PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta

heartbeats
04-03-2009, 00:20
tęsknota..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/1486/dsc2380blur.jpg)

proszę o konstruktywną krytykę.

andrzej500
04-03-2009, 00:29
Jest OK.

heartbeats
04-03-2009, 00:37
A konkretnie co jest ok?

Może ja za dużo wymagam, co? Bo poprzez konstruktywność chciałabym się czegoś nauczyć, wyciągnać wnioski i być może następnym razem poprawić to i owo..

pinokio
04-03-2009, 01:09
Ostrość dobrze złapana. Dobre, nie przepalone. Ciekwy kadr. I nie ma tych cholernych ramek, któr niektórzy dają grube, a ja ich nie cierpię :)
Tyle ode mnie. Jestem na tak :)

Witek "Wisz"
04-03-2009, 01:19
Impossible niemożliwe! Już się bałem, że się na nas pogniewałaś a tu taka miła niespodzianka!:-D
Co do zdjęcia - fajne śwaitełko, ale może dałbym trochę więcej ramienia/dekoltu, żeby rozjaśnić i pokazać dół zdjęcia. Może trochę odważniejszy makijaż na oczkach. Świetna konwersja. Ogólnie zdjęcie mi się podoba.
Pozdrawiam
Witek

iya
04-03-2009, 01:26
Co do emocji i tytułu, to trudno powiedzieć czy ta twarz wyraża tęsknotę. Twarz wyszła bardzo dwu-wymiarowo, ramie do wycięcia, na włosy z przodu można by rzucić trochę światła, bo zlewają się z tłem, ale nie jest to aż tak konieczne. Ogólnie zdjęcie w porządku, ale trochę za mało treści niesie. Nie umiem tego określić, ale brakuje tego czegoś, aby je zapamiętać.

kobyll
04-03-2009, 02:08
Ja bym uciął pod brodą, ten dół jest niepotrzebny IMHO.

heartbeats
04-03-2009, 09:40
Dziękuję bardzo za konstruktywność, bo to mnie buduje.

Co do kadru, może faktycznie lepiej byłoby odrobinę ciaśniej..
Chciałam w jakiś sposób zaprzeczyć krótkiej ogniskowej - że jednak da się zrobić w niej ciekawy portret, który nieco różni się od tego 50-80mm. Nie wiem czy wyszło. Widzicie jakieś przerysowania? Mnie ciężko to ocenić..
Nie jestem zwolennikiem wyrzucania części ciała ze zdjęcia, więc ramię zostanie, mnie nie przeszkadza.

A oddzielną sprawą jest treść.. i tutaj iya dziękuję za komentarz. Bo tak naprawdę zdjęcie bez treści nie liczy się w żaden sposób technicznie. Może bezpośrednio tęsknota pokazana nie jest, ale tytuł sugeruje emocja, które autor chciał wyciągnąć ze zdjęcia.
Oczywiście, możnaby wpleść tu sciekającą po policzku łzę, pustą drogę i spoglądającą w dal postać. Można to pokazać na milion bardziej oczywistych sposobów. I tak nie do wszystkich się trafi.
Niemniej, dziękuję.

Witku, nie obraziłam się, studia pochłonęły mnie bez reszty i brakuje mi czasu nawet na spanie czy jedzenie. Zdjęć nie robiłam od października, kiedy to jeszcze upajałam się wakacjami.. W wolnej chwili poszukam co tam potworzyłeś pod moją nieobceność ;)
Co do zdjęcia jeszcze - ono ma mnóstwo niedoskonałości - nie tylko makijaż i oczywiście mogłam wypacykować się na 'oczy pandy' tylko chyba prawdziwość gdzieś by w ten sposób zniknęła. Wydaje mi się, że w ten sposób jest delikatniej. A tak właśnie lubię.

Pozdrawiam.

motylanoga
04-03-2009, 12:53
Kawałek ramienia (?) pod twarzą zupełnie bez sensu, poza tym stawiasz na bliski i sterylny kadr, a wchodzą Ci w niego rozmierzwione włosy. I tej tęsknoty też nie widzę, ale to zupełnie inna sprawa - tytułowanie zdjęć.

Witek "Wisz"
05-03-2009, 02:05
Witku, nie obraziłam się, studia pochłonęły mnie bez reszty i brakuje mi czasu nawet na spanie czy jedzenie. Zdjęć nie robiłam od października, kiedy to jeszcze upajałam się wakacjami.. W wolnej chwili poszukam co tam potworzyłeś pod moją nieobceność ;)
Co do zdjęcia jeszcze - ono ma mnóstwo niedoskonałości - nie tylko makijaż i oczywiście mogłam wypacykować się na 'oczy pandy' tylko chyba prawdziwość gdzieś by w ten sposób zniknęła. Wydaje mi się, że w ten sposób jest delikatniej. A tak właśnie lubię.

Pozdrawiam.

:-D
A co do makijażu - nie muszą zaraz być "oczy pandy", ale wydaje mi się, że ten cień masz nałożony trochę niezdecydowanie - ni to jest, ni go nie ma. Jeśli chciałaś delikatnie, trzeba było dać jaśniejszy odcień, ale nałożyć go dalej.
Pozdrawiam
Witek

heartbeats
05-03-2009, 18:35
:-D
A co do makijażu - nie muszą zaraz być "oczy pandy", ale wydaje mi się, że ten cień masz nałożony trochę niezdecydowanie - ni to jest, ni go nie ma. Jeśli chciałaś delikatnie, trzeba było dać jaśniejszy odcień, ale nałożyć go dalej.
Pozdrawiam
Witek

Hehehe, może zostaniesz moim wizażystą? :)

Żartuję oczywiście.. Nie używam jasnych cieni i w zasadzie tak maluję się na codzień, specjalnych zabiegów przed zdjęciem nie przechodziłam ;)

Witek "Wisz"
07-03-2009, 01:00
Taki ze mnie wizażysta, jak nie powiem co...:mrgreen: Przedstawiłem tylko swój pomysł...

grzybecki
07-03-2009, 08:28
technicznie jest ok. tylko technicznie. ostre, fajna GO, obróbka nawet spoko. ale emocjonalnie, cieniak...

nim
16-03-2009, 22:41
Ładnie, spokojnie, delikatnie. Głęboka czerń tła jak tęskniąca myśl.
Miło zobaczyć, nieźle. Warto zapamiętać.
Niektórzy narzekają na ramię, ja bym nie ciął, może zdeczko bym je przyciemnił, jest super.
Gratki

mOSAd
17-03-2009, 07:01
Zdjęcie nie przedstawia niestety żadnych emocji. Równie dobrze to kumpel mógł Ci przypadkiem zrobić zdjęcie jak "na chwilę" przymknęłaś oczy w przerwie od wkuwania.
Ostro nie jest, wbrew temu co piszą inni.
Denerwuje ten łuk bluzki. Jest tak umiejscowiony i tak kontrastowy, że dominuje w tym zdjęciu. Do tego jest w beznadziejnym położeniu. Dalej - czarna grzywka wtapia się w czarne tło... no może to czasem mieć sens, tutaj niekoniecznie owocuje to wzmocnieniem przekazu.
Konwersja - sygnalizuje, że chcesz by zdjęcie było *naturalne*. Ale to, że zdjęcie jest wyjątkowo "geometryczne", wyjątkowo czarno-białe i pełne krzywizn, predystynuje to zdjęcie bardziej do grafiki, abstrakcji, dokładnego i *sztucznego* kadrowania. Ale nie taki był zamysł, zatem wyszło coś pomiędzy, co do mnie nie przemawia. Jeśli miałbym wyjaśnić o czym mówię, proponuję zajrzeć do (akurat pierwsze skojarzenie) aktów Wantucha. Zabawa formą, kontrastem, układem - to widzę w tym zdjęciu mocniej, niż to co Ty chciałaś pokazać - emocje.