewniam cię jest.

Zen
20-03-2009, 10:34
Podłączę się... ponieważ pomimo poszukiwań jasnej odpowiedzi nie znalazłem. W stosunku do Adobe Photoshop CS3, z jakich funkcji jest okrojony jest PSE7 ?

motyl
20-03-2009, 10:47
Ja też mam pytanie. Posiadam PE 5. Zainstalowałem do niego różne dodatki, które można znaleźć w sieci np. krzywe, maski, linie pomocnicze itp. Czy w PE 7 też istnieje taka możliwość, czy ktoś to robił i może stwierdzić, ze to działa.

sawi
20-03-2009, 10:50
Podłączę się... ponieważ pomimo poszukiwań jasnej odpowiedzi nie znalazłem. W stosunku do Adobe Photoshop CS3, z jakich funkcji jest okrojony jest PSE7 ?

Sam ACR w PSE jest okrojony - posiada tylko pierwsza zakladke, druga z wyostrzaniem i odszumianiem oraz trzecia z
wyborem profilu. Tego za specjalnie obejsc sie nie da.

Duzo roznic jest w samym obszarze edycji, czesc brakow PSE7:
- krzywe ( da sie zaaplikowac jako plugin)
- mieszanie kanalow ( da sie aplikowac jako plugin)
- grupowanie warstw
- szybka maska - maske mozna nalozyc tylko na warstwe korekcyjna
- i jeszcze troszke.

... jednak za ta cene nie ma chyba nic wygodniejszego w uzywaniu, a funkcjonalnosc jak dla amatora
jest chyba wystarczajaca.

mathu
20-03-2009, 13:48
Dość irytujący jest brak funkcji do korekcji aberracji chromatycznej (a funkcja korekcji dystorsji działa średnio). Natomiast za 85 zł można dokupić PTLens który działa idealnie.

Juran
10-04-2009, 18:16
No właśnie szybkość pracy NX'a to porażka i m.in. dlatego pozostaję wierny ACR. Tu szybkość obróbki NEF'ów to po prostu bajka. I mimo ograniczoności ACR w Elements w stosunku do CS3 potrafię uzyskać taki efekt na zdjęciach jak chcę.
Co do wydatków (porównując PSE 7.0 i NX2): nie dość, że NX jest droższy to może się jeszcze okazać, że nasz komp nie radzi sobie i trzeba ponieść dodatkowe koszty, aby zmodernizować sprzęt. A na koniec może się okazać, że i tak muli. Dla cierpliwych jak znalazł.

Bardzo dobrze świadczy o Tobie że możesz więcej z mniej! Jednak porównując PSE z NX2; cena niewiele się różni a możliwości już TAK, ze wskazaniem na NX2 który potrafi więcej i właściwie szybciej. Wbrew wstępnej powolności w NX2 nie musimy robić masek, które czas zabijają i to w kwadrofonii. Sprzęt wcześniej czy później i tak trzeba wymienić bo nie tylko programy graficzne nie chcą biegać!

Tr0n
10-04-2009, 20:25
Odnośnie czytania NEF i Photoshopa wszystko jest TUTAJ (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143)

Wojteksw
10-04-2009, 20:46
Odnośnie czytania NEF i Photoshopa wszystko jest TUTAJ (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143)

Dzięki, bardzo ładnie dokonałeś zestawienia pełnego Photoshopa i Elementsa

Tr0n
15-04-2009, 15:54
Dzięki, bardzo ładnie dokonałeś zestawienia pełnego Photoshopa i Elementsa

Dla ścisłości - jest to tylko zestawienie dotyczące możliwości obróbki plików NEF

Wojteksw
15-04-2009, 16:42
A może ktoś napisze jakie zostały wprowadzone zmiany w Elements 7 w stosunku do 6.

Tr0n
15-04-2009, 17:55
A może ktoś napisze jakie zostały wprowadzone zmiany w Elements 7 w stosunku do 6.

Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Adobe_Photoshop_Elements_7/id/184) recenzja Photoshop Elements 7 po polsku
Tutaj EN (http://graphicssoft.about.com/od/pselements/ss/PSE7whatsnew.htm) co nowego w Photoshop Elements 7

Wreszcie powinna ukazać się również zapowiadana od dawna książka (http://helion.pl/ksiazki/cwpse6.htm) o Photoshop Elements 7. Można już nawet pobrać przykładowy rozdział (ftp://ftp.helion.pl/online/cwpse6/cwpse6-4.pdf)

Wojteksw
15-04-2009, 18:55
Dzięki

jarek76
18-04-2009, 19:46
Pojawił się nowe wtyczki do Elementsa :) U mnie już dzaiłają, wreszcie mam mieszanie kanałów :)

http://kursywideo.wordpress.com/2009/02/05/gratis-rozszerzenia-do-photoshop-elements-6-i-7/

BOSS
18-04-2009, 20:00
Pojawił się nowe wtyczki do Elementsa :) U mnie już dzaiłają, wreszcie mam mieszanie kanałów :)

http://kursywideo.wordpress.com/2009/02/05/gratis-rozszerzenia-do-photoshop-elements-6-i-7/

Dzięki :-)

Wojteksw
18-04-2009, 21:21

Czy były problemy z instalacją nowych wtyczek?

jarek76
18-04-2009, 21:41
Czy były problemy z instalacją nowych wtyczek?

Żadnych :-D Zrobiłem tak jak w instrukcji i wszystko od razu zadziałało :-D

Wojteksw
18-04-2009, 22:11
Faktycznie, zainstalowałem i raczej jest OK!
Jarek76 bardzo dziękuję za wiadomość na PM, wcześniej nie widziałem tych wtyczek.

jarek76
18-04-2009, 22:15
Faktycznie, zainstalowałem i raczej jest OK!
Jarek76 bardzo dziękuję za wiadomość na PM, wcześniej nie widziałem tych wtyczek.

Ja też je znalazłem dopiero dzisiaj :) Potrzebowałem pomieszać kanałami w IRce i zacząłem szukać :)

Mr1974
21-04-2009, 23:11
Czy ktoś zna datę wydania PS Elements 7 w wersji dla Maca?

Juran
26-04-2009, 14:36
Czy ktoś zna datę wydania PS Elements 7 w wersji dla Maca?

Najpewniej i najlepiej ADOBE zapewne :-)

maciek.evo
17-06-2009, 00:24
Przeczytałem wątek i mam małe pytanie :D :
czy w PSE7 jest narzędzie selective color? :)

jarek76
17-06-2009, 07:56
Przeczytałem wątek i mam małe pytanie :D :
czy w PSE7 jest narzędzie selective color? :)

Tak jest

sznuras
17-06-2009, 09:29
Jest już dostępna książka o której pisano wcześniej: Adobe Photoshop Elements 7 PL. Obróbka zdjęć cyfrowych Anny Owczarz-Dadan wydawnictwa helion

maciek.evo
17-06-2009, 09:54
Tak jest

no to super, dzięki! jeszcze wyjdzie na to że elements ma wszystko czego mi potrzeba :mrgreen:

jarek76
17-06-2009, 12:50
no to super, dzięki! jeszcze wyjdzie na to że elements ma wszystko czego mi potrzeba :mrgreen:

To czego nie ma można spokojnie doinstalować. Kupiłem do niego płytkę z kursem i były na niej, maski, krzywe, mieszanie kanałów oraz inne udogodnienia do zainstalowania :)

quantum678
18-06-2009, 08:37
Też miałem podobny dylemat i zakupiłem PSE7.
W MM dobrze Ci powiedział sprzedawca.
Tak jak mój przedmówca napisał trzeba uaktualnić moduł ACR przynajmniej do wersji (nie mniejszej) - 4.6, żeby PSE7 otwierał ci NEFy z D90.

Co do wykorzystania, to też sie dopiero uczę ale niedługo ma sie pojawić ksiażka: http://helion.pl/ksiazki/cwpse6.htm, która w znacznym stopniu usprawni myśle wykorzystanie tego programu :-)

Od wczoraj ja mam

avallardi
18-06-2009, 17:09

Zajrzałem, ściągnąłem, zainstalowałem. FULL WYPAS!!!
jarek76 - jestem dozgonnie zobowiązany! :-D

wlopis
20-06-2009, 09:13
Miałem Elementsa 2.0, kupiłem najnowszą wersję tego programu, wtyczkę sciągnąłem, mam pytanie z innej beczki, czy zarejestrowaliście swój program ?

maciek.evo
20-06-2009, 09:17
do mnie już idzie kurier :D
trzeba rejestrować ?

avallardi
20-06-2009, 14:12
Miałem Elementsa 2.0, kupiłem najnowszą wersję tego programu, wtyczkę sciągnąłem, mam pytanie z innej beczki, czy zarejestrowaliście swój program ?

Ja od 2002 roku używam Elements 2.0, teraz oprócz dwójki używam też wersji 6.0PL i nigdy żadnego z nich (oraz innego softu - o ile nie było to bezwzględnie konieczne np. do funkcjonowania danego programu) nie rejestrowałem. Od czasu do czasu przy uruchamianiu szóstki wyskakiwał mi komunikat przypominający o rejestracji. Zawsze wybierałem opcję "Zarejestruj później", ale ostatnio tak mnie ten komunikat zgniewał, że poszukałem trzeciej opcji: "Nie rejestruj" i mam wreszcie święty spokój.

Dołączam się do pytania wlopisa, ale trochę z innej beczki: czy ktoś miał kiedykolwiek jakiekolwiek korzyści z rejestracji Photoshopa lub Photoshopa Elements?

maciek.evo
22-06-2009, 21:53
Tak jest

ejjj oszukałeś mnie :mrgreen: dziś zainstalowałem, szukałem i nie znalazłem...to w polskiej wersji jest ukryte pod jakimś kryptonimem?? w której liście rozwijalnej sie zawiera? czy może jednak selective color nie ma? :(

mnie irytuje jedna sprawa- nie zapisuje nefow do jpg tylko do png :P

ktos napisal ze nie w acr nie ma opcji wyostrzania- otoz jest [7.0] :)

jarek76
22-06-2009, 22:26
ejjj oszukałeś mnie :mrgreen: dziś zainstalowałem, szukałem i nie znalazłem...to w polskiej wersji jest ukryte pod jakimś kryptonimem?? w której liście rozwijalnej sie zawiera? czy może jednak selective color nie ma? :(

mnie irytuje jedna sprawa- nie zapisuje nefow do jpg tylko do png :P

ktos napisal ze nie w acr nie ma opcji wyostrzania- otoz jest [7.0] :)

Ja robię to tak. Chyba że się nie rozumiemy i nie o to chodzi? :)
http://www.alibony.com/video/video-lesson15.htm

http://www.alibony.com/video/video-lesson16.htm

maciek.evo
22-06-2009, 22:47
no nie o to :) w PSie jest tool ktory dziala na okreslonych zakresach kolorow i mozna w nich grzebac dowolnie...

mikkay
08-09-2009, 23:34
1. Otwierając zdjęcie w ACR (dołączonym do PSE7) jest możliwość wyboru 300dpi? Domyślnie otwiera raw'y w 240dpi....

2. Mając otwartych kilka plików raw w ACR, edytując jeden i chcąc powielić ustawienia do innych... robię wielkie oczy bo nie mogę znaleźć takiej opcji :) Wszystko ze mną jest w porządku?

3. Bawiąc się z DRI, otwierając RAF'a i chcąc otworzyć kolejnego muszę zapisać wcześniej owy plik w tif, jpg etc. Nie wiem dlaczego, ale za cholerę nie otworzy drugi raz pliku, który jest już otwarty... w CS3 problemu nie było.

4. Ktoś przesiadł się z PS na Elementy? Te grubo ponad 2tyś. zł. które zostają w kieszeni kuszą... Póki co: ACR okrojony, ale da się żyć (ważne, że jest) ; brakuje automate - batch ; lens correction okrojone, upierdliwe maski warstw ; brak trybu CMYK ; cukierkowa trochę ta aplikacja. Ogólnie to nie jest źle jak dla mnie, ale Adobe oprócz wywalenia niektórych narzędzi, starało się zrobić Elementy trochę upierdliwe.

sawi
10-09-2009, 19:38
1. Otwierając zdjęcie w ACR (dołączonym do PSE7) jest możliwość wyboru 300dpi? Domyślnie otwiera raw'y w 240dpi....

Nie otwiera RAWow w 240dpi tylko ustawia takie po otworzeniu tego juz w PSE7.
Ale co to zmienia :) ??

2. Mając otwartych kilka plików raw w ACR, edytując jeden i chcąc powielić ustawienia do innych... robię wielkie oczy bo nie mogę znaleźć takiej opcji :) Wszystko ze mną jest w porządku?

Zaznaczyc N obrazkow w glownym oknie otwarte te, z ktorego chcesz czytac i klikac w odpowiednie textboxy po prawej

3. Bawiąc się z DRI, otwierając RAF'a i chcąc otworzyć kolejnego muszę zapisać wcześniej owy plik w tif, jpg etc. Nie wiem dlaczego, ale za cholerę nie otworzy drugi raz pliku, który jest już otwarty... w CS3 problemu nie było.

Wystarczy zrobic sekwencje CTRL+A, CTRL+C, CTRL+N,CTRL+V, a oryginal zamknac ;)

4. Ktoś przesiadł się z PS na Elementy? Te grubo ponad 2tyś. zł. które zostają w kieszeni kuszą... Póki co: ACR okrojony, ale da się żyć (ważne, że jest) ; brakuje automate - batch ; lens correction okrojone, upierdliwe maski warstw ; brak trybu CMYK ; cukierkowa trochę ta aplikacja. Ogólnie to nie jest źle jak dla mnie, ale Adobe oprócz wywalenia niektórych narzędzi, starało się zrobić Elementy trochę upierdliwe.

Tak, ja sie przesiadlem.
Nie upierdliwe, a bardziej dostepne dla przecietnego amatora, ktory raczej korzysta z wiekszej ilosci automatow.
Przez to narzedzia bardziej przydatne dla swiadomego uzytkownika musza byc bardziej poukrywane, UI z gumy nie jest;)
Da sie ta aplikacje opanowac i jak za ta cene jest IMHO to jak najlepszy wybor.
Brakuje tylko troszke funkcjonalnosci w ACRze, dlatego dokupie do PSE7 CNXa2 i ten tandem tak naprawde
bedzie najlepsza opcja w kategorii cena/mozliwosci.

mikkay
11-09-2009, 10:35
Nie otwiera RAWow w 240dpi tylko ustawia takie po otworzeniu tego juz w PSE7.
Ale co to zmienia :) ??

No tak, niezbyt precyzyjnie się wyraziłem :) W ACR photshopa CS itp. jest opcja by ustawić odpowiednią wartość. Tu nie ma, albo nie widzę. Nowe dokumenty (nie wołane w ACR) otwiera z 300dpi.

Dzięki za info :)

Wiadomo kiedy wyjdzie kolejna wersja? Kupić teraz, czy wstrzymać się jeszcze chwilę?

sawi
11-09-2009, 10:39
otwiera z 300dpi.

Ale ja powtorze pytanie - co to zmienia ? :)
Co by Ci dalo jakby otwieral w 300dpi ?

Wiadomo kiedy wyjdzie kolejna wersja? Kupić teraz, czy wstrzymać się jeszcze chwilę?

Kupic wtedy kiedy zajdzie warunek: (potrzebuje)&&(mam fundusze)
:)

avallardi
12-09-2009, 13:34
upierdliwe maski warstw
Maski warstw są przecież do zainstalowania za darmo...

jarek76
12-09-2009, 14:32
Maski warstw są przecież do zainstalowania za darmo...

I już raz dawałem linka do strony z której można pobrać maski, krzywe itp.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1236974&postcount=22

mikkay
12-09-2009, 19:28
Ale ja powtorze pytanie - co to zmienia ? :)
Co by Ci dalo jakby otwieral w 300dpi ?

Dużo robię odbitek. W labie marudzą o 300dpi, a nie chce mi się grzebać przy każdym pliku.

Kupic wtedy kiedy zajdzie warunek: (potrzebuje)&&(mam fundusze)
:)

;)

Jarek - nie wiem czemu, ale nie działa mi to cholerstwo. Robiłem wg instrukcji z kilku stron.

jarek76
12-09-2009, 22:23
Jarek - nie wiem czemu, ale nie działa mi to cholerstwo. Robiłem wg instrukcji z kilku stron.

To dziwne bo u mnie działa:)
A próbowałeś tego

http://www.dfv.pl/dodatki_elements

mikkay
12-09-2009, 22:29
Używałem tego:
http://graphicssoft.about.com/od/pselements/qt/layermasks.htm

A w związku z niepowodzeniem stosuje tego:
http://www.alibony.com/pse/020708layer-mask.html :)

woytec60
12-09-2009, 22:30
Jesli było to sorki ale...czy Elements działa dobrze na wersjach 64-bitowych? :roll:

Póki co mam Vistę, próbowałem też Seven i trial PS4 śmiga jak miło.
Chciałbym jednak kupić pełną wersję a tu w grę wchodzi tylko Elements.

ku6i
12-09-2009, 22:43
Jesli było to sorki ale...czy Elements działa dobrze na wersjach 64-bitowych? :roll:

Póki co mam Vistę, próbowałem też Seven i trial PS4 śmiga jak miło.
Chciałbym jednak kupić pełną wersję a tu w grę wchodzi tylko Elements.

woytec60, wszystkie aplikacje 32-bitowe bez problemu chodzą na 64-bitowych systemach. Po prostu te systemu mają coś a'la emulator systemu 32-bitowego. Tak więc jeśli nie ma Elementsa w wersji 64-bitowej (nie wiem, nie siedzę w temacie), to i tak będzie bez problemu chodził na Viscie/7 64-bitowej.

woytec60
13-09-2009, 08:22
woytec60, wszystkie aplikacje 32-bitowe bez problemu chodzą na 64-bitowych systemach. Po prostu te systemu mają coś a'la emulator systemu 32-bitowego. Tak więc jeśli nie ma Elementsa w wersji 64-bitowej (nie wiem, nie siedzę w temacie), to i tak będzie bez problemu chodził na Viscie/7 64-bitowej.
No tak...dzięki :)
Większość programów 32-bitowych chodzi na Viście x64.
Mnie chodziło raczej o to, że PS4 instaluje jednocześnie dwie wersje 32 i 64-bitową.
Trochę wątpię, żeby Elements miał tę funkcję dlatego więc pytam, teraz bardziej precyzyjnie.

Czy ktoś próbował instalować Elements 7 na systemie x64?
Czy ma wersję 64-bitową czy też instaluje się tylko jako aplikacja 32-bitowa?

prz3mo
13-09-2009, 12:09
A ja mam pytanko o ACR. Czego nie ma w ACR z PE7 w stosunku do wersji z CS4?

maciek.evo
13-09-2009, 14:10
No tak...dzięki :)
Większość programów 32-bitowych chodzi na Viście x64.
Mnie chodziło raczej o to, że PS4 instaluje jednocześnie dwie wersje 32 i 64-bitową.
Trochę wątpię, żeby Elements miał tę funkcję dlatego więc pytam, teraz bardziej precyzyjnie.

Czy ktoś próbował instalować Elements 7 na systemie x64?
Czy ma wersję 64-bitową czy też instaluje się tylko jako aplikacja 32-bitowa?

ja miałem pse 7 na windows 7, nie wiem jak sie instaluje, ale działa w 100% ok :)

teraz musiałem się zdowngrade'ować na inny system i wydaje mi się że wolniej chodzi (pomijając że nie widzi mi 1gb ramu :mrgreen:)

ku6i
13-09-2009, 16:26
A ja mam pytanko o ACR. Czego nie ma w ACR z PE7 w stosunku do wersji z CS4?

A bana za nieużywanie wyszukiwarki chcesz?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143 :-P

maciek.evo
18-09-2009, 20:31
wie ktoś jak zrobić żeby przy wywoływaniu nefów fota bazowo była jak z puszki?? albo choćby żeby aberracje pozostawały zredukowane... nie znosze opcji, że jpg wygląda lepiej niż fota wywołana z nefa :lol: :|

ku6i
19-09-2009, 15:54
Noż człowieku... Było na forum milijon (44) razy... Użyj szukajki. Hint: nie ma letko...

tersan
23-09-2009, 13:44
a tu mamy nowe dziecko PE 8

http://fotopolis.pl/index.php?n=9628

mikkay
23-09-2009, 15:25
Wreszcie ;) Liczba parzysta - więc mamy i wersję na Mac ;)

Różnice/nowości:
http://www.adobe.com/pl/products/photoshopelwin/upgrade/?view=compare