Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tablet do 500 zł

slawek548
11-03-2009, 22:16
Witam.Ostatnio zaczyna mnie męczyć obróbka za pomocą myszki,wiadomo jakie efekty:-?.Mam pytanko do użytkowników tych zabawek.Czy można w kwocie do 500 zł kupić coś co ułatwi pracę ,czy to tylko wyrzucenie kasy w błoto w tym przedziale cenowym?Z tego co się orientuję wszyscy chwalą Wacom.
Pozdrawiam

Mariusz888
11-03-2009, 22:26
Tak - są tablety i jest Wacom :) reszta zależnie od portfela i potrzeb - nie ma sensu brać strasznie wielkich rozmiarów - A5 starczy wg mnie 99% ludzi bo A4 dla niektórych może być niewygodne :) - zależy do czego potrzebujesz :)

jendryn
11-03-2009, 22:27
Wpisz Tablet lub Wacom w wyszukiwarce forumowej -jest jeden długi wątek w którym wszystko powinno byc napisane.

fragles
11-03-2009, 23:01
Wacom Bamboo A6 wystarczy w zupełności, jeśli masz jeden monitor i chcesz tym tabletem obrabiać zdjęcia.
Jeśli masz 2 monitory weź A5 (ja tak zrobiłem i nie żałuję- miałem pożyczone A6 i jednak na 2 monitory to trochę za mało).
Bamboo A5 nie mieści się w Twoim budżecie.

FlashGordon
12-03-2009, 01:01
W Bamboo jest dobre to, że jest panoramiczny, podobnie jak większość ekranów... No i tani jak barszcz. Brakuje prozaicznej rzeczy - miejsca na piórko w samym tablecie. Jest jakiś tam stand, ale do transportu się toto nie nadaje. Bamboo rzeczywiście wystarczy 99% ludzi, nie jest wypasiony, ale taki w sam raz. Idealny do retuszu, nie wiem jak z rysowaniem, bo rysować nie umiem :D

fragles
12-03-2009, 01:03
Do rysowania to raczej z tego co słyszałem od rysowników - większe są potrzebne.

slawek548
12-03-2009, 02:17
Potrzebuje do retuszu,nie rysowania.Sprawdzałem alegro to tych Wacom Bamboo jest kilka o różnych symbolach i ceny też różne

fragles
12-03-2009, 11:30
Zgadza się jest kilka. Wejdź na stronę Wacoma - tam masz porównanie i będziesz mógł wybrać.

Tjac
12-03-2009, 12:56
Wczoraj w jednym z programów TV o elektronicznych gadzetach było porównanie Wacoma za 1300 i Pentagrama Viruoso za ok 600 i wszystkie testy i porównania (np wykrywanie ruchu W-0,25mm, P-0,1mm; wykrywanie piórka W-0,7cm, P-1cm) wskazywały właśnie na Pentagrama. Jedyny minus - przyciski po lewej stronie czyli tylko dla praworęcznych.
A więc jak nie widać różnicy to po co przepłacać?

Valdek_Tychy
12-03-2009, 14:49
A więc jak nie widać różnicy to po co przepłacać?

No może różnicy nie widać ale popracuj parę godzin na pentagramie a potem na wacomie a różnicę poczujesz

fragles
12-03-2009, 14:49
no tu niech się wypowiedzą giganci tabletowania

Czornyj zdaje się korzystał z Intuosa zawodowo więc pewnie powiedziałby to i owo.

EDIT: kurna... rymuję jak Isabel :D:D:D:D:D:D

cube
12-03-2009, 16:04
ja korzystam na codzien z wacoma bamboo a6

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=WACOM+BAMBOO+A6
za te pieniadze rewelacyjny produkt, obrabiajac fotki nawet nie probuje tykac sie myszki, wyczuwa nacisk, posiada gumke oraz wygodne przyciski funkcyjne na piorku

Czornyj
12-03-2009, 16:23
Wacom ma być tabletem który kupować będziesz, i tabletem tym ma być Wacom. Pentagrama nie wolno ci kupować, ani żadnego inszego też. Masz tylko kupić Wacoma. Kupowanie tabletu nie-Wacom jest wykluczone. Gdy tablet zwany Wacomem zakupiony będzie, wówczas dopiero prawdziwie tablecić zaczniesz i poznasz co Wacom, a co nie Wacom, tylko produkt tabletopodobny.

fragles
12-03-2009, 16:25
prawie jak Isabel - tyle, że wiersz biały.

zaqer
12-03-2009, 18:52
AMEN.

Ja mam Bamboo A6 - genialna sprawa. Nawet się nie zastanawiaj. I mówie to z pełną odpowiedzialnością bo sam też się wachałem. Teraz wiem że była to strata czasu.

jendryn
12-03-2009, 19:01
Leciałem na Pentagramie XXL (A4) który sie zepsuł... Dzisiaj przyszła do mnie przesyłka z Wacom Graphire 4 i...
jestem zadowolony jak nigdy- przyzwyczajenie z poprzedniego zostało, mycha jak zwykle do szuflandii. Bałem sie A6 jednak jest mi teraz 10 razy wygodniej niż na a4. Sama obsługa wydaje się byc poprostu kolosalnie zróżnicowana od Pentagrama.POLECAM!!!!

Slon
12-03-2009, 19:24
czy laik pierwszy raz uzywajacy tabletu poczuje roznice miedzy Wacomem Bamboo One A6, a Bamboo A6 ?

grzegorzant
12-03-2009, 19:27
Wacom ma być tabletem który kupować będziesz, i tabletem tym ma być Wacom. Pentagrama nie wolno ci kupować, ani żadnego inszego też. Masz tylko kupić Wacoma. Kupowanie tabletu nie-Wacom jest wykluczone. Gdy tablet zwany Wacomem zakupiony będzie, wówczas dopiero prawdziwie tablecić zaczniesz i poznasz co Wacom, a co nie Wacom, tylko produkt tabletopodobny.
jak to połączyć ? :)
polecam wacom ofc

slawek548
12-03-2009, 22:18
Dzięki wszystkim za rozjaśnienie mojego umysłu.Wybór padł i pora zamówić Bamboo:-D
Pozdrawiam

FlashGordon
12-03-2009, 23:48
No i gut. Ja naprawdę polecam. Tylko nie bierz One, to prawdziwe A6, podczas gdy Bamboo (bez One) jest poszerzony do proporcji panoramicznych.

slawek548
12-03-2009, 23:57
Spoko!!!:-DOne nie wezmę!!!
Jeszcze raz dzięki wielkie

Mariusz888
13-03-2009, 00:17
Ja mam Intuosa3 A5 od ok 3 lat i powiem tyle -> "KOSMOS" :mrgreen: - jedyne jego wady to że sam nie rysuje, retuszuje i nie zaparza kawy :lol: ale miałem styczność z innymi tabletami i niezależnie jakiego Wacoma weźmiesz będziesz zadowolony :)

Dokładnie za Czornyjem...

i poznasz co Wacom, a co nie Wacom, tylko produkt tabletopodobny.
:)

terefere
17-03-2009, 23:06
Jestem nowy,trochę poczytałem ale nic nie było chyba na ten temat, a czy jest jakieś niebezpieczeństwo jeśli chodzi o kupno używanego tabletu?? jeśli jest to jakie??z gory dzieki za odpowiedz:D

marszull
18-03-2009, 18:37
sam tablet raczej ciezko zniszczyc od samego uzywania, obejrzyj sobie dokladnie piorko czy jest ok, i mozesz sie nastawic ze trzeba bedzie koncowke zmienic (chociaz nie koniecznie)

terefere
19-03-2009, 20:58
aha ,to dobrze dzięki;a jeszcze jestem ciekawy czy są tablety w których można pisać jakby po ekranie, tzn. takie w których zamiast tej podkładki macie ekran LCD? Jak jest to pewnie ostra kasa za taką przyjemność:)

Mariusz888
19-03-2009, 21:51
Tak są takie tablety... poniżej masz wypis z cennika oficjalnego:

Tablety graficzne serii LCD
TABLET WACOM LCD PL-521 4 749,00 PLN
TABLET WACOM LCD CINTIQ 12WX 5 659,00 PLN
TABLET WACOM LCD PL-720 5 659,00 PLN
TABLET WACOM LCD PL-900 7 129,00 PLN
TABLET WACOM LCD CINTIQ 21UX 11 399,00 PLN

Do tego Cintiq 12" to mały tablecik generalnie więc trzeba mieć kasę żeby się w to pakowć - Cintiq 21" to poezja ale trzeba się zapożyczyć na długie lata ;) wg mnie nie ma sensu jak nie jesteś mega PRO i nie jest Ci to naprawdę niezbędne (a raczej w to wątpię bo przy pomocny "normalnych" powstaje praktycznie cała grafika którą widzisz w okół siebie ) :)

terefere
22-03-2009, 21:59
niezły cennik:p heh nie jestem i nigdy pewnie nie będę PRO ale cóż,dzięki za informacje

Grinsen
14-04-2009, 14:28
Cintiq to na razie pomyłka. Niestety szyba która ma chronić ekran sprawia że jest lekkie "przesuniecie" pomiędzy piórkiem a kursorem.
Nowe Intuosy to trochę odnowione 3 - niby siła nacisku znacznie większa ale... brak różnicy podczas pracy.
Ja pracuje na Intuosie 3 format A4 - od intuosa 2 znacznie ciekawiej wygląda, formatka A4 wiec nie trzeba dziubdziac. Naprawdę dobrze sie na tym pracuje.

Co do wersji BAMBO A6 czy tabletów Pentagrama – z pewnoscia lepiej się na tym pracuje niz myszka ale jak chcesz poczuć luksus pracy na tablecie to minimum Wacom Intuos 2 format A5/A4 - warto poszukać nawet używanego na Allegro, w dobrym stanie, niż kupować jakieś miniaturki

ku6i
15-04-2009, 14:33
A4 do zdjęć? Przecież się chłopina zamacha na śmierć! Jakby miał malować "Bitwę pod Grunwaldem" to może i owszem, ale do zdjęć spokojnie A5 wystarczy.

Mariusz888
15-04-2009, 15:46
Nawet na malowanie "Bitwy pod Grunwaldem" A4 jest za duże ;) chciałbym przypomnieć że grafika komputerowa to nie tradycyjny papier i mamy zooma - w dodatku praktycznie unlimited więc można takie detale machać że można by je zakwalifikować do macro :lol: a które i tak potem się zgubią w gąszczu badziewia jak to wydrukujemy nawet na B2 czy większym ;) A5 jest wg mnie optymalne do wszystkiego a nawet do prostych retuszy być może i trochę za duży - ale mimo wszystko powiedzmy że jest "optymalny" A4 jak ktoś nie ma wprawy to nie tylko mu ręka odpadnie od machania ale również nie postawi na nim prostej kreski ;) im większy tablet tym większych zdolności manualnych wymaga i mniej wybacza ;) narysować prostą kreskę na 5cm narysuje prawie każdy - natomiast na 50cm to już "niebałdzo" ;)

mrpawcio
30-11-2009, 11:58
Trochę odgrzeję kotleta :-) Która wersja Wacoma Bamboo jest najlepsza? Jest ich kilka, np Pen, Pen&Touch, Fun S...Dodam tylko, że tablet będzie podłączony do laptopa z panoramicznym monitorem.

swider
01-12-2009, 16:59
To zalezy co Ci do szczescia potrzebne? Jakies dodatkowe oprogramowanie, funkcja touchpad'a, wielkosc powierzchni roboczej? Na stronce Wacom'a (http://www.tabletywacom.pl/) mozesz sobie poczytac o wszystkich modelach.