Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Dobry statyw

Question Dobry statyw

Polecicie mi dobry stawy z glowica,,,mam 180 cm wzrostu..nie zbyt chce kucac do zdjec,,moze jakies typy,,a jak nie tyo czym sie kierowac przy zakupie

Domyślnie

Również stanąłem przed wyborem swojego pierwszego statywu i aby podjąć jakąś sensowną decyzję przeczytałem kilkadziesiąt postów i kilka książek by mieć jakieś pojęcie w tym temacie. Przede wszystkim musisz określić swój budżet oraz z czym ten statyw będzie wykorzystywany (jaki aparat i obiektywy).

Na koniec chciałbym przytoczyć kilka frag. Johna Shaw z książki pt."Fotografia Krajobrazu"

"Nie ma czegoś takiego jak lekki, stabilny, uniwersalny statyw. Początkujący amatorzy fotografii często wierzą, że skoro ich aparat jest niewielki, to mały statyw w zupełności wystarczy. Zapominają często, że w miarę stosowania obiektywów o coraz dłuższych ogniskowych nawarstwiają się problemy związane z niestabilnością aparatu."

"Najsolidniejsze statywy mają nogi składające się z jak najmniejszej ilości części. Każde łączenie w statywie jest potencjalnym słabym punktem i źródłem problemów podczas pracy w terenie. Jednocześnie im mniej sekcji nóg do rozłożenia tym szybciej można rozstawić i złożyć statyw. Aby sprawdzić stabilność statywu, umocuj na nim aparat z długoogniskowym obiektywem, rozsuń nogi statywu do ich maksymalnej długości i zablokuj wszystkie pokrętła. Ustaw ostrość na bliski obiekt i patrząc w celownik postukaj lekko palcem najpierw w nogi statywu a potem w przednią część obiektywu. Jeśli zauważysz, że obraz wściekle skacze, poszukaj innego statywu."

"Dobry statyw z maksymalnie rozsuniętymi nogami ustawiony na płaskiej podłodze powinien dawać możliwość umieszczenia aparatu ponad twoją głową. Po co taki nadmiar wysokości? Otóż kiedy pracuje się w terenie, statywy wydają się kurczyć. Schylanie się do aparatu przez dłuższy czas, szybko ostudzi twój entuzjazm a wysuwanie kolumny statywu więcej niż o kilkanaście centymetrów przekształca statyw w monopod z trójnożną podstawą. "

"Jeśli już używasz niskiego statywu to wysuwanie środkowej kolumny nie jest dobrym sposobem na zwiększenie jego wysokości gdyż powoduje znaczne zmniejszenie stabilności. Przy zastosowaniu obiektywów o krótkich ogniskowych możesz wysunąć kolumnę o maksymalnie kilkanaście centymetrów ale dłuższy obiektyw zwielokrotni nawet najmniejsze poruszenie."

"Równie istotna jak maksymalna wysokość statywu jest możliwość operowania z niskich wysokości. Większość fotografii robiona jest z poziomu oka ludzkiego czyli około 170cm. Robiąc zdjęcia z innej wysokości możesz sprawić, że twoje zdjęcia będą się wyróżniać. Niestety niewiele statywów umożliwia umieszczenie aparatu tuż nad ziemią. Odwracanie centralnej kolumny, reklamowane przez producentów statywów, jest drogą do katastrofy. Jakim sposobem wpełznąć między nogi statywu i manipulować głowicą i aparatem gdy wszystkie pokrętła i przyciski są do góry nogami? Zauważyłeś może, że na tych reklamach nigdy nie widać fotografa robiącego zdjęcia z odwróconą kolumną? "

Myślę, że powyższe fragmenty w pewnym stopniu zobrazują Ci kwestie nad którymi trzeba się zastanowić przy kupowaniu statywu. Z drugiej strony nie należy popadać w paranoję i spokojnie przemyśleć temat bo przecież nie każdemu potrzebne są statywy pokroju Manfrotto czy Gitzo

Domyślnie

Ile chcesz wydać? Do czego chcesz używać? Itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Proac150 Zobacz posta
    Ile chcesz wydać? Do czego chcesz używać? Itd.
    tak kolo 600-800z

glownie zdjecia w plenere...

no i nie mowie zE ma byc on lekki jak piurko..nie bedzie mi wada ze bedzie wazyc konkretnie,,, ma byc stabilny a nie lekki..lekki moga uzywac dzieci z malymi soniaczami
    Ostatnio edytowane przez michalpepek100 ; 04-03-2009 o 22:20

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tutaj masz 23 strony o statywach http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68310 poczytaj może ci się rozjaśni

Domyślnie

Manfrotto 055 PROB to moja propozycja na statyw ( teraz głowica, ma być - kulowa, 3d ....? Choć po zakupie 055 niewiele zostanie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Proac150 Zobacz posta
    ( teraz głowica, ma być - kulowa, 3d ....?
    i o to nastepne pytanie..jaka lepsza

Domyślnie

To zależy od preferencji, kulowa szybsza, 3d dokładniejsza... (ja używam kuli)

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalpepek100 Zobacz posta
    i o to nastepne pytanie..jaka lepsza
    zależy do czego

Domyślnie

http://www.digital24.pl/product_info...oducts_id=2987
    Ja namierzylem sie na taki zestaw, po przeczytaniu kiku watkow zdecydowany jestem na glowice 3d. Jak dla mnie bardzo fajny zestaw.
    Wiecie moze czym roznia sie glowice manfrotto 804rc od 808rc, warto doplacic roznice?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów