PDA

Zobacz pełną wersję : Zjawisko VR

okoterroru
11-03-2009, 23:43
Czytam to forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na rzecz, która mnie trochę zaskoczyła.
Mianowicie jest tak:
D80, 18-200VR ustawiony na ogniskową 50mm, siedzę około 70 cm od monitora, tryb M, przysłona 5,6, światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycjęę dla czasu 2s, robię zdjęcie. Przy moich niezbyt stabilnych dłoniach (lata treningu w podnoszeniu kieliszka) i czasie naświetlania 2s literki na ekranie są oczywiście rozmazane przez poruszenie ale czytelne. Teraz to samo zdjęcie, tyle, że z VR - jedna wielka maza, nic nie odczytam. Kilkanaście razy powtarzam to doświadczenie i za każdym razem ten sam wynik. Spodziewałem się, że będzie dokładnie odwrotnie. Co jest przyczyną, czy VR nie radzi sobie z dłuższymi czasami?

eagis
12-03-2009, 09:20
A próbowałeś to samo, ale ze "statycznym" tekstem? Np gazeta? Może vr wariuje z obrazem który jest generowany dynamicznie? To, że obraz na monitorze widzimy jako nieruchoma całość to tylko złudzenie, tak naprawdę jest on odmalowywany kilkadziesiąt razy na sekundę, a w crt to już w ogóle...

okoterroru
12-03-2009, 11:23
eagis - chyba masz rację, wariuje przy odświeżanym ekranie.

mathu
12-03-2009, 13:02
eagis - chyba masz rację, wariuje przy odświeżanym ekranie.
To ciekawe co mówisz, bo VR działa w oparciu o żyroskopy w obiektywie...

eagis
12-03-2009, 13:56
To ciekawe co mówisz, bo VR działa w oparciu o żyroskopy w obiektywie...

Nie jestem specjalistą ale z tego co wiem, ten obiektyw ma dwa tryby stabilizacji: pierwszy niwelujący drgania rąk, drugi natomiast dostosowany do fotografowania poruszających się obiektów. Nie wczytywałem się w szczegóły, ale w tym może leżeć przyczyna głupienia vr'a który patrzy na bardzo dynamicznie zmieniający się obraz. Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie:)

okoterroru
12-03-2009, 15:39
mathu - no wiem o co chodzi i dlatego pisałem, że jestem zaskoczony, ale fakt jest faktem, spróbujcie, może mam tylko omamy wzrokowe. Druga sprawa, że ten obraz jest odświeżany jakby w osi obiektywu w nie w poprzek niej - tak jak powstają rozmazania.

markB
12-03-2009, 19:34
Zdjęcia z monitora rób przy 1/30 sek.

Zetec
12-03-2009, 19:41
A jaki tv?
Bańka czy płaski?

T&T
12-03-2009, 19:43
Testowanie VR-a na ekranie monitora przy czasie 2s to najlepszy numer o jakim ostatnio słyszałem:mrgreen:

mathu
12-03-2009, 19:50
mathu - no wiem o co chodzi i dlatego pisałem, że jestem zaskoczony, ale fakt jest faktem, spróbujcie, może mam tylko omamy wzrokowe. Druga sprawa, że ten obraz jest odświeżany jakby w osi obiektywu w nie w poprzek niej - tak jak powstają rozmazania.

A próbowałeś zrobić zdjęcie z czasem 2s i włączoną stabilizacją ale nie ekranu monitora? Skąd wniosek że to wina monitora?

okoterroru
12-03-2009, 19:58
Zetec - CRT płaski
T&T - a gdzie ja napisałem, że testuję VR, przypadkowo strzeliłem takie zdjęcie, zauważyłem efekt no i pytam.
mathu - zdjęcia 2s z VR innych obiektów wychodzą normalnie, tylko na monitorze rozmazuje.

tomajk
12-03-2009, 20:38
Rewelacja :D
Uśmiałem się do łez, co już ludziom do głowy przychodzi na przedwiośniu :D Ale oczywiście rozumiem, sam bym też wariował, gdyby nie absorbująca praca ;)

okoterroru
12-03-2009, 21:28
tomajk - no niewiele wniosłeś.

tomajk
12-03-2009, 21:33
A co można wnieść jak zasad działania VR nie którzy nie znają, cokolwiek by nie napisać to przecież wątek tak by pogadać, więc tyle z mojej strony wkładu.

Widziałeś też pewnie nie raz obraz z monitorów CRT filmowany kamerą, wyraźnie widać pasy i migotanie, 25kl/s najwyraniej nie współpracuje dobrze z pracą i sposobem wyświetlania linii na ekranach CRT.
Obraz jest nie stabilny, czego oczywiście nie widzi oko ludzkie, ale czas 2s naświetlania matrycy zarejestruje kilkadziesiąt takich przesunięć.
Ale pomijając wszystkie wywody na temat wyświetlania obrazu, to 2sekundy z ręki ? to chyba przede wszystkim miałeś na celu zrobienie rozmazanego zdjęcia, czy to monitora czy czegokolwiek innego i co tu ma do rzeczy czy nie ma VR ?

okoterroru
12-03-2009, 21:50
tomjak - walnąłem to zdjęcie z nudów, całą teorię częstotliwości odświeżania znam. Podobny efekt rozmazania powinienem uzyskać bez funkcji VR, a tu jest odwrotnie, tylko to mnie dziwi, bo co ma VR do częstotliwości odświeżania kineskopu, przecież chyba przeciwdziała ruchom aparatu a nie przedmiotów czy obrazów.

samek
12-03-2009, 21:57
Widzę, że tu niektórzy wierzą, iż vr pozwala robić dwusekundowe ujęcia z ręki :mrgreen:

tomajk
12-03-2009, 21:59
O widzisz i to nie do końca tak jest, system VR wibruje, dostrzegłem na zdjęciach wykonanych w dobrych (czyt. krótkich w których VR nie pomoże już wiele) czasach, że ostrzejszy obraz można uzyskać z wyłączonym VR.
Dosłownie podwójny obraz jest, bardzo minimalnie oczywiście ale jednak, pewnie system VR wraz z migoczącym obrazem CRT robi mały rezonansik a efekt duży.
Tylko to wszystko dalej nie zmienia faktu, że brak pomysłu na fotki i nuda zmusza do takich pierół :D

okoterroru
12-03-2009, 23:41
samek - chyba źle widzisz.
tomajk - nikt i nic do niczego mnie nie zmusza, a pierwsze słyszę, żeby VR dawał podwójny obraz. Z tym rezonansem to może jakieś tam wytłumaczenie jest, ale też jest to koncepcja wyłącznie twojego autorstwa i trudno osądzić czy słuszna, czy nie.

tomajk
13-03-2009, 09:08
Nie tylko ja stwierdziłem, że VR mydli, nie jest to żadna "moja" koncepcja, ale skoro wiesz lepiej to twoja sprawa.
PS. Samek chyba dobrze widzi, ale zaczynam się wciągać w bezsensowną dyskusję, kończę "moje koncepcje" są lepsze rzeczy do fotografowania niż stary monitor.

okoterroru
13-03-2009, 12:08
Echhh tomjak - ty ciągle swoje, uparłeś się, że ja już nie mam co fotografować i skupiłem się wyłącznie na statych monitorach i razem z samek twierdzicie, że ja ślepo wierzę w VR z dwusekundowym czasem naświetlania. Otóż zaprzeczam powyższym. Ani nie zajmuję się fotografią starych monitorów, ani ślepo nie wierzę w VR i też, jeżeli to tylko możliwe staram się go nie wykorzystywać. Zauważyłem takie coś i chciałem to fizycznie wyjaśnić, jeżeli nie potraficie, to faktycznie po co wdawać się w bezsensowną dyskusję.

samek
13-03-2009, 12:21
Echhh tomjak - ty ciągle swoje, uparłeś się, że ja już nie mam co fotografować i skupiłem się wyłącznie na statych monitorach i razem z samek twierdzicie, że ja ślepo wierzę w VR z dwusekundowym czasem naświetlania. Otóż zaprzeczam powyższym. Ani nie zajmuję się fotografią starych monitorów, ani ślepo nie wierzę w VR i też, jeżeli to tylko możliwe staram się go nie wykorzystywać. Zauważyłem takie coś i chciałem to fizycznie wyjaśnić, jeżeli nie potraficie, to faktycznie po co wdawać się w bezsensowną dyskusję.

Poniższe chciałeś fizycznie wyjaśnić?

D80, 18-200VR ustawiony na ogniskową 50mm, siedzę około 70 cm od monitora, tryb M, przysłona 5,6, światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycjęę dla czasu 2s, robię zdjęcie. Przy moich niezbyt stabilnych dłoniach (lata treningu w podnoszeniu kieliszka) i czasie naświetlania 2s literki na ekranie są oczywiście rozmazane przez poruszenie ale czytelne. Teraz to samo zdjęcie, tyle, że z VR - jedna wielka maza, nic nie odczytam. Kilkanaście razy powtarzam to doświadczenie i za każdym razem ten sam wynik. Spodziewałem się, że będzie dokładnie odwrotnie. Co jest przyczyną, czy VR nie radzi sobie z dłuższymi czasami?
Jaja sobie robisz - idź na jakąś polibudę i poproś psora o zrobienie wywodu nt. wpływu na zdjęcie dwusekundowego naświetlania popartego drganiami.
Szkoda czasu na takie gadki.

okoterroru
13-03-2009, 13:04
samek - tak, szkoda gadki z tobą, bo nie rozumiesz o co mi chodzi.

JK
13-03-2009, 21:07
Masz rację. szkoda czasu na to bicie piany.
Zamykam.