Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] zapach wiosny

Kapucha
09-03-2009, 15:47
Pierwsza próba makro

Ziarnoplon wiosenny

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/1623/dsc0015c.jpg)

arachiusz
09-03-2009, 19:50
popracuj nad rozkładem GO

Kapucha
09-03-2009, 21:37
Właśnie zauważyłem ze to jest najtrudniejsze. Robiłem to zdjęcie z ręki ale coś mi się wydaje ze statyw będzie moim najlepszym przyjacielem. Powiedzcie mi tylko jak robić zdjęcia ruszającym się żyjątek statywem?

Anja_G
09-03-2009, 22:15
Statyw robi zdjęcia? Wot tiechnika :)
Próbuj dalej bez :) Oko to Twoja najsilniejsza broń na robale 8)
Pozdrawiam

Burkinafaso
09-03-2009, 22:30
... coś mi się wydaje ze statyw będzie moim najlepszym przyjacielem...
Z Mocną Grabą i Giętkim Karkiem też by pasowało się zakumplować...;-)
A na poważnie, oprócz GO to i kadr mi jakoś niespecjalnie leży (3/4 płatków amputowanych)... Ale to, jak mawiają uczeni w Piśmie, kwestia gustu.

Kapucha
10-03-2009, 01:41
Statyw robi zdjęcia? Wot tiechnika :)
Próbuj dalej bez :) Oko to Twoja najsilniejsza broń na robale 8)
Pozdrawiam

chyba chciałaś napisać celne oko :D

Nikuś
10-03-2009, 07:58
Oko to Twoja najsilniejsza broń na robale 8)
Pozdrawiam

Może i tak np rzucając, sztuczną gałką utłuc robala.. ale mozna też "chemią" potraktowac. Kiedyś był problem z mrówkami "faraonkami" szły jak indianie.. po blacie kuchennym gęsiego tup tup tup ;)
.....

Przyslona 32? Nie za dużo...

Tytuł i tytuł zdjęcia mnie się podoba :)

.

Dark
10-03-2009, 11:57
I przed pstryknięciem zadbałbym o otoczenie. Kwiatki, jako nieruchome obiekty, można troszkę "przygotować". Tu aż się prosi o odgięcie (wyrwanie?) tego chwasta z lewej.
Płatki można ciąć, ale z wyczuciem. Dużo zależy od tego co chcemy pokazać. Przy detalach jest to raczej nie do uniknięcia.

Dobre światło powinno załatwić sprawę robienia bez statywu (+lekkie podbicie ISO). Ja jestem z lenistwa klasycznym "błyskaczem", więc możesz do roboty zaprząc też lampkę z odpowiednio rozproszonym błyskiem. Unikasz ryzyka poruszenia, bo czasy praktycznie zawsze 1/250s lub krótsze. Ale fakt, przy świetle zastanym kolory i ogólny odbiór obrazu jest zdecydowanie lepszy.

Kapucha
10-03-2009, 15:49
M

Przyslona 32? Nie za dużo...

.

No właśnie tez to zauważyłem.
Lampe użyłem. Zrobiłem domowy dyfuzor jak wcześniej pokazałeś Dark, jest tylko problem ze lampa z body :D