PDA

Zobacz pełną wersję : wyblakłe kolory

TYPEK
04-03-2009, 21:49
Co robie nie tak, że kolory na wyświetlaczu aparatu są wspaniałe i zdjęcie wygląda tak jakbym chciał? Po wrzuceniu do kompa kolory są wyblakłe i co wiecej nie da rady ich doprowadzić do takiego stanu jak w aparacie. wiem że nie jest to kwestia ustawień monitora. Mojego laptopa podłączam przez HDMI do TV Lcd. I też nie jest to.Zabieram karte i wrzucam na kompie kolegi dalej to samo. Gdzie sie zamotałem i co jest nie tak????

m_a_j_k_e_l
04-03-2009, 22:18
Sprawdz w ustawieniach kolorow w aparacie daj nasycone... na monitorku oszukuje mega mega bardzo;/ kazdego to denerwuje ale da sie zyc... jak dasz wieksze nasycenie kontrast to na wyswietlaczu nie bedzie praktycznie zmian a na kompie beda b.duze zmiany jak nie rozumiesz to napisz a zaraz ktos ci wytlumaczy jak, bo ja tylko na sek tu dzis wpadlem:)

Pzdr.

TYPEK
04-03-2009, 23:22
mam ustawione kolory żywe z maxymalnym nasyceniem

markB
04-03-2009, 23:29
1. Co masz ustawione w puszce: Adobe RGB czy sRGB?
2. Na zwykłym laptopie moga być problemy z odtworzeniem kolorów. Trzeba sprawdzić na stacjonarnym, przy czym monitor musi mieć przynajmniej możliwość ustawienia sRGB. Wtedy ustawić sRGB w aparacie i na monitorze, i dopiero można coś porównywać.

FlashGordon
05-03-2009, 01:11
Hmmm, a może robisz w nefach i otwierasz to potem w Lightroom?

mpwt
05-03-2009, 15:15
Jaki format, jakie pliki, jaki soft, jakie ustawienia? Podaj te informacje i zadaj pytanie jeszcze raz. Teraz możemy tylko wróżyć.

TYPEK
05-03-2009, 19:43
Zdjecia na aparacie nikon d 90 ustawione Adobe RGB zazwyczaj robie jpg

markB
05-03-2009, 19:51
To na zwykłym laptopie, który pokrywa gdzieś ca 50-60% przestrzeni Adobe, pięknych kolorków nie zobaczysz.

Jacek Wrzesińsk
05-03-2009, 21:18
A jeszcze dochodzi fakt , że każda przeglądarka wyświetla inaczej:mrgreen:

Patio
05-03-2009, 22:33
Kalibracja monitora a jeśli chcesz mieć w 100% to co na wyświetlaczu to polecam mac

mpwt
06-03-2009, 00:14
Skoro robisz w Adobe RGB to w jakim programie je potem oglądasz?

Tofifik
06-03-2009, 00:25
sRGB na starcie daje więcej saturacji niż ARGB wiec jak za mało ciepłe to sRGB + ustawienia na żywe czy jak tam jest i do boju. :)

TYPEK
06-03-2009, 18:31
nie che być nie miły, ale pisałem, że rzeczone zdjęcia przegladałem u kolegi na sprzęcie stacjonarnym z podłączonym LCD. dodam że zdjecia zazyczaj obrabiam PS CS4

mpwt
06-03-2009, 22:24
nie che być nie miły, ale pisałem, że rzeczone zdjęcia przegladałem u kolegi na sprzęcie stacjonarnym z podłączonym LCD.

Wiesz, ja też nie chce być nie miły... ale po pierwsze to twoje pytanie było pewnie z parędziesiąt razy zadawane i odpowiedź na to byś bez problemu znalazł. Po drugie "przegladałem u kolegi na sprzęcie stacjonarnym z podłączonym LCD" to nie jest odpowiedź na jakim programie zdjęcia były odtwarzane. Po trzecie poczytaj o profilach kolorów -> sRGB, aRGB, jak to się je, na czym przeglądać, dlaczego jeden jest lepszy od drugiego, itd. Po czwarte, czy ten program uruchomiony na sprzęcie stacjonarnym z podłączonym LCD obsługuje aRGB? Po piąte, w jakiej przestrzeni kolorów działa twój/kolegi monitor?

TYPEK
07-03-2009, 15:02
czytałem wątki na forum razem z moim jest ich dokładnie trzy. Jeden jest tak obszerny że nieprofesjonalnym umysłem nie jestem w stranie tego pojac. Dlatego oczekuje zwykłych sprawdzonych sposobów. Udało mi się zmienić ustawienia kolorów w moim lapropie. Jest odrobine lepiej. Jednak nie do końca jestem przekonany że o to chodzi. Mianowicie mam w tej chwili ustawione AppleRGB. Z dostępnych RGB mam jesczce do wyboru w profilach z których mogę wybrać AdobeRGB1998 i sRGB Color Space Profile który miałem ustawiony zaczynając pisać ten wątek. Ten który mam ustawiony w tej chwili poprawił wygląd zdjęc. Niektóre teraz są aż za bardzo nasycone. obrabiam zdjecia ps cs 3, ale nie jestem teraz pewny co ustawić w ps. właściwym byłoby i lolgicznym ustawienie RGB monitora. Myle sie?

kafka
21-03-2009, 22:59
po prostu ten typ tak ma !, posiadam również D90 i jpg są niestety bardzo bledziutkie