Zobacz pełną wersję : Nissin Speedlite Di622 typ N
dawid503
29-07-2010, 19:36
proszę o kasację posta.
dawid503
29-07-2010, 19:37
Witam mam pytanie jaka stopka pasuje do tej lampy, bo już wiem że wyzwalanie radiowe odpada.
adolfik9501
30-07-2010, 14:03
Witam mam pytanie jaka stopka pasuje do tej lampy, bo już wiem że wyzwalanie radiowe odpada.
1. Stopka (podstawka pod lampę?) pasuje każda oprócz podstawki do sony.
2. Radiowe wyzwalania jest "do zrobienia" w serwisie (Migomex). Było o tym już na forum.
EDIT: Za stroną Migomexu:
"Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.
Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
W przypadku osobistego dostarczenia należy wcześniej skontaktować się telefonicznie
nr 32 329 11 96 lub mailem
[email protected] w celu ustalenia dogodnego terminu."
ulisses32
02-08-2010, 18:15
Jestem ciekaw, czy poza przywróceniem możliwości zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych, "odblokuje się" możliwość pełnego manuala z wyłączonym TTL w aparacie.
stecarlos
02-08-2010, 18:41
TAK. Będziesz mógł używać spinacza biurowego do jej odpalenia. Zawsze to bardziej pomysłowo niż przyciskiem PILOT.
juz sie pogubiłem, piszecie o nr seryjnych itd. powiedzcie mi czy jest mozliwe wyzwanianie tej lampy ze srodkowego pina (wyzwalacz radiowy)? w nowych seriach? czy nadaj jest to zablokowane?
adolfik9501
16-08-2010, 13:20
Skoro jest mowa o numerach seryjnych to zapewne nowe serie do Nikona są poprawione. Dla pewności zawsze można przyjść z radyjkiem do FJ i sprawdzić organoleptycznie. Wszystko powyżej nr 99033000 powinno być OK.
takelbery
17-08-2010, 21:41
Hmm kupiłem wyzwalacz taki chiński zwie sie to PT-04N przerobiłem lampę według filmów na yt :) i nie działało myślałem że polaryzacja hmm też nie dawało rady. Nie wyzwalało :) Całkiem przypadkowo znalazłem rozwiązanie. Jeśli komuś to oszczędzi kilku godzi dociekania co i dlaczego nie działa to podaje rozwiązanie :) Należy zmostkować baterie z jednym kabelkiem :) i wyzwala :D Tak jak na tym zdjęciu: http://www.flickr.com/photos/shatt0r/580986959/
No i teraz mam wyzwalaną radiowo lampę :)
Manualnie czy z TTLem? Chciałem kupic wyzwalać Phottix'a. Ma wyzwalać lampe radiem ale ustawienie błysku manualne. NR seryjny na pod palnikiem, kiedy obróce go do góry zaczyna sie od 041.. Czyli stary model?
takelbery
17-08-2010, 21:57
Manualnie oczywiście :) wyszło prawie tyle co za kabel z ttl, ale ja nigdy z ttl na sesjach nie korzystam :) Radio wyszło mnie 82 zł plus 2 zł gniazdo jack :) No i nic nie plącze się pod nogami :D Zresztą wydaje mi się że ttl gubiłby się bo skąd aparat ma wiedzieć gdzie jest lampa? Cały czas myśli że na sankach i tak dobiera światło :D Wystarczy 2-4 błyski żeby dobrze ustawić aparat i lampę i można robić zdjęcia :)
Też mam lampę ze starym softem. nie dałem na serwis bo sporo za kuriera bym zapłacił a słyszałem, że i tak potem błyska jak chce.
http://allegro.pl/item1179684081_uniwersalny_radiowy_wyzwalacz_lamp_ z_goraca_stopka.html
Domyślam sie ze bez przeróbki tym nie wyzwolę?
takelbery
17-08-2010, 22:10
niestety nie bo nissiny przed upgradem nie wyzwalaja sie ze środkowego pina trzeba wyprowadzić mostkowanie "pilota" a po upgradzie słyszałem że wyzwalaja sie jak chcą :D
Ja kupiłem w tym sklepie aukcje wyszukałem teraz :) Polecam ogólnie sklepik bo już tam trochę rzeczy kupiłem :) http://allegro.pl/item1191781997_wyzwalacz_radiowy_4_kanaly_stopka_k abek_promocja.html
Robson_87
18-08-2010, 09:12
Wyzwalaja za kazdym razem tylko trzeba zastosowac patent kolegi ktory ujawnil kilka stron wczesniej. Zakleja sie wszystkie piny procz srodkowego (najlepiej na wyzawalaczu) i blyska za kazdym razem. Sprawdzalem tez lampe na innym wyzwalaczu i bez patentu dzialala swietnie.
przem426
18-08-2010, 10:03
[...]
Zresztą wydaje mi się że ttl gubiłby się bo skąd aparat ma wiedzieć gdzie jest lampa? Cały czas myśli że na sankach i tak dobiera światło :D Wystarczy 2-4 błyski żeby dobrze ustawić aparat i lampę i można robić zdjęcia :)
[...]
a po co puszka ma wiedzieć gdzie jest lampa ?
przy błysku pomiarowym robi się pomiar światła w kadrze, po czym wyzwalany jest błysk właściwy, który oświetla scenę wg wyliczeń puszki.
nie ma znaczenia co i gdzie wtedy świeci. żadnego.
Zamierzam się do kupna wyzwalacza radiowego do nissina , i teraz takie pytanie , gdu pstrykam lampą wbudowan w D5000 na M to najkrótszy czas mam 1/200 i czy pstrykając bezprzewodowo będę miał możliwość ustawienia czasu dowolnie czy będzie tak samo jak bym robił z lampą wbudowaną lub na sankach?
przem426
19-08-2010, 07:16
Zamierzam się do kupna wyzwalacza radiowego do nissina , i teraz takie pytanie , gdu pstrykam lampą wbudowan w D5000 na M to najkrótszy czas mam 1/200 i czy pstrykając bezprzewodowo będę miał możliwość ustawienia czasu dowolnie czy będzie tak samo jak bym robił z lampą wbudowaną lub na sankach?
w tym przypadku tak samo jak na sankach
adolfik9501
19-08-2010, 08:17
Takie bajery wspierają tylko wyżej pozycjonowane korpusy (Dxx - od D80 w górę, Dxxx) jak i lampy w pełni systemowe (SB600/800/900/M48AF1/M58AF1/Di866/S-EF530DG SUPER).
Witam, chcę kupić do mojego D5000 i nissina zestaw PHOTTIX PT-04 TETRA z dwoma odbiornikami. Czy będzie mi to działało i czy w późniejszym czasie jak dokupię drugą lampę to też nie będzie problemu na 2 lampy. Jeszcze jakie inne tanie lampy działały by z tym systemem?
"chcę kupić do mojego D5000 i nissina zestaw PHOTTIX PT-04 TETRA z dwoma odbiornikami. Czy będzie mi to działało i czy w późniejszym czasie jak dokupię drugą lampę to też nie będzie problemu na 2 lampy. Jeszcze jakie inne tanie lampy działały by z tym systemem?"
Jeszcze jeśli można kompleksową informację jak zrobić żeby to wszystko działało i żeby się nie popaliło bo wyczytałem gdzieś że na 2 lampy palą się odbiorniki.
Najlepiej od początku do końca co muszę zrobić żeby działało i się nie popaliło
stecarlos
19-08-2010, 15:47
1. Odpuść sobie te PHOTTIXY i kup jak na użytkownika forum przystało minimum Youngnuo RF-602.
2. Nie chce mi się wierzyć w palenie odbiorników przy dołożeniu setu odbiornik+lampa, chyba, że ktoś był pomysłowy i podpiął 2 lampy, lub wysokonapięciówkę do jednego odbiornika.
3. 2 Nissinny do błyskania zdalnego to wg. mnie nie najlepszy pomysł. Usypiają się po około 180s i nie działa wzbudzanie w przypadku RF-602, a Phottixy w ogóle nie mają takiej funkcji. W tym budżecie wolałbym Metza AF48 i Youngnuo Yn-460 mk. II
Robson_87
19-08-2010, 16:37
....Youngnuo Yn-460 mk. II
Albo nowe Youngnuo 560, cenowo ciut drozszy ale lepszy.
A ja mam do was pytanie, cche wyzwolic lampe z wbudowanej fotoceli . wlaczam lampe przytrzymuje mode na 3 sek. boire sb900 do reki wciskam test i nic, nissin nie reaguje, czy ja robie cos nie tak czy mam lampe zrypana? a co do radiowki mam pt 04 zalozylem radio, i dziala. nr seryjny zaczyna sie od 5....
A ja mam do was pytanie, cche wyzwolic lampe z wbudowanej fotoceli . wlaczam lampe przytrzymuje mode na 3 sek. boire sb900 do reki wciskam test i nic, nissin nie reaguje...
W N622 jest tylko jeden tryb S, których pomija przedbłyski - może w tym tkwi problem braku wyzwolenia Nissina przez Sb900. Może wyzwolenie testowe z Sb900 traktowane jest właśnie jako przebłysk? A nie możesz po prostu założyć SB na sanki, ustawić w TTL i wtedy spróbować wyzwolić Nissina? No chyba, że fotocela jest skopana...
Mam nadzieję, że nie pokręciłem :) - w N466 są dwa tryby Slave (uwzględniający i pomijający przedbłyski).
dawid503
23-08-2010, 22:08
Witam szukam wyzwalacza pod lampę nissini di622 każdy sprzedawca pisze co innego aż w końcu jeden odpisał mi sensownie i zaproponował ten oto zestaw (http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-177-YongNuo-RF-602-3w1-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-Studyjnych-oraz-Pilot-do-Nikon-N2.html) bądź ten (http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonexfd39f79d26ed43d587681c3dd862f 4f5&referer=&oper=8&id=1533&kategoria=11&subkat=53) . jak myślicie czy odpalę nim z d70s lampę z trybie manual? dziękuję za góry za odpowiedź. Borykam się już kilka ładnych dni i spędza mi sen z powiek co w końcu kupić
przem426
24-08-2010, 15:04
Witam szukam wyzwalacza pod lampę nissini di622 każdy sprzedawca pisze co innego aż w końcu jeden odpisał mi sensownie i zaproponował ten oto zestaw (http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-177-YongNuo-RF-602-3w1-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-Studyjnych-oraz-Pilot-do-Nikon-N2.html) bądź ten (http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonexfd39f79d26ed43d587681c3dd862f 4f5&referer=&oper=8&id=1533&kategoria=11&subkat=53) . jak myślicie czy odpalę nim z d70s lampę z trybie manual? dziękuję za góry za odpowiedź. Borykam się już kilka ładnych dni i spędza mi sen z powiek co w końcu kupić
z moim di622 (nowa seria, poprawiona) yn rf-602 NIE DZIAŁA. nie bawiłem się w zaklejanie pinów. kupiłem po prostu sb-800 i kilka yn-460. nissin leży i czeka na.... nie wiem na co czeka.
Robson_87
24-08-2010, 17:01
z moim di622 (nowa seria, poprawiona) yn rf-602 NIE DZIAŁA. nie bawiłem się w zaklejanie pinów. kupiłem po prostu sb-800 i kilka yn-460. nissin leży i czeka na.... nie wiem na co czeka.
Moze na zaklejenie pinow?;)
u mnie po zaklejeniu pinow procz srodkowego na rf 602 wyzwala za kazdym razem.
przem426
25-08-2010, 17:54
Moze na zaklejenie pinow?;)
u mnie po zaklejeniu pinow procz srodkowego na rf 602 wyzwala za kazdym razem.
ok, potwierdzam. di622 (nowa seria) wsadzona na yn rf-602 i po zaklejeniu wszystkich pinów poza środkowym, błyska 10 na 10 razy.
no to mam kolejna lampę do strobingu.
Witam kuiłem do mojego nissina wyzwalacz PHOTTIX PT-04 TETRA. Zakleiłem piny tak jak sugerowano na forum i wszystko działa tak jaka powinno. Wyzwala za każdym razem. Tylko jak czas ustawie 1/200 to na dole zdjecia mam czarny pasek , jak wezmę jeszcze krótszy czas to mam pół zdjęcia czarnego. Im wyżej tym to już nic nie widać.
Jest jakiś sposób żeby przy krótszych czasach niż 1/160 wszystko działało.
adolfik9501
27-08-2010, 09:42
Witam kuiłem do mojego nissina wyzwalacz PHOTTIX PT-04 TETRA. Zakleiłem piny tak jak sugerowano na forum i wszystko działa tak jaka powinno. Wyzwala za każdym razem. Tylko jak czas ustawie 1/200 to na dole zdjecia mam czarny pasek , jak wezmę jeszcze krótszy czas to mam pół zdjęcia czarnego. Im wyżej tym to już nic nie widać.
Jest jakiś sposób żeby przy krótszych czasach niż 1/160 wszystko działało.
1. W PT04 nie trza bodaj pinów zaklejać (dotyczy to RF602).
2. Generalnie PT04 synchronizują do 1/160, rzadko kiedy dają rade krócej (info z różnych forach). Taki to wynalazek ;) Szybciej niż czas synchronizacji puszki (1/200, 1/250) to tylko w trybie AutoFP (nie wszystkie puszki mają) z odpowiednią lampą (zgodną z CLS/AWL).
Czy nissin Di622 ma funkcję TTl-BL? W instrukcji nic na ten temat nie ma, sama lampa także nie ma przecież zżadnej możliwości zmiany. Jednak jak przeglądam zdjęcia zrobione z nissinem np w ViewNX, to w zakładce Flash jako ustawienie Flash Mode pokazuje właśnie TTL-BL. Z ciekawości sprawdziłem wcześniejsze zdjęcia robione np z Sunpakiem PZ42 i tam był tylko TTL.
A tak przy okazji wie ktoś z własnego doświadczenia od jakiej lampy dyfuzor pasuje do tego nissina. We wczeńniejszych postach znalazłem informację odnośnie Omni Bonuce OM-C, ale oryginalne są dość drogie jak na kawałek plastiku, no i były to tylko odsyłacze do strony internetowej, a jak to wygląda w praktyce po założeniu na lampę?
Na aukcji na której ja kupiłem dyfuzor do Di 622 było napisane że pasuje do: Canon 380EX, Nikon SB-24, 25, 26 zakłada się dosyć ciężko, trzyma się dobrze i nie spada.
Ja kupiłem dyfuzor przewidziany do Canona 580EX -link z ebaya z HonKong-u polecany w tym wątku; wchodzi ciasno ale za to nie ma opcji że spadnie
Mi nissin bo wyłączeniu D90 nie przechodzi w stan wstrzymania, natomiast D3000 tak. Wina body czy tak już mają z D90?
t.chadzinski
05-09-2010, 22:53
Mi nissin bo wyłączeniu D90 nie przechodzi w stan wstrzymania, natomiast D3000 tak. Wina body czy tak już mają z D90?
Mi w D90 zawsze przechodzi w stan wstrzymania.
Kurcze, muszę przetestować ją z body w sklepie. Jak lampa trafiona, ok. Gorzej jak puszka :( :( :(
dawid503
08-09-2010, 20:47
Mam pytanie do osoby która przerobiła swoja lampę nissini pod wyzwalacz radiowy.
Jakich dokładnie części użyliście chodzi mi głównie o to wejście które montowane jest w lampie, oraz ten przełącznik który można zaobserwować na tutku z portalu YT.
Bo nie wiem co mam powiedzieć w sklepie albo co kupić wogóle.
Pawlus86
10-09-2010, 21:32
Hej wszystkim, powiedzcie mi o co chodzi, zakupilem dzisiaj phottix PT-04 II do mojego Nissina 622 ktory ma nr seryjne 99283145 czyli jest z serii gdzie lampa jest wyzwalana przez srodkowe zlacze... i nic sie nie dzieje, nie wyzwala się blysk radiowo. Prosze o pomoc.
Przyszedł mi dzisiaj wyzwalacz RF-602. Zakleiłem styki w N622, założyłem i działało. Wyłączyłem. Kiedy chciałem wieczorem przetestować nie zadziałało a nic nie zmieniałem. W momencie naciśnięcia przycisku na nadajniku na środkowym pinie odbiornika pojawia się 0,5V, lampka zmienia kolor. Na środkowym pinie lampy tez jest napięcie - 3,40V. Co mogło pójść nie tak?
przem426
02-10-2010, 09:43
Przyszedł mi dzisiaj wyzwalacz RF-602. Zakleiłem styki w N622, założyłem i działało. Wyłączyłem. Kiedy chciałem wieczorem przetestować nie zadziałało a nic nie zmieniałem. W momencie naciśnięcia przycisku na nadajniku na środkowym pinie odbiornika pojawia się 0,5V, lampka zmienia kolor. Na środkowym pinie lampy tez jest napięcie - 3,40V. Co mogło pójść nie tak?
zaklej taśmą wszystkie styki nissina, poza środkowym.
ten typ tak ma.
Styki mam zaklejone. Wyzwalałem lampę, potem wyłączyłem to wszystko i wrzuciłem do szafki. Wieczorem chciałem przetestować wyzwalacz, włączyłem i nie działało.
Czy może mi ktoś zmierzyć jakie napięcie daje wyzwalacz na środkowy styk odbiornika?
Panowie, mając leciwą D50 + obiektyw 18-105 VR (pewnie potrzymam ją jeszcze przynajmniej rok/dwa),
jest sen inwestować w coś więcej niż wątkowy Nissin 622 (ewentualnie nowa wersja mark II)?
Rozważałem jeszcze Metz 48 lub SB600 (w wielu miejscach wyczytałem, że SB600 słabo świeci).
Załóźmy, że mógłbym się szarpnąć na te alternatywy, ale czy przy takim body jest sens? (czy dadzą one tutaj jakkąkolwiek przewagę typu krótkie czasy migawki, praca zdalna itp)?
... proszę o wybaczenie - nie sprawdziłem, czy na wątku siedzą też Panie.
następnym razem się poprawię :)
nic_na_sile
03-10-2010, 10:38
Zadam może głupie pytanie, ale wydaje mnie się, że istotne. Czy lepiej zostawić lampę włączoną- ona z moim d90 wejdzie w stan wstrzymania, czy lepiej wyłączyć ją? A wiadomo, za kilka minut może być coś fajnego do uchwycenia, więc ponownie włączam i...ponownie wyłączam. Co pozwoli na zaoszczędzenie baterii- ciągłe włączanie/wyłącznie, czy stan wstrzymania? Proszę nie mówić, że to logiczne etc, etc, bo na tym to się kompletnie nie znam. Póki co jeszcze kilka dni czekam na akumulatorki, a ta wiedza i tak zresztą się przyda.
marcinez
03-10-2010, 14:30
(...)jest sen inwestować w coś więcej niż wątkowy Nissin 622 (ewentualnie nowa wersja mark II)?
Rozważałem jeszcze Metz 48 lub SB600 (w wielu miejscach wyczytałem, że SB600 słabo świeci).
Załóźmy, że mógłbym się szarpnąć na te alternatywy, ale czy przy takim body jest sens? (czy dadzą one tutaj jakkąkolwiek przewagę typu krótkie czasy migawki, praca zdalna itp)?
Wszystko zależy od tego do czego chcesz wykorzystywać lampę. Myślę, że lepiej zainwestować od razu w coś lepszego np. metz 48/SB-600. Zawsze jak zmienisz puszkę, to nie będziesz musiał zmieniać lampy. Nie wiem skąd bierzesz takie opinie o SB-600. Na pewno jest słabsza od Sb-900, ale do czy słaba?
Wszystko zależy od tego do czego chcesz wykorzystywać lampę. Myślę, że lepiej zainwestować od razu w coś lepszego np. metz 48/SB-600. Zawsze jak zmienisz puszkę, to nie będziesz musiał zmieniać lampy. Nie wiem skąd bierzesz takie opinie o SB-600. Na pewno jest słabsza od Sb-900, ale do czy słaba?
Lampę używam głównie do robienia zdjęć dzieciom (sztuk cztery - wiec jest co robić).
Na początku myślałem głównie o zdjęciach w pomieszczeniach (dom, imprezy szkolne itp), ale szukając informacji na forach mój stan wiedzy się nieco poprawił i zrozumiałem, że są np takie zagadnienia jak 'synchr. z krótkimi czasami' - sam nie wiem, jakie jest prawdopodobieństwo, że w słoneczny dzień będę biegał za dzieciakami z lampą wielkości lodówki turystycznej? Myślę, że ok 25%, jakkolwiek na razie z D50-tką raczej mi to nie grozi bo nie ma ona AutoFP.
Odnośnie opinii o SB-600, to przeczytałem kilka opinii o niedoświetlaniu a także test porównawczy w zeszłorocznym wydaniu Digital Foto Video, gdzie zmierzona liczba przewodnia okazała się wyraźnie niższa niż w Nissinie.
marcinez
03-10-2010, 18:52
Wybór należy do Ciebie :) Myślę, że każda z wymienionych przez Ciebie lamp spełni oczekiwania, ale jeśli masz więcej gotówki to bierz metza48 lub Sb-600
No dobra, znalazłem coś takiego: http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?t=251241
Znalazłem też, że Nissina wyzwala napięcie 3.8V. Czy wadliwy (spalony) tranzystor może powodować to, że na środkowym pinie dostaję tylko 0,5V?
Odnośnie opinii o SB-600, to przeczytałem kilka opinii o niedoświetlaniu a także test porównawczy w zeszłorocznym wydaniu Digital Foto Video, gdzie zmierzona liczba przewodnia okazała się wyraźnie niższa niż w Nissinie.
Mam niewielkie doświadczenie z lampami.
Dopiero niedawno kupiłem sobie taniego Metza.
Ma on liczbę przewodnią nieco mniejszą jak SB600.
Przy błyskaniu na wprost i tak jest wystarczająca w użytku amatorskim.
Problem może wystąpić gdy odbijasz światło od sufitu w większych pomieszczeniach,
w mniejszych pomieszczeniach radzi sobie super.
Ogólnie oblicz sobie maksymalny zasięg: liczbę przewodnią pomnóż przez pierwiastek z maksymalnego akceptowalnego ISO Twojego aparatu dzielonego przez 100 i otrzymaną wartość podziel przez jasność obiektywu.
Jeśli chcesz odbijać od sufitu (a warto) to zasięg jest ok. 2x mniejszy.
Jeśli chcesz odbijać od sufitu (a warto) to zasięg jest ok. 2x mniejszy.
Jakie w tej sytuacji trzeba parametry ustawić?
Jakie w tej sytuacji trzeba parametry ustawić?
Nie bardzo rozumiem pytanie.
Kierujesz lampę w sufit, jeśli pracujesz w TTLu to automat sam dobierze odpowiednią siłę błysku.
Niektóre gorsze lampy czasem wymagają korekcji.
Tak miałem z Sunpakiem.
no tego to nie wiedziałem czyli jak skieruję lampę na sufit to automatyka sama dobierze parametry? skąd "taka" lampa wie gdzie są obiekty któe będą fotografowane?
adolfik9501
05-10-2010, 18:24
no tego to nie wiedziałem czyli jak skieruję lampę na sufit to automatyka sama dobierze parametry? skąd "taka" lampa wie gdzie są obiekty któe będą fotografowane?
System TTL (Through The Lens) na tym polega, że pomiar się dokonuje poprzez szkło, a nie czujnikiem na lampie. W teorii niezależnie gdzie skierujesz palnik lampy kadr powinien być naświetlony ok. Czasami potrzeba korekty na lampie na plus.
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
no właśnie bo skąd ten palnik ma wiedzieć że nie został skierowany na fotografowany obiekt tylko na sufit?
adolfik9501
05-10-2010, 18:40
no właśnie bo skąd ten palnik ma wiedzieć że nie został skierowany na fotografowany obiekt tylko na sufit?
TTL - Pomiar światła poprzez obiektyw. Automat się wszystkim zajmuje. I do niczego mu wiedza o kierunku ustawienia palnika nie jest potrzebna.
TTL - Pomiar światła poprzez obiektyw. Automat się wszystkim zajmuje. I do niczego mu wiedza o kierunku ustawienia palnika nie jest potrzebna.
hm kupię lampę zobaczę jak to jest bo nic z tego nie rozumiem
adolfik9501
05-10-2010, 18:51
hm kupię lampę zobaczę jak to jest bo nic z tego nie rozumiem
Co tu do rozumienia. Lampa w TTLu wysyła przedbłysk pomiarowy, zostaje zmierzone światło poprzez obiektyw (więc na obiekcie) i następuje właściwy błysk, który w teorii powinien być OK. Czasami automat się myli, więc trza dać korektę na plus lub na minus.
jeżeli tak to oki czyli obiektyw kontroluje ilość swiatła
adolfik9501
05-10-2010, 19:26
jeżeli tak to oki czyli obiektyw kontroluje ilość swiatła
System pomiaru światła TTL kontroluje ekspozycję poprzez obiektyw. Obiektyw nie ma tu nic do gadania.
EDIT: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/pl/wiki/Through_the_lens
no i kupiłem Nissina 622. Spora frajda dla takiego nowicjusza jak ja :) (D50 + FR 18-105)
Faktycznie czasem się gubi (czasem prześwietli, czasem niedoświetli - to chyba wynika z nieprzewidywalności odbić od ścian itp), ale wybaczam jej to - jak się wstrzeli to zdjęcie wychodzi wyśmienite.
Nawet pobawiłem się trochę sterowaniem z wbudowanej lampy - upierdliwe trochę bo wszystko trzeba ręcznie ustawić metodą prób i błędów ale ciekawe efekty wychodzą - jakkolwiek nie sądzę, żebym do tego często wracał - efekty z lampą na body są całkowicie satysfakcjonujące.
Jestem zdania, że aby docenić lampy za ~1000+ PLN trzeba najpierw pobawić się parę lat takim nissinem.
Czuję, że nie pozwolę jej leżeć w szafie :)
...choć może jestem zbyt pobłażliwy, bo nie zdążyłem się nacieszyć?
Czy takiej SB-600 lub Metz'owi 48 też się zdarza niedoświetlić lub prześwietlić? (czy często)
marcinez
07-10-2010, 23:38
Za dużo kolega oczekuje od lampy. Myślę, że większość z nas chciałaby, aby automatyka aparatu tak dobierała parametry naświetlania, żeby zawsze mieć idealnie naświetlone zdjęcie, ale rzeczywistość jest inna, i nie wszystko da się zmierzyć bądź przewidzieć. Ale od czego są RAW-y?
Za dużo kolega oczekuje od lampy. Myślę, że większość z nas chciałaby, aby automatyka aparatu tak dobierała parametry naświetlania, żeby zawsze mieć idealnie naświetlone zdjęcie, ale rzeczywistość jest inna, i nie wszystko da się zmierzyć bądź przewidzieć. Ale od czego są RAW-y?
czyli niezależnie czy to skromny nissin czy wypasiona SB do ręcznej kompensacji na bieżąco trzeba przywyknąć?
Mati_007
08-10-2010, 11:21
Myślę, że trzeba przywyknąć. Mam Nissina i jak z niego korzystam to w manualu. Jakoś najbardziej mi odpowiada manualne świecenie.
marcinez
08-10-2010, 18:57
czyli niezależnie czy to skromny nissin czy wypasiona SB do ręcznej kompensacji na bieżąco trzeba przywyknąć?
Niekoniecznie o to mi chodziło. W niektórych warunkach możesz mieć i 100 % dobrze naświetlonych zdjęć, w innych na bieżąco będziesz musiał kompensować siłę błysku. Przepraszam za określenie, ale jeśli szukałeś aparatu, w którym wszystko ustawi się samo, a Ty tylko będziesz naciskać spust migawki, to zmień puszkę na jakiegoś kompakta.
System TTL (Through The Lens) na tym polega, że pomiar się dokonuje poprzez szkło, a nie czujnikiem na lampie. W teorii niezależnie gdzie skierujesz palnik lampy kadr powinien być naświetlony ok. Czasami potrzeba korekty na lampie na plus.
A czy przypadkiem nie jest tak że w nissinie po podniesieniu palnika nie działa tryb TTL ?
Nie. Tyle że palnik przestawia sie na 35mm rozsyłu światła.
Niekoniecznie o to mi chodziło. W niektórych warunkach możesz mieć i 100 % dobrze naświetlonych zdjęć, w innych na bieżąco będziesz musiał kompensować siłę błysku. Przepraszam za określenie, ale jeśli szukałeś aparatu, w którym wszystko ustawi się samo, a Ty tylko będziesz naciskać spust migawki, to zmień puszkę na jakiegoś kompakta.
No trochę jednak chciałbym się pobawić :). Jednak rozrzut wyników był zastanawiający (podkreślam: to moje pierwsze doświadczenia z lampami - nie mam do czego się odnieść, dla teog szukam wsparcia merytorycznego u doświadczonych kolegów).
jedno musze przyznać - rozrzut pojawia się głównie przy głowicy ustawionej pionowo z wysuniętym odbłyśnikiem. Zachodzi tutaj następująca prawidłowość:
* krótka ogniskowa (~20) - zdjęcia powtarzalnie prześwietlone,
* średnia ogniskowa (~50) - prawidłowe naświetlenie,
* długa ogniskowa (~100) - zdjęcia regularnie niedoświetlone.
Robiłem to na priorytecie czasu, P, oraz AUTO.
Dodatkowo średnio raz na dziesięć ujęć lampa nie wyzwala błysku mimo gotowości (efekt: czarny kadr)
marcinez
09-10-2010, 06:36
Może baterie/akumulatorki nie dają rady?
Faktycznie czasem się gubi (czasem prześwietli, czasem niedoświetli - to chyba wynika z nieprzewidywalności odbić od ścian itp), ale wybaczam jej to - jak się wstrzeli to zdjęcie wychodzi wyśmienite.
Z tego co zauważyłem z moim nissinem to stale niedoświetla gdy obiekt znajduje się w odległości do ok 3 m przy palniku skierowanym na wprost. Potrzebna jest korekta nawet na +0,7. Przy większych odległościach jest OK. Co do światła odbitego to radzi sobie zadziwiająco dobrze, wydaje mi się nawet że lepiej niż SB600 (ale to oczywiście subiektywne odczucie).
Nieźle wczoraj walczyłem z nissinem i SB800, sufit i ściany były czarne :o Stofen jakoś poratował, ale potrzebowałem 10 testowych fotek zeby dostosować korekte EV, zazwyczaj potrzeba 2, albo nawet zadnej. Tak to jest jak się walczy z kolorami ścian.
Wracając do Nissin 622, zaczynam powoli wyczuwać, co, jak i kiedy ustawić, żeby utrafić ze światłem. Najwięcej problemów sprawia lampie (a może raczej tandemowi lampa + D50) praca w pozycji 90% w górę z odbłyśnikiem. Tutaj efekty są raczej 'random' i większości sytuacji trzeba korygować naświetlenie.
Jakkolwiek (to do wszystkich jak ja początkujących) zakup lampy nawet takiej taniej to największe odkrycie od czasu zakupienia lustrzanki. Jakość zdjęć nawet przy dziennym świetle (usuwanie cieni) to zupełnie inna jazda! Polecam wszystkim wahającym się - każdy dzień bez lampy to dzień stracony ;). To mi dało znacznie więcej niż zakup obiektywu ze stabilizacją.
Ciekawe jak w tych sytuacjach zachowałaby się SB 600 (SB700) i SB900
A ja zadam takie pytanie, wałkowane już tysiąc razy, jednak wciąż nie mogę sobie uswiadomić jak to praktycznie załatwić, żeby wyzwolić nissina, tą starszą wersje o numerach poniżej 9, odbiornikiem radiowym. "Zakleic piny". Ale jak, tak taśma izolacyjną, zwykłą, tak na "chama"?
adolfik9501
12-10-2010, 10:52
A ja zadam takie pytanie, wałkowane już tysiąc razy, jednak wciąż nie mogę sobie uswiadomić jak to praktycznie załatwić, żeby wyzwolić nissina, tą starszą wersje o numerach poniżej 9, odbiornikiem radiowym. "Zakleic piny". Ale jak, tak taśma izolacyjną, zwykłą, tak na "chama"?
Najsampierw musisz oddać do serwisu do "aktualizacji". Potem możesz, a nie musisz bo to zależy od wyzwalaczy, zaklejać piny np. taśmą izolacyjną.
Serwis... No tak... Tyle że ja nie mam czasu na serwis :( 3 miesiąc trzymam jedną z D90tek - BF na 50/35, problemy ze stopką i standardowo gumy ;) Staram sie jak najdłuzej go uzywać nie serwisujac... ALE :) Dzieki za odpowiedź, pewnie pod koniec roku zostanę bez niczego bo sie rozjedzie sprzęt po serwisach :D Kiedyś w koncu trzeba.
adolfik9501
12-10-2010, 11:08
Serwis... No tak... Tyle że ja nie mam czasu na serwis :( 3 miesiąc trzymam jedną z D90tek - BF na 50/35, problemy ze stopką i standardowo gumy ;) Staram sie jak najdłuzej go uzywać nie serwisujac... ALE :) Dzieki za odpowiedź, pewnie pod koniec roku zostanę bez niczego bo sie rozjedzie sprzęt po serwisach :D Kiedyś w koncu trzeba.
Jak nie masz czasu na serwis to pozostaje opcja DIY czyli wpasowanie gniazda (podpiętego do układu TEST) do wyzwalania kabelkiem. Inaczej nie zadziała z radiowym wyzwalaczem.
EDIT:
MOD Nissin Di622 Speedlite #1 (http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ)
MOD Nissin Di622 Speedlite #2 (http://www.youtube.com/watch?v=0VKEvpTPOis)
EDIT2: Mimo dodania gniazda i tak dałbym do serwisu, choć w odwrotnej kolejności jak lampa na gwarancji ;)
dawid503
12-10-2010, 13:39
ja swoją lampę wysłałem do Tych i muszę powiedzieć że z takim serwisem sienie spotkałem. Kontakt wyśmienity, Pan wszystko powiedział co i jak lampę wysłałem do (http://www.migomex.com.pl/) Serwisu odrazu telefon że lampa doszła wszystko jest ok. Pan powiedział że trzeba poczekać 2-4 dni jak się mu lamp nazbiera i faktycznie po 2 dniach telefon ze jest wszystko ok. odesłana lampa była jeszcze w tym samym tyg do mnie REWELACYJNIE załatwione wszystko szybko i sprawnie.
przem426
12-10-2010, 13:58
Jak nie masz czasu na serwis to pozostaje opcja DIY czyli wpasowanie gniazda (podpiętego do układu TEST) do wyzwalania kabelkiem. Inaczej nie zadziała z radiowym wyzwalaczem.
EDIT:
MOD Nissin Di622 Speedlite #1 (http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ)
MOD Nissin Di622 Speedlite #2 (http://www.youtube.com/watch?v=0VKEvpTPOis)
EDIT2: Mimo dodania gniazda i tak dałbym do serwisu, choć w odwrotnej kolejności jak lampa na gwarancji ;)
a mi ta modyfikacja nie zadziałała. mam nissina na "nowych numerach"
adolfik9501
12-10-2010, 20:04
a mi ta modyfikacja nie zadziałała. mam nissina na "nowych numerach"
Pamiętam, że ważna była polaryzacja.
A czy zauważyliście taką przypadłość (nie wiem czy dotyczy to tylko wątkowego Nissina), że niedoświetlenie przy palniku skierowanym na wprost jest tym większe im większa czułość ISO jest ustawiona w aparacie? Czy jest to jakoś wytłumaczalne?
przem426
20-10-2010, 16:20
A czy zauważyliście taką przypadłość (nie wiem czy dotyczy to tylko wątkowego Nissina), że niedoświetlenie przy palniku skierowanym na wprost jest tym większe im większa czułość ISO jest ustawiona w aparacie? Czy jest to jakoś wytłumaczalne?
:confused: aaaaaa, ktoś błyska lampą na wprost. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........ [uciekł]
@adolfik9501 - to zwykły włącznik, kawałek drutu z przerwą - tam nie ma polaryzacji :) jest styk, albo nie ma.
:confused: aaaaaa, ktoś błyska lampą na wprost. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........ [uciekł]
błyska, nie błyska nie o to chodzi, w wątku poruszany był problem niedoświetlania lampy przy palniku skierowanym na wprost co potwierdzam i ja. Ja jednak zauważyłem, że im większa czułość tym większe niedoświetlenie. Czy jest to czymś uzasadnione? Wydawało mi się, że sytuacja powinna być odwrotna.
Jeśli chodzi o błyskanie na wprost to niestety czasami zdarzają się sytuacje, że inaczej się nie da :sad: ale nawet błysk na wprost odpowiednio skompensowany może być użyteczny.
adolfik9501
20-10-2010, 20:06
(...)
@adolfik9501 - to zwykły włącznik, kawałek drutu z przerwą - tam nie ma polaryzacji :) jest styk, albo nie ma.
No właśnie gdzieś mi się obiło o me oczy, że były problemy z polaryzacją... choć nie upieram się, że akurat to Nissina dotyczyło, a szukać mi się nie chce ;)
Czytam i czytam.. Musze przyznać, że nie przebrnąłem przez wszystkie 59 stron :)
Ale mam pytanie: w jakich krokach jest ustawiana moc lampy? Wiem, że w 6.. Więc pasują mi takie:
1/1
1/2
1/4
1/8
1/16
1/32
Zgadza się?
I drugie pytanie (do użytkowników): jak wygląda czas ładowania lampy na tych mocach (przy dobrych akumulatorkach)?
Z góry dziękuję :)
adolfik9501
29-10-2010, 00:22
Czytam i czytam.. Musze przyznać, że nie przebrnąłem przez wszystkie 59 stron :)
Ale mam pytanie: w jakich krokach jest ustawiana moc lampy? Wiem, że w 6.. Więc pasują mi takie:
1/1
1/2
1/4
1/8
1/16
1/32
Zgadza się?
Ano się zgadza.
I drugie pytanie (do użytkowników): jak wygląda czas ładowania lampy na tych mocach (przy dobrych akumulatorkach)?
Przy pełnej mocy na GPRecyko ok 5 sekund, przy mniejszej krócej, lecz czas ten nie wynika wprost z wartości podziału mocy.
Przy pełnej mocy na GPRecyko ok 5 sekund, przy mniejszej krócej, lecz czas ten nie wynika wprost z wartości podziału mocy.
A tak +- przy powiedzmy 1/8 i 1/16 mocy? sekundę? mniej? więcej?
W Fotojokerze lampa jest za 385pln, więc warto się zastanowić, tym bardziej, że polowałem na sb-600, ale (po przeczytaniu kilkunastu różnych stron i opinii) stwierdziłem, że ta mi w zupełności wystarcza... A o czas pytam dlatego, że zdarza mi się robić zdjęcia w ruchu, a takie wiadomo - najlepiej na seryjnych :)
Tak +-
1/1 - 5 s.
1/2 - 2 s.
1/4 - 2-3 szybkie błyski i sekunda ładowania
1/8 - 8-10 szybkich błysków i 0.5 s ładowania
1/16 - 20 szybkich błysków i 0.2 s (;-)) ładowania
1/32 - błyska na bieżąco
jeśli raz na ok 5-10 fotek mam 'zimne odpalenie katapulty' (lampa nie błyska, chyba że błyska bardzo słabo - nie widzę tego), to jest to standardowe działanie 622ki czy to powód do reklamacji?
mówię oczywiście o sytuacjach, w których mam pewność, że lampa była naładowana (wskazywała naładowanie), baterie były naładowane, itp (czy mogłem pominąć jakiś inny czynnik?)
używam jej w zestawie z D50 i N18-105
j atak nie miałem jeszcze, a moja Di622 już sporo razy błysnęła...
j atak nie miałem jeszcze, a moja Di622 już sporo razy błysnęła...
Myślisz, że problem może leżeć po stronie mojej D50-ki?
raczej nie, skoro lampa wskazuje gotowość ( jak dobrze zrozumiałem) a nie błyska...
blackside
08-11-2010, 23:21
Jutro przebrnę przez wątek więc mnie nie zjedzcie...
Ta lampa nie ma wspomagania AF?
wicher123
08-11-2010, 23:30
Ma wspomaganie AF ;)
Które to świeci za wysoko dla punktu centralnego AF :)
wicher123
08-11-2010, 23:41
Chyba u Ciebie bo u mnie świeci OK
A nie tylko u mnie, bo przynajmniej parę raz w tym wątku to było poruszane, pierwszy post z brzegu: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1234927&postcount=151
I canoniarze też na to narzekają. Nawet są poradniki w necie jak rozebrać tą lampę i zmienić kąt świecenia diody. Po drodze w wątku ktoś też wspominał, że przy serwisowaniu lampy przy okazji mu "wyrównali" diodę.
wicher123
09-11-2010, 00:00
No to ja jestem farciarz :)
no i ja też, u mnie jest ok....
blackside
09-11-2010, 01:08
czyli muszę to sprawdzić przy zakupie na coś jeszcze zwrócić uwage?
Czy może do zwykłych pstryków wystarczy metz 36 ?
Metza 36 nie obrócisz na boki, co się mimo wszystko przydaje. Nissin ma wbudowany wysuwany panel rozpraszający i "białą karteczkę" - oba gadżety się mocno przydają. Przy ograniczonym budżecie, nawet drugi raz wziąłbym tą lampę.
A ja takie małe pytanko mam... ten Nissin według opisu producenta nadaje się do cyfry. Czy oznacza to, że założenie go do analoga poskutkuje niedziałaniem, nawet w trybie manualnym, i grozi uszkodzeniem sprzętu?
A ja takie małe pytanko mam... ten Nissin według opisu producenta nadaje się do cyfry. Czy oznacza to, że założenie go do analoga poskutkuje niedziałaniem, nawet w trybie manualnym, i grozi uszkodzeniem sprzętu?
Dlaczego? w manualu będzie działać. nie będziesz mieć tylko współpracy w ttl.
Nie wiem właśnie dlaczego, ale producent napisał to tak żeby brzmiało groźnie :) Przy okazji, na swojej stronie dystrybutor zapowiada Nissina Di622 Mark II... z bezprzewodowym TTL :D Jak już było to przepraszam, czytam cały ten wątek, ale jestem dopiero na 30. stronie :)
edit: widzę, że to jednak żadna nowość. Migomex nawet trochę się spóźnia bo u niego zapowiedź, a lampka gdznieniegdzie jest już w sprzedaży...
adolfik9501
09-11-2010, 22:07
1. Gdy lampa posiada niskie napięcie oraz posiada obecny tryb TTL (w Nikonie iTTL) to oznacza, że nadaje się do cyfry.
2. Analogi na ogół znosiły znacznie wyższe napięcie (co nie znaczy, że systemowe lampy były wysokonapięciowe), jak i miały inny tryb TTL.
3. Lampę od cyfry idzie wyzwolić na analogu w trybie M jak i A, jeśli lampa taki posiada. Zdarzają się jednak kwiatki, że lampa potrzebuje do wyzwolenia kombinacji pinów na stopce zamiast tylko centralnego - wówczas dupa zbita i nie zadziała. Tak było z Di622 sprzed aktualizacji softu.
Miałem oczywiście na myśli, że według producenta nadaje się do cyfry i tylko do cyfry :)
adolfik9501
09-11-2010, 22:41
Miałem oczywiście na myśli, że według producenta nadaje się do cyfry i tylko do cyfry :)
Wersja sprzed aktualizacji firmware taka była. Poza tym według producentów jak lampa nie ma "starego" TTLa to automatycznie nie nadaje się do analoga, bo kto na manualu robi, oraz kto pamięta co to analog ;)
blackside
11-11-2010, 19:22
A co sądzicie o nowym bracie mark II ? Ma ktoś , też cierpi na "bolączki" ?
zazwyczaj następcy są poprawieni i ulepszeni :-P w mark II ulepszono jedynie jak dobrze pamiętam bezprzewodowe wyzwalanie błysku
blackside
11-11-2010, 20:44
Generalnie na dodanych funkcjach mi nie zależy... Mi zależy by była poprawiona i równie dobra a nawet lepsza bo w końcu jest droższa o ponad 100zł... więc ma ktoś ją ?
zazwyczaj następcy są poprawieni i ulepszeni :-P w mark II ulepszono jedynie jak dobrze pamiętam bezprzewodowe wyzwalanie błysku
Nie tylko. Dodano błysk bezprzewodowy TTL, fotocela pomija także przedbłyski, dodana możliwość kompensacji błysku +/- 0,75 oraz możliwość synchronizacji lampy poprzez złącze X-sync. No i na szczęście cena pozostała dość przystępna.
Tyle wyczytałem, niestety mam tą pierwszą wersję, chociaż nie narzekam na tą lampę:)
marcinez
11-11-2010, 21:16
Raczej dodano niż ulepszono ;)
(...) Ma ktoś , też cierpi na "bolączki" ?
Jakie bolączki masz na myśli??
Raczej dodano niż ulepszono ;)
?
przejęzyczenie :-P jasne że dodano
blackside
11-11-2010, 21:36
Bolączki...
Nie najlepszą prace na wprost, oraz problemy ze wspomaganiem AF... , jak i ponoć lekką winetę. Choć to ostatnie to może raczej wina szkła- nie wiem.
Chce kupić i nieżałować a nikonowskie to sobie mogą W d. wsadzić bo ceny maja z kosmosu i nie mam zamiaru nabijać im kasy. A jeszcze nie dawno owe lampy były dużo ale to dużo tańsze. Więc z zasady nie mam zamiaru kupić nikonowskiej .
Inna sprawa że aż tyle <sb 600> nie chcedać za lampke
chris_66
11-11-2010, 22:23
Więc z zasady nie mam zamiaru kupić nikonowskiej
też nie miałem zamiaru , po kupieniu nissina za dwa dni trafiła się okazja i kupiłem
a nissina mam na sprzedaż
adolfik9501
12-11-2010, 00:01
Nie tylko. Dodano błysk bezprzewodowy TTL, fotocela pomija także przedbłyski, dodana możliwość kompensacji błysku +/- 0,75 oraz możliwość synchronizacji lampy poprzez złącze X-sync. No i na szczęście cena pozostała dość przystępna.
Tyle wyczytałem, niestety mam tą pierwszą wersję, chociaż nie narzekam na tą lampę:)
Dodać jeszcze należy do tego możliwość wyzwalania w CLS/AWL (choć tylko na kanale A i w grupie 1).
Dodać jeszcze należy do tego możliwość wyzwalania w CLS/AWL (choć tylko na kanale A i w grupie 1).
W sumie to miałem na myśli pisząc "bezprzewodowy w TTL"
adolfik9501
12-11-2010, 01:08
W sumie to miałem na myśli pisząc "bezprzewodowy w TTL"
Umknął mi gdzieś ten fragment ;) Poza tym w CLS/AWL również tryb M występuje. Wireless TTL kojarzy mi się od razu z AWL, a bezprzewodowy TTL", choć znaczy to samo, nie
marcinez
12-11-2010, 08:28
Bolączki...
Nie najlepszą prace na wprost, oraz problemy ze wspomaganiem AF... , jak i ponoć lekką winetę. Choć to ostatnie to może raczej wina szkła- nie wiem.
Moja 622 nie ma żadnej z tych "bolączek". Myślę, że winieta dotyczy raczej obiektywu niż lampy. Z drugiej strony może ktoś to tak określił, gdyż używał lampy z obiektywem o ogniskowej poniżej 24 mm??
Chce kupić i nieżałować a nikonowskie to sobie mogą W d. wsadzić bo ceny maja z kosmosu i nie mam zamiaru nabijać im kasy. A jeszcze nie dawno owe lampy były dużo ale to dużo tańsze. Więc z zasady nie mam zamiaru kupić nikonowskiej .
Inna sprawa że aż tyle <sb 600> nie chcedać za lampke
Jeśli używasz korpusu ze stopki, to prawdę mówiąc nowe funkcje w nissinie niewiele Ci się przydadzą.
Jeśli używasz korpusu ze stopki, to prawdę mówiąc nowe funkcje w nissinie niewiele Ci się przydadzą.
No nie do końca. CLS faktycznie odpada z D60 czy podobnymi, ale już możliwość wyzwalania z pominięciem przedbłysków, dodatkowe złącze do wyzwalania i możliwość wprowadzania stałej korekty błysku już jak najbardziej się przydadzą.
marcinez
12-11-2010, 20:47
(...)ale już możliwość wyzwalania z pominięciem przedbłysków, (...).
Starszy nissin 622 nie pomija przedbłysków??
Starszy nissin 622 nie pomija przedbłysków??
Niestety nie, lampa sterująca tylko w ttl.
przem426
12-11-2010, 22:18
no właśnie pomija przedbłyski. natomiast nie odpala na pierwszy błysk.
innymi słowy z lampami manualnymi nie zafunguje.
marcinez
12-11-2010, 23:40
no właśnie pomija przedbłyski. natomiast nie odpala na pierwszy błysk.
innymi słowy z lampami manualnymi nie zafunguje.
Tak tez myślałem. Dzięki
czy ktoś może posiada lampę Nissin di622 mark2 ? i może podzielić się wrażeniami z użytkowania ?! ( tak,o ile kupię to podziele się wrażeniami ,taka odpowiedz wyprzedzająca) :)
czy w sklepach fotojoker są sprzedawane Nissin di622 mark2 czy to jeszcze stary model, czy wizualnie czymś się one różnia?
przem426
30-11-2010, 22:10
mk2 jest rozni sie wyraznie od mk1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/di622tyl-1.jpg
źródło (http://www.fotookazja.pl/product_images/image/1734/di622tyl.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photos03.istore.pl/16795/photos/big/2440242.jpg)
czy ktoś już testował lampę Nissin di622 mark2, czy także nie doświetla na wprost? czy zostało to juz poprawione
Nie wiem, czy sprawa była poruszana, nie mam czasu przeglądać całego wątku, a w internecie nie znalazłem odpowiedzi - czy w wersji mark II tej lampy dodano synchronizację Auto FP?
adolfik9501
04-12-2010, 23:25
Nie wiem, czy sprawa była poruszana, nie mam czasu przeglądać całego wątku, a w internecie nie znalazłem odpowiedzi - czy w wersji mark II tej lampy dodano synchronizację Auto FP?
Nie.
http://speedlights.net/2010/12/06/nissin-di622-mark-ii-features/
W liku powyżej znajduje się obszerny test di622 mark II
własnie sobie na święta sprawiełem, plus kabel delty zobaczymy jak się bedzie sprawować, stad moje pytanie bo ona ma wireless, czy d90 też ma? wiem ze to lamerskie pytanie ale nie chce mi się szukać dziś po instrukcjach.
Lampa wbudowana w D90 ma tryb commander, można sterowac bezprzewodowo Di622 mk.II (bezprzewodowy TTL). W D90: menu ustawień osobistych -> pozycja e2 -> sterownik błysku - i tu sobie ustalasz moc błysku lampy wbudowanej i lamp w CLSie (Di622mkII działa tylko w grupia A na kanale 1), ewentualnie możesz wyłączyć błysk lampy wbudowanej. Wygodnie jest podpiąć to menu sterownika pod klawisz funkcyjny w D90.
ppablo12345
30-12-2010, 18:06
Uff, zdecydowałem się w końcu i zakupiłem Di-622 mark II. Lampę po pierwszych testach mogę szczerze polecić. Bez problemu odpala z fotoceli oraz z kabla PC ( po dokupieniu kostki z dwoma wyjściami), na razie nie testowałem radyjka. Producent uporał się z wadami pierwszej wersji - nie ma problemu z autofocusem oraz z doświetlaniem na wprost. Szczerze mówiąc, nie widzę różnicy między Nissinem a SB-600, którą miałem okazję testować, a więc - brać!
Jestem całkowicie ciemny w temacie lamp więc chce się oświecić poprzez kupno Di622 MKII.
Teraz czas na lamerskie pytanie:
Czy lampa ta będzie działać jeśli postawię ją powiedzmy na półce i będę chciał ją wyzwolić bezprzewodowo z Nikona D7000 bez użycia lampy wbudowanej?
Robson_87
30-12-2010, 23:59
jesli bedziesz mial wyzwalacze radiowe to i owszem.
adolfik9501
31-12-2010, 00:01
Albo poprzez kabelek PC.
Czyli D7000 nie ma takiego wyzwalacza wbudowanego?
Mogę jedynie wyzwolić przy pomocy błysku z wbudowanego flasha?
adolfik9501
31-12-2010, 00:08
Czyli D7000 nie ma takiego wyzwalacza wbudowanego?
Mogę jedynie wyzwolić przy pomocy błysku z wbudowanego flasha?
Nie wiem co masz na myśli pisząc "wyzwalacz wbudowany", ale można flash ustawić na "--" co ograniczy błysk do minimum (będzie widoczny tylko na zdjęciach z bliska).
D7000 ma obsługę CLS, możesz sterować zewnętrzną lampą z body za pośrednictwem wbudowanej lampy. Nie jest to jednak zasada zwykłej fotoceli, bo z poziomu body możesz regulować bezprzewodowo moc zewnętrznej lampy no i dodatkowo tak jak kolega wyżej napisał, jeśli chcesz, żeby na zdjęciu było światło tylko z lampy zewnętrznej, to wbudowaną ustawiasz na "--" i jej błysk się nie rejestruje.
Petroszkło
03-01-2011, 11:20
Ja rozważam zakup lampy do D40, która nie zrujnuje mojego budżetu. Noszę się już z tym zamiarem długo bo w pomieszczeniach widzę że sam jasny obiektyw(Sigma 50 1.4f) nie wystarcza. Z tego co widzę króluje na forum Nissin Di622 Mark II... Czy będzie to adekwatna lampa do mojego aparatu? Robie zdjęcia rodzinne, nie jestem profesjonalistą. A może coś jeszcze tańszego jest...?
Bierz I się nie zastanawiaj.dobra lampa za rozsadne pieniądze.oczywiście nie jest to nikon albo metz, ale do domu wystarczy.
Petroszkło
03-01-2011, 11:44
A może SUNPAK'a ... ciut tańszy
http://allegro.pl/lampa-sunpak-pz42x-canon-dyfuzor-gratis-wawa-i1379178675.html
niż
http://allegro.pl/nowosc-lampa-nissin-di-622-mark-ii-nikon-di622-i1393844191.html
adolfik9501
03-01-2011, 16:44
Bierz I się nie zastanawiaj.dobra lampa za rozsadne pieniądze.oczywiście nie jest to nikon albo metz, ale do domu wystarczy.
Całkowicie się zgadzam z tą opinią, a zwłaszcza z jej pierwszą częścią ;)
A może SUNPAK'a ... ciut tańszy
http://allegro.pl/lampa-sunpak-pz42x-canon-dyfuzor-gratis-wawa-i1379178675.html
niż
http://allegro.pl/nowosc-lampa-nissin-di-622-mark-ii-nikon-di622-i1393844191.html
Różnica parę złotych a użyteczność Nissina sporo większa. PZ42X był i jest nadal lampą o ciut za dużej cenie w stosunku do możliwości.
ppablo12345
04-01-2011, 11:47
Przejrzałem ten wątek od A do Z, ale nie znalazłem tego tematu: czy ktoś orientuje się, jaki rozmiar nasadek pasuje na Di-622 Mark II? Czy będą pasować np. filtry żelowe i nasadki typu beauty dish z SB 600? W opisach aukcji na Allego są podawane lampy róznych producentów, na które pasuje ich sprzęt, ale akurat Di-622 MII nie jest wymieniany...
ppablo12345
04-01-2011, 11:52
Ja rozważam zakup lampy do D40, która nie zrujnuje mojego budżetu. Noszę się już z tym zamiarem długo bo w pomieszczeniach widzę że sam jasny obiektyw(Sigma 50 1.4f) nie wystarcza. Z tego co widzę króluje na forum Nissin Di622 Mark II... Czy będzie to adekwatna lampa do mojego aparatu? Robie zdjęcia rodzinne, nie jestem profesjonalistą. A może coś jeszcze tańszego jest...?
Po pierwszych testach polecam Nissina. Pięknie współpracuje z iTLL, jego wadą jest brak całkowitego trybu manualnego w zdalnym błyskaniu. Można to obejść po taniości - za ok 50 zł kupujesz stopkę PC i 5 metrów kabla i wtedy możesz regulować moc lampy w pełnym zakresie od 1 do 1/128. Nie ustawisz, co prawda ogniskowej, ale trudno... Alternatywą pozostaje droższa o ok 300 - 400 zł SB600, która ma sporo mniejszą moc błysku.
A gniazdo PC w lampie nie wystarczy?
ppablo12345
04-01-2011, 17:55
A gniazdo PC w lampie nie wystarczy?
W lampie wystarczy, ale jeszcze aparat musi posiadać gniazdo:) Jeśli nie (jak D90), trzeba dokupić stopkę. Co miłe, można od razu taką, która ma wyjście 2 x PC, czyli jednocześnie można podłączyć dwie grupy.
adolfik9501
04-01-2011, 17:57
Po pierwszych testach polecam Nissina. Pięknie współpracuje z iTLL, jego wadą jest brak całkowitego trybu manualnego w zdalnym błyskaniu. Można to obejść po taniości - za ok 50 zł kupujesz stopkę PC i 5 metrów kabla i wtedy możesz regulować moc lampy w pełnym zakresie od 1 do 1/128. Nie ustawisz, co prawda ogniskowej, ale trudno... Alternatywą pozostaje droższa o ok 300 - 400 zł SB600, która ma sporo mniejszą moc błysku.
Skoro jest tryb M to można używać na radyjku, czy stopce, w manualu. Tryby SF/SD używają tylko trybu M, więc pełny podział (1/1 -> 1/32). CLS/AWL - dopuszcza sterowanie tak iTTL jak i M.
Wobec powyższego, zaczerpnięte z instrukcji Di622 II, nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi.
ppablo12345
04-01-2011, 22:03
Skoro jest tryb M to można używać na radyjku, czy stopce, w manualu. Tryby SF/SD używają tylko trybu M, więc pełny podział (1/1 -> 1/32). CLS/AWL - dopuszcza sterowanie tak iTTL jak i M.
Wobec powyższego, zaczerpnięte z instrukcji Di622 II, nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi.
iTLL masz jeżeli zastosujesz kabel, który kosztuje ok 100 zł za 1-2 metry, więc drogi interes. Odpalając przez fotocele masz tylko regulację mocy w 7-stopniowym zakresie do 1/32 mocy, natomiast odpalając przez kabel PC możesz zejść do 1/128 mocy, poza tym masz pewność, że lampa odpali no i nie musisz używać lampy wbudowanej.
adolfik9501
04-01-2011, 22:30
iTLL masz jeżeli zastosujesz kabel, który kosztuje ok 100 zł za 1-2 metry, więc drogi interes. Odpalając przez fotocele masz tylko regulację mocy w 7-stopniowym zakresie do 1/32 mocy, natomiast odpalając przez kabel PC możesz zejść do 1/128 mocy, poza tym masz pewność, że lampa odpali no i nie musisz używać lampy wbudowanej.
1. iTTL masz w CLS/AWL
2. Odnośnie patentu z kablem PC: jak lampa może zejść z podziałem błysku poniżej swoich możliwości?
3. Lampę wbudowaną można ustawić w przypadku CLS/AWL na "--" więc w normalnych warunkach (nie z bardzo bliska) błysk nie ma wpływu na ekspozycję. W trybie fotoceli można zejść z błyskiem wbudowanej do 1/128.
dproject
15-02-2011, 12:53
A może ktoś wie czemu Di622 nie nadąża w serii z D3100? Z ciekawości ostatnio podłączyłem do małego Nikona tą lampę i w serii przy 3 fotce już było ciemno - na pewno nie jest to kwestia baterii bo po przełożeniu na moją puszkę działa wszystko ok. Ot takie małe pytanko na rozerwanie się :)
Pawlus86
15-02-2011, 13:10
To wszystko zalezy od mocy błysku. Jak będziesz miał serie w ciemnym pomieszczeniu to lampa napewno w serii niedoswietli Ci, bo nie starczy mocy. Chyba ze zmniejszych moc do 1/2 badz mniej to wtedy powinna dać rade.
Di622 używam intensywnie od mniej wiecej roku. Jako, że moje hobby to koncerty HC uzywam jej na kablu z ręki najcześciej z sigmą 10-20 (czyli poza zasięgiem lampy dzięki czemu wychodzą piękne, celowe niedoswietlenia boczne) do doświetlania, podświetlania, obświetlania czy co tam jeszcze. Ani razu mnie nie zawiodła. Ot prosta poczciwa lampa z której efektów jestem naprawdę bardzo zadowolony. Sprawdza się świetnie również do doświetlania portretów. W każdym razie - nie prześwietla ani nie niedoświetla przy i-ttlu. Nie wiem czy błysk jest rownomierny czy moze gubi kilka centymetrów z którejś strony i w sumie mnie to nie obchodzi bo nie o to mi chodzi. Uwżam że warto wydać na nią te kilka stówek a jak sie rozpadnie kupic kolejna. tyle
marcinez
15-02-2011, 15:53
A może ktoś wie czemu Di622 nie nadąża w serii z D3100? Z ciekawości ostatnio podłączyłem do małego Nikona tą lampę i w serii przy 3 fotce już było ciemno - na pewno nie jest to kwestia baterii bo po przełożeniu na moją puszkę działa wszystko ok. Ot takie małe pytanko na rozerwanie się :)
A dlaczego ma nadążać? To nie jest lampa do zdjęć seryjnych :)
dproject
15-02-2011, 17:11
A dlaczego ma nadążać? To nie jest lampa do zdjęć seryjnych :)
O jej przeznaczeniu i walorach doskonale zdaje sobię sprawę. Mnie chodzi o konkrety. Te same parametry, oświetlenie i ustawienie a w serii po 3 klatce jest rozbieżność. Dlatego zastanawiam się czy jest to różnica wynikająca z TTL danej puszki czy może z czegoś innego. Tak czy owak nie jest to istotnie problem który spędza mi sen z powiek, raczej ludzka ciekawość - oczywiście kompletnego amatora dodam rzecz jasna :mrgreen:
marcinez
15-02-2011, 17:35
O jej przeznaczeniu i walorach doskonale zdaje sobię sprawę. Mnie chodzi o konkrety. (...)
Jakie konkrety? Lampa nie wyrabia z ładowaniem. Chyba, że u Ciebie odstęp pomiędzy poszczególnymi klatkami w serii wynosi kilka sekund.
przespol
17-02-2011, 14:05
Witam,
Mam pytanie odnoście możliwości odpalenia nissina 622 mark II w manualu z d5000 i Samyang 8mm fisheye.
Otóż w takim zestawieniu kiedy lampa jest na sankach aparatu mimo, że jest ustawiona w tryb M aparat twierdzi inaczej. Czy jest możliwość aby to obejść? Czy wystarczy kupić gorącą stopkę i wprowadzić ją miedzy body a lampę? Czy są jakieś inne opcje?
Przy okazji czy taka stopka http://allegro.pl/kostka-synchro-z-gniazdem-pc-goraca-stopka-sc02-i1450170922.html nie spadnie z sanek aparatu jeżeli na sobie będzie miała jeszcze lampę? Jakoś wygląda niepewnie bez tego pierścienia do mocowania/przykręcania w który jest wyposarzony np. nissin?
Dzieki za odpowiedź!
Witam,
Mam pytanie odnoście możliwości odpalenia nissina 622 mark II w manualu z d5000 i Samyang 8mm fisheye.
Otóż w takim zestawieniu kiedy lampa jest na sankach aparatu mimo, że jest ustawiona w tryb M aparat twierdzi inaczej. Czy jest możliwość aby to obejść? Czy wystarczy kupić gorącą stopkę i wprowadzić ją miedzy body a lampę? Czy są jakieś inne opcje?
Przy okazji czy taka stopka http://allegro.pl/kostka-synchro-z-gniazdem-pc-goraca-stopka-sc02-i1450170922.html nie spadnie z sanek aparatu jeżeli na sobie będzie miała jeszcze lampę? Jakoś wygląda niepewnie bez tego pierścienia do mocowania/przykręcania w który jest wyposarzony np. nissin?
Dzieki za odpowiedź!
A jak się objawia to "twierdzenie aparatu" o trybie ustawienia lampy? Może chodzi o komunikat w stylu: ta lampa może pracować tylko w systemie iTTL - czy coś takiego. Pytam, bo sam się zanadzam na tą lampę i wolałbym, aby odpalała z obiektywami bez procesora.
przespol
17-02-2011, 15:34
A jak się objawia to "twierdzenie aparatu" o trybie ustawienia lampy? Może chodzi o komunikat w stylu: ta lampa może pracować tylko w systemie iTTL - czy coś takiego. Pytam, bo sam się zanadzam na tą lampę i wolałbym, aby odpalała z obiektywami bez procesora.
Nie do końca ale sprowadza sie to do tego samego. O ile pamiętam (a teraz nie mogę sprawdzić) to brzmi on tak:
"Lampa nie pracuje w trybie manual i nie mozna z niej korzstać".
Oczywiście w body i na lampie jest M. Gdzieś już mi się obiło o oczy, że ten nissin nie współpracuje z obiektywami bez procesora. I było tam jakieś rozwiązanie. Chyba chozilo o gorącą stopkę. Ale nie pamiętam, dlatego pytam.. Szkoda, że dowiedziałem się o tym dopiero po zakupie lampy.. Ale cóż i tak jestem z niej bardzo zadowolny.
Nie do końca ale sprowadza sie to do tego samego. O ile pamiętam (a teraz nie mogę sprawdzić) to brzmi on tak: "Lampa nie pracuje w trybie manual i nie mozna z niej korzstać".
Przy próbie zmuszenia Di466 do " współpracy" z Heliosem pojawiał mi się podobny monit (przytaczałem go z głowy, więc może to być i Twoja wersja), na co uzyskałem odpowiedź od Migomexu, że Di466 może pracować tylko w automatyce i-TTL;) z możliwością wzmocnienia lub osłabienia błysku. Niby jest tryb "M", z tym, że wymagany jest obiektyw z procesorem. Myślałem, że w Di622 MKII zmieniono to (ponoć odpala z wyzwalaczy), ale widzę, że nie. Szkoda :(
przespol
17-02-2011, 16:16
Przy próbie zmuszenia Di466 do " współpracy" z Heliosem pojawiał mi się podobny monit (przytaczałem go z głowy, więc może to być i Twoja wersja), na co uzyskałem odpowiedź od Migomexu, że Di466 może pracować tylko w automatyce i-TTL;) z możliwością wzmocnienia lub osłabienia błysku. Niby jest tryb "M", z tym, że wymagany jest obiektyw z procesorem. Myślałem, że w Di622 MKII zmieniono to (ponoć odpala z wyzwalaczy), ale widzę, że nie. Szkoda :(
Masz rację co do pracy z obiektywem bez procesora. Ale nie dokońca jeżeli chodzi o odpalenie z radia. Gdzieś czytałem test gdzie był odpalany z RF602 bez zadnych modów. Na szybko znalazłem coś podobnego (wersja dla Canona) http://reviews.davidleetong.com/reviews/review-nissin-di622-mark-ii-canon-mount-ettl-ii-flash/3/
Także ponoć działa z RF602.
przespol, ja nie twierdzę, że Di622 nie działa z radiem (a czytałem, że MKII oraz MKI po aktualizacji softu działa) :) Miałem tylko nadzieję, że w przeciwieństwie do Di466, MKII będzie współgrać z obiektywami bez procesora.
Jeśli chodzi o manual w 622 mk II to pytałem się o to samo w innym wątku i dostałem odpowiedź, że to wada softu lampy. Rozwiązaniem jest zaklejenie wszystkich styków oprócz środkowego - tyle że to trochę zabawy gdy się chce raz korzystać z TTL a raz z manuala.
przespol
17-02-2011, 17:52
przespol, ja nie twierdzę, że Di622 nie działa z radiem (a czytałem, że MKII oraz MKI po aktualizacji softu działa) :) Miałem tylko nadzieję, że w przeciwieństwie do Di466, MKII będzie współgrać z obiektywami bez procesora.
Faktycznie, źle zinterpretowałem nawiasy i przecinki :)
@All
Czy w takim razie zgodnie z tym co pisał Goku nie wystarczy użyć gorącej stopki, która w kontakcie z lampą ma tylko jeden główny styk? Nie znam się na tym a nie chciałbym się przekonać, ze jednak to rozwiązanie nie działa. W końcu 40 PLN piechotą nie chodzi ;)
Czy w takim razie zgodnie z tym co pisał Goku nie wystarczy użyć gorącej stopki, która w kontakcie z lampą ma tylko jeden główny styk? Nie znam się na tym a nie chciałbym się przekonać, ze jednak to rozwiązanie nie działa. W końcu 40 PLN piechotą nie chodzi ;)
No wystarczy, ale jak stopka ma tylko jeden styk to lampa będzie działać tylko w manualu.
Metz i Nissin mają te same parametry a róźnica cenowa tylko ok 50 zł wg. sklepów internetowych (Metz już od ok 550zł). Która lampa jest lepsza ? czy ktoś testował tego Metza i porównywał efekty z tym Nissinem ?
W jednym sklepie internetowym w rozmowie telefonicznej pracownik mówili że Metz jest bardzo jest awaryjny a tym Nissinem jest bardzo pozytywnie rozczarowany, że wykonanie ma świetne.
chris_66
22-02-2011, 00:37
metz jest uznaną marką od lat , porównywalną z systemowymi lub je przewyższającymi
nissin jest również starą marką , ale od prostszych lamp i nie ma takiego doświadczenia
miałem nissina i zamieniłem go w sklepie na sb-600 - nie ma co porównywać (pod względem używania jako lampki na stopce , a nie wyzwalanej inaczej)
adolfik9501
22-02-2011, 12:08
Metz i Nissin mają te same parametry a róźnica cenowa tylko ok 50 zł wg. sklepów internetowych (Metz już od ok 550zł). Która lampa jest lepsza ? czy ktoś testował tego Metza i porównywał efekty z tym Nissinem ?
W jednym sklepie internetowym w rozmowie telefonicznej pracownik mówili że Metz jest bardzo jest awaryjny a tym Nissinem jest bardzo pozytywnie rozczarowany, że wykonanie ma świetne.
Recenzja/test Di622 II jest tutaj (http://speedlights.net/2010/12/22/nissin-di622-ii-review/).
Co się tyczy awaryjności to pan w sklepie chyba trochę zmyśla, zwłaszcza że M44AF1 jest dostępny u nas bodaj o tego roku (czyli nie całe 2 miesiące), a premierę miał we wrześniu 2010.
"Pozytywnie rozczarowany" - ło matko co to znaczy ;)
metz jest uznaną marką od lat , porównywalną z systemowymi lub je przewyższającymi
nissin jest również starą marką , ale od prostszych lamp i nie ma takiego doświadczenia
miałem nissina i zamieniłem go w sklepie na sb-600 - nie ma co porównywać (pod względem używania jako lampki na stopce , a nie wyzwalanej inaczej)
Di622 a Di622 II to jednak dwa różne modele, i w tym drugim sporo poprawili w temacie naświetlania. Poza tym wiadomo, że co lampa w pełni kompatybilna to nie kastrat (jak Di622 czy M44).
Pytanie jest następującej treści: czy ta lampa reguluje samoczynnie rozbłysły w zależności od miejsca. Czyli czy posiada funkcje auto błysku ?
bartlomiej
27-04-2011, 11:18
Chyba nie. A przynajmniej nic takiego w niej nie znalazłem. Jest prosta do bólu i wkurza w niej tylko jedno. Samoczynne wyłączanie się w trybie "slave"
przem426
27-04-2011, 22:40
Pytanie jest następującej treści: czy ta lampa reguluje samoczynnie rozbłysły w zależności od miejsca. Czyli czy posiada funkcje auto błysku ?
nie.
No jak nie jak tak, samoczynnie reguluje moc błysku...
adolfik9501
28-04-2011, 10:36
No jak nie jak tak, samoczynnie reguluje moc błysku...
nie.
To Wy zrozumieliście pytanie (o co biega pytającemu)? Mnie dalej nie dają spokoju "rozbłysły" oraz "auto błysk" :mrgreen:
Robson_87
28-04-2011, 11:50
jw
nic z tego nie rozumiem
marcinez
28-04-2011, 22:49
Proszę o inny zestaw pytań.
Nie, lampa nie dostosuje automatycznie siły błysku.
tazman, ta lampa współpracuje z TTL, mam ją i jestem zadowolony. Dla amatora wystarczy, sama dobiera moc błysku. Musisz wiedzieć że do 2 m nie doświetla z palnikiem na wprost. Ja używam światła odbitego zazwyczaj, więc palnik na 45 st i odbłyśnik załatwia pięknie sprawę.
dzięki za odpowiedzi, chodziło mi dokładnie o to czy ta lampa samoczynnie reguluje(dostosowuje moc błysku lampy)to błyśnięcie w automacie. Testowałęm na różne sposoby i wyniki są marne. Ustawiając lampę w tryb ttl spodziewałem się dużo więcej ale czego oczekiwać za 400zl
Dla amatora - cena do możliwości - lampa wystarczająca, działa w automacie bez problemów na TTL
Witam,
Stałem się wątpliwie dumnym posiadaczem tej lampy i mam kilka problemów z nią już na start :
- niedoświetlanie na wprost
- zbyt wysokie wspomaganie AF
- wspomaganie AF tylko w trybie Auto i Portret
- piszczenie
No i teraz pytanie - cokolwiek zrobi z tym serwis ?