Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta
heartbeats
04-03-2009, 00:20
tęsknota..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/1486/dsc2380blur.jpg)
proszę o konstruktywną krytykę.
andrzej500
04-03-2009, 00:29
Jest OK.
heartbeats
04-03-2009, 00:37
A konkretnie co jest ok?
Może ja za dużo wymagam, co? Bo poprzez konstruktywność chciałabym się czegoś nauczyć, wyciągnać wnioski i być może następnym razem poprawić to i owo..
Ostrość dobrze złapana. Dobre, nie przepalone. Ciekwy kadr. I nie ma tych cholernych ramek, któr niektórzy dają grube, a ja ich nie cierpię :)
Tyle ode mnie. Jestem na tak :)
Witek "Wisz"
04-03-2009, 01:19
Impossible niemożliwe! Już się bałem, że się na nas pogniewałaś a tu taka miła niespodzianka!:-D
Co do zdjęcia - fajne śwaitełko, ale może dałbym trochę więcej ramienia/dekoltu, żeby rozjaśnić i pokazać dół zdjęcia. Może trochę odważniejszy makijaż na oczkach. Świetna konwersja. Ogólnie zdjęcie mi się podoba.
Pozdrawiam
Witek
Co do emocji i tytułu, to trudno powiedzieć czy ta twarz wyraża tęsknotę. Twarz wyszła bardzo dwu-wymiarowo, ramie do wycięcia, na włosy z przodu można by rzucić trochę światła, bo zlewają się z tłem, ale nie jest to aż tak konieczne. Ogólnie zdjęcie w porządku, ale trochę za mało treści niesie. Nie umiem tego określić, ale brakuje tego czegoś, aby je zapamiętać.
Ja bym uciął pod brodą, ten dół jest niepotrzebny IMHO.
heartbeats
04-03-2009, 09:40
Dziękuję bardzo za konstruktywność, bo to mnie buduje.
Co do kadru, może faktycznie lepiej byłoby odrobinę ciaśniej..
Chciałam w jakiś sposób zaprzeczyć krótkiej ogniskowej - że jednak da się zrobić w niej ciekawy portret, który nieco różni się od tego 50-80mm. Nie wiem czy wyszło. Widzicie jakieś przerysowania? Mnie ciężko to ocenić..
Nie jestem zwolennikiem wyrzucania części ciała ze zdjęcia, więc ramię zostanie, mnie nie przeszkadza.
A oddzielną sprawą jest treść.. i tutaj iya dziękuję za komentarz. Bo tak naprawdę zdjęcie bez treści nie liczy się w żaden sposób technicznie. Może bezpośrednio tęsknota pokazana nie jest, ale tytuł sugeruje emocja, które autor chciał wyciągnąć ze zdjęcia.
Oczywiście, możnaby wpleść tu sciekającą po policzku łzę, pustą drogę i spoglądającą w dal postać. Można to pokazać na milion bardziej oczywistych sposobów. I tak nie do wszystkich się trafi.
Niemniej, dziękuję.
Witku, nie obraziłam się, studia pochłonęły mnie bez reszty i brakuje mi czasu nawet na spanie czy jedzenie. Zdjęć nie robiłam od października, kiedy to jeszcze upajałam się wakacjami.. W wolnej chwili poszukam co tam potworzyłeś pod moją nieobceność ;)
Co do zdjęcia jeszcze - ono ma mnóstwo niedoskonałości - nie tylko makijaż i oczywiście mogłam wypacykować się na 'oczy pandy' tylko chyba prawdziwość gdzieś by w ten sposób zniknęła. Wydaje mi się, że w ten sposób jest delikatniej. A tak właśnie lubię.
Pozdrawiam.
motylanoga
04-03-2009, 12:53
Kawałek ramienia (?) pod twarzą zupełnie bez sensu, poza tym stawiasz na bliski i sterylny kadr, a wchodzą Ci w niego rozmierzwione włosy. I tej tęsknoty też nie widzę, ale to zupełnie inna sprawa - tytułowanie zdjęć.
Witek "Wisz"
05-03-2009, 02:05
Witku, nie obraziłam się, studia pochłonęły mnie bez reszty i brakuje mi czasu nawet na spanie czy jedzenie. Zdjęć nie robiłam od października, kiedy to jeszcze upajałam się wakacjami.. W wolnej chwili poszukam co tam potworzyłeś pod moją nieobceność ;)
Co do zdjęcia jeszcze - ono ma mnóstwo niedoskonałości - nie tylko makijaż i oczywiście mogłam wypacykować się na 'oczy pandy' tylko chyba prawdziwość gdzieś by w ten sposób zniknęła. Wydaje mi się, że w ten sposób jest delikatniej. A tak właśnie lubię.
Pozdrawiam.
:-D
A co do makijażu - nie muszą zaraz być "oczy pandy", ale wydaje mi się, że ten cień masz nałożony trochę niezdecydowanie - ni to jest, ni go nie ma. Jeśli chciałaś delikatnie, trzeba było dać jaśniejszy odcień, ale nałożyć go dalej.
Pozdrawiam
Witek
heartbeats
05-03-2009, 18:35
:-D
A co do makijażu - nie muszą zaraz być "oczy pandy", ale wydaje mi się, że ten cień masz nałożony trochę niezdecydowanie - ni to jest, ni go nie ma. Jeśli chciałaś delikatnie, trzeba było dać jaśniejszy odcień, ale nałożyć go dalej.
Pozdrawiam
Witek
Hehehe, może zostaniesz moim wizażystą? :)
Żartuję oczywiście.. Nie używam jasnych cieni i w zasadzie tak maluję się na codzień, specjalnych zabiegów przed zdjęciem nie przechodziłam ;)
Witek "Wisz"
07-03-2009, 01:00
Taki ze mnie wizażysta, jak nie powiem co...:mrgreen: Przedstawiłem tylko swój pomysł...
grzybecki
07-03-2009, 08:28
technicznie jest ok. tylko technicznie. ostre, fajna GO, obróbka nawet spoko. ale emocjonalnie, cieniak...
Ładnie, spokojnie, delikatnie. Głęboka czerń tła jak tęskniąca myśl.
Miło zobaczyć, nieźle. Warto zapamiętać.
Niektórzy narzekają na ramię, ja bym nie ciął, może zdeczko bym je przyciemnił, jest super.
Gratki
Zdjęcie nie przedstawia niestety żadnych emocji. Równie dobrze to kumpel mógł Ci przypadkiem zrobić zdjęcie jak "na chwilę" przymknęłaś oczy w przerwie od wkuwania.
Ostro nie jest, wbrew temu co piszą inni.
Denerwuje ten łuk bluzki. Jest tak umiejscowiony i tak kontrastowy, że dominuje w tym zdjęciu. Do tego jest w beznadziejnym położeniu. Dalej - czarna grzywka wtapia się w czarne tło... no może to czasem mieć sens, tutaj niekoniecznie owocuje to wzmocnieniem przekazu.
Konwersja - sygnalizuje, że chcesz by zdjęcie było *naturalne*. Ale to, że zdjęcie jest wyjątkowo "geometryczne", wyjątkowo czarno-białe i pełne krzywizn, predystynuje to zdjęcie bardziej do grafiki, abstrakcji, dokładnego i *sztucznego* kadrowania. Ale nie taki był zamysł, zatem wyszło coś pomiędzy, co do mnie nie przemawia. Jeśli miałbym wyjaśnić o czym mówię, proponuję zajrzeć do (akurat pierwsze skojarzenie) aktów Wantucha. Zabawa formą, kontrastem, układem - to widzę w tym zdjęciu mocniej, niż to co Ty chciałaś pokazać - emocje.