Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 + D80 + SB900 = PROBLEM
Witam!!
Mam problem z obiektywem jak w temacie.... wszystko jest ok .. ładnie ostrzy ale po podpięciu do body SB-900 obiektyw nie przekazuje informacji do lampy... chodzi mi dokładnie o zoom automatyczny... ciągle jest ustawiony na 32mm. Zmienię tylko szkło na np. kit`a i jest ok. Wszystko ładnie współgra. Tamron sprawdzany na innym D80 i jest to samo z SB-800 tez nie rusza. Co to moze być?? Uszkodzona elektronika w obiektywie?? Dodam tylko ze jest to wersja bez silnika na tzw. śrubokręt. A szkoda było by się z nim rozstawać bo to naprawde fajne szkło. Co radzicie?? Może ktoś tak miał albo ja czegoś nie wiem i te typy tak mają?? Jeżeli serwis to gdzie i ile to może kosztować??
Valdek_Tychy
05-03-2009, 23:28
Mam podobny problem.Z moich obserwacji wynika,że obiektyw przekazuje do korpusu błędne informacje o wartości ogniskowych,widoczne jest to w exifie ale i w wyświetlaczu podpiętej lampy.Myślę,że jest to wynik jakiegoś uszkodzenia obiektywu tzn.elektroniki obiektywu.Mam lekki luz w pierścieniu zoom i kiedy poruszam nim obiektyw załapuje właściwe wartości.
przed chwilą ktoś pisał [ ale nie pamiętam w którym wątku :( ] że dostał info z serwisu że sb900 nie współpracuje ze szkłami niezaleznych producentów....
przed chwilą ktoś pisał [ ale nie pamiętam w którym wątku :( ]
tutaj klik klik (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81271&page=2) ale zaraz pod nim ktoś inny, że z jego tamronem lampa działa jak należy
jacek.gold
06-03-2009, 11:01
morał z tego taki że wodotryskowa sb-900 jest troszkę niedopracowana i jeszcze nie warto wymieniać sb-800 na sb-900 :)
wasilewk
06-03-2009, 11:23
morał z tego taki że wodotryskowa sb-900 jest troszkę niedopracowana i jeszcze nie warto wymieniać sb-800 na sb-900 :)
Wiesz co ? Ja tu domniemywam jakiś "marketing".
No, bo jak tu wytłumaczyć zaprzestanie produkcji SB-800 ? Przecież mogły być produkowane obydwie jedcześnie - dwie różne fabryki, mniejsze bezrobocie, większy zysk dla NIKON-a.
Chyba, że producent 'wie lepiej' co fotoamator powinien używać ( już to kiedyś przerabialiśmy z Partią i Narodem).
Pzdr.
...ale z SB-800 jest to samo ... raczej stawiam na "marketing" jak kolega wyżej :) ... tylko jak to w końcu jest że jednym taki zestaw: T 17-50 /2.8 + D80 + SB-800 / 900 działa a innym nie ??
Inkognito
06-03-2009, 13:49
...ale z SB-800 jest to samo ... raczej stawiam na "marketing" jak kolega wyżej :) ... tylko jak to w końcu jest że jednym taki zestaw: T 17-50 /2.8 + D80 + SB-800 / 900 działa a innym nie ??
A jak to jest, że u jednego to samo szkło ma FF/BF a inne nie? Po prostu pewna masówka się zaczyna robić, lub technika poszła tak do przodu, że mamy nieziemsko wysokie oczekiwania od wszystkiego - w końcu nie od parady jest oglądanie cropów 100% :D
Valdek_Tychy
06-03-2009, 13:51
Bo tampon jako "kundelek" jest bardzo niestabilny,kapryśny i nieprzewidywalny.Masz szczęście to trafisz na idealne szkiełko nie masz szczęścia to kupisz dziada.Ciekawe,że wszystkie sprzedawane na forum i allegro tamrony są tymi ostrymi kupionymi od cichego idealnie pasującymi a potem okazuje się,że nie chodzi to,potem tamto,potem,że nie jest taki ostry itd.
Mialem super ostrego tamrona, bez zadnego FF/BF, dzialal idealnie z moim D80, z lampą SB-600 również .... do czasu... W tamronie przy zmianie ogniskowej szło wyczuć delikatny luz, który miał wpływ na przekazywane informacje do lampy, raz info o ogniskowej wysyłane było dobrze, chwile pozniej przy 50 mm, robiło się 18 mm itd. Niestety wykonanie tamrona pozostawia wiele do życzenia - wspomniana wada, plus luz pierścienia ogniskowej, plus "wylatująca" przednia soczewka. Po dwóch latach użytkowania pozbyłem się obiektywu i sprzedałem jako uszkodzony. Niestety cos za cos - kompromis cenowy.
Valdek_Tychy
06-03-2009, 15:50
Mialem super ostrego tamrona, bez zadnego FF/BF, dzialal idealnie z moim D80, z lampą SB-600 również .... do czasu... W tamronie przy zmianie ogniskowej szło wyczuć delikatny luz, który miał wpływ na przekazywane informacje do lampy, raz info o ogniskowej wysyłane było dobrze, chwile pozniej przy 50 mm, robiło się 18 mm itd. Niestety wykonanie tamrona pozostawia wiele do życzenia - wspomniana wada, plus luz pierścienia ogniskowej, plus "wylatująca" przednia soczewka. Po dwóch latach użytkowania pozbyłem się obiektywu i sprzedałem jako uszkodzony. Niestety cos za cos - kompromis cenowy.
Dokładnie takie objawy wykazuje mój tamron który zakupiłem jako "całkowicie sprawny" :( na forum
Dokładnie takie objawy wykazuje mój tamron który zakupiłem jako całkowicie sprawny :( na forum
... to chyba u mnie jest podobnie :( ...aczkolwiek złego słowa na niego powiedzieć nie mogę (ostrość, trafność) .... chodzi mi tylko o ten zoom w lampie....
Eeee, spokojnie. Wszystko co jest ruchome sie zużywa. Mam N17-55 i zobaczymy za rok. Daje sobie głowę uciąć ze złapie luzy i już nie będzie taki wspaniały jak na początku.
Myśle, jednak że ten N 17-55 tak szybko się nie zużyje..., chyba że używasz go do obrony własnej, bo to przecież szkło pancerne :-)
Inkognito
06-03-2009, 16:27
Dokładnie takie objawy wykazuje mój tamron który zakupiłem jako "całkowicie sprawny" :( na forum
uuu a kiedyś myślałem nad kupnem tego Tamronika.
Valdek_Tychy
06-03-2009, 17:44
uuu a kiedyś myślałem nad kupnem tego Tamronika.
No to udało Ci się,za to ja mam nauczkę za 970zł - nigdy więcej używanych obiektywów.:evil:
wasilewk
06-03-2009, 18:13
No to udało Ci się,za to ja mam nauczkę za 970zł - nigdy więcej używanych obiektywów.:evil:
Widocznie ten używany to NIE TEN - pewnie poprzedni właściciel miał mniej rygorystyczne kryteria oceny.
Gwarantuję: sprawdź mój (używany) z jakimś nowym - skrzynkę piwa ! A pewnie nie jestem wyjątkiem.
Pzdr.
Inkognito
06-03-2009, 18:52
No zawsze przy takich zakupach jest ryzyko. Z drugiej strony jako amator chętnie widziałbym w swojej torbie tylko używane obiektywy - wiadomo cena często mocno poniżej nowych egzemplarzy - ale tak jak mówisz- trzeba uważać. W prawdzie mam tylko N50 1.8 używane zakupione na naszej giełdzie i zgodnie z tym co mówił sprzedawca jest to obiektyw bez żadnych wad - pewno takie transakcje to większość, a Ty miałeś pecha. Niemniej więcej szczęścia przy następnych foto zakupach życzę :)
Myśle, jednak że ten N 17-55 tak szybko się nie zużyje..., chyba że używasz go do obrony własnej, bo to przecież szkło pancerne :-)
Zdziwiłbyś się -spotkałem się kiedyś z jednym z forumowiczów w ramach finalizacji zakupu 17-55 - szkło wyglądało, jakby przeszło ze trzy wojny w tym co najmniej jedną na pustyni - luzy jak w 18-70 (mimo, że tubus metalowy), kupa paprochów w środku... więc wszystko zależy od tego kto i jak używa - szkieł prawdziwie pancernych już chyba nie ma....
pozdrawiam,
... widzę ze faktycznie jest to wina "czegoś tam" w obiektywie ... posprawdzałem wszystkie exify .... i na wszystkich mam ogniskową 32mm.... co teraz z nim mam zrobić... kupiony na forum niecały tydzień temu... ewidentnie widać że wcześniejszy właściciel zapomniał o tym napisać przy wystawianiu ogłoszenia...
Co byście zrobili na moim miejscu??
A ja dziś u siebie sprawdziłem i wszystko dział prawidłowo :!:
Witam!!
Dziś obiektyw jedzie do OK Serwis Gdańsk. Z tego co sie dowiedziałem sa 2 opcje:
1. Coś z "pływającymi" stykami wewnątrz obiektywu - da sie zrobić za niewielkie pieniadze - podobno :)
2. Naderwana / uszkodzona folia przewodząca - no tutaj panowie nic nie poradza :(
Myślę że w następnym tygodniu bedzie już wiadomo dokładnie co i jak - mam tylko nadzieje ze to bedzie opcja nr. 1 i nie uszczupli zbytnio mojego budżetu.
Pozdrawiam
T.
sokrates
10-03-2009, 10:17
Zdziwiłbyś się -spotkałem się kiedyś z jednym z forumowiczów w ramach finalizacji zakupu 17-55 - szkło wyglądało, jakby przeszło ze trzy wojny w tym co najmniej jedną na pustyni - luzy jak w 18-70 (mimo, że tubus metalowy), kupa paprochów w środku... więc wszystko zależy od tego kto i jak używa - szkieł prawdziwie pancernych już chyba nie ma....
pozdrawiam,
jasne, da się zabić praktycznie wszystko - ja widziałem "zabitego" Hummera, baaa nawet raz tak pierdyknąłem młotkirm że trzonek się rozpołowił..... można by mnożyć przykłady. Ale nie wmówi mi nikt że Nikkor po rocznym czy 2 letnim normalnym uzytkowaniu zacznie się rozpadać??? (pomijam przypadki losowe - w końcu każda ruchoma część może się zepsuć) a z tego co widzę w Tamronie zdaża się to nader często?
A to że widziałeś rozwalonego Nikkora może świadczyć o tym że służył jako wyrobnik w jakiejś redakcji itp. Zauważ jakoś gazety nie używają Tamronów - bo nie wytrzymają kilku wyjść reportera na miasto...
Valdek_Tychy
10-03-2009, 10:53
Witam!!
Dziś obiektyw jedzie do OK Serwis Gdańsk. Z tego co sie dowiedziałem sa 2 opcje:
1. Coś z "pływającymi" stykami wewnątrz obiektywu - da sie zrobić za niewielkie pieniadze - podobno :)
2. Naderwana / uszkodzona folia przewodząca - no tutaj panowie nic nie poradza :(
Myślę że w następnym tygodniu bedzie już wiadomo dokładnie co i jak - mam tylko nadzieje ze to bedzie opcja nr. 1 i nie uszczupli zbytnio mojego budżetu.
Pozdrawiam
T.
Mam gorącą prośbę,jak już będzie "po wszystkim" puść mi jakieś info na PM ile to kosztowało itp. bo prawdopodobnie będę musiał swój też wysłać.
Nie chce mi się użerać z gościem od którego kupiłem swojego tamrona,zresztą z korespondencji z nim nic nie wynika,gość jest nieprzekonywalny,twierdzi,że obiektyw wysłał sprawny i jak ja mam mu udowodnić,że nie,że nie jest to np.wina poczty.Z drugiej strony dziwne ale gościu sprzedał mi obiektyw i od tego czasu nie zalogował się na forum.
Tak,że prosze o info
Mata_Hari
17-03-2009, 01:35
Podciągam wątek, bo jeszcze do niedawna wydawało mi się, że wreszcie trafiłam na dobry egzemplarz T17-50, a tu okazało się, że zaczął on wykazywać dokładnie takie same objawy, jak opisujecie w tym wątku. Wcześniej, sporadycznie zdarzało mu się nie łapać ostrości. Wtedy pomagało wyłączenie i ponowne włączenie aparatu. Ostatnio jednak, doszły problemy podczas korzystania z lampy. Po jej podłączeniu zoom na lampie ni stąd, nie zowąd, zaczyna tkwić nieruchomo bez względu na ustawianą ogniskową w szkle, (a do tego szkło wtedy nie chce ostrzyć). Nie jest to regułą, ale jednak zdarza się co kilka klatek.
Jestem zła, bo najpierw przebrałam 3 sztuki z których każda miała albo ff, albo bf, a jak już trafiłam na czwarte, dobre i bardzo ostre szkiełko, to spotkało mnie coś takiego. Dodam jeszcze, że szkiełko jest nowiutkie więc nie mam pojęcia, co może być z nim nie tak. Kupowałam od pewnego sprzedawcy, reklamującego się na naszym forum.
Czy ktoś z Was wie już, o co w tym chodzi? Serwis wypowiedział się już może?
Valdek_Tychy
17-03-2009, 10:36
Tu masz do czynienia z wadą tamronów opisywaną w kilku wątkach tj. złej współpracy z D80 - dlaczego tak się dzieje ? nie mam pojęcia,po prostu tamrony tak mają.Może dlatego,że jest to obiektyw o parametrach odpowiednich do obiektywów znacznie droższych a kosztujący ok.1300-1500zł więc coś za coś.W zamian za niższą cenę tamron oferuje niższą jakość i stąd te wszystkie wyskoki tamronów.Tak ja sądzę.
Mata_Hari
17-03-2009, 11:09
Kiedyś czytałam tu na forum o tym, że w połowie marca miały wyjść Tamrony z nowym oprogramowaniem, które miało zlikwidować problemy współpracy tego szkła z różnymi body (d80, d300). Czy wiadomo już może coś na ten temat? Wie ktoś, czy te szkła już są?
Ja po problemach ze znalezieniem dobrego Tamrona boję się już nawet innych, niezależnych producentów (choć mam różne szkła i na nie do tej pory nie narzekałam), a kupienie N17-55 nie jest póki co na moją kieszeń. Jestem w kropce i nie wiem, jak to rozegrać. Cieszyłam się jak głupia, że wreszcie dobrałam Tamiego, ostrego jak brzytwa i nie mającego większych problemów z ff/bf, a tu zaczęły wychodzić inne "kwiatki".
Witam ponownie.... jak obiecałem ...wiec odpisuję.....
Dziś "dostałem telefon" od OK Serwis Gdańsk i .... no w moim wypadku sprawa wygląda nieciekawie ... panowie z serwisu po rozkreceniu obiektywu i ku ich wielkiemu zdziwieniu co zobaczyli (a mówią ze czegos takiego jeszcze nie widzieli) przeciętą folię (elektro)przewodzącą, powiedzieli jakby "coś pługiem przeorało" .... inaczej mówiąc "coś się odkręciło/odkleiło i zaczęło jeździć po tej foli aż ją uszkodziło... niestety wymiana jest nieunikniona.... ale nadzieja nadal jest (tylko trzeba czekać do nast. tygodnia az "wróci ich szef") podobno znaleźli dojście do części Tamrona...
Więc czekamy dalej... jak tylko będę wiedział coś więcej będę informował na bieżąco :)
Valdek_Tychy
17-03-2009, 15:27
Witam ponownie.... jak obiecałem ...wiec odpisuję.....
Dziś "dostałem telefon" od OK Serwis Gdańsk i .... no w moim wypadku sprawa wygląda nieciekawie ... panowie z serwisu po rozkreceniu obiektywu i ku ich wielkiemu zdziwieniu co zobaczyli (a mówią ze czegos takiego jeszcze nie widzieli) przeciętą folię (elektro)przewodzącą, powiedzieli jakby "coś pługiem przeorało" .... inaczej mówiąc "coś się odkręciło/odkleiło i zaczęło jeździć po tej foli aż ją uszkodziło... niestety wymiana jest nieunikniona.... ale nadzieja nadal jest (tylko trzeba czekać do nast. tygodnia az "wróci ich szef") podobno znaleźli dojście do części Tamrona...
Więc czekamy dalej... jak tylko będę wiedział coś więcej będę informował na bieżąco :)
No to czekamy co się okaże a przede wszystkim ile ta "przyjemność" będzie kosztowała.Podejrzewam,że w moim tamronie będzie ta sama historia.
Mata_Hari
17-03-2009, 15:29
Maksu81 - Dzięki za sprawozdanie. Trzymam kciuki za powodzenie akcji :)
A czy mógłbyś, mając kontakt z firmą, przy okazji spytać, jak jest z tymi planowanymi szkłami na marzec? Miały pojawić się 17-50 z nowym oprogramowaniem, ale gdzie bym nie pytała, tam nikt nic nie wie. Dla mnie jest to o tyle istotne, że mogę zwrócić szkiełko które obecnie mam, a które fiksuje, ale nie wiem, co dalej, w którą stronę się zwrócić. Może w serwisie coś wiedzą i mogliby się podzielić informacjami ;)
Edytuję by Was jeszcze o jedno zapytać. Czy u Was problem polega TYLKO na braku łapania właściwej ogniskowej na lampie, czy też podczas tego nie macie możliwość złapania ostrości i nie daje rady do końca wcisnąć migawki? Ja u siebie zauważyłam, że bez lampy szkłu zdarza się właśnie niełapanie ostrości, bez względu na odległość z jakiej ostrzę, na co łapię ostrość i czy zmienię ogniskową pierścieniem czy nie, a podczas gdy podepnę lampę dochodzi jeszcze czasem błąd ogniskowej na lampie. Pomaga wyłączeni i ponowne włączenie aparatu, ale i tak problem powraca.
Wysłałem do nich, ponieważ byli wielokrotnie polecani na forum:
O.K! Serwis - link do strony (http://www.okserwis.com.pl/index.php?sub=kontakt)
Chłopaki faktycznie są rzeczowi i konkretnie podają kiedy zadzwonią by dać znać co i jak... oby z tym dostępem do części zamiennych się im sprawdziło to byśmy mieli choć jeden porządny serwis Tamrona w Polsce.
Witam po bardzo dłuuuuuuugiej przerwie!!
Po 6 miesiącach w serwisie udało się naprawić Tamiego :) Uffff normalnie trzeba mieć cierpliwość do tych serwisów, ale pomijając to Tami jest już cały i zdrowy w domu... cała przyjemność kosztowała mnie 264 zł (z przesyłką). A wymieniona została folia przewodząca wewnątrz obiektywu....
Pozdrawiam!!
Valdek_Tychy
26-08-2009, 19:29
Witam po bardzo dłuuuuuuugiej przerwie!!
Po 6 miesiącach w serwisie udało się naprawić Tamiego :) Uffff normalnie trzeba mieć cierpliwość do tych serwisów, ale pomijając to Tami jest już cały i zdrowy w domu... cała przyjemność kosztowała mnie 264 zł (z przesyłką). A wymieniona została folia przewodząca wewnątrz obiektywu....
Pozdrawiam!!
Trzymali obiektyw pół roku w serwisie ???
BlackRoger
26-08-2009, 19:50
Masz chłopie cierpliwość.
Hehe temat jest ciekawy bo wlasnei jestem przed wysylka do serwisu mojego Tamiego na wymiane soczewki (220zl) liczylem sie z miesiace do poltora a tu taki psikus.....no ale w emailu pisali ze maja na stanie.....
Ciekawe jest to ze nie na tamiego dobrzego trzeba trafic tylko na puszke ktora jest podobna z ta na ktorej byl kalibrowany....
Kupilem to szklo od znajomego ktory kupil i sie zalamal......z jego D90 mial totalne mydlo!
Moglem potestowac to szklo przed zakupem ale od poczatku bylo widac ze u mnie bylo inaczej!
Trafilem na Tamiego ktory swietnie u mnie ostrzyl!
Boje sie ze po kalibracji ktora jest obowiazkowa po wymianie soczewki juz tak nie bedzie:D
Właśnie mam takiego Tamrona, który ostrzy 8 na 10 we wszystkich zakresach ale jego największa wada przy dużym świetle, w słoneczny dzień wychodzi mydło.
Trzymali obiektyw pół roku w serwisie ???
Witam!! Tak. Co 2-3 tyg. dzwoniłem do nich i pytałem co i jak ... na poczatku sami szukali tej folii ... później przez FOTOTECHNIKE ... no i temat umarł... i sam dokładnie teraz nie wiem czy w koncu na własna rękę cos załatwili czy FT ściągnęła dla nich ta folie...