Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kolor zadumy
Kolejna moja praca z kolorem. Zdjęcie wykonane w domku przy świetle zastanym. Obróbka moja...
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/my.php?image=mae2l.jpg)
Kolorystyczne bardzo ciekawie, choć ten cień między ręką i ustami przeszkadza.
Podoba mi się ta specyficzna miękkość, mimo cienia jestem za :).
irek6311
08-03-2009, 17:19
Fotka mi się podoba ,
kadr lekko przyciąłbym jednak z dołu ;)
mi przeszkadza ze jest krzywo - wolałbym by brwi były w równych odległościach od górnej krawędzi. Troszkę za marchewkowo, ale ogólnie pomysł się broni.
najs najs :)
podoba mi się "pastelowość" zdjęcia..
jeśli miałbym się przyczepiać to popatrz na powieki jedna wygląda jak blurowana druga wygląda jak wyostrzana..
Artur Jonik
08-03-2009, 19:21
I mnie sie podoba. Bardzo fajnie wyszlo.
Bardzo mi się podoba. Pastelowosc jak najbardziej na tak, sama autocharakteryzacja robi dobre wrażenie. Nie wspominając , że jest wystarczająco ostro przy 1/20, i nie zaszumiło pomimo 800. pozdrawiam
Bardzo mi się podoba. Pastelowosc jak najbardziej na tak, sama autocharakteryzacja robi dobre wrażenie. Nie wspominając , że jest wystarczająco ostro przy 1/20, i nie zaszumiło pomimo 800. pozdrawiam
Troche sie już nauczyłam od Haniego, więc zaczynam wychodzić na prosto :) Ale nadal potrzebuje rad... więc dalej się uczę. Ciesze się że wam się podoba...
Sinister
08-03-2009, 22:17
dobre to :)
Bardzo mi się podoba.
Zresztą, w większości Twoich prac jest " to coś, co przyciąga uwagę i WYMUSZA" wręcz na odbiorcy, aby " zatrzymać na nich wzrok na dłużej.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuje za miłe słowa. Może dziś uda mi sie przygotować kolejną prace do wstawienia na forum.
jedna powieka rozmyta, druga nie ? duża różnica w długości rzęs.
Co do oczu to tak niestety wyszly z puszki :) A co do długości rzęs to takie mam :) I jakoś mi to nie przeszkadza.
Przeszkadza mi bardzo ten cień między ręką a ustami.
Zaczynasz się uczyć przekazywać emocje i tu jest plus.
Cień wyszedł jaki wyszedł, ale niestety przy takim świetle nie wiele mogłam wymyślić...
Cień wyszedł jaki wyszedł, ale niestety przy takim świetle nie wiele mogłam wymyślić...
Spróbuj pomalować cień kolorem skóry przy pomocy pędzla z bardzo małym kryciem (około 3%). Przed tym zabiegiem można jeszcze pokombinować z narzędziem "dogde" w cieniach "shadows"
Ładna praca :)
Niie zwalaj winy na światło novika - ze światłem trzeba uczyć się pracować :) nie mówię tego jako jakiś mentor, bo sama mam z nim problemy, ale wiem, że to nie wina światła ale mojego braku umiejętności w pracy z nim.
Ja się nie tłumacze ale mówie jak było, pokazywałam modelce jak ma sie umalowac i stwierdziłam że zrobie foto. A póżniej mi sie spodbało... i wstawiłam tu ;)
nonnatus
09-03-2009, 15:57
rewelacja...
Bardzo mi się podoba.
Zresztą, w większości Twoich prac jest " to coś, co przyciąga uwagę i WYMUSZA" wręcz na odbiorcy, aby " zatrzymać na nich wzrok na dłużej.
haaa, widzę, himalaje bezkrytyczności u Ciebie :)
zdjęcie nie podoba mi się.
nie lubię takich zamglonych fotek.zazwyczaj za tą mgiełką sa źle zrobione zdjęcia.
rzesy są posklejane.
kolory na powiekach ładne, ale nie ladnie pokazane...
dłoń nienaturalnie wielka w stosunku do buzi.
o cieniu na ustach była już mowa...
fotka płaska jak deska.
Novika, chętnie zobaczyłbym normalne, dobrze zaświecone, i złożone kompozycyjnie w całość zdjęcie?
czysty, zwyczajny prosty (auto)portret. jesteś ładną Kobieta, ale tu nie pokazujesz się (?) ładnie.
haaa, widzę, himalaje bezkrytyczności u Ciebie :)
zdjęcie nie podoba mi się.
nie lubię takich zamglonych fotek.
rzesy są posklejane.
kolory na powiekach ładne, ale nie ladnie pokazane...
dłoń nienaturalnie wielka w stosunku do buzi.
o cieniu na ustach była już mowa...
fotka płaska jak deska.
Novika, chętnie zobaczyłbym normalne, dobrze zaświecone, i złożone w calość kompozycyjnie zdjęcie?
czysty, zwyczajny prosty (auto)portret. jesteś ładną Kobieta, ale tu nie pokazujesz się ladnie.
ps.
jak widzisz przemęczyłaś okres, że to znowu autopstryk i już nikt (?) nie pisze - znowu auto... :)
:)
Dziękuje za komentarz ale zostane przy swoim. Dziekuje za uwagi..
A robie zdjęcia tak jak czuje...
Witam
Nie zgodze sie tylko z kilkoma opiniami:
Czasem nie tnij z dolu!!! to wlasnie ten dol nadaje jakas tam glebie i to cos temu zdjeciu.. wlasnie odnosnie plaskosci zdjecia uwazam ze nie jest tak zle.
I to tyle reszta uwag trafna choc jak widac wspolnym mianownikiem fotka i tak sie broni.
Mnie klimat tej fotki sie Bardzo Podoba !!!
POzdrawiam,
Pawel
Zejdź na ziemię proszę Cię...
Nikt Ci nie każe robić tak jak nie czujesz. Prosimy Cię jedynie, żebyś nauczyła się pracy ze światłem i ustawiania modela tak, aby jego poza przekazała dokładnie to co chcesz przekazać.
Imago obiecuje poprawe :) I poucze sie troszkę... :)
nonnatus
09-03-2009, 19:15
skoro zdjęcia robisz tak jak czujesz, to poczuj lepiej światlo, lepiej technicznie je poczuj.
Novika, wiesz, że nie należę (jeszcze :) ) do fanów Twoich prac, ale jak zrobisz dobre prace będę pierwszym w zachwycie krzyczacym REWELACJA... :D, a piszę to dlatego, że mam nadzieję, ze nie urażam Cię moimi krytycznymi głosami...
pozdrawiam.
Mnie ciężko urazić, dobrze znaosze uwagi jakie mi się daje. Będe ćwiczyć zabawe światłem i zobaczymy czy usłysze słowa: Rewelacja.
Kasandra
09-03-2009, 20:18
świetne, bardzo mi się podoba!
Kraftsman
10-03-2009, 02:37
rewelacyjna praca.
Dziękuje za miłe słowa :) Muszę jakąś sesje zaplanować bo nie mam już prac do wstawienia dla was :)
skoro zdjęcia robisz tak jak czujesz, to poczuj lepiej światlo, lepiej technicznie je poczuj.
Novika, wiesz, że nie należę (jeszcze :) ) do fanów Twoich prac, ale jak zrobisz dobre prace będę pierwszym w zachwycie krzyczacym REWELACJA... :D, a piszę to dlatego, że mam nadzieję, ze nie urażam Cię moimi krytycznymi głosami...
pozdrawiam.
Mysle ze novika bardzo nie krzyczy za twoimi glosami
Novika jak na razie myśli nad nowym projektem foto. Jakoś weny brak... hmm..
nonnatus
12-03-2009, 03:18
Mysle ze novika bardzo nie krzyczy za twoimi glosami
hanibalu drogi, czytaj no ze zrozumieniem,
ja byt skromny jestem i absolutnie nie pochlebiam sobie, by ktokolwiek robił cokolwiek, by mi akurat się podobało...
nawet mi to przez łeb nie przeszlo. wiesz dobrze, że przeca nie o to chodzi, żeby noviaka robila fotki po to żeby mi się spodobały...
Ty za to krzyczysz w swej bezkrytyczności REWELACJA pod każdą Jej fotką, jakakolwiek by nie była...
zatraciłeś się Waść w bezkrytyczności absolutnie i do tego utwierdzasz Ją w przekonaniu, że to dobre fotki, nawet jesli dobre nie są...
czy nie chciałbyś zobaczyć pięknie zaswieconej foty z noviką, czy bardziej wolisz oglądać fotki, które z racji złego wykonania ratuje się wydumaną obróbką...
mam nadzieję nie urażać :)
nonnatus - niestety ale muszę się z Tobą zgodzić :)
tez popieram - zreszta juz dośc dawno sie wypowiedałem na temat kumoterstwa pewnych osób i ochów i achów - niezaleznie od tego co kto wstawia :D
odnoszę wrażenia, ze novika wbiła sie na forum z mocnymi fotami, potem zaczęła je powielac i zrobiło sie nudno, tuz przed pojedynkiem z hanibalem wstawiła coś świeższego, po czym znów zaczeła powielac pomysły - wynikiem tego znów mamy okres nudy...
Jak sie moja teoria sprawdzi - za jakis czas powinnismy tu doświadczyc nowego pomysłu noviki...
stock - to już prawie teoria spisku, nie przesadzaj :)
no bo ja taki mały forumowy spiskowiec jestem :P :D
Drodzy Panowie i Panie,
Co do ochów i achów nie mogę się wypowiedzieć... Bo nie ja je wypowiadam. Poza tym nie wstawiam tu zdjeć by podbijać tłumy. Czy też zadowalać Wasze zachcianki. Wstawiam tu swoje prace by dowiadywać sie co Wam się w nich nie podoba a co podoba. Co do planów, to mam kilka sesji w planie ktore zaskoczą nawet mnie samą... ale nie jestem tu by się chwalić.
Hanibal jest moim przyjacielem i wspiera mnie jak mam kryzys w robieniu zdjęć. Poza tym on wie ile radość sprawia mi robienie sesji foto i jak bardzo (wbrew pozorom) się do nich przygotowywuje.
Nonnatus wybacz mi zbytnią szczerość, ale moim zdaniem Twoje prace są równie dalekie od doskonałości co moje. Ostatnio wstawiane przez Ciebie prace były albo mało doporacowane technicznie, albo źle obrobione. Nie robie się na tym forum na GURU i nie jestem tu od oceniania. Znam na tym forum o wiele znakomitsze osobistości do czynienia nauk i prawideł. Ale jestem zdania że każdą opinie można przedstawić na dwa sposoby: miły i do przyjęcia, albo wrogi i krytyczny. Ty neistety nie zawsze potrafisz być miły i zachęcający do dalszej pracy.
Poza tym od dłuższego czasu na moich wątkach toczy się jakaś dziwna gra na ile kto jest mocniejszy w gębie i na ile kto potrafi sobie do gadać. Moim zdaniem to forum zatraciło swoją idee. Pisałam już o tym,ale napisze jeszcze raz. Myslałam ze jak dołącze do grona dobrych i bardzo dobrych fotografów jakich prace było mi dane tu ogladać to nauczę się kilku rzeczy. Będe umiała patrzeć na swoje prace w inny sposób. Poza kilkoma dobrymi duchami tego foturum to mało kto potrafił konstruktywnie krytykować i dawać jakieś rady. Od mojego wejścia na forum upłynął już jakis czas... i widze jak bardzo się tu pozmieniało. I nie dziwie się że wielu ludzi zakłada tu konta by czytać komentarze ale nie wypowiada sie i nie ma odwagi wstwić swoich prac. Boją się zostać zadziobanymi na samym początku swoich prób robienia zdjęć.
Tak więc, dziękuje za sporowadzenie mnie na ziemie. Ale ja na niej dość twardo stoje, mam się na niej calkiem dobrze nawt z Waszą krytyką. Dlatego trwam przy swoich wzlotach i upadkach na tym forum... bo cały czas się uczę.
Stock, masz racje teraz czas Was czymś zaskoczyć... może dlatego nie wstawiam nowych prac od razu. Może potrzebuje czasu by nabrać do nich dystansu. Może muszą ostygnąć chwile w szufladzie, bym zobaczyła ze są warte pokazania. Brzmi znajomo... :)
Tak więc trochę dystansu i wyrozumiałości w ocenie innych prac...
Stock, masz racje teraz czas Was czymś zaskoczyć... może dlatego nie wstawiam nowych prac od razu. Może potrzebuje czasu by nabrać do nich dystansu. Może muszą ostygnąć chwile w szufladzie, bym zobaczyła ze są warte pokazania. Brzmi znajomo... :)
taaa - to tak jak u mnie. W innym miejscu, w którym tez jestes prace jakies mam - ale by je pokazac na forum, musza poleżakowac w szufladzie trochę :)
nonnatus
12-03-2009, 15:05
Nonnatus wybacz mi zbytnią szczerość, ale moim zdaniem Twoje prace są równie dalekie od doskonałości co moje. Ostatnio wstawiane przez Ciebie prace były albo mało doporacowane technicznie, albo źle obrobione. Nie robie się na tym forum na GURU i nie jestem tu od oceniania. Znam na tym forum o wiele znakomitsze osobistości do czynienia nauk i prawideł.
novika, to jakie robię prace nie ma najmniejszego znaczenia. mogę nawet nie odróżniać przesłony od czasu i nie mieć bladego pojęcia co to iso, lub wklejać same czarne kwadraty, a mimo to mam prawo pisać co sądzę o Twoich fotkach. i wbrew temu co piszesz, taka jest podstawowa zasada tego forum. to trochę tak jakbyś dawała głos do wypowiedzi o obejrzanym filmie li tylko ludziom parającym się reżyserią. gdybyśmy realizowali Twój pomysł, by o fotkach wypowiadali się tylko najlepsi, to forum traci rację bytu, choćby z tego powodu, że nigdy nie ustalimy, kto to owi najlepsi są. zresztą "im" też zdażają się słabe prace.
po wtóre
jakoś nie przypominiam sobie, żebyś cokolwiek doradzała w moich fotkach. więc zarzucasz innym coś czego sama nie spełniasz.
Ale jestem zdania że każdą opinie można przedstawić na dwa sposoby: miły i do przyjęcia, albo wrogi i krytyczny. Ty neistety nie zawsze potrafisz być miły i zachęcający do dalszej pracy.
no właśnie "miły i do przyjęcia", versus "wrogi i krytyczny", ergo, każdy krytyczny jest wrogi i niemiły.
widać inaczej rozumiemy te słowa, bo w Twojej optyce głos niepochlebny to własnie głos niemiły, bo nie zachęcający. co mam pisać na końcu każdego zdania - "ale wierzę w Ciebie i next time na pewno będzie lepiej". No proszę Cię.
może warto nadmienic, że to nie jest forum terapeutyczne, by wspierać i dodawać otuchy.
napisałem już kilka razy w Twoich wątkach, że nie wpisuję się w te achy i ochy, bo mi się Twoje prace kompletnie nie podobaja... (no może poza jedną - o czym Ci przecież napisałem). uważam, że warsztatowo są słabe i dlatego udziwniasz je wydumaną obróbką w celu fotki ratowania. są pełne błędów i niedopatrzeń już na etapie pstryku.
ps.
jeśli piszesz o tym, że moje komentarze są niemiłe, to bardzo Cię proszę o takie przykłady (czekam na priv).
bo chyba nie chcesz być gołosłowna.
pozdrawiam.
rafau
nonnatus
12-03-2009, 16:57
z racji wyjaśnienia sobie wszelkich niejasności z noviką via phone dla mnie EOT. amen
Od razu lepiej jak sytuacja jest jasna :) Dziekuje za miłą rozmowe :)