Zobacz pełną wersję : Ile pstrykasz?
SlaWasII
11-03-2009, 21:32
Kiedyś zastanawiałem się ile razy wyzwalam migawkę w ciągu doby. Policzyłem swoją średnią i wyszło 16 zdjęć dziennie. Nie wiem czy to dużo czy mało. W każdym bądź razie, nawet jakbym robił dwa razy więcej to migawka przez kilka lat wytrzyma! :mrgreen:
Jak to wygląda u Was?
Wystarczy podzielić "Total Number of Shutter Releases for Camera" przez ilość dni odkąd masz DSLR-a. Dla kilku posiadanych aparatów wzoru chyba nie muszę podawać?
Ja wybrałem ostatnie z listy jak się okazało jak większość.
SlaWasII
11-03-2009, 21:43
Ja wybrałem ostatnie z listy jak się okazało jak większość.
Domyślam się, że większość nigdy się nie interesowała przebiegiem swojej lustrzanki? ;)
PS: Inspiracja tej ankiety (http://forum.nikon.org.pl/blog.php?b=253) i jeszcze tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90869).
velaskez
11-03-2009, 22:12
SlaWasII... jakbyś napisał ładny program, który by mi policzył ile dziennie klepnąłem. Albo dał już ile robię rocznie...a tak to nikomu się nie będzie chciało;)
SlaWasII
11-03-2009, 22:18
Loozik, po to jest ostatnia opcja.
Dziś wszyscy są źli na ceny, rząd i cały świat. Gdzieś trza się wyładować... he, he... Ankieta jest anonimowa, można oszacować. Jakby co, to w roku zazwyczaj bywa 365 dób. :mrgreen:
PS
Następna ankieta będzie nieanonimowa, z nagrodami - może się zechce...
PS2
velaskez, jakbym miał dane do napisania firmwere'u to bym chętnie napisał program i dopisał kilka ciekawych opcji...
aleście sie uparli na te ankiety
Nie my... jest jeden osobnik od ankiet :P
PS ostatnia odpowiedź na białym tle źle wygląda... baa w ogóle nie wygląda :)
SlaWasII
11-03-2009, 22:31
ostatnia odpowiedź na białym tle źle wygląda... baa w ogóle nie wygląda :)
Chciałem ją ukryć ale nie wyszło... :p
PS: Inspiracja tej ankiety (http://forum.nikon.org.pl/blog.php?b=253)
wystawiłeś mnie na żer ;) :mrgreen: ale jaką darmową reklamę bloga mi zrobiłes ;)
SlaWasII
11-03-2009, 22:55
wystawiłeś mnie na żer ;) :mrgreen: ale jaką darmową reklamę bloga mi zrobiłes ;)
Na razie to mnie chcą pożreć... ;)
Że niby ankiety na FNKP są niepoprawne politycznie?! Jak to gdzieś napisałem - też mam to gdzieś. :mrgreen:
okoterroru
11-03-2009, 22:59
SlaWasII - jaki jest sens tej ankiety?
SlaWasII
11-03-2009, 23:13
SlaWasII - jaki jest sens tej ankiety?
Grzeszna ciekawość, głód wiedzy...
Vide post scriptum do #4 (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1174867&postcount=4)
Co mnie to obchodzi, jeszcze nigdy nie zajechałem puszki, szybciej mi się nudzą :D :D :D
sens ankiety? mniej pstrykac wiecej fotografii robic?
Jakby co, to w roku zazwyczaj bywa 365 dób. :mrgreen:
...
365 dup w roku ? hmm, to byłby istotnie niezły przebieg i spora ilość pstrykania :)
KONRADOO
12-03-2009, 10:32
A mnie to lotto :-)
Mnie też to lotto, ale ktoś w innnym topiku mnie podliczył na 35 dziennie :]
sens ankiety? mniej pstrykac wiecej fotografii robic?
O to właśnie chodzi! Nie wiem jak inni ale ja od czasu gdy kupiłem pierwsze cyfrowe lustro staram się właśnie nie pstrykać tylko robić zdjęcia. W tym też celu (żeby mnie nie kusiło ;) ) często idąc robić zdjęcia zabieram ze sobą tylko jedną 1GB kartę - co odpowiada mw. dwóm rolkom filmu :)
super wątek pięć gwiazdek :)
... ostatnia opcja ...
nie ważne ile się pstryka , ważne jaki poziom prezentują owe pstryki ;p
Zdecydowanie ostatnia opcja wydaje się być tą najbliżej prawdy.
SlaWasII
19-03-2009, 14:41
Jade w peletonie ;)
Tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87805) też... razem ze mną... :mrgreen:
Tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87805) też... razem ze mną... :mrgreen:
wiem że to OT; ale jak robicie takie ładne linki jak ten tutaj, mi wyskakują takie duże i brzydkie napisy :( :( :(
SlaWasII
31-03-2009, 09:07
wiem że to OT; ale jak robicie takie ładne linki jak ten tutaj, mi wyskakują takie duże i brzydkie napisy :( :( :(
Jaki masz system? Jaka przeglądarka netu?
Jeśli nie MS, to się ciesz. Jutro Armagedon... ;)
co prawda "mam to gdzies" ;), ale martwia mnie dni, gdy moje lusterko wogole nie klapie...
dzięki ale metodą prób i błędów już sie nauczyłem :)
Focę amatorsko a wyszło mi że jakieś 9tyś już na klepałem na dwóch puchach a właśnie zmieniam na trzecią :P
Średnio jakieś 25 zdjęć na dobę ale co to za przelicznik. Wczoraj nie zrobiłem nic a dwa dni temu ponad 250sztuk :P
grudzinsky
31-03-2009, 18:33
mi wyszlo 44 :P
Inkognito
31-03-2009, 18:46
mi wyszlo 44 :P
Ja zaznaczyłem "mam to gdzieś" bo nie przejmuję się tym kompletnie. Ale po chwili namysłu - zdecydowałem sprawdzić - no co mi szkodzi?
Wstukuję w kalkulator i wyskakuje mi 55... Myślę sobie - "o kurka" :D Ale tak siedzę i myślę, dziś - nie zrobiłem nic, wczoraj - też nic. Przed wczoraj? Oooo 3 zdjęcia. Wcześniej 20. W całym poprzednim tygodniu 50. I główkuję, coś nie teges jednak. A potem to mi się przypomniało, że ja aparat używany kupiłem :D I jak wklepałem zaktualizowany przebieg to mi wyszło znośne 12 klatek na dzień, w które skłonny jestem uwierzyć :)
jakie wnioski wysnuc można z wyników ankiety? że ci którzy sie przejmują i nie katują migawki chętnie sie tym chwalą...
SlaWasII
03-04-2009, 09:57
Jakie to tam chwalenie...
Rycerz, ta ankieta jest anonimowa. Prawdę powiedziawszy, też zasadniczo mam gdzieś ile pstryknąłem i nigdy się nad tym nie rozwodzę. Ale czasami patrzę w "Total Number of Shutter Releases for Camera".
Zastanawia mnie jedno.
Jak kupowałem aparat, to pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem jeszcze w sklepie, miało numer 0001, a w Total shutter było 3. Czyli dwa zdjęcia pstryknięte zanim kupiłem puszkę. Dziś różnica jest równa 12.
Skąd to się wzięło?
25 , 220833333333333333333 ;)
ja ze wzgledu na permanentny brak czasu od listopada zrobilem aparatem D200: 0 zdjec
a aparatem D700 okolo 400zdjec.
Zadnej z puszek nie wyciagnalem przez ostatni miesiac nawet z plecaka :(
Kiedyś zastanawiałem się ile razy wyzwalam migawkę w ciągu doby. Policzyłem swoją średnią i wyszło 16 zdjęć dziennie. Nie wiem czy to dużo czy mało. W każdym bądź razie, nawet jakbym robił dwa razy więcej to migawka przez kilka lat wytrzyma! :mrgreen:
Jak to wygląda u Was?
Wystarczy podzielić "Total Number of Shutter Releases for Camera" przez ilość dni odkąd masz DSLR-a. Dla kilku posiadanych aparatów wzoru chyba nie muszę podawać?
Jakie znaczenie ma ilość pstrykniętych dziennie fot? Chyba bardziej przemawiam do mnie ilość zdjęć, z które zrobiliśmy i jesteśmy z nich zadowoleni (chyba, że każde wyzwolenie migawki produkuje zdjęcie-cud) :-) Ciekawsze byłoby zestawianie ilość zrobionych zdjęć ogólnie w stosunku do udanych (tj. takich, że spodobają się ludziom np. na tym forum). Jeszcze nigdy nie zastanawiałem się pstrykając zdjęcia ile wytrzyma moja migawka, bo to, że się sprzęt wykrusza i z czasem się go zmienia to chyba normalne.
Ciekawsze byłoby zestawianie ilość zrobionych zdjęć ogólnie w stosunku do udanych (tj. takich, że spodobają się ludziom np. na tym forum)
spokojnie, spokojnie do tego też dojdziemy ;)
Tyle pstrykam, ile mi potrzebne. Raz walnę nawet i 200 a potem 2 tyg aparat leży. Obecnie aparat ma rok i około 7.000 na zegarze, wiec predzej sie przesiąde na wyzsza półkę niż zajeżdżę migawkę. W związku z powyższym - ostatnia odpowiedź :P
SlaWasII
28-04-2009, 09:47
Chyba bardziej przemawiam do mnie ilość zdjęć, z które zrobiliśmy i jesteśmy z nich zadowoleni (chyba, że każde wyzwolenie migawki produkuje zdjęcie-cud) :-) Ciekawsze byłoby zestawianie ilość zrobionych zdjęć ogólnie w stosunku do udanych (tj. takich, że spodobają się ludziom np. na tym forum). Jeszcze nigdy nie zastanawiałem się pstrykając zdjęcia ile wytrzyma moja migawka, bo to, że się sprzęt wykrusza i z czasem się go zmienia to chyba normalne.
Ale jak to policzyć...?!
Ja już się nie odważę zrobić takiej ankiety. ;)
Moja migawka wyzwalana jest ponad 100x dziennie, ale mam to gdzieś... Niestety ankieta nie pozwoliła mi wybrać obu odpowiedzi, więc wybrałem przedostatnią ;)
pawel777
28-04-2009, 23:12
ankieta zmusiła mnie to szybkich obliczonek... pstrykam nieregularnie więc całkiem mnie zaskoczył wynik 22/d...
aries.mehehe
04-05-2009, 18:27
Odgrzewam kotleta, ale... Obecnie średnio nieco ponad 20 zdjęć na dobę wychodzi, na poprzednim body średnio dziennie ze 70 :/ (głównie zarzynałem D50 przy kręceniu "teledysku"). Teraz też trochę więcej myślę (w końcu zacząłem) przy robieniu zdjęć.
tu http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html fajny programik moze nie pokazujacy ile zdjec sie zrobiło ale z jakimi parametrami itp. wystarczy znalezc katalog z fotami wcisnac 'analyse' i czekac na wynik :)
SlaWasII
12-05-2009, 08:45
Odgrzewam kotleta, ale... Obecnie średnio nieco ponad 20 zdjęć na dobę wychodzi, na poprzednim body średnio dziennie ze 70 :/ (głównie zarzynałem D50 przy kręceniu "teledysku"). Teraz też trochę więcej myślę (w końcu zacząłem) przy robieniu zdjęć.
No to teraz ja odgrzeję...
Mi przez zimę średnia spadła do 13,67... i bynajmniej nie z powodu myślenia, raczej światła brakowało.
micek1968
12-05-2009, 10:27
hehe... w sobotę kupiłem Nikona i do dziś mam średnią 178 fotki dziennie :) ale to zawsze (chyba) tak jest po zakupie nowego sprzętu... szok pozakupowy :D
SlaWasII
12-05-2009, 16:49
Qrcze micek, psujesz statystyki! :evil: Powinien być zakaz głosowania świeżo upieczonym posiadaczom Nikona...
;)
Gratuluję zakupu!
PS
Zagłosuj jeszcze w ankietach z mojej stopki, to poprawisz statystyki... he, he...
Grabasimo
12-05-2009, 16:56
ja jak narazie po miesiacu uzytkowania Nd90 srednia wychodzi 42 fotki dzienie.
Przez ta ankiete az sprawdzilem "total number of shutter releases" i wyszlo ponad 17000. Nie spodziewalem sie takiego wyniku bo aparat ma niecaly rok. Srednia ok 50/dzien.
Leatherface
13-05-2009, 21:00
Ja tak sie ciesze z nowego D90, że aż żal pstrykać lol.
Joke ;)