Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37
    Oszczędny w słowach Awatar maksu81
    Miasto
    Radomyśl Wielki

Domyślnie Tamron 17-50 + D80 + SB900 = PROBLEM

Witam!!
    Mam problem z obiektywem jak w temacie.... wszystko jest ok .. ładnie ostrzy ale po podpięciu do body SB-900 obiektyw nie przekazuje informacji do lampy... chodzi mi dokładnie o zoom automatyczny... ciągle jest ustawiony na 32mm. Zmienię tylko szkło na np. kit`a i jest ok. Wszystko ładnie współgra. Tamron sprawdzany na innym D80 i jest to samo z SB-800 tez nie rusza. Co to moze być?? Uszkodzona elektronika w obiektywie?? Dodam tylko ze jest to wersja bez silnika na tzw. śrubokręt. A szkoda było by się z nim rozstawać bo to naprawde fajne szkło. Co radzicie?? Może ktoś tak miał albo ja czegoś nie wiem i te typy tak mają?? Jeżeli serwis to gdzie i ile to może kosztować??
    d700 + MB | D800 + MB | 16-28, 24-70, 35, 50, 85, 70-200 | 2x SB-900

Domyślnie

Mam podobny problem.Z moich obserwacji wynika,że obiektyw przekazuje do korpusu błędne informacje o wartości ogniskowych,widoczne jest to w exifie ale i w wyświetlaczu podpiętej lampy.Myślę,że jest to wynik jakiegoś uszkodzenia obiektywu tzn.elektroniki obiektywu.Mam lekki luz w pierścieniu zoom i kiedy poruszam nim obiektyw załapuje właściwe wartości.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Rycerz
    Gość

Domyślnie

przed chwilą ktoś pisał [ ale nie pamiętam w którym wątku ] że dostał info z serwisu że sb900 nie współpracuje ze szkłami niezaleznych producentów....

Oszczędny w słowach Awatar Jachuu
    Miasto
    Sulików k. Zgorzelca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    przed chwilą ktoś pisał [ ale nie pamiętam w którym wątku ]
    tutaj klik klik ale zaraz pod nim ktoś inny, że z jego tamronem lampa działa jak należy

Domyślnie

morał z tego taki że wodotryskowa sb-900 jest troszkę niedopracowana i jeszcze nie warto wymieniać sb-800 na sb-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    morał z tego taki że wodotryskowa sb-900 jest troszkę niedopracowana i jeszcze nie warto wymieniać sb-800 na sb-900
    Wiesz co ? Ja tu domniemywam jakiś "marketing".
    No, bo jak tu wytłumaczyć zaprzestanie produkcji SB-800 ? Przecież mogły być produkowane obydwie jedcześnie - dwie różne fabryki, mniejsze bezrobocie, większy zysk dla NIKON-a.

Chyba, że producent 'wie lepiej' co fotoamator powinien używać ( już to kiedyś przerabialiśmy z Partią i Narodem).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Oszczędny w słowach Awatar maksu81
    Miasto
    Radomyśl Wielki

Domyślnie

...ale z SB-800 jest to samo ... raczej stawiam na "marketing" jak kolega wyżej ... tylko jak to w końcu jest że jednym taki zestaw: T 17-50 /2.8 + D80 + SB-800 / 900 działa a innym nie ??
    d700 + MB | D800 + MB | 16-28, 24-70, 35, 50, 85, 70-200 | 2x SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksu81 Zobacz posta
    ...ale z SB-800 jest to samo ... raczej stawiam na "marketing" jak kolega wyżej ... tylko jak to w końcu jest że jednym taki zestaw: T 17-50 /2.8 + D80 + SB-800 / 900 działa a innym nie ??
    A jak to jest, że u jednego to samo szkło ma FF/BF a inne nie? Po prostu pewna masówka się zaczyna robić, lub technika poszła tak do przodu, że mamy nieziemsko wysokie oczekiwania od wszystkiego - w końcu nie od parady jest oglądanie cropów 100%
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksu81 Zobacz posta
    Bo tampon jako "kundelek" jest bardzo niestabilny,kapryśny i nieprzewidywalny.Masz szczęście to trafisz na idealne szkiełko nie masz szczęścia to kupisz dziada.Ciekawe,że wszystkie sprzedawane na forum i allegro tamrony są tymi ostrymi kupionymi od cichego idealnie pasującymi a potem okazuje się,że nie chodzi to,potem tamto,potem,że nie jest taki ostry itd.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Mialem super ostrego tamrona, bez zadnego FF/BF, dzialal idealnie z moim D80, z lampą SB-600 również .... do czasu... W tamronie przy zmianie ogniskowej szło wyczuć delikatny luz, który miał wpływ na przekazywane informacje do lampy, raz info o ogniskowej wysyłane było dobrze, chwile pozniej przy 50 mm, robiło się 18 mm itd. Niestety wykonanie tamrona pozostawia wiele do życzenia - wspomniana wada, plus luz pierścienia ogniskowej, plus "wylatująca" przednia soczewka. Po dwóch latach użytkowania pozbyłem się obiektywu i sprzedałem jako uszkodzony. Niestety cos za cos - kompromis cenowy.
    D90 | N 18-200| N35 1.8G| | SB-600 | i kilka innych gratów...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów