Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Wołanie RAW-ów

Witam wszystkich serdecznie. W najblizszej przyszłości chciałbym zacząć focić w NEFie ponieważ JPEG nie daje takich możliwości w obróbce. Przyznam szczerze że z softów jestem laikiem. Do tej pory robiłem drobne poprawki w PS i Gimpie na JPEG-ach.
    Proszę kogoś obeznanego w tych sprawach o pomoc. Co muszę zainstalować, co poustawiać abym mógł edytować, konwertować i obrabiać NEFy.

Rawy będą z d300, posiadam PS 7 - troche stary ale jest. Ewentualnie mam CS3, CS4, CS Lightroom - wresje testowe. Jeżeli musze pracowac na nich to będe kombinował zeby je zakupić.

Bardzo proszę o wyrozumiałość i wyjaśnienie mi łopatologicznie tej kwestii. Pozdrawiam
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

A moze po prostu otworz kilka rawow i pobaw sie opcjami. Poczytaj dzial Tutoriale, a jesli bedziesz mial z czyms problem wtedy pytaj bardziej szczegolowo. Wywolywanie RAW-ow to temat rzeka.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

W CSach masz AdobeCamera Raw, ktorego mozesz uzyc do wolania NEFa, podobnie mozesz uzywac Lightrooma. Sa tez inne zarowno darmowe jak i "platne" programy do tego celu.

Jedynym programem ktory rozpozna ustawienia puchy i NEFy beda wygladaly tak jak widziales je na wyswietlaczu aparatu jest CaptureNX, w kazdym innym zobaczysz podglady NEFow
    wygladajace troche inaczej, bo kady z tych programow ma swoje sposoby odczytywania NEFa.

TUTAJ: http://www.fotografuj.pl/Dzial/Narzedzia_do_edycji znajdziesz opis lightrooma.

Poszperaj w forumowym archiwum, podobne tematy byly juz poruszane i wiele sie z nich napewno dowiesz

Powodzenia i nie zrazaj sie po pierwszych niepowodzeniach jak troche to opanujesz to nie wrocisz do jpgow
    Ja czesto robiac glupia fotke np. produktu na allegro z rozpedu robie w rawie, choc malutki jpg by wystarczyl.

edit...

Nie pytaj czasem ktory program jest najlepszy, kazdy ma swoich zwolennikow, wazne jest zeby ktorys z nich DOBRZE poznac.
    Ostatnio edytowane przez sote ; 12-03-2009 o 10:37
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

sote po raz kolejny dzięki za cenne informacje. Pozdrawiam
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

nie ma sprawy
    po to jest to forum!
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Ostatnio też rozpocząłem przygodę z RAW. Chłopaki z forum podpowiedzieli mi dobrą książkę o edycji zdjęć.Zakupiłem i problem zniknął bezpowrotnie.Super pozycja.Opisane krok po kroku jak wołać RAW za pomocą PS CS3 i wiele innych sztuczek.Naprawdę polecam http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm
    pozdro
    D300s//D80//17-55 2.8//80-200 2.8//85 1.8

Domyślnie

Polecam książeczkę j/w.
    jendry

Domyślnie

Ja przeszedłem i PS CS2 i NX2, powiem tak. Jeśli masz dobry komputer, to baw się w NX'a, bo on jest naprawdę fajny. U mnie zadecydowała szybkość działania, bo mój komputer do najszybszych nie należy No i ogólnie będzie taniej niż za oryginalnego PS'a. Szczególnie tego w wersji CS4
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Książka już zakupiona. Wieczorem biore się za czytanie

Co do mojego kompa to niestety też demonem szybkości nie jest. Ale w przyszłości będzie zmiana na coś lepszego także CS3/4 nie będzie mi straszny

Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Domyślnie

Jako "alternatywę" do tych wszystkich wymienionych powyżej polecam program bibble (w wersji pro lub lite).
    Świetny kombajn, nadaje się idealnie do wywołoywania dużej ilości zdjęć (np. różnego rodzaju imprezy).
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów