Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - problem z trybem AUTO
Witam wszystkich :)
Mam Nikona D90 i mały problem - przy ustawieniu trybu auto aparat sam nie ustawia ostrości.
Studiowałam instrukcję -chyba za słabo :( bo nie działa na nic z tego co opisują
tzn np nie mogę włączy AF (przy naciśnięciu przycisku AF i przekręceniu głównego pokrętła nic się nie zmienia na wyświetlaczu ( AF-A ...).
Dodam że jest przełączony na AF -(wybierak trybu ostrości AF M ).
Obiektyw mam Nikon 50 1.8
Pozdrawiam
proszę pomoc & wyrozumiałość
LordRamzes
13-03-2009, 14:53
Przy obiektywie na korpusie body masz przełącznik, przełącz go .AF M to manual więc ręcznie musisz kręcić pierścieniem, przełącz na AF.
Przeczytaj instrukcję ale od szkła. Tam jest dokładnie napisane.
Psychotrop
13-03-2009, 15:35
proszę pomoc
służymy także pomocą na niedzielnym spacerko-plenerku kilku zapaleńców foto z małopolskiej grupy:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=133
zawsze możesz dołączyć z aparatem i ci pomożemy, a przy okazji będzie kilka innych nikonów, więc i posprawdzać na zasadzie podmianki można :)
ale wcześniej faktycznie sprawdź jeszcze szkło, czy też ma ustawiony AF zamiast M.
ale z drugiej strony to dziwne, że piszesz tylko o trybie auto - w innych trybach działa poprawnie ?
ale wcześniej faktycznie sprawdź jeszcze szkło, czy też ma ustawiony AF zamiast M.
50mm 1.8 F od Nikkora nie ma swojego silniczka wiec nie ma na korpusie obiektywu przełącznika :-)
Faktycznie sugeruje sprawdzić przełącznik na korpusie tak jak pisał LordRamzes, przełącznik musi być ustawiony na AF żeby obiektyw mógł automatycznie ostrzyć.
Edit:
Jeszcze oczywiście pierścień przesłony na obiektywie musi być skręcony na f22 i zablokowany przełącznikiem na obiektywie.
piotrzuraw
14-03-2009, 00:54
No i dziala czy nie dziala :)
Dzięki wielkie za podpowiedzi :) zrobiłam wszystko według wskazówek ale błąd był w 100 % po mojej stronie tzn przy zakładaniu obiektywu nie dokręcałam go do końca "aż kliknie " i zmieniałam obiektyw przy włączonym aparacie (banalne ale skutkowało opisanymi wcześniej problemami )
Podsumowując działa :) widzę że można liczy na dużą pomoc SUPER
Ps dzięki za zaproszenie plenerowe :)
Pozdrawiam wszystkich.