Zobacz pełną wersję : Wołanie RAW-ów
Witam wszystkich serdecznie. W najblizszej przyszłości chciałbym zacząć focić w NEFie ponieważ JPEG nie daje takich możliwości w obróbce. Przyznam szczerze że z softów jestem laikiem. Do tej pory robiłem drobne poprawki w PS i Gimpie na JPEG-ach.
Proszę kogoś obeznanego w tych sprawach o pomoc. Co muszę zainstalować, co poustawiać abym mógł edytować, konwertować i obrabiać NEFy.
Rawy będą z d300, posiadam PS 7 - troche stary ale jest. Ewentualnie mam CS3, CS4, CS Lightroom - wresje testowe. Jeżeli musze pracowac na nich to będe kombinował zeby je zakupić.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i wyjaśnienie mi łopatologicznie tej kwestii. Pozdrawiam
A moze po prostu otworz kilka rawow i pobaw sie opcjami. Poczytaj dzial Tutoriale, a jesli bedziesz mial z czyms problem wtedy pytaj bardziej szczegolowo. Wywolywanie RAW-ow to temat rzeka.
W CSach masz AdobeCamera Raw, ktorego mozesz uzyc do wolania NEFa, podobnie mozesz uzywac Lightrooma. Sa tez inne zarowno darmowe jak i "platne" programy do tego celu.
Jedynym programem ktory rozpozna ustawienia puchy i NEFy beda wygladaly tak jak widziales je na wyswietlaczu aparatu jest CaptureNX, w kazdym innym zobaczysz podglady NEFow
wygladajace troche inaczej, bo kady z tych programow ma swoje sposoby odczytywania NEFa.
TUTAJ: http://www.fotografuj.pl/Dzial/Narzedzia_do_edycji znajdziesz opis lightrooma.
Poszperaj w forumowym archiwum, podobne tematy byly juz poruszane i wiele sie z nich napewno dowiesz:)
Powodzenia i nie zrazaj sie po pierwszych niepowodzeniach ;) jak troche to opanujesz to nie wrocisz do jpgow ;)
Ja czesto robiac glupia fotke np. produktu na allegro z rozpedu robie w rawie, choc malutki jpg by wystarczyl.
edit...
Nie pytaj czasem ktory program jest najlepszy, kazdy ma swoich zwolennikow, wazne jest zeby ktorys z nich DOBRZE poznac.
sote po raz kolejny dzięki za cenne informacje. Pozdrawiam
nie ma sprawy ;)
po to jest to forum!
slawek548
12-03-2009, 23:06
Ostatnio też rozpocząłem przygodę z RAW. Chłopaki z forum podpowiedzieli mi dobrą książkę o edycji zdjęć.Zakupiłem i problem zniknął bezpowrotnie.:mrgreen:Super pozycja.Opisane krok po kroku jak wołać RAW za pomocą PS CS3 i wiele innych sztuczek.Naprawdę polecam http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm
pozdro
velaskez
12-03-2009, 23:32
Ja przeszedłem i PS CS2 i NX2, powiem tak. Jeśli masz dobry komputer, to baw się w NX'a, bo on jest naprawdę fajny. U mnie zadecydowała szybkość działania, bo mój komputer do najszybszych nie należy:) No i ogólnie będzie taniej niż za oryginalnego PS'a. Szczególnie tego w wersji CS4
Książka już zakupiona. Wieczorem biore się za czytanie :)
Co do mojego kompa to niestety też demonem szybkości nie jest. Ale w przyszłości będzie zmiana na coś lepszego także CS3/4 nie będzie mi straszny
Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Jako "alternatywę" do tych wszystkich wymienionych powyżej polecam program bibble (w wersji pro lub lite).
Świetny kombajn, nadaje się idealnie do wywołoywania dużej ilości zdjęć (np. różnego rodzaju imprezy).
Jako "alternatywę" do tych wszystkich wymienionych powyżej polecam program bibble (w wersji pro lub lite).
Świetny kombajn, nadaje się idealnie do wywołoywania dużej ilości zdjęć (np. różnego rodzaju imprezy).
a ktory inny program sie nie nadaje do wywolywania duzej ilosci zdjec?
autograf
13-03-2009, 13:50
Olać książki :D
Ja mam trzy i leżą. A żeby być całkowicie szczery, to kilka, dosłownie kilka razy do nich zajrzałem. Teraz się kurzą..
Polecam: ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.
Np. codziennie dla wprawy, sportu i przyjemności wywołuję sobie jednego, dwa czy pięć NEFów.
Później wrzucam na forum i ludzie mówią co jest źle, co dobrze. Na co zwrócić uwagę następnym razem, co poprawić etc.
Kiedyś Bombel fajnie o tym napisał. Poszukam i wkleję później.
ed-
znalazłem: "Co polecam do nauki PSa (i jak obrabiam zdjęcia)..." (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=63300)
wiadomo ze doswiadczenia nie zastapi nic, wiec probowac trzeba,
ale czasem ksiazki sie przydaja - zazwyczaj na poczatku zabawy:)
a ktory inny program sie nie nadaje do wywolywania duzej ilosci zdjec?
cnx. zdecydowanie.
A jakim sposobem wywnioskowałeś z mojego posta, że inne się nie nadają? Hm.
Też polecam CNX2! Do podstawowej obróbki zdjęć nic więcej nie potrzeba, a do wołania RAWów, szczególnie z Nikonów jest MZ najlepszy. Do tego kosztuje dużo mniej niż Photoshop.
Pierwsze pytanie to ile możesz wydać na program do obróbki - to pozwoli ograniczyć ilość programów między którymi będziesz wybierać
Masz wybór od darmowego RAWTherapee (bogaty w funkcje) czy Picassa (tu możliwości są obcięte do absolutnego minimum) poprzez CaptureOne, NX aż do Lightrooma (chyba najdroższego nie licząc pełnego PSa)
Inna sprawa, to możliwości programu - Ja wybrałem Lightroom, bo robię głównie portrety a LR to obok Capture NX to chyba jedyny program pozwalający od razu skorygować niedoskonałości skóry.
ja polecam funkcje Pomoc w Ps a do tego sporo cwiczen jak juz Autograf napisał
robertw33
09-01-2010, 20:56
a jak informacje zawarte w tej książce mają się do pracy z capture nx2, którego chcę niedługo zakupić a powiem szczerze nie mam dużej wiedzy na temat edycji NEF
Też polecam CNX2! Do podstawowej obróbki zdjęć nic więcej nie potrzeba, a do wołania RAWów, szczególnie z Nikonów jest MZ najlepszy. Do tego kosztuje dużo mniej niż Photoshop.
Ja nie używam jednego programu, ale wydaje mi się, że CaptureOne 5 Pro jest najlepszy, zwłaszcza do fotek, które były robione w kiepskim świetle. Niestety jego cena jest zbyt wyśrubowana mz.
Witam wszystkich serdecznie. W najblizszej przyszłości chciałbym zacząć focić w NEFie ponieważ JPEG nie daje takich możliwości w obróbce. Przyznam szczerze że z softów jestem laikiem. Do tej pory robiłem drobne poprawki w PS i Gimpie na JPEG-ach.
Proszę kogoś obeznanego w tych sprawach o pomoc. Co muszę zainstalować, co poustawiać abym mógł edytować, konwertować i obrabiać NEFy.
Rawy będą z d300, posiadam PS 7 - troche stary ale jest. Ewentualnie mam CS3, CS4, CS Lightroom - wresje testowe. Jeżeli musze pracowac na nich to będe kombinował zeby je zakupić.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i wyjaśnienie mi łopatologicznie tej kwestii. Pozdrawiam
Kolego masz b.dobry PS 7 - musisz ściągnąć Camera Raw 5.4 najlepiej ze str. Adobe jest to konwerter praktycznie każdego formatu RAW, dalej Photoshop.
Jeżeli Ci zależy na robieniu naprawdę dobrych zdjęć, to polecam zakup jednej z dwu pozycji:
1. Tajemnica Wielkiego Kanionu (obrabianie zdjęć w k. LAB)
2. Photoshop Korekcja i separacja
Autor obydwu jest Dan Margulis, można je kupić w księgarni Helion.
Pozdrawiam!
siwy49, ale temat jest z marca ubiegłego roku, podejrzewam, że autor wątku już dawno zakupił odpowiednią lekturę i program :)
Pozycje, które polecasz — właściwie pierwsza — nie nadaje się dla początkującego fotografa. Trzeba mieć nie małą wiedzę żeby spośród ogromnej ilości informacji zawartych w tej książce, wyłowić te przydatne czy nawet prawdziwe. Przestrzeń L*a*b* jest dość trudna do ogarnięcia i jednak nie jest standardową przestrzenią edycyjną. Lepiej na początek dobrze poznać RGB. Choć nie powiem... ja niektóre operacje wykonuję w L*a*b* (głównie ze względu na czas i pewne możliwości korekcji barwnej), ale trzeba być ostrożnym.
PS.
Wiem, wiem Marcin, jest do tego wielka, percepcyjnie nierównomierna i stara :)
Andrzej Olender
10-01-2010, 21:03
Kolego masz b.dobry PS 7 - musisz ściągnąć Camera Raw 5.4 najlepiej ze str. Adobe jest to konwerter praktycznie każdego formatu RAW, dalej Photoshop.
Jeżeli Ci zależy na robieniu naprawdę dobrych zdjęć, to polecam zakup jednej z dwu pozycji:
1. Tajemnica Wielkiego Kanionu (obrabianie zdjęć w k. LAB)
2. Photoshop Korekcja i separacja
Autor obydwu jest Dan Margulis, można je kupić w księgarni Helion.
Pozdrawiam!
Bzdura, nie jest możliwe zainstalowanie pluginu Camera Raw w wersji 5.x w photoshop starszych niż CS4.
Widzę Andrzej, że czujny jesteś, mnie to umknęło :)
Bzdura, nie jest możliwe zainstalowanie pluginu Camera Raw w wersji 5.x w photoshop starszych niż CS4.
zgadza się - pomyłka, należy z ściągnąć Adobe DNG Conwerter 5.6
Sory!
A czy Nef i Raw ma takie same możliwości w obróbce, czy jednak któryś jest w czymś lepszy ?
To jedno i to samo :) Tyle, że NEF to nazwa własna formatu Nikona — Nikon Electronic Format.
Andrzej Olender
11-01-2010, 19:13
siwy49, tak już lepiej ;). Widzę po użyciu słowa konwerter w poprzednim poście że miałeś właśnie na myśli DNG Converter a tylko omyłkowo napisałeś Camera RAW :)
mikas4, RAW jest ogólnym określeniem dla "Cyfrowych negatywów", tak naprawdę żaden producent (chyba poza leica) nie określa swoich plików jako rozszerzenie *.raw, poniżej przykład innych producentów i ich rozszerzeń.
Hasselblad .3fr
Sony .arw .srf .sr2
Casio .bay
Canon .crw .cr2
Phase_One .cap .tif .iiq .eip
Kodak .dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif
Adobe .dng
Epson .erf
Imacon .fff
Mamiya .mef
Leaf .mos
Minolta .mrw
Nikon .nef .nrw
Olympus .orf
Pentax .ptx .pef .dng
Logitech .pxn
Red .r3d
Fuji .raf
Panasonic .raw .rw2
Leica .raw .dng
Rawzor .rwz
Sigma .x3f
Witam
mam pytanie Jacku. Szukam sensownej wywoływarki nef z mojej d300ki. Otóż LR mimo że jak do tej pory najbardziej przypadł mi do gustu, dzięki naprawdę niezłym możliwościom edycji, po prostu psuje obraz zapisany jako JPG pod kontem koloru kontrastu wypełnienia światłem. Szukam więc jakiejś alternatywy. Moje pytanie: co kryje się pod napisanym przez ciebie skrótem MZ. Jestem świeży w tym temacie więc nie wiem a chciałbym wypróbować tą wywoływarkę:)
Dzięki. Pozdrawiam
jackrabbit
28-02-2010, 21:11
Mz=imo
Mz=imo
IMHO... no tak:D, spolszczenia nie wziąłem pod uwagę. Śmiesznie wyszło hehe. Pozdrawiam:)
LR [...] psuje obraz zapisany jako JPG pod kontem koloru kontrastu wypełnienia światłem.
Co przez to rozumiesz? Bo ja nie wiem jak program może sam coś psuć... Ty coś musisz robić nie tak.
Mz=imo
i tym sposobem polak zrozumiał polaka dopiero in english ;)
Co przez to rozumiesz? Bo ja nie wiem jak program może sam coś psuć... Ty coś musisz robić nie tak.
Chodzi mi o utratę jakości obrazu po zapisaniu NEFa do JPGa przez LR, przy założeniu że nie edytuję NEFa a LR mam ustawiony bez żadnej wstępnej autokorekty. Z tego co widzę jedynie Capture NX ewentualnie ViewNX, potrafią zapisać NEF do JPG bez zmian we właściwościach obrazu. Na logikę to wydaje mi się, że to po prostu specyficzna złożona ingerencja softu nikona w surowy obraz z matrycy, która dokonuje się w puszce albo poza nią w programie typu NX, a nie zauważyłem czegoś takiego np. w RAWach z canona. Chętnie korzystał bym z Capture NX, ale jest mułowaty a przede wszystkim nie ma takich zaawansowanych funkcji jak LR po którym fotka nie jest gorsza, jest poprostu inna, jednak wg mnie traci na pewnych wartościach takich jak kontrast, światło, kolor, zyskuje natomiast na zamianie szumu w efekt ziarna filmowego i na rozpiętości tonalnej. Jest to więc czasem irytujący wybór typu "lepiej obciąć prawą czy lewą rękę"
Chodzi mi o utratę jakości obrazu po zapisaniu NEFa do JPGa przez LR, przy założeniu że nie edytuję NEFa a LR mam ustawiony bez żadnej wstępnej autokorekty. Z tego co widzę jedynie Capture NX ewentualnie ViewNX, potrafią zapisać NEF do JPG bez zmian we właściwościach obrazu.
hmmm... Ale przeca JPG jest formatem stratnym. Zawsze i w każdym programie będziesz tracił na jakości zapisując do JPGa — nie ma innej możliwości.
PS.
No chyba, że Tobie chodzi o to, że LR (jak i ACR zresztą też) nie czyta ustawień dotyczących kontrastu, saturacji, itd., poczynionych w body? Wtedy racja. Tylko NX potrafi je odczytać i zastosować w wyświetlanym NEFie... choć np. dla mnie jest to minus bo wolę osobiście decydować o tym jak ma wyglądać obrazek... nie chcę żeby to czynił za mnie aparat/soft.
hmmm... Ale przeca JPG jest formatem stratnym. Zawsze i w każdym programie będziesz tracił na jakości zapisując do JPGa — nie ma innej możliwości.
PS.
No chyba, że Tobie chodzi o to, że LR (jak i ACR zresztą też) nie czyta ustawień dotyczących kontrastu, saturacji, itd., poczynionych w body? Wtedy racja. Tylko NX potrafi je odczytać i zastosować w wyświetlanym NEFie... choć np. dla mnie jest to minus bo wolę osobiście decydować o tym jak ma wyglądać obrazek... nie chcę żeby to czynił za mnie aparat/soft.
Dokładnie o to mi chodzi! Ja tez lubię decydować o pewnych właściwościach obrazu, ale wyjściowo chciałbym mieć uwzględniony (widoczny) ten zapisany przez soft obraz z jego specyfiką z której dopiero odejmuje lub dodaję do niej żądane przeze mnie wartości. A tak pozostaje niedosyt z powodu straty tych cech obrazu (jak właśnie kontrast czy saturacja) które były dla mnie wyjściowo lepsze niż to co mogę uzyskać z LRa. czasem tak jest, ni zawsze więc czasem godzę się na zaszumione JPGI które wg mojego gustu są lepsze niż te wymuskane LRem... Cóż może nikon ma rację mówiąc "robimy najlepsze zdjęcia na świecie";)
A tak pozostaje niedosyt z powodu straty tych cech obrazu (jak właśnie kontrast czy saturacja) które były dla mnie wyjściowo lepsze niż to co mogę uzyskać z LRa.
I właśnie widzisz... to co napisałeś świadczy o tym, że przed Tobą jeszcze kawał drogi i trochę zabawy z tym programem żeby nauczyć się osiągać zadowalające efekty w obróbce... ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, a nie zdawać się na marny sofcik aparatu :) To co ustawisz w puszce w porównaniu z tym co Ci oferuje aplikacja typu LR to jak zestawienie ze sobą Atari i iMac'a :)