Zobacz pełną wersję : D80+grip
V E R E M Y
09-03-2009, 17:59
hej, posiadam nikona d80+grip
w gripie była włożona jedna bateria ze stanem ładowania 60 %
dziś kupiłem nową dodatkową baterie którą włożyłem do gripa i pokazywała stan 34 %
poszedłem pofocić i z tego co czytałem najpierw powinna sie wyczerpać jedna a następnie druga
a tym czasem energia pobierana jest z obu na przemian trochę z jednej i z drugiej
Dlaczego
nowa bateria nie była formatowana tylko od razu włożona do gripa
dzikiosiol
09-03-2009, 19:18
[...]nowa bateria nie była formatowana tylko od razu włożona do gripa
A dlaczego tak? Instrukcja wyraźnie podaje żeby nabić baterię przed pierwszym użyciem. Poza tym u mnie czerpie się tylko jeden akumulator. Drugi wchodzi do akcji gdy pierwszy jest pusty. I tak na zmianę.
Potwierdzam to co napisał kolega "dzikiosiol". Tak to się powinno odbywac i tak się odbywa.
Koledzy dzikiosiol i waw102.
Mam prośbę, zróbcie test z lekko wyładowanymi akumulatorkami wsadzonymi do gripa.
np. jeden i drugi 3 kreski.
Co pokazuje wyświetlacz w aparacie?
też 3 kreski czy więcej.
Pytam się bo u mnie w gripie pokazuje full.
Więc wychodzi że pracują na raz oba akumulatory.
Pzdr
V E R E M Y
11-03-2009, 15:23
heh widzicie kolejny posiadacz gripa w ktorym pracuja dwie baterie na raz... ja mam tak samo
velaskez
11-03-2009, 17:36
A czy przez to robi Ci mniej zdjęć, czy tylko tak sobie narzekasz? Mnie bez gripa zrobi 800, z gripem ok 2k. Szczerze mówiąc to mnie nie obchodzi jak pobiera tą energię. Niech pobiera jak chce, byleby robił dłużej zdjęcia i zapewniał lepszy trzymanie w pionie;)
A czy przez to robi Ci mniej zdjęć, czy tylko tak sobie narzekasz? Mnie bez gripa zrobi 800, z gripem ok 2k. Szczerze mówiąc to mnie nie obchodzi jak pobiera tą energię. Niech pobiera jak chce, byleby robił dłużej zdjęcia i zapewniał lepszy trzymanie w pionie;)
ogólnie, żeby lepiej leżał w dużej łapie ;-)
V E R E M Y
11-03-2009, 17:54
wygodny jest okej to swoja droga... ale w zyciu nie zrobie na jednej bateri 800 zdjec! cos tu jest nie halo... ;/
kronos28
11-03-2009, 18:05
wygodny jest okej to swoja droga... ale w zyciu nie zrobie na jednej bateri 800 zdjec! cos tu jest nie halo... ;/
no ja robie koło 1000...
wszystko tak naprawdę zależy od tego jakie to zdjęcia, z lampą czy bez, czy jest dobre światło czy nie ma
tak naprawdę to można zrobić jedną fotkę na pełnej baterii, a przez dziesięć godzin ją podglądać ;-)
ja średnio na jednej też ok 800-1000
velaskez
11-03-2009, 18:30
Zrobisz:) Wyłącz podgląd i zrobisz.
Co pokazuje wyświetlacz w aparacie?
też 3 kreski czy więcej.
Pytam się bo u mnie w gripie pokazuje full.
Więc wychodzi że pracują na raz oba akumulatory.
Pracuje na raz jeden aku.
Może tu wychodzi moje elektryczno - elektroniczne wkształcenie, ale pytasz o rzeczy dla mnie tak oczywiste, że się dziwię, że można tego nie wiedzieć. :)
Pomyśl chwilę, czemu tak pokazuje.
Masz dwa aku naładowane na 60%, wkładasz je do gripa i aparat mierzy ile w sumie ma energii zgromadzonej w akumulatorach, wychodzi mu, że ma 120%, to ile kresek ma pokazać, pokazuje, że max. I tak do czasu, aż sumaryczna energia nie zacznie spadać poniżej 100%.
Na drugi aku się przełączy, jak pierwszy zjedzie do 0.
Żeby uprzedzić kolejne pytanie, 0 oznacza, że nie wyładował aku do ostatniej kropelki energii, tylko z punktu widzenia zasilania aparatu, ten akumulator należy naładować. Elektronika zarówno aparatu jak i akumulatora czuwa, żeby podczas normalnego uzytkowania aparatu, nie uszkodzić ani aku, ani aparatu.
Jestem świeżo po zakupie D90 i gripa. Często zerkałem na "battery info", interesowała mnie głównie liczba zdjęć możliwych do wykonania na jednym aku. Za każdym razem energia była pobierana z jednego (tego samego) akumulatora, mniej naładowanego.
Czyli wiedzę że aparat pracuje na jednym, a nie dwóch masz z "battery info".
Trochę mnie to dziwi, bo z akku masz trzy kabelki, więc grip chyba musi mieć jakąś rozbudowaną elektronikę skoro przełącza akku, tym bardziej że prąd jest nie mały (np. lampa błyskowa).
Mnie się wydawało że on łączy akumulatory do kupy i już.
A z tego co ty piszesz to musiałby być oddzielne info dla napięcia dwóch akku i oddzielne przewody do zasilania.
Jak na mój rozum to trochę za dużo kabelkologii.
W końcu elektroniki też się tylko uczyłem kilka lat....
Postaram się podkleić taśmę dwustronną pod akku i zobaczę jak idą prądy z akumulatorów, czy równomiernie czy faktycznie z jednego
Pzdr
ŁUKASZ SZIN
12-03-2009, 09:43
heh widzicie kolejny posiadacz gripa w ktorym pracuja dwie baterie na raz... ja mam tak samo
No JA mam też to samo, zwróciłem uwagę że aparat pobiera energię z dwóch akumulatorów.
Średnia zdjęć mi wychodzi około 1700zdjęć z gripa .
V E R E M Y
12-03-2009, 15:07
heh mi na jednej baterii robi max 400 ;/ nie czaje .. kupiłem druga dopiero co ja naladowałem na maxa poczekam az starta kipnie i włoze nowa. zobaczymy ile nowa zrobi..
velaskez
12-03-2009, 17:29
Na początku mnie też robił mniej więcej 400. Nie wiem jak to działa, ale po jakimś czasie dochodzi do tej właściwej wartości:)
Baterie Litowo-Jonowe albo Polimerowe tak mają że pierwsze ich używanie nie jest pełną energią, a formują się po 3-5 ładowaniu.
Jeśli wtedy nic się nie zmienia to albo były już używane, albo któraś cela jest wadliwa.
A co do ilości zdjęć to u mnie z obiektywem Sigmy 150-500 bateria bardzo mocno się zużywa, natomiast z Nikorrem 18-200 to pstrykam i pstrykam....
Jak na mój rozum to trochę za dużo kabelkologii.
A styki sterujące na złączu? Trochę informacji też tamtędy przepływa. Oprócz pokręteł i przycisków może iść informacja o zasilaniu. Zauważ, że dla EN-EL3 i koszyka z AA wspólna jest tylko masa (-), styk + jest osobny. Koszyk też nie ma trzeciego styku informacyjnego. Kabelkologii to nie powieksza, bo wystarczy zwykły układ przełączający, zasilanie aku. Na przykład przy włączeniu apartu, albo co jakiś czas jest zczytywana informacja raz z jednego aku raz z drugiego. Nie zauważyłem też żeby aku nieaktywny tracił energię, no traci parę procent (<5), ale to w związku z upływnością, normalna sprawa. Jakby zasilanie było pobierane z obu aku to oba byłyby w jakimś stopniu wyczerpane.
Postaram się podkleić taśmę dwustronną pod akku i zobaczę jak idą prądy z akumulatorów, czy równomiernie czy faktycznie z jednego
Jak za pomocą taśmy dwustronnej zmierzyc przepływ prądu?
Zauważ, że dla EN-EL3 i koszyka z AA wspólna jest tylko masa (-), styk + jest osobny. Koszyk też nie ma trzeciego styku informacyjnego.
No proszę Cię nie pisz czegoś takiego jako elektronik.
W koszyku jest 6 x 1,5 więc trzeba te 9v na czymś stracić bo zasilanie Nikona to 7,4V, a trzeci styk jest do elektroniki więc go nie ma w bateriach.
Kabelkologii to nie powieksza, bo wystarczy zwykły układ przełączający, zasilanie aku. Na przykład przy włączeniu apartu, albo co jakiś czas jest zczytywana informacja raz z jednego aku raz z drugiego.
Na wyświetlaczu jest cały czas info na temat dwóch akku a nie jednego więc musiał by być jeden układ do mierzenia dwóch akku a drugi który by mierzył pojedyńczo i jeszcze przełączał sie między nimi. Jak dla mnie to zbyt skomplikowane aby wsadzić to do gripa.
Nie zauważyłem też żeby aku nieaktywny tracił energię, no traci parę procent (<5), ale to w związku z upływnością, normalna sprawa. Jakby zasilanie było pobierane z obu aku to oba byłyby w jakimś stopniu wyczerpane.
Pobierany jest prąd z akku który ma większą SEM więc nie czerpie tego słabszego.
Jak za pomocą taśmy dwustronnej zmierzyc przepływ prądu?
Jest taka taśma np. do łaczenia wyświetlacza w radiu samochodowym i na cienkiej foli są napylone z dwóch stron ścieżki miedziane, wystarczy to włożyć między zestyki, podłaczyć dwa mierniki i patrzeć co tam sobie płynie, no nie?
No dobra bo nas zbanują za elektronikę a nie fotografię. :-)
Pzdr
Pracuje na raz jeden aku.
Za każdym razem energia była pobierana z jednego (tego samego) akumulatora, mniej naładowanego.
Zrobiłem prosty test.
Zmierzyłem napięcie na akumulatorach.
Nikon ma 7,69, a Delta 8,17.
Po włożeniu do gripa (oby dwóch) zmierzyłem napięcie na jego wyjściu i jest 8,16.
Wniosek więc taki że grip podaje na pewno z akku mocniejszego lub z dwóch (przy czym ja obstaje) i troche traci na elektronice wyrównującej.
Pzdr
No proszę Cię nie pisz czegoś takiego jako elektronik.
W koszyku jest 6 x 1,5 więc trzeba te 9v na czymś stracić bo zasilanie Nikona to 7,4V, a trzeci styk jest do elektroniki więc go nie ma w bateriach.
Raczej jakoś to sprytniej jest zrobione, bo w przypadku wrzucenia aku AA, masz tylko 7,2 V. Jakby taki układ do tracenia była tam na stałe, to na aku AA nie pierwszej świeżości, mógłby aparat nie ruszyć w ogóle. Nie zawsze musisz pamietać żeby przed zmianą zasilania, zmienić typ aku w menu aparatu.
Na wyświetlaczu jest cały czas info na temat dwóch akku a nie jednego więc musiał by być jeden układ do mierzenia dwóch akku a drugi który by mierzył pojedyńczo i jeszcze przełączał sie między nimi. Jak dla mnie to zbyt skomplikowane aby wsadzić to do gripa.
Nie wydaje mi się, żeby taki układ był jakoś szczególnie skomplikowany, może by trzeba rzucić temat na forum elektroda.pl albo pl.sci.inzynieria. Jeśli trzeci styk informuje o stanie naładowania aku, to wystarczy to wyjście podłączyć do jakiegoś scalaka. Bezpośrednie, równoległe połączenie obu aku, owocowałoby ładowaniem tego słabszego przez mocniejszy.
Pobierany jest prąd z akku który ma większą SEM więc nie czerpie tego słabszego.
Tu się nie zgodzę, przed chwila zrobiłem test. Jeden aku mam naładowany na 99% drugi na 88%. Battery info, pokazuje, że używany jest ten 88, wyłaczam aparat i wyciagam aku 88. Po włączeniu BI pokazuje że korzysta z tego 99, ale to oczywiste. :) Wyłączam aparat wkładam aku 88 i włączam. BI znowu pokazuje, że używa aku 88. Nie powiesz mi, że bardziej wyładowany aku ma większa SEM od świeżynki, prosto z ładowarki. Zakładając podobny wiek i przebieg obu aku.
Jest taka taśma np. do łaczenia wyświetlacza w radiu samochodowym i na cienkiej foli są napylone z dwóch stron ścieżki miedziane, wystarczy to włożyć między zestyki, podłaczyć dwa mierniki i patrzeć co tam sobie płynie, no nie?
A to nawet nie wiedziałem, wypadłem z obiegu gdzieś w trakcie studiów, w zawodzie też nie pracuję. Ale info może sie przydać, dziękuję.
No dobra bo nas zbanują za elektronikę a nie fotografię.
Ważne rzeczy wyjaśniamy, nie popychamy pierdół. ;)