Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zjawisko VR

Domyślnie Zjawisko VR

Czytam to forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na rzecz, która mnie trochę zaskoczyła.
    Mianowicie jest tak:
    D80, 18-200VR ustawiony na ogniskową 50mm, siedzę około 70 cm od monitora, tryb M, przysłona 5,6, światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycjęę dla czasu 2s, robię zdjęcie. Przy moich niezbyt stabilnych dłoniach (lata treningu w podnoszeniu kieliszka) i czasie naświetlania 2s literki na ekranie są oczywiście rozmazane przez poruszenie ale czytelne. Teraz to samo zdjęcie, tyle, że z VR - jedna wielka maza, nic nie odczytam. Kilkanaście razy powtarzam to doświadczenie i za każdym razem ten sam wynik. Spodziewałem się, że będzie dokładnie odwrotnie. Co jest przyczyną, czy VR nie radzi sobie z dłuższymi czasami?

Domyślnie

A próbowałeś to samo, ale ze "statycznym" tekstem? Np gazeta? Może vr wariuje z obrazem który jest generowany dynamicznie? To, że obraz na monitorze widzimy jako nieruchoma całość to tylko złudzenie, tak naprawdę jest on odmalowywany kilkadziesiąt razy na sekundę, a w crt to już w ogóle...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-03-2009 o 09:27 Powód: pis. ("na prawdę")

Domyślnie

eagis - chyba masz rację, wariuje przy odświeżanym ekranie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    eagis - chyba masz rację, wariuje przy odświeżanym ekranie.
    To ciekawe co mówisz, bo VR działa w oparciu o żyroskopy w obiektywie...
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    To ciekawe co mówisz, bo VR działa w oparciu o żyroskopy w obiektywie...
    Nie jestem specjalistą ale z tego co wiem, ten obiektyw ma dwa tryby stabilizacji: pierwszy niwelujący drgania rąk, drugi natomiast dostosowany do fotografowania poruszających się obiektów. Nie wczytywałem się w szczegóły, ale w tym może leżeć przyczyna głupienia vr'a który patrzy na bardzo dynamicznie zmieniający się obraz. Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie

Domyślnie

mathu - no wiem o co chodzi i dlatego pisałem, że jestem zaskoczony, ale fakt jest faktem, spróbujcie, może mam tylko omamy wzrokowe. Druga sprawa, że ten obraz jest odświeżany jakby w osi obiektywu w nie w poprzek niej - tak jak powstają rozmazania.

Domyślnie

Zdjęcia z monitora rób przy 1/30 sek.

Domyślnie

A jaki tv?
    Bańka czy płaski?
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Testowanie VR-a na ekranie monitora przy czasie 2s to najlepszy numer o jakim ostatnio słyszałem
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    mathu - no wiem o co chodzi i dlatego pisałem, że jestem zaskoczony, ale fakt jest faktem, spróbujcie, może mam tylko omamy wzrokowe. Druga sprawa, że ten obraz jest odświeżany jakby w osi obiektywu w nie w poprzek niej - tak jak powstają rozmazania.
    A próbowałeś zrobić zdjęcie z czasem 2s i włączoną stabilizacją ale nie ekranu monitora? Skąd wniosek że to wina monitora?
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów