Zobacz pełną wersję : Problem z buforem w D3
Witam może ktoś z was spotkał się w D3 z problemem bufora który wygląda następująco:
Bez względu na to czy mam ustawiony typ zdjęcia na NEF czy JPG to mój bufor mieści tylko 6 zdjęć, oczywiście maksimum w serii mam ustawione na 130. Czego to może być przyczyna?
Nie wiem, czego to może być przyczyną (bo takie zadałeś pytanie), ale przypuszczam, CO może być przyczyną - prawdopodobnie masz włączoną funkcję Active D-Lighting.
tak mam i myślisz że to to
step.tom
10-03-2009, 11:39
Nie wiem, czego to może być przyczyną (bo takie zadałeś pytanie), ale przypuszczam, CO może być przyczyną - prawdopodobnie masz włączoną funkcję Active D-Lighting.
Na 'stan' bufora ma wpływ wiele innych ustawień. Oprócz Active D-Lighting jeszcze np.Redukcja szumów - dł. naśw., wielokrotna ekspozycja itd...
Ustaw sobie jeden bank na 'custom' i porównaj z ustawieniami z Twoim obecnym banku ile zdjęć bufor Ci 'zmieści':wink:
d-ligthing off, 14 bits też zwolni, ustawienia af to chyba sam rozumiesz oraz ekspozycji, odszumianie też
i tak ogólnie polecam http://www.youtube.com/watch?v=LEoqc5KdASg&feature=channel ten film :o)
Na 'stan' bufora ma wpływ wiele innych ustawień. Oprócz Active D-Lighting jeszcze np.Redukcja szumów - dł. naśw., wielokrotna ekspozycja itd...
Ustaw sobie jeden bank na 'custom' i porównaj z ustawieniami z Twoim obecnym banku ile zdjęć bufor Ci 'zmieści':wink:
tak zrobie dzięki
U mnie po wyłączeniu opcji D-Lighting bufor z 13 podskoczył do 17 zdjęć w serii.
Wystarczy przeczytac instrukcje:/
U mnie przy najbardziej 'wymagajacych' ustawieniach
-raw 14 bit
-ADL high
-korekcja winetowania na high
-redukcja szumow na high
-iso typu 6400
-raw + jpeg
buffor pokazuje 13 klatek i tyle faktycznie wchodzi.
Przy ustawieniu np jpeg, iso 200, wylaczeniu ADL buffor wskazuje 29 klatek, ale faktycznie wchodzi znacznie wiecej przed zapelnienem, bo na biezaco sie oproznia.
Btw, taka ciekawostka: wydaje mi sie, ze przy swiezo sformatowanej karcie pokazuje wiecej klatek w bufforze niz przy karcie zapelnionej w pewnym stopniu, typu 70%.
Michał Jędrak
12-03-2009, 16:29
Sporo klatek zabiera 'Long Exp NR' czyli redukcja szumu przy długich czasach