Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przedblyski po ??

ghost_rider
20-08-2006, 23:47
Bawilem sie dzisiaj Sigma EF-500 DG ST i troszke zaskoczyla mnie jedna rzecz mianowicie przy ustawieniu aparatu na Red Eye Reduction lampa strzela trzy przedblyski przed zrobieniem zdjecia to jeszcze jakos potrafie sobie wytlumaczyc ... zastanawia mnie tylko czemu po wykonaniu zdjecia znowu lampa robi trzy przedblyski ? :shock:

life
20-08-2006, 23:49
jak to czemu!!!

najpier wylacza czerwone oczy a jak juz zrobisz zdjecie to wlacza je spowrote :P

a tak na powaznie to nie mam pojecia ale rozumie ze tylko na tej lampie tak ma

fridrih
21-08-2006, 10:13
Na forum bylo kilka watkow na temat EF-500 DG ST, sledzilem je wszystkie, sam zreszta mialem ta lampe (oddalem bo nie dzialala jak trzeba) i sadze ze ta lampa to szajs bo kazdy ma z nia jakies problemy

mswilk
21-08-2006, 11:03
czemu po wykonaniu zdjecia znowu lampa robi trzy przedblyski ?

po wykonaniu zdjęcia to nie przedbłyski a pobłyski :lol:

ghost_rider
21-08-2006, 19:01
Na forum bylo kilka watkow na temat EF-500 DG ST, sledzilem je wszystkie, sam zreszta mialem ta lampe (oddalem bo nie dzialala jak trzeba) i sadze ze ta lampa to szajs bo kazdy ma z nia jakies problemy

dla mnie naswietla wystarczajaco dobrze a ze po zdjeciu tez pyka to juz akurat najmniej przeszkadza zdjeciu ... pytalem tak z ciekawosci :wink:

fridrih
21-08-2006, 22:42
generalnie to nie ma znaczenia ale jak focisz slub w kosciele to troche kiepsko a jesli tak sie dzieje czesto to drugi komplet akumulatorow polecam:)

pawl_s
21-08-2006, 23:11
Normalne to to nie jest, ale jesli blyska tez kiedy trzeba to nie ma problemu :) Pewnie cos na stykach laczy albo nie.

chalzen
22-08-2006, 21:21
Bawilem sie dzisiaj Sigma EF-500 DG ST i troszke zaskoczyla mnie jedna rzecz mianowicie przy ustawieniu aparatu na Red Eye Reduction
A po co tak ustawiasz? Ciężko z zewnętrzną lampą zrobić zdjęcie z efektem czerwonych oczu.Mnie się jeszcze nie udało.

Jacek_Z
22-08-2006, 23:16
a mi tak. z duzej odległości - na teleobiektywie. ale to sprawa kąta. W tym przypadku był mały. Ale włączenie redukcji czerwonych oczu nic by nie dało. Dla mnie to bezuzyteczne - jak napisał chalzen. może z lampka wbudowaną tak. Ale ona ma taką moc ze te przedbłyski ją chyba rozładowują? :D

ghost_rider
23-08-2006, 08:57
Bawilem sie dzisiaj Sigma EF-500 DG ST i troszke zaskoczyla mnie jedna rzecz mianowicie przy ustawieniu aparatu na Red Eye Reduction
A po co tak ustawiasz? Ciężko z zewnętrzną lampą zrobić zdjęcie z efektem czerwonych oczu.Mnie się jeszcze nie udało.

jak podpinasz cos nowego pod aparat to nie ustawiasz na wszystkie mozliwe sposoby ?:) ciekawski jestem i musialem sprawdzic :twisted:

chalzen
23-08-2006, 18:30
jak podpinasz cos nowego pod aparat to nie ustawiasz na wszystkie mozliwe sposoby ?:) ciekawski jestem i musialem sprawdzic :twisted:

A chyba że tak-to zmienia sytuację.Miłej zabawy zatem życzę.

szympro
23-08-2006, 20:23
To po to zeby nikt niw wiedzial kiedy zdjecie robisz. Czy to pierwszym czwarty czy siodmy blysk to jest wlasnie "ten" :) Bo takto ludzie sztywni stoja i czekaja, a tak po pierwszym blysku sie rozluzniaja bo mysla ze to juz zdjecie zsotalo zrobione...a tu niespodzianka! Kolejny blysk.
Modele sie wiec przezwyczaili, czekaja do trzeciego blysku, wiec Sigma idzie z duchem czasu dodajac jeszcze pare, tak dla zmylki :)

ray_knox
01-09-2006, 09:37
...a robiac zdjecie nie uslyszymy jednego dzwieku migawki po nacisnieciu spustu, tylko kilkanascie; zas robiac zdjecia seryjne lustro nie bedzie tak bezsensownie "klapac" co chwile o ile tylko wybierze sie opcje "serii bezszmerowej z jednym dzwiekiem migawki" :wink:

a wszystko to tylko i wylacznie po to by uspic czujnosc wroga 8) :lol:

pdzran
01-09-2006, 11:10
A moze 3 przedblyski redukuja efekt czerwonych oczu , wlasciwy blysk a pozniej to redukcja czerwonych uszu ...

A serio to dzisiaj przegladam watki z lampami i chyba nie ma co kombinowac tylko Nikon'a kupic.
A jeszcze jak obejrzalem tabele zgodnosci lamp Nikon'a to przy kazdym trybie sa jakies obwarowania , ze musi byc obiektyw z prockiem albo cos innego.