Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 wersja portable.

velaskez
04-03-2009, 04:05
Czy jeśli mam oryginalnego NX'a to czy zrobienie sobie wersji portable jest zgodne z prawem?
No i ogólnie, czy ktoś takiej używa? Jest sens?

spongo
04-03-2009, 10:09
Jestem za wersją portable, i to najlepiej gdzieś do pobrania ;) HIHI A niech się wściekają obrońcy praw autorskich :)

BTW: A taki zespół się napracował nad NX2 ... ;)

velaskez
04-03-2009, 14:24
Piratem nie jestem:-P To ma być dla mnie.

wigi
04-03-2009, 18:01
A co w tym przypadku oznacza wersja portable? Bo nie rozuumiem o co chodzi.
I jak sie robi taką wersję?

SAYAN669
04-03-2009, 18:06
Wersja portable to taka wersja, która działa bez instalacji np. z pendrivea.Nie ma potrzeby kopiowania tudzież instalacji na dysk komputera tylko odrazu zadziała z pena.

Erie
04-03-2009, 18:17
Wg licencji (mam gdzies odpowiedź z Nikona) możesz zainstalować NXa na dwóch komputerach, przy czym możesz korzystać w jednym czasie WYŁĄCZNIE z jednego programu. Ergo możesz zainstalować na np. stacjonarnym i laptopie, na stacjonarnym w pracy i w domu. Możesz teoretycznie również zainstalować na penie (zrobić sobie wersję portable)... ale obawiam się, że marnie Ci to wyjdzie, bo NX stosunkowo mocno ingeruje w system (rejestr) i wymaga .net frameworka, który nie wszędzie jest zainstalowany.

elanek
04-03-2009, 18:21
Czy jeśli mam oryginalnego NX'a to czy zrobienie sobie wersji portable jest zgodne z prawem?
No i ogólnie, czy ktoś takiej używa? Jest sens?

Chyba trzeba przeczytać ten fragment przy instalacji, gdzie się godzisz albo nie :)
Sporo wersji portable pałęta się po różnych stronkach, trudno mi się wypowiadać czy to legalne (używanie) - na NX2 masz licencję na dwa kompy więc laptok i stacjonarny obleci :)

Dasz radę zrobić portable?

velaskez
04-03-2009, 18:32
Powiem wam wieczorem, bo wczoraj chciałem tak na szybko i trochę spaprałem sprawę. Zrobiłem portable z PS3 to zrobię i z NX2;) Generalnie to po prostu mam dostęp do komputera, który ładnie to pociągnie, tylko nie mogę nic na nim instalować:twisted: to pierwsza moja myśl była...portable;)

Moim wieczorem:)

Wigi, ja używam oprogramowania Thinstall 3.0.

spongo
05-03-2009, 02:34
Piratem nie jestem:-P To ma być dla mnie.
Dla Ciebie czy nie to i tak ingerujesz w program, narusza to prawa autorskie. Jednak ja jestem zdania, że wszystkie programy powiny być "portable".

velaskez
05-03-2009, 03:06
To sprzedaż mijałaby się z celem, gdyby wszystko było portable. Odpaliłem linker zobaczymy co z tego będzie. Wygląda obiecująco.

velaskez
05-03-2009, 06:24
No ok, o czymś zapomniałem, brakuje mu jakiego modułu do otwarcia. Ale powalczę z nim jeszcze. Jestem pewien, że się da...

spongo
05-03-2009, 10:15
To sprzedaż mijałaby się z celem...
A teraz nie mija się ? ;) w sieci jest gotowe dzieło, i do tego działające, piszą, żeby pobrać, sprawdzić a potem kupić :)

martin204
06-03-2009, 22:06
No ok, o czymś zapomniałem, brakuje mu jakiego modułu do otwarcia. Ale powalczę z nim jeszcze. Jestem pewien, że się da...
I jak udało się .....?
Byłbym wdzięczne za info (obszukałem całe gogole i nic takiego nie znalazłem)
pozdrawiam

velaskez
07-03-2009, 00:42
Dziś wieczorem będę walczył. Miałem koniec połowy 3 kwartału w szkole i trochę zamieszania z tym związanego. Teraz dopiero będę miał czas:)

spongo
07-03-2009, 01:37
I jak udało się .....?
... (obszukałem całe gogole i nic takiego nie znalazłem) ....

Słabo szukałeś, nie podam linka... ale nazwe mogę podać "Portable Nikon Capture NX 2 0 1 [h33t] [Keyman30]"

velaskez
13-03-2009, 01:52
Taa, jak Ci to zadziała to zaklaszczę;) Przynajmniej ta wersja powyżej, ja dalej się męczę z draństwem, choć czasem ginie mi cel tej walki...