PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry statyw

michalpepek100
04-03-2009, 20:10
Polecicie mi dobry stawy z glowica,,,mam 180 cm wzrostu..nie zbyt chce kucac do zdjec,,moze jakies typy,,a jak nie tyo czym sie kierowac przy zakupie

ambrozy
04-03-2009, 20:45
Również stanąłem przed wyborem swojego pierwszego statywu i aby podjąć jakąś sensowną decyzję przeczytałem kilkadziesiąt postów i kilka książek by mieć jakieś pojęcie w tym temacie. Przede wszystkim musisz określić swój budżet oraz z czym ten statyw będzie wykorzystywany (jaki aparat i obiektywy).

Na koniec chciałbym przytoczyć kilka frag. Johna Shaw z książki pt."Fotografia Krajobrazu"

"Nie ma czegoś takiego jak lekki, stabilny, uniwersalny statyw. Początkujący amatorzy fotografii często wierzą, że skoro ich aparat jest niewielki, to mały statyw w zupełności wystarczy. Zapominają często, że w miarę stosowania obiektywów o coraz dłuższych ogniskowych nawarstwiają się problemy związane z niestabilnością aparatu."

"Najsolidniejsze statywy mają nogi składające się z jak najmniejszej ilości części. Każde łączenie w statywie jest potencjalnym słabym punktem i źródłem problemów podczas pracy w terenie. Jednocześnie im mniej sekcji nóg do rozłożenia tym szybciej można rozstawić i złożyć statyw. Aby sprawdzić stabilność statywu, umocuj na nim aparat z długoogniskowym obiektywem, rozsuń nogi statywu do ich maksymalnej długości i zablokuj wszystkie pokrętła. Ustaw ostrość na bliski obiekt i patrząc w celownik postukaj lekko palcem najpierw w nogi statywu a potem w przednią część obiektywu. Jeśli zauważysz, że obraz wściekle skacze, poszukaj innego statywu."

"Dobry statyw z maksymalnie rozsuniętymi nogami ustawiony na płaskiej podłodze powinien dawać możliwość umieszczenia aparatu ponad twoją głową. Po co taki nadmiar wysokości? Otóż kiedy pracuje się w terenie, statywy wydają się kurczyć. Schylanie się do aparatu przez dłuższy czas, szybko ostudzi twój entuzjazm a wysuwanie kolumny statywu więcej niż o kilkanaście centymetrów przekształca statyw w monopod z trójnożną podstawą. "

"Jeśli już używasz niskiego statywu to wysuwanie środkowej kolumny nie jest dobrym sposobem na zwiększenie jego wysokości gdyż powoduje znaczne zmniejszenie stabilności. Przy zastosowaniu obiektywów o krótkich ogniskowych możesz wysunąć kolumnę o maksymalnie kilkanaście centymetrów ale dłuższy obiektyw zwielokrotni nawet najmniejsze poruszenie."

"Równie istotna jak maksymalna wysokość statywu jest możliwość operowania z niskich wysokości. Większość fotografii robiona jest z poziomu oka ludzkiego czyli około 170cm. Robiąc zdjęcia z innej wysokości możesz sprawić, że twoje zdjęcia będą się wyróżniać. Niestety niewiele statywów umożliwia umieszczenie aparatu tuż nad ziemią. Odwracanie centralnej kolumny, reklamowane przez producentów statywów, jest drogą do katastrofy. Jakim sposobem wpełznąć między nogi statywu i manipulować głowicą i aparatem gdy wszystkie pokrętła i przyciski są do góry nogami? Zauważyłeś może, że na tych reklamach nigdy nie widać fotografa robiącego zdjęcia z odwróconą kolumną? "

Myślę, że powyższe fragmenty w pewnym stopniu zobrazują Ci kwestie nad którymi trzeba się zastanowić przy kupowaniu statywu. Z drugiej strony nie należy popadać w paranoję i spokojnie przemyśleć temat bo przecież nie każdemu potrzebne są statywy pokroju Manfrotto czy Gitzo

Proac150
04-03-2009, 21:47
Ile chcesz wydać? Do czego chcesz używać? Itd.

michalpepek100
04-03-2009, 22:14
Ile chcesz wydać? Do czego chcesz używać? Itd.

tak kolo 600-800z

glownie zdjecia w plenere...

no i nie mowie zE ma byc on lekki jak piurko..nie bedzie mi wada ze bedzie wazyc konkretnie,,, ma byc stabilny a nie lekki..lekki moga uzywac dzieci z malymi soniaczami:D

Rycerz
04-03-2009, 22:37
tutaj masz 23 strony o statywach http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68310 poczytaj może ci się rozjaśni ;)

Proac150
04-03-2009, 22:59
Manfrotto 055 PROB to moja propozycja na statyw ( teraz głowica, ma być - kulowa, 3d ....? Choć po zakupie 055 niewiele zostanie)

michalpepek100
04-03-2009, 23:04
( teraz głowica, ma być - kulowa, 3d ....?

i o to nastepne pytanie..jaka lepsza

Proac150
04-03-2009, 23:55
To zależy od preferencji, kulowa szybsza, 3d dokładniejsza... (ja używam kuli)

Rycerz
04-03-2009, 23:55
i o to nastepne pytanie..jaka lepsza

zależy do czego :)

Robson_87
05-03-2009, 02:24
http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=2987
Ja namierzylem sie na taki zestaw, po przeczytaniu kiku watkow zdecydowany jestem na glowice 3d. Jak dla mnie bardzo fajny zestaw.
Wiecie moze czym roznia sie glowice manfrotto 804rc od 808rc, warto doplacic roznice?

havk
05-03-2009, 05:42
zobacz to:
http://www.allegro.pl/item572217989_180cm_3d_profesjonalny_pasek_pokrowi ec.html
lub
http://www.allegro.pl/item573301763_140_cm_gl_kulowa_makro_repro_wysylka _free.html troche niski ale oba wygladaja solidnie

mini21
05-03-2009, 09:50
Za tą kwotę proponowałbym MF 055XPROB + 486 RC2 (kulowa).
Ja osobiście wole kulowe.
Nie potrzebuje aż takiej dokładności, bardziej zależy mi na szybkości operowania taką głowicą.

Pomyśl też jeszcze nad firmą Benro, np:
-A-298n6
-A-358n6
i do tego głowica np: BH-2, BH-0 lub PH-63.

Proac150
05-03-2009, 09:58
Za tą kwotę proponowałbym MF 055XPROB + 486 RC2 (kulowa).

Jestem za.

marbed
05-03-2009, 10:07
http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=2987
.....
Wiecie moze czym roznia sie glowice manfrotto 804rc od 808rc, warto doplacic roznice?

804 jest sporo mniejsza i lżejsza od 808. Czy warto dopłacać? Zależy jakie kryterium przyjąć. Kolega ma 804 ja 808 kolegi jet jakby bardziej plastikowa. Moja to praktycznie sam metal nie licząc gumy na pokrętłach (tych samych co w mniejszej siostrze) Jest też wyższa. Dla mnie wadą 804 był system mocowania albo raczej ryglowania płytki. Podpinając puszkę i 80-200 przez mocowanie statywowe obiektywu i po przekręceniu w pozycję pionową odległość miedzy gripem a tym "cynglem" bezpiecznikiem wynosiła mniej niż 1mm. Nie chcąc odrapać gripa kupiłem większą.

Calme
05-03-2009, 10:54
Zestaw z 808 ma jedną wadę - za ciężki do długich wypadów terenowych mz. No chyba, że ktoś lubi się sprawdzać to tak - więcej wad nie widzę :)

michalpepek100
05-03-2009, 19:01
panowiem powiem wam tak..po co szybka glowica skoro ja preferuje robienie zdjeci jakis starych budynkow..czyli obiektow ktore sie nie poruszaja

yahooo8
05-03-2009, 19:56
ja rowniez szukalem i moj wybor padl na taki zestaw MF 055XPROB + 488 RC2.
Niedlugo zakupie taki zestawik, wole 488 gdyz moze zdarzyc sie pstrykniecie panoramki a w 488 jest to znacznie ulatwione

novara
05-03-2009, 20:54
[QUOTE=mini21;1162106]Za tą kwotę proponowałbym MF 055XPROB + 486 RC2 (kulowa).

Sam ostatnimi czasy się zastanawiałem nad zakupem statywu i głowicy. Miałem okazję sprawdzić powyższy, po czym go kupiłem i powiem Ci jedno - mi wystarczy on na całe życie bo jest super,a sam również preferuję fotografię krajobrazu.:-D

Turtles
05-03-2009, 21:14
Czy głowiece kulkowe maja jakas blokade na "domyslne" ustawienie? tj czy kazda ma, bo domyslam se ze ta za kilka setek maja kazda mozliwa blokade.

Swoja droga http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22676 ciekawy zestaw ktory zszedł z ceny od czasu pisania tego testu.

Turtles
05-03-2009, 21:15
Czy głowiece kulkowe maja jakas blokade na "domyslne" ustawienie? tj czy kazda ma, bo domyslam se ze ta za kilka setek maja kazda mozliwa blokade.

Swoja droga http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22676 ciekawy zestaw ktory zszedł z ceny od czasu pisania tego testu.

Turtles
05-03-2009, 21:16
niechacy sie 2x wysłał (do skasowania ten)