Zobacz pełną wersję : d70 zgon ?
Wiem, ze prosby o porade w przyapadku awari aparatu na postawie opisanego opisu usterki bywaja jak bladzenie we mgle. Jednak doswiadczenie uczy, ze czasem darzaja sie cuda:), tym bardziej , ze w miom przypadku opis usterki jest niestety b. prosty: aparat umarl. Bylem tydzien na uropie wiec aprat lezal sobie spokojnie w torbie. Po powrocie naladowalem akumulatory i pojechalem robic zdjecia. Wszystko bylo OK. W pewnym momencie przy robieniu fotek aparat poprostu zamarl. Nie wlacza sie. Na wyswietlaczu nie swieci sie kompletnie nic - nie ma nawet ramki licznika klatek - zupelnie czysto. Wlozenie czy wyciagniecie akumulatora lub karty nie wywoluje absolutnie niczego - zadnej reakcji. Restet tez nic nie daje - no poprostu kompletny zgon.
Czy komus to cos mowi?
A druga prosba o namiar na jakis serwis na Slasku lub chociaz poludniu Polski , do ktorego mozna ew, d70 oddac?
BlingBling
23-08-2006, 14:38
luxius, rozumiem ze gwarancja juz sie skoncyzla.. jaki mial przebieg aparat?
oj, duzy, bardzo duzy:( mysle, ze 100 tys min jesli nie 150
A może to kwestia np. wypadnięcia taśmy łaczącej poszczególne częsci elktroniki, płytek drukowanych. Rzadko się zdarza lub w ogóle żeby jakiś element (kondensator, rezystor, scalak) poleciał i był taki objaw. Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, styków, skoro nic nie ma na LCD. Ale na pocieszenie chyba należy tylko to dodać że jak na taki przebieg wykorzystałeś sprzęt na maxa.
Pozdrawiam
Moshica
Moshica, malo to pocieszajace.
Moze ktos wiec poda mi jakis namiar na serwis na Sląsku? please
[ Dodano: Sro Sie 23, 2006 5:35 pm ]
kubalmar, aku mam kilka, wiec to nie to
BlingBling
23-08-2006, 16:41
luxius, trzeba bylo od razuzrobic usta-usta... moze zadzialalby...
luxius, a próbowałeś czyścić styki do których przylega aku?
Ja w w sabinie z dołączonym pojemnikiem na piatą baterię mam często podobny przypadek. Baterie naładowane a lampa jak umarła nic nie wyświetla. Przetarcie styków rozwiazuje problem.
Opole to też Śląsk więc moze zadzwoń tutaj. http://www.cameraservice.x.wp.pl/index1024.html Oferowali mi naprawe usterki lustra w D70 ,ale okazało sie że aparat ma jeszcze miesiąc gwarancji więc wylądował w niemieckim serwisie.
no to chyba pierwszy przypadek ... zgonu naturalnego :(
mysle, ze sekcja zwlok to potwierdzi - wspolczuje!
obiektyw tez wypinałes i przypinałeś? (piszesz ze probowałes z akku i kartą CF)
ciężka sprawa. ale to sie może okazac jakiś drobiazg - gorzej, że pozbedziesz się body w serwisie nie wiadomo na jak długo. Bo teraz w czasie urlopów to mają tyły straszne.
Megazordon
23-08-2006, 22:18
Jeśli chodzi o serwis na dolnym śląsku, to ja tylko słyszałem o firmie Foto-tronik. Na ich stronie możesz przeczytać, że mają punkt przyjęć we Wrocławiu między innymi, ale to tylko punkt przyjęć i aparat i tak jest wysyłany do Warszawy chyba. Jedyny plus jest taki, że za wysyłkę wtedy klient nie płaci.
http://foto-tronik.pl/index.html
Nie wiem jakie są bezpieczniki w Nikonach (jakieś pewnie są), ale w niektórych sprzętach elektronicznych są to maleńkie ustrojstwa wlutowane w płytę drukowaną które wypatrzy raczej ktoś kto się na tym zna. Ja obstawiam że to bezpiecznik i nie obejdzie się bez rozbierania aparatu.
Czy to nie będzie czasem usterka opisana na stronie wsparcia technicznego Nikon:
Dochodzą do nas sygnały, że w niektórych aparatach D70 elektroniczne elementy powiązane z systemem kontroli ekspozycji mogą w sporadycznych sytuacjach ulec awarii.
W razie wystąpienia tego problemu w posiadanym aparacie D70 firma Nikon wymieni bezpłatnie odpowiednie elementy, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności, które mogą być spowodowane tym problemem.
Aby sprawdzić, czy dany aparat jest dotknięty tą usterką, należy przeczytać opis objawów przedstawiony poniżej.
Jak stwierdzić, czy aparat jest uszkodzony?
Gdy karta pamięci jest włożona: Zielona dioda dostępu do karty pamięci miga ciągle, a aparat nie reaguje na żadne zmiany ustawień elementów sterujących.
Gdy karta pamięci jest wyjęta: Nie można włšczyć aparatu, pomimo że wskaźnik pokazuje całkowite naładowanie akumulatora.
Mój aparat jest uszkodzony, gdzie mam go wysłać do naprawy?
Skontaktuj się z najbliższym Centrum serwisowym firmy Nikon.
Ja miałem ten sam problem - teraz mój D70 czeka w serwisie Nikon na swoją "kolej" do naprawy.
Czy to nie będzie czasem usterka opisana na stronie wsparcia technicznego Nikon:
Dochodzą do nas sygnały, że w niektórych aparatach D70 elektroniczne elementy powiązane z systemem kontroli ekspozycji mogą w sporadycznych sytuacjach ulec awarii.
W razie wystąpienia tego problemu w posiadanym aparacie D70 firma Nikon wymieni bezpłatnie odpowiednie elementy, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności, które mogą być spowodowane tym problemem.
Aby sprawdzić, czy dany aparat jest dotknięty tą usterką, należy przeczytać opis objawów przedstawiony poniżej.
Jak stwierdzić, czy aparat jest uszkodzony?
Gdy karta pamięci jest włożona: Zielona dioda dostępu do karty pamięci miga ciągle, a aparat nie reaguje na żadne zmiany ustawień elementów sterujących.
Gdy karta pamięci jest wyjęta: Nie można włšczyć aparatu, pomimo że wskaźnik pokazuje całkowite naładowanie akumulatora.
Mój aparat jest uszkodzony, gdzie mam go wysłać do naprawy?
Skontaktuj się z najbliższym Centrum serwisowym firmy Nikon.
Ja miałem ten sam problem - teraz mój D70 czeka w serwisie Nikon na swoją "kolej" do naprawy.
A teraz porównaj objawy jakie przytoczyłeś z tymi które przedstawił luxius i znajdź różnice....
wg mniew mozliwym jest, ze aparat popsuł się od ,,wieku" 100-150 tys zdjęc d70ką to duzo, bardzo duzo, moize cos sie zuzuło i po wymianie bedzie jak nowy ;] powodzenia i daj znac co to było!:]