Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Unhappy Nikon D90 - problem z trybem AUTO

Witam wszystkich
    Mam Nikona D90 i mały problem - przy ustawieniu trybu auto aparat sam nie ustawia ostrości.
    Studiowałam instrukcję -chyba za słabo bo nie działa na nic z tego co opisują
    tzn np nie mogę włączy AF (przy naciśnięciu przycisku AF i przekręceniu głównego pokrętła nic się nie zmienia na wyświetlaczu ( AF-A ...).
    Dodam że jest przełączony na AF -(wybierak trybu ostrości AF M ).
    Obiektyw mam Nikon 50 1.8
    Pozdrawiam
    proszę pomoc & wyrozumiałość

Domyślnie

Przy obiektywie na korpusie body masz przełącznik, przełącz go .AF M to manual więc ręcznie musisz kręcić pierścieniem, przełącz na AF.
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Przeczytaj instrukcję ale od szkła. Tam jest dokładnie napisane.
    Canon & Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mada Zobacz posta
    proszę pomoc
    służymy także pomocą na niedzielnym spacerko-plenerku kilku zapaleńców foto z małopolskiej grupy:
    http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=133

zawsze możesz dołączyć z aparatem i ci pomożemy, a przy okazji będzie kilka innych nikonów, więc i posprawdzać na zasadzie podmianki można

ale wcześniej faktycznie sprawdź jeszcze szkło, czy też ma ustawiony AF zamiast M.

ale z drugiej strony to dziwne, że piszesz tylko o trybie auto - w innych trybach działa poprawnie ?
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

ale wcześniej faktycznie sprawdź jeszcze szkło, czy też ma ustawiony AF zamiast M.
    50mm 1.8 F od Nikkora nie ma swojego silniczka wiec nie ma na korpusie obiektywu przełącznika

Faktycznie sugeruje sprawdzić przełącznik na korpusie tak jak pisał LordRamzes, przełącznik musi być ustawiony na AF żeby obiektyw mógł automatycznie ostrzyć.

Edit:

Jeszcze oczywiście pierścień przesłony na obiektywie musi być skręcony na f22 i zablokowany przełącznikiem na obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez abad0n ; 13-03-2009 o 16:50
    Nikon D80 + 18-135mm Nikkor DX Kit + MB-D80 Alpha + Sigma 70-300mm APO DG + Nikkor 50mm 1.8FD + SB 900

Domyślnie

No i dziala czy nie dziala
    D50 D80 D300 i cos tam jeszcze w sumie jakies 18kg
    www.photo.net/photos/Piotr%20Adamski www.piotrphotography.net

Domyślnie

Dzięki wielkie za podpowiedzi zrobiłam wszystko według wskazówek ale błąd był w 100 % po mojej stronie tzn przy zakładaniu obiektywu nie dokręcałam go do końca "aż kliknie " i zmieniałam obiektyw przy włączonym aparacie (banalne ale skutkowało opisanymi wcześniej problemami )
    Podsumowując działa widzę że można liczy na dużą pomoc SUPER
    Ps dzięki za zaproszenie plenerowe
    Pozdrawiam wszystkich.

Uprawnienia umieszczania postów