Zobacz pełną wersję : Nissin Speedlite Di622 typ N
Testowałem wczoraj i u mnie jest tak: po uruchomieniu lampa piszczy w takt diody TTL. Cały czas. Nawet w trybie standby. Ale działa poprawnie, dobrze naświetla w każdym trybie i ładuje szybko. Ale nie wiem, reklamować? Bo w sumie nie przeszkadza mi to a błyska bez zarzutu.
W końcu wymieniłem i mam egzemplarz cichy jaki powinien być od początku :) Sobie popiskuje, ale aby to usłyszeć trzeba ją "przytulić" do ucha.
wicher123
18-12-2009, 22:44
Więc gratki :)
Teraz tylko brać się za zdjęcia ;)
Mati_007
19-12-2009, 00:00
No to gratuluje, że masz sprawny egzemplarz. Ja się właśnie szykuje do zakupu ale nie wiem czy dobrze robię:) Powiedzcie, że dobrze to będzie mi łatwiej:)
No to gratuluje, że masz sprawny egzemplarz. Ja się właśnie szykuje do zakupu ale nie wiem czy dobrze robię:) Powiedzcie, że dobrze to będzie mi łatwiej:)
Jak nie masz ~900zł na SB-600 to chyba lepiej się nie da :)
Oczywiście, Nissin ma swoje znane wady i pod warunkiem, że je znasz i akceptujesz to jest to udany zakup za te pieniądze.
I tak w końcu kupię Sabinkę, ale muszę do niej dojrzeć i niech ceny w UE zejdą do normalnego poziomu. Bo szybciej ją zza wielkiej wody ściągnę niż dam zarobić Nikon EU.
Mati_007
20-12-2009, 11:52
Dzięki kropa już mi lepiej:) Może się skuszę na tą lampkę w FJ mają ją za 426 zł.
Dzięki kropa już mi lepiej:) Może się skuszę na tą lampkę w FJ mają ją za 426 zł.
429 z dostawą do sklepu w Euro AGD > http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nissin-speedlite-di622-typ-n.bhtml
Polecałbym zakup w Euro AGD (nie, nie pracuję tam :D) gdzie bez problemu oddasz lampę jak ci się nie spodoba albo wymienisz na nową bez dodatkowych ceregieli :D U mnie wymiana odbyła się w następujący sposób - zamówiłem kolejną przez www, kiedy dojechała sprzedawca bez żadnych ale dokonał zamiany.
Mati_007
20-12-2009, 14:31
Tylko Euro ma jedną wadę. Jak biorę na raty nie dają FV! A FJ tak. A taka opcja interesuje mnie najbardziej.
Witam ja używam Di622 typ N i jak na moje potrzeby to super lampka . Polecam amatorom i nie tylko .
Mam także sabinkę SB-600 ale wolę Nissin Di622 typ N .
:o
Tak z ciekawości, dlaczego ?
To chyba pierwsza tego typu wypowiedź :-) Wszyscy z niecierpliwością czekają na rozwinięcie tej myśli.
ps. co do tematu - posiadam Di622 i jestem mega zadowolony, może to dlatego że to moja pierwsza lampa. Zdjęcia w domu ze światłem odbitym od sufitu to zupełnie inna bajka.
wicher123
21-12-2009, 20:11
To chyba pierwsza tego typu wypowiedź :-) Wszyscy z niecierpliwością czekają na rozwinięcie tej myśli.
ps. co do tematu - posiadam Di622 i jestem mega zadowolony, może to dlatego że to moja pierwsza lampa. Zdjęcia w domu ze światłem odbitym od sufitu to zupełnie inna bajka.
Polecam też zakup dyfuzora ale fakt faktem odbite od sufitu... miodzio.Naprawdę w miare mocna lampa za małą kase ;)
Polecam też zakup dyfuzora ale fakt faktem odbite od sufitu... miodzio.Naprawdę w miare mocna lampa za małą kase ;)
A możesz pokazać jakieś zdjęcie zrobione z dyfuzorem i bez? Generalnie staram się rozpraszać światło od ściany i efekty są w miarę zadowalające. Problem jest tylko w pomieszczeniach gdzie ściany lub sufit nie jest biały.
wicher123
21-12-2009, 20:29
W tej chwili nie mam jak ale jutro może coś porobię specjalnie dla Ciebie .. jak znajdę troszkę czasu...
Wrzucę na PW ;)
wrzuc tutaj bedzie dla reszty
Mógłby ktoś przedstawić sample z palnikiem na wprost?
adolfik9501
27-12-2009, 21:46
Mógłby ktoś przedstawić sample z palnikiem na wprost?
W tym wątku post nr 120 bodajże. Ale te zapewne widziałeś ;)
Witam,
wprawdzie mam Nissina di466, ale to podobne ustrojstwo do Di622, więc stąd moje pytanie w tym wątku. Po podpięciu lampy, body (Nikon D5k) nie widzi jej jako lampy zewnętrznej, a nadal jako lampę wewnętrzną (menu -> menu ustawień osobistych -> braketing/lampa błyskowa -> e1). Instrukcja aparatu mówi, że po podpięciu zewnętrznej lampy (co prawda mowa jest o SB400) opcja e1 w menu powinna się zmienić na "sterowanie lampą zewnętrzną", a pozostaje "sterowanie lampą wbud.". To wiąże się z brakiem kontroli siłą błysku z poziomu ww menu w trybie manualnym (poprzez aparat). Czy podobne fikołki występują również w Di622? Nie wiem po prostu, czy zwracać lampę, czy jest to taka "karma" Nissina i trzeba do tego przywyknąć.
Ps. a tak na marginesie dodam, że wspomaganie AF w Di466 trafia idealnie w centrum.
U mnie też nia ma możliwość sterowania manualnie siłą błysku z korpusu, choć lampę aparat widzi. Pozostaje sterowanie z lampy.
Pozdrawiam
Pardon nie doczytałem :-)
Squier, Thx za odpowiedź. Sprawa w tzw. międzyczasie się wyjaśniła. Przywoływany przeze mnie zapis w instrukcji dotyczy li wyłącznie SB400, która sama nie ma możliwości sterowania siłą błysku. Po podpięci tej lampki uaktywnia się w menu body opcja sterowania lampą zewnętrzną. Czyli moja Di466 działa oki.
Sorki za drobne OT, ale nie chciałem zakładać odrębnego wątku.
stecarlos
29-12-2009, 20:47
Mam problem z moim Di622. Błyska przed podniesieniem lustra w D70. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Edit:
Lampa ma tak od zakupu ( sprawdziłem tylko czy błyska, bo mi się śpieszyło). Niezależnie od programu nie synchronizuje się z migawką, błyska wcześniej. Na trybach non-ttl nie wyzwala jej.
adolfik9501
29-12-2009, 22:08
Mam problem z moim Di622. Błyska przed podniesieniem lustra w D70. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Edit:
Lampa ma tak od zakupu ( sprawdziłem tylko czy błyska, bo mi się śpieszyło). Niezależnie od programu nie synchronizuje się z migawką, błyska wcześniej. Na trybach non-ttl nie wyzwala jej.
Wedle instrukcji body w Manualu winno również wyzwolić lampę.
1. Sprawdź lampę na innym body. Jak nie masz znajomego z cyfrowym nikonem to zobacz czy nie ma jakiejś pomocnej dłoni w Twojej okolicy.
2. Jeśli na innym body będzie OK to sprawdź inną lampę na swoim body co by się upewnić, że to body, a nie lampa.
Grygolas
30-12-2009, 10:33
Hm... czy ktoś pokusiłby się o jakąś konkluzję, w miarę klarowne wnioski, plusy i minusy tej lampy vs np SB-600 (ale niekoniecznie)?
Fajnie byłoby to gdzieś podpiąć.
adolfik9501
30-12-2009, 11:58
Hm... czy ktoś pokusiłby się o jakąś konkluzję, w miarę klarowne wnioski, plusy i minusy tej lampy vs np SB-600 (ale niekoniecznie)?
Fajnie byłoby to gdzieś podpiąć.
Generalnie tania lampka do pracy na body. Taki cywilizowany mocniejszy odpowiednik wbudowanej (a także SB400) tylko większy, z obracaną i podnoszoną głowicą. Dla niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach. Powiedziałbym następny krok w lampach. Kwestia tylko czy będzie potem następny - bo jeśli tak to Nissiny pomijamy i kupujemy min. SB600/M48AF1.
Główne wady Di622:
- nie wyzwala ze środkowego styku - więc do strobingu się nie nada;
- brak synchro z krótkimi czasami migawki (AutoFP/HSS);
- nie współpracuje z CLS;
- wbudowana fotocela działa tylko gdy lampa wyzwalająca działa w trybie TTL;
- niepoprawnie działające wspomaganie AF;
EDIT: zapomniałem dopisać, że wszystko o tej lampie zostało już napisane, a i w necie można porównać specyfikacje techniczne wszelkich lamp...
Grygolas
30-12-2009, 13:35
Muchas gracias por compilacion! (czy coś)
Argumenty mnie ostatecznie odwiodły od zakupu Nissana:)
Pozdrawiam!
Ja jeszcze od siebie:
- lampa nie doświetla z palnikiem na wprost powyżej 2 metrów (można się ratować korektą mocy błysku)
- lampa jest nieprzewidywalna, potrafi spitolić zdjęcie, mimo, że przed chwilą w tych samych warunkach naświetliła poprawnie.
Grygolas
30-12-2009, 15:33
Zamiast Nissana kupie raczej Merca!
wicher123
30-12-2009, 18:02
Ja jeszcze od siebie:
- lampa nie doświetla z palnikiem na wprost powyżej 2 metrów (można się ratować korektą mocy błysku)
- lampa jest nieprzewidywalna, potrafi spitolić zdjęcie, mimo, że przed chwilą w tych samych warunkach naświetliła poprawnie.
Sprawdz na innym body tą lampę,mam ją i takich nieprzewidywalnych rzeczy nie mam u siebie z D80 :/
Na setkę zdjęć raz czy może 2 razy się zdarzyło,że prześwietliła lampa ale to odbijana była od sufitu lub ścian i właśnie w zależności od ściany czy sufitu takie miałem przypadłości,naprawdę nie stwierdziłem niepzewidywalności :/
Fakt rzadko wale na wprost a jeśli tak to tylko z Dyfuzorem więc może to i dlatego.... hmm
Ja tylko podczas testów waliłem na wprost. Niestety z dyfuzorem korektę siły błysku mogę ustawić maksymalnie jedynie na +1EV, a to stanowczo za mało.
Podczas odbijania od sufitu czasem niedoświetli a czasem przepali. Mi to wszystko jedno bo i tak robię nefy, więc i tak wyciągnę co chcę. Inna sprawa, że to może być wina mojego D70s, bo bez lampy jak walę serią to też lubi sobie pofolgować z naświetlaniem i nawet z balansem bieli :)
Pozdrawiam
Sprawdz na innym body tą lampę,mam ją i takich nieprzewidywalnych rzeczy nie mam u siebie z D80 :/
Na setkę zdjęć raz czy może 2 razy się zdarzyło,że prześwietliła lampa ale to odbijana była od sufitu lub ścian i właśnie w zależności od ściany czy sufitu takie miałem przypadłości,naprawdę nie stwierdziłem niepzewidywalności :/
Fakt rzadko wale na wprost a jeśli tak to tylko z Dyfuzorem więc może to i dlatego.... hmm
Tak się zachowywała Tumax 880 DSL (miałem ją kilka mies. z Olympusem E-500) Z dyfuzorem na wprost była w miarę powtarzalna, ale bez niczego na wprost to robiła co chciała. Nie mam i nic nie mogę powiedzieć na temat Nissina.
Miałem przez święta pożyczoną Sunpak PZ42x i po zrobieniu nią ok 500-550 zdjęć oceniam ją bardzo wysoko. Pomijając braki w funkcjach (... sterowanie bezprzew. itd.) wszystkie funkcje działają bardzo dobrze, naświetlenie bez wzgl. na to czy wprost czy z odbicia zawsze było prawidłowe. Za tę cenę dla kogoś kto błyska tylko z body lampka godna uwagi.
BartekXXX
31-12-2009, 16:30
Ja jeszcze od siebie:
Pierwsze rzeczywiście +0,3 lub +0,7 warto ustawić.
Ale w kwestii drugiego zarzutu to nie zaobserwowałem takiego zjawiska, może nie dajesz jej dość czasu na podładowanie :)
Pierwsze rzeczywiście +0,3 lub +0,7 warto ustawić.
Ale w kwestii drugiego zarzutu to nie zaobserwowałem takiego zjawiska, może nie dajesz jej dość czasu na podładowanie :)
Właśnie podczas testowania czekałem na pełne podładowanie...
BartekXXX
31-12-2009, 16:55
Właśnie podczas testowania czekałem na pełne podładowanie...
Hmmm, możliwe że poza problemami z powtarzalnością błysku firma nissin ma również problem z powtarzalnością technologiczną produktu i stąd takie rozbieżności w ocenie lamp :)
stecarlos
02-01-2010, 18:51
Wracając do mojego problemu okazało się, że aparat jest uszkodzony.
Hamarama
02-01-2010, 19:33
Moje spostrzeżenia o tej lampie:
wady:
-brak możliwości fotografowania na serii zdjęć
-prądożerna
-wspomaganie af ma problemy z pracą na wprost (ale i tak nie używam)
zalety:
ponieważ zakupiłem sb 900 przestałem dostrzegać zalety poza tym, że działa, gdybym miał teraz ograniczony budżet kupiłbym sb 600.
Tego nissina moża zakupić z myślą o cykaniu w domu. Tylko i wyłącznie. Jeżeli już coś ponad totalną amatorkę - odpada.
gdybym miał teraz ograniczony budżet kupiłbym sb 600.
430zł vs 820zł - strasznie elastyczny musi być ten budżet ;)
wicher123
02-01-2010, 21:16
Moje spostrzeżenia o tej lampie:
wady:
-brak możliwości fotografowania na serii zdjęć
-prądożerna
zalety:
Tego nissina moża zakupić z myślą o cykaniu w domu. Tylko i wyłącznie. Jeżeli już coś ponad totalną amatorkę - odpada.
To ja mam chyba jakiegoś "kosmicznego" tego Nissina ;)
Mogę fotografować serią, nie jest mocno prądożerny :/
A jeśli piszesz że Nissin jest stworzony do amatorki, ktoś pisał tutaj inaczej??
A koszt 800 a 400 to nie jest mała różnica ;) tylko 2xwięcej więc..... ;)
Hamarama
02-01-2010, 21:33
A koszt 800 a 400 to nie jest mała różnica ;) tylko 2xwięcej więc..... ;)
1zł, a 2zł to też dwa razy więcej ;)
Na obecnym etapie mojej przygody rozumiem wybór Tamronem 28-27 zamiast Nikkora 24-70. 1600zł a 6000zł to jest różnica. Można zaoszczędzić i mieć baardzo dobre szkło.
W przypadku lamp jednak uważam, że Nissin to zakup bardzo tymczasowy. I finansowo wychodzi nie 400zł ale 400zł plus 800zł czyli 1200zł No chyba, że się go sprzeda kupując sb 600, bo w perspektywie czasy pewnie większość tak zrobi.
To są oczywiście moje odczucia jednak ja powoli zaczynam stosować zasadę, że nie stać mnie na kupowanie zamienników. Przeważnie się na tym wychodzi gorzej niż zakupienie za pierwszym razem czegoś solidnego.
Obstaje przy swoim i moim zdaniem lepiej odczekać troszkę i kupić SB 600.
-(Zapomniałem napisać o tej serii. U mnie nie ma zdjęć seryjnych. Strzelam jedno zdjęcie w warunkach domowych i następuje ładowanie. Mówiąc o serii mam na myśli przynajmniej 2 fotki na sekundę. A Nissin chyba ładuje nawet dłużej niż sekunda)
-co do prądożerności to porównuje z sb 900. Na tych samych aku Sabina trzyma dużo dłużej, różnica jest naprawdę spora.
BartekXXX
02-01-2010, 22:08
To są oczywiście moje odczucia jednak ja powoli zaczynam stosować zasadę, że nie stać mnie na kupowanie zamienników. Przeważnie się na tym wychodzi gorzej niż zakupienie za pierwszym razem czegoś solidnego.
-(Zapomniałem napisać o tej serii. U mnie nie ma zdjęć seryjnych. Strzelam jedno zdjęcie w warunkach domowych i następuje ładowanie. Mówiąc o serii mam na myśli przynajmniej 2 fotki na sekundę. A Nissin chyba ładuje nawet dłużej niż sekunda)
-co do prądożerności to porównuje z sb 900. Na tych samych aku Sabina trzyma dużo dłużej, różnica jest naprawdę spora.
no jeśli mówimy o waleniu z pełną mocą to i sabina nie da rady błyskać 2x na sekundę!
jeśli opieramy argumenty o "przeważnie", to użytkownicy nissina są przeważnie zadowoleni z stosunku cena/jakość a co za tym idzie ze swojej lampy i będą one zakupem tymczasowym tylko dla części użytkowników
nie wiem też na czym opierasz opinie o tym że ten produkt jest niesolidny?!
w kwestii prądożerności to nie mam porównania ale myślę że za różnice w cenie w stosunku do sb900 można bez problemu kupić ze sto enwelopów ;)
a idąc Twoim tokiem rozumowania że zawsze warto zbierać na coś lepszego i większego to może nie warto było kupić d90 tylko od razu zbierać na D3x
wicher123
02-01-2010, 23:03
Kurcze to czekaj,może ja źle piszę ..
Faktycznie, odbita od sufitu gdy walnie pełną mocą,musi się naładować :( i o serii nie ma mowy,Twoja Sabinka daje rady?Ja mogę walić serią gdy mam palnik na wprost i nie piszę o 2 fotkach pod rząd a kilku(często z założonym dyfuzorem,nie wiem może to ma jakieś znaczenie?)
Co do prądożerności faktycznie może i Sabina wypada lepiej ale napisze setny i ostatni raz,to nie ta półka cenowa!!! Więc śmiesznym jest porównywanie SB800-900 do Nissina Di622 Panowie litości ;) To nie ta półka to nie te pieniądze!!!
Hamarama
02-01-2010, 23:59
Kurcze to czekaj,może ja źle piszę ..
Faktycznie, odbita od sufitu gdy walnie pełną mocą,musi się naładować :( i o serii nie ma mowy,Twoja Sabinka daje rady?Ja mogę walić serią gdy mam palnik na wprost i nie piszę o 2 fotkach pod rząd a kilku(często z założonym dyfuzorem,nie wiem może to ma jakieś znaczenie?)
Co do prądożerności faktycznie może i Sabina wypada lepiej ale napisze setny i ostatni raz,to nie ta półka cenowa!!! Więc śmiesznym jest porównywanie SB800-900 do Nissina Di622 Panowie litości ;) To nie ta półka to nie te pieniądze!!!
Nie, nie porównuje sb 900 do nissina. Wiadomo, że to przepaść cenowa ale do SB 600 już niedużo kasiorki. A SB 600 to naprawdę rewelacyjny palnik no i ma się pełną zgodność z puszką- CLS chociażby. Sam mam Nissina jako drugą lampę i nie jest moim zamiarem nikomu ujmować. Opisuje jedynie moje odczucia co do tego zakupu, bo może ktoś jest w podobnej sytuacji i się waha czy dołożyć czy nie. Ja nie dołożyłem i za jakiś czas musiałem kupić SB.
Wiadomo, że przy bardzo ograniczonym funduszu nie ma wyboru i Nissinem też się fotkę cyknie - wcale niezłą.
BartekXXX
03-01-2010, 01:23
Wiadomo, że to przepaść cenowa ale do SB 600 już niedużo kasiorki. A SB 600 to naprawdę rewelacyjny palnik no i ma się pełną zgodność z puszką- CLS chociażby.
Oczywiście dla każdego "niedużo" to inna wielkość w przypadku nowej lamy różnica wynosi 450 PLN - czyli praktycznie drugi nissin :)
CLS - raczej nie jest potrzebny zwykłemu użytkownikowi.
Maciek R
03-01-2010, 01:31
CLS - raczej nie jest potrzebny zwykłemu użytkownikowi.
Polemizowałbym...
Bardzo ciężko jest określić czy jest potrzebny czy nie.
Ja kupując lampę co prawda wiedziałem co to jest CLS (pi razy oko), ale nie miałem zamiaru go używać. Chciałem porządną lampę do błyskania w pomieszczeniach - teraz błyskam prawie wyłącznie zdalnie.
Tak więc, bez obrazy, ale słaby argument akurat, bo uważam siebie za zwykłego użytkownika. Od przybytku głowa nie boli. ;)
Chociaż wiadomo, rozważając tak dużą różnicę cenową można pokusić się o zrezygnowanie z tego CLS'a...
BartekXXX
03-01-2010, 01:48
Tak więc, bez obrazy, ale słaby argument akurat, bo uważam siebie za zwykłego użytkownika. Od przybytku głowa nie boli. ;)
Chociaż wiadomo, rozważając tak dużą różnicę cenową można pokusić się o zrezygnowanie z tego CLS'a...
Oczywiście nawet bym nie pisnął że CLS jest nie potrzebny gdyby nie ta dwukrotna różnica w cenie ;)
Jeśli pojawią się SB600 za ok 500PLN to biorę w ciemno :)
Robson_87
03-01-2010, 09:47
ja mialem ulatwiony wybor, moj d60 nie obsluguje cls i tak narazie bym sb nie wykorzystal ale nastepna lampa to juz sb900.
Hamarama
03-01-2010, 10:12
Polemizowałbym...
Bardzo ciężko jest określić czy jest potrzebny czy nie.
Ja kupując lampę co prawda wiedziałem co to jest CLS (pi razy oko), ale nie miałem zamiaru go używać. Chciałem porządną lampę do błyskania w pomieszczeniach - teraz błyskam prawie wyłącznie zdalnie.
Hehe świetnie napisane. Dokładnie oddałeś moje odczucia co do lampy. Jak ktoś naprawdę nie wyciśnie z portfela więcej to i tak kupi Nissina. Ale często jest tak, że można doskrobać te kilka stówek. A uważam, że nie można tych lamp porównywać. Jeżeli ktoś nagle stwierdzi, że ma więcej funduszy i chce rozbudować swój system i pobawić się w błyskanie (chociażby samochody) do Nissina raczej sprzeda lub odłoży na półkę. A SB pewnie zostanie i dokupi do niej kolejną Sabinkę.
wicher123
03-01-2010, 10:43
A ja spytam tak, Di622 nie działa z krótkimi czsami jedynie 1/60 i to wg mnie największy minus jeśli chodzi o fotografię na zewnatrz ale ktoś tutaj pisał,że działa max na 1/200, troszkę zgłupiałem... Mam D80 i Di622 i wg mnie mam tylko 1/60 :/
Jak to jest ?
Acha no i piszecie tutaj o tym że Di622 nie wyzwoli się poza body aparatu a przecież można , Di622 działa jako slave i może doswietlić przecież poza body.Testowałem,wbudowana jako Master a Nissin jako slave.... więc można... chyba,że piszecie tutaj o czymś bardziej zaawansowanym, a ja tylko amator jeśli chodzi o lampy :)
marcinez
03-01-2010, 11:20
Zastanawiałem się podobnie jak mój przedmówca :) ale znalazłem tez odpowiedź w wątku. Nie wiem w jakim trybie używasz lampę, u mnie 1/60 jest w trybie A, w M i chyba w S 1/200.
Wicher123 przestaw się na pełny manual (pokrętłem na M), ustaw sobie czas naświetlania 1/250 i strzelaj. Działa.
U mnie działa do 1/500, ale takie numery to tylko w D70s :D
Pozdrawiam
Wicher123 przestaw się na pełny manual (pokrętłem na M), ustaw sobie czas naświetlania 1/250 i strzelaj. Działa.
Pozdrawiam
O proszę, chyba muszę zrobić downgrade do D70s ;)
wicher123
03-01-2010, 11:48
Nie, nie porównuje sb 900 do nissina. Wiadomo, że to przepaść cenowa ale do SB 600 już niedużo kasiorki.
Na Allegro najtańszą SB600 znalazłem za 885zł a Nissin coś ok 455zł niestety nie jest to niedużo kasiorki :(
A jeśli chodzi o używane lampy bez gwaranji,radzę uważać, kolega kupił kiedyś SB600 w stanie niemal idealnym,padła po dwóch dniach, naprawa była nieopłacalna... i ani lampy ani kasy :(
wicher123
03-01-2010, 11:50
Pozdrawiam
No to dlaczego Nissin krytykowany jest że nie działa z krótkimi czasami?? :/
A faktycznie ja z lampa głównie używam tylko priorytet przysłony :/
Sprawdzę zaraz na M bo tego trybu głównie używam ale nie gdy mam podpiętą lampę ;)
adrian3202
03-01-2010, 12:05
było odnosnie Di 866 zobaczcie sami
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112662
No to dlaczego Nissin krytykowany jest że nie działa z krótkimi czasami?? :/
A faktycznie ja z lampa głównie używam tylko priorytet przysłony :/
Sprawdzę zaraz na M bo tego trybu głównie używam ale nie gdy mam podpiętą lampę ;)
1/250 to nie jest jakiś krótki czas. Gdy chcesz podświetlić cienie w plenerze, w słońcu z otwartą przesłoną np. 2,8 to 1/250 lub nawet 1/500 to stanowczo za długo...
wicher123
03-01-2010, 12:20
Ok zatem tutaj faktycznie Nissin ustępuje SB ;)
Racja 200/250 może być za dużo :/
adolfik9501
03-01-2010, 23:05
SB600 można już kupić za ok. 820PLN nówkę z gwarancją.
eltkom (http://www.eltkom.pl/towar,id-540,nikon_speedlight_sb_600.html)
e-fotojoker (http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nikon/nikon-speedlight-sb-600/)
Ale dalej daje to ok. 400 PLN więcej niż za Di622.
turbokolor
09-01-2010, 18:42
ja sie zastanawiam na tym nissinem, albo bede zbieral dalej kase i kupie sb600 tylko nie wiem czy jest sens teraz wydawac kase na nissina i potem dokupic sb600, poczakac i kupic sb600 odrazu i potem drugiego?
adolfik9501
09-01-2010, 18:48
(...) poczakac i kupic sb600 odrazu i potem drugiego?
Ano tak ;)
Robson_87
09-01-2010, 19:51
albo kupic odrazu sb800/sb900;-)
turbokolor
09-01-2010, 19:54
w zupelnosci wystarczy mi sb600
adolfik9501
09-01-2010, 20:04
w zupelnosci wystarczy mi sb600
A co dwie SB600 to nie jedna (nawet SB800/900).
stecarlos
10-01-2010, 09:04
Nurtuje mnie jedna rzecz, jak to jest, że na (prawie) wszystkich wyzwalaczach radiowych pisze, że nie wyzwala Nissinów, a w innych tematach, że nie wyzwala się poprzez zwarcie środkowego z bocznymi. Moja sztuka jest jakaś wyjątkowa czy co, czy może wyzwalacze dają za duży opór przy zwarciu?
stecarlos, tzn. Twoja Di622 wyzwala się radiowo?
Jakiego wyzwalacza używasz?
stecarlos
10-01-2010, 21:20
Nie, nie posiadam żadnego wyzwalacza radiowego (niestety).
Co do dalszych testów stopka zwarta opornikiem 300 Ohm wyzwala lampę, to samo dotyczy diody w odpowiedniej polaryzacji.
Wnioski:
a) mój Nissin jest jak woda z Lichenia,
b) Nissin w ostatnich seriach wprowadził jakieś zmiany i wyzwala się ze stopki.
Numer seryjny mojej lampy:
99283xxx
Wymiękłem - przeczytałem cały wątek. A ponieważ przymierzam się do zakupu lampy to już w tej chwili nic nie wiem. SB-400 - cena zaporowa - odpada na dzień dobry. Przymierzałem się do Di466 ale mi odradzono - "dołóż te 70 złotych i kup Di622" - to jak to jest w końcu? Dodam, że na SB-600 mnie nie stać i nie myślę składać ani czekać. Mój budżet to max na Di622.
Czy ona faktycznie jest taka do d... jak tu piszecie? Czy to tylko może "sprzętowi onaniści" się nad nią pastwią?
Raddeli, nie jest to o Nissinie, ale może pomoże Ci w podjęciu decyzji, co mogę z własnego doświadczenia powiedzieć?! SB-400 odpada, za droga i prawie nic nie może, taka ciut mocniejsza od wbudowanej, Nissina Di622 nie znam z własnej praktyki, tyle co widziałem i macałem ją w sklepie, oraz tyle co o niej czytałem. Mam Fomei 420D (to samo co Sunpak PZ42x) zrobiłem nią ok. 500-600 zdjęć i powiem tak: dla amatora który będzie błyskał tylko z body jest super, błysk ładnie wypełnia cały kadr, powtażalność błysku w każdej sytuacji (wprost, odbicie..) bez problemu, zawsze jest OK. Naświetlenia również, prawie nic nie trzeba korygować. Wykonanie, materiały, też na wysokim poziomie. Panel LCD, nie jak w Nissinie tylko guziki. Jest słabsza od Nissina, nie ma zdalnego sterowania (Nissini go ma, ale podobno działa do kitu) Teraz mam również SB-600, wiadomo inna bajka, ale cena ... Nic Ci nie sugeruję, musisz wybrać co dla Ciebie jest ważne, a co mniej lub wcale.
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie ją wirtualnie "pooglądałem" i poczytałem. całkiem przyjemna propozycja. Niestety cena już poza moimi możliwościami. Jeszcze sprawę przemyślę - chyba się zdecyduję na Nissina - ale, że do zakupu jeszcze "trochę wody w Wiśle upłynie" to i wybór się może zmienić. ;-)
Robson_87
12-01-2010, 21:05
jak blyskasz lub chcesz blyskac w clsie to warto wybrac cos z sabinek
adolfik9501
12-01-2010, 21:46
(...) Jest słabsza od Nissina, (...)
Dla zoomu 35mm lp 31,2:28 dla Nissina, Można z tym żyć ;) Wraz ze zwiększaniem zooma różnica zanika...
(...) nie ma zdalnego sterowania (Nissini go ma, ale podobno działa do kitu)
A jak ma działać coś czego nie ma?! Sterowanie zdalne posiadają tylko lampy zgodne z tzw. CLS. Nissin Di622 posiada upośledzoną fotocelę, która reaguje tylko na błysk lampy w TTL. Tak jakby nie mogli zostawić fotoceli z Di466 gdzie są dwa tryby wyzwalania (M i TTL).
Wymiękłem - przeczytałem cały wątek. A ponieważ przymierzam się do zakupu lampy to już w tej chwili nic nie wiem. SB-400 - cena zaporowa - odpada na dzień dobry. Przymierzałem się do Di466 ale mi odradzono - "dołóż te 70 złotych i kup Di622" - to jak to jest w końcu? Dodam, że na SB-600 mnie nie stać i nie myślę składać ani czekać. Mój budżet to max na Di622.
Czy ona faktycznie jest taka do d... jak tu piszecie? Czy to tylko może "sprzętowi onaniści" się nad nią pastwią?
dozbieraj (weź na raty) i kup Metza 48 (nie ma fotoceli ale za to ma cls-a, z d60 nie wykorzystasz ale jak zmienisz puszkę będzie jak znalazł) poczytaj o niej jest sporo na forum, wykonanie, moc, ew strata przy odsprzedaży wszystko na +
Robson_87
12-01-2010, 22:49
ja w d60 z wielu funkcji sb 600 lub wyzszych nie skorzystam wiec wybralem nissina, ogolnie jest ok ( nie mialem porownania z sabinkami ) ale niestety tanimi wyzwalaczami jej nie wyzwolisz co bym chcial teraz zrobic. Za ta cene trudno kupic cos lepszego lub jest tych lamp niewiele ( czytaj 1 lub 2)
adolfik9501
12-01-2010, 22:59
(...) ale niestety tanimi wyzwalaczami jej nie wyzwolisz co bym chcial teraz zrobic.(...)
Żadnym wyzwalaczem jej nie wyzwolisz, ani żadnym kabelkiem PC na stopce (nie TTL). Opłacało się lampę pod body kupować? Zmienisz kiedyś body na lepsze, a lampa zostanie... tylko Nissin.
EDIT: Żeby nie było, Nissin Di622 to fajna lampka ale tylko na body. Gdy ktoś ma ograniczony budżet i nie ma "ambicji" zabawy ze światłem to można kupić. Jak się zachce robić coś "ambitniejszego" to nie z tego. Dałem cudzysłowy co by nikt nie pomyślał, że chcę kogoś urazić.
Robson_87
12-01-2010, 23:18
adolfik9501 zgadzam sie w 100% z tym co mowisz. Wtedy nie planowalem zmiany body a z d60 to tez bym nie poszalal nawet z sb900, teraz juz troche mysle o d300s nawet troche bardziej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Swoja sztuke kupilem uzywana za niewielkie pieniadze, czy sie oplacalo? Mysle, ze tak. Mam lampe oswoje sie z nia pocwicze blyskanie a na sb przyjdzie czas - teraz juz tylko sabinke bede kupowal. Jak zmienie body i bedzie jeszcze troche $ pewnie nissin pojdzie pod mlotek i kupie conajmniej sb800, strace na tym maksymalnie 100zl (przy odsprzedazy), czy to duzo? dla mnie nie zakladakac, ze kazdy sprzet tanieje i kupujac go juz odsprzedac mozemy go juz tylko taniej.
Jak ma sie miec a nie miec lampe to nissin jest ok
adolfik9501
12-01-2010, 23:27
Odnosiłem się do lampy kupionej nowej. Jak się okazyjnie coś kupiło to rzeczywiście inaczej można spojrzeć na sprawę.
Robson_87
12-01-2010, 23:31
teraz mozna ja kupic od 414zl co jest dobra kwota, do sabinki niestety trzeba dozbierac (przynajmniej) drugie tyle. Jak ktos ma na sb niech kupuje jesli nie i zadowoli sie blyskaniem z korpusu nissin jest niezla opcja. Takie moje zdanie;)
wicher123
12-01-2010, 23:36
A kto pisze że ona jest do D... ??
adolfik9501
12-01-2010, 23:37
teraz mozna ja kupic od 414zl co jest dobra kwota, do sabinki niestety trzeba dozbierac (przynajmniej) drugie tyle. (...)
Wszystko tanieje więc dozbierać drugie tyle 400, a drugie tyle 600 to jest różnica ;)
A kto pisze że ona jest do D... ??
A przeczytałeś cały wątek? Bez obrazy oczywiście.
A to niby nie naświetla całego kadru równomiernie, a to nie trafia z autofokusem, a to z kolei głośno działa, prądożerna jest itd....
Zdaję sobie doskonale sprawę, że zebrałem tu wady, które wymieniło kilka osób i być może nie pojawiają się one hurtowo w każdym egzemplarzu, ale jak sobie to złożyłem "do kupy" to tak mi wyszło. ;-)
Stąd moje zapytanie. I o takie odpowiedzi mi właśnie chodziło.
No, ale mimo wszystko jestem jednak zdecydowany na ten model. Do mojego pstrykania wystarczy aż nadto.
wicher123
13-01-2010, 21:07
Niestety za 400zł chcesz mieć lampę rzędu SB800? niestety nie da się :(
To jest dobra amatorska lampa głównie do fotografii na Body i już ;) Za tą kwotę narazie nic lepszego się nie kupi i tyle ;)
Ale ja nie oczekuję wcale SB-800, 900 czy innej. Spytałem, po przeczytaniu całego wątku, i tyle. Teraz jestem już zdecydowany na Di622 i tyle. W rzeczowej dyskusji zawsze może wyjść coś nowego, coś, na co się wcześniej nie zwracało uwagi. Moje doświadczenie z lampami błyskowymi sprowadzają się do tej wbudowanej w body, a wcześniej to takiej ruskiej, która podpinałem najpierw do Smieny a potem do Zenita. A że nie chce się wpakować w zabawki z serii SB-400 to pytam. No i do tego mój budżet jest mocno okrojony i nawet nie śnię i nie myślę o niczym więcej. Myślę, i tu się chyba ze mną zgodzicie, że jak na początek i nie dla zabaw zaawansowanych mi ta lampa wystarczy.
Oczywiście , raddeli, wystarczy aż nadto. Ale wspomnisz co pisali koledzy. Już zacznij odkładać na ... SB...:):):)
Robson_87
13-01-2010, 22:40
Przed SB sie nie ucieknie;)
Im więcej jej używam (SB 900) tym bardziej mnie zaskakuje i się ja docenia. Dodatkowo D80 ja wyzwala co daje szerokie horyzonty
Robson_87
13-01-2010, 22:46
Ci bez commandera w body maja ciut ulatwiony wybor gdy kasy na lampe jest mniej;)
Oczywiście , raddeli, wystarczy aż nadto. Ale wspomnisz co pisali koledzy. Już zacznij odkładać na ... SB...:):):)
Przed SB sie nie ucieknie;)
Tego się boję :confused: . Jak kupowałem body to oczywiście to był ostatni zakup - no bo co mi więcej potrzeba. Już przybyło kilka filtrów, nowy obiektyw, plecak. I tak jestem na początku drogi.....................
Robson_87
13-01-2010, 22:57
raddeli to podobnie jak i ja. Tez myslalem, ze przez dlugi czas nie bede wymienial aparatu bo przeciez jest swietny jak na moje potrzeby, obiektywy tez mi wystarczaly;)
Narazie nic sie nie martw, kup porob zdjecia na poczatku wiele nie trzeba;)
wicher123
14-01-2010, 12:06
Dodatkowo D80 ja wyzwala co daje szerokie horyzonty
Nissina Di622 D80 i inne pewnie też, wyzwalają bez żadnego problemu ;)
Nissina Di622 D80 i inne pewnie też, wyzwalają bez żadnego problemu ;)
ale poprzez fotocelę, a nie w CLS'ie
adolfik9501
14-01-2010, 13:02
ale poprzez fotocelę, a nie w CLS'ie
Trza zaznaczyć, że przez ułomną fotocelę...
Robson_87
14-01-2010, 13:08
jak ja wogole wyzwolic przez ta fotocele?
W D60 chyba nie da rady ale np. D90 chyba spokojnie ja wyzwoli przez foto cele. Pytam bo ja mam Nissina a kolega D90 i SB900 i mozna juz cos fajnego zdzialac - tzn sabinke wyzwolic z przez blysk wbudowanej lampy a Nissina jakos przez fotocele.
adolfik9501
14-01-2010, 13:22
W D60 chyba nie da rady ale np. D90 chyba spokojnie ja wyzwoli przez foto cele. Pytam bo ja mam Nissina a kolega D90 i SB900 i mozna juz cos fajnego zdzialac - tzn sabinke wyzwolic z przez blysk wbudowanej lampy a Nissina jakos przez fotocele.
Instrukcja od lampy, choć tam to ładnie nazwali "bezprzewodowe wyzwalanie błysku" wspominają o slave, master co laikom robi wodę z mózgu ;)
EDIT: i przypominam, że fotocela w tym nissinie jest upośledzona i działa tylko jak ją wyzwolić lampą w TTL (ignoruje przedbłyski), nie da się jej wyzwolić lampą w manualu (jednym błyskiem)
Trza zaznaczyć, że przez ułomną fotocelę...
coś ci nissin za skórę zalazł ;)
adolfik9501
14-01-2010, 13:48
coś ci nissin za skórę zalazł ;)
E tam, bez przesady. Skoro w mniejszym Di466 dali fotocelę co obsługuje 2 tryby (standardowy, i z przedbłyskami) to kiego ch.ja nie dali tego w Di622. Lepiej by już było jakby dali normalną fotocelę na pierwszy błysk.
Powiedzcie mi posiadacze Nissina Di622 jak u niego wygląda w praktyce synchronizacja z migawką na czasach krótszych jak 1/200 sek. Przeglądałem to forum ale niestety na ten temat nic nie znalazłem. W danych techn. do tej lampy piszą tylko... "Synchronizacja z długimi czasami migawki. " a co z krótkimi?
Robson_87
14-01-2010, 15:48
w D60 to jest 1/200 wiecej nie pojdzie bo D60 ma najkrotszy czas synchronizacji blysku 1/200
Sprawdzilem fotocele - dziala w ttl`u dobrze;-)
Dzis bedzie zabawa:-)
Moja SB600 z D90 działa do 1/4000, ale trzeba włączyć w meni tryb Auto FP. Natomiast Fomei 420D nie synchronizuje z czasami krótszymi od 1/200, tzn. w aparacie w "M" można ustawić czas np. 1/250... lampa błyska ale cóż z tego skoro błyska pewnie po zamknięciu migawki bo zdjęcie jest całkowicie niedoświetlone.
adolfik9501
14-01-2010, 16:09
Pobierzcie sobie instrukcje obsługi do Di622 i poczytajcie.
Di622 (http://www.migomex.com.pl/akcesoria_foto/page/product/product/699)
EDIT:I mam nadzieję, że nie będzie pytań: "nie piszą o tym w instrukcji ale czy ten Nissin ma CLS" itp. :mrgreen:
Czekaj, czekaj..... Czegoś tu nie "kaman". Tzn, że co? Jak mam D60 to już tej Di622 nie mogę ustawić gdzieś np. 3 metry od aparatu i nie mogę jej wyzwolić (błysnąć) przy użyciu wbudowanej lampy w body D60?
Skoro Di466 można tak zrobić, to nie da się tego w Di622? Czyli wyższa cena za Di622 to tylko to, że mogę pokręcić palnikiem na boki i mocniejszy błysk?
czytam ten wątek i głupieje coraz bardziej ;-)
Niech mi ktoś to wytłumaczy "jak chłop krowie na roli" ok?
adolfik9501
14-01-2010, 22:51
(...)
Niech mi ktoś to wytłumaczy "jak chłop krowie na roli" ok?
1. Fotocela.
2. Fotocela reaguje na błysk (np. SB800, SB900, Di466 i in.). Lampa wyzwalająca w trybie M.
3. Są takie co reagują na 2,3.. a także takie co konkretnie (dedykowane) omijają przedbłyski (Di622, Di466).
4. Jak widać Di622 omija przedbłyski, lecz nie potrafi zadziałać na 1 błysk. Lampa wyzwalająca musi być w iTTL.
5. Czym można wyzwolić Di622 ?
EDIT: Żeby nie było p. 5 jest pytaniem dla zainteresowanych, co by mózgownicą ruszyli ;)
Robson_87
14-01-2010, 22:58
mozesz tylko, ze musisz miec wbudowana lub inna lampe w trybie ttl, w trybie manualnym nie trybi. Na ludzkie jak masz obiektyw M42 lub inny manualny to masz tylko tryb lampy manualny wiec nie wyzwolisz przez fotocele, wszystkie inne AF czy AF-S daja rade bo masz pomiar swiatla a jak masz pomiar swiatla to i ttl w lampie jest. W DXXX i DX da rade bo masz juz pomiar swiatla i ttl hula. jak cos zle powiedzialem to niech mnie ktos poprawi;-)
wicher123
15-01-2010, 15:55
Jako że często czytam,że Di622 nie działa bezprzewodowo dam tutaj przykład,że w dobrze sobie radzi właśnie jako lampa poza body , ustawiona jako slave.Zdjęcia tutaj przedstawione są tylko jako przykład,zrobiłem tak na szybko by pokazać zainteresowanym,że jednak to działa.
Zdjęcie zrobiłem D80+wbudowana oraz Nissin Di622 z Dyfuzorem dla zmiękczenia w lewym skrajnym roku pokoju, wbudowana na wprost.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/i/82477782.jpg/)
Jeśli chodzi o foto Pawełka,Nissin była prawie za modelem a wbudowana na wprost ale i tak widać że doświetliło poprawnie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/i/46674178.jpg/)
adolfik9501
15-01-2010, 16:14
Jako że często czytam,że Di622 nie działa bezprzewodowo dam tutaj przykład,że w dobrze sobie radzi właśnie jako lampa poza body , ustawiona jako slave.(...)
Po treści tego zdania, wnioskuję że nie za bardzo odróżniasz pracę bezprzewodową w tzw. CLS od fotoceli (optical slave). Bez urazy ale ciesz, się że Nissin działa bezprzewodowo, skoro mówili, że nie działa... ;) W ogóle się te ludzie nie znają...
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że tzw. "slave" w Nissinie Di622/466 nijak się ma do trybu slave w SB600/M48 by co poniektórzy nie toczyli potem bojów na forum "jak to jest, że jest a nie jest".
wicher123
15-01-2010, 16:22
Po treści tego zdania, wnioskuję że nie za bardzo odróżniasz pracę bezprzewodową w tzw. CLS od fotoceli (optical slave).
Nie odróżniam , nie znam się na tyle,lampę używam typowo amatorsko ;) i dla takich ludzi jest właśnie Nissin ;)
adolfik9501
15-01-2010, 16:28
Ja wiem, dla kogo jest taki Nissin, ale ludzie co chcą go kupić w większości nie wiedzą. Ty swoim postem o jego pracy bezprzewodowej (a przecież miał nie pracować bezprzewodowo) robisz tym początkującym z zerową wiedzą o lampach wodę z mózgu. Ludzie tacy są, że jak usłyszą jedną opinie pasującą do ich wyobrażenia to wezmą ją za pewnik pomimo stu opinii przeciwnych. A potem będzie płacz. "Nie działa w CLS! Dlaczego?! Ratunku! Pomocy!"
EDIT: Jakbyś napisał np: "Bawiłem się dzisiaj Nissinem wyzwalając go za pomocą fotoceli i całkiem fajnie to wychodzi..." to bym się nie odzywał ;)
wicher123
15-01-2010, 16:31
Ja wiem, dla kogo jest taki Nissin, ale ludzie co chcą go kupić w większości nie wiedzą. Ty swoim postem o jego pracy bezprzewodowej (a przecież miał nie pracować bezprzewodowo) robisz tym początkującym z zerową wiedzą o lampach wodę z mózgu. Ludzie tacy są, że jak usłyszą jedną opinie pasującą do ich wyobrażenia to wezmą ją za pewnik pomimo stu opinii przeciwnych. A potem będzie płacz. "Nie działa w CLS! Dlaczego?! Ratunku! Pomocy!"
Przepraszam tzn że ja kłamie,że działa bezprzewodowo??Jaki ja robię mętlik?? Nie kumam,ktoś kto potrzebuje lepszej lampy kupuje SB kto nie ma kasy i nie ma wiedzy kupuje Nissina za połowę ceny którą musiałby dać za SB o co Tobie teraz chodzi nie kumam??Masz SB ciesz się,że Cie było stać ale nie pisz głupot że Nissin jest do D.... bo to i tamto...
Zrobiłem test typowo amatorsko bo taki jestem jeśli chodzi o lampy i koniec, pisał ktoś,że nie można wyzwolić Nissina poza body, ja pokazuje że można ot tyle...
adolfik9501
15-01-2010, 16:43
Przepraszam tzn że ja kłamie,że działa bezprzewodowo??
:shock:
Masz SB ciesz się,że Cie było stać ale nie pisz głupot że Nissin jest do D.... bo to i tamto...
:shock:
Zrobiłem test typowo amatorsko bo taki jestem jeśli chodzi o lampy i koniec, pisał ktoś,że nie można wyzwolić Nissina poza body, ja pokazuje że można ot tyle...
Bo właśnie ludziska mylą pojęcia. Mają kastraty i słyszeli, że nie mogą wyzwalać zdalnie lamp w CLS. Ale do fotoceli potrzeba tylko błysku, bo ten błysk niczym nie steruje, nie przekazuje żadnych informacji body->lampa. I się nagle okazuje, że można wyzwalać lampy zdalnie za pomocą fotoceli, ale to nie ma nic wspólnego z Advanced Wireless System (CLS), gdzie lampami się steruje z poziomu body, gdzie można lampy grupować i gdzie lampa pracuje w takim samym stopniu jak na body. Za to się właśnie m.in. płaci.
BartekXXX
15-01-2010, 16:51
Wicher forto cela to nie slave.
Adolfik coś ty się na tego nissina uparł, lampa entry level i tyle, a Ty zaraz nissiny na syberię chcesz przesiedlać.
Przepraszam że się udzielam ale jestem tu nowy i czytam narazie tylko forum, interesowała mnie budżetowa lampa ale po przeczytaniu całego tego wątku i śledzeniu go nadal, wiem że ja potrzebuje SB-600 lub SB-900 lub innej lampy z CLS.
Pytanie takie czy nie można w pierwszym poście napisać takiej informacji.
Nissina da się odpalić bezprzewodowo za pomocą błysku z lampy wbudowanej (fotocela) ale bez przekazywania informacji miedzy body a lampą i należy lampę ustawiać ręcznie.
SB-600 da się odpalić bezprzewodowo (CLS) gdzie informacje miedzy body a lampą są wymieniane i lampę można ustawić z body.
Jestem zupełnym amatorem w tej dziedzinie uczę się dopiero robić zdjęcia ale już wiem że dla mnie lampa tylko z CLSem, dlatego poczekam dłużej na lampę :)
adolfik9501
15-01-2010, 16:59
(...)
Adolfik coś ty się na tego nissina uparł, lampa entry level i tyle, a Ty zaraz nissiny na syberię chcesz przesiedlać.
Na nic się nie uparłem. Staram się tylko naświetlić możliwości tegoż nissina. Nic więcej, żeby potem nie dochodziło do nieporozumień. Zwłaszcza, jak nawet producent używa Master/Slave, a nie odnosi się to do CLS. Cały czas podkreślam, że fajna to lampka ale na body. Ma swoje minusy, ale wiadomo coś za coś (cena) Fotocela jest (jak pisałem ułomna ;) ) więc ok. Ale do jakiejś skomplikowanej pracy z wieloma lampami to się on nie nadaje, że o głupim wyzwalaniu z radio nie wspomnę.
EDIT:Ja-NOS - wiadomo, że jak fotocela to nie ma żadnej komunikacji poza błyskiem wyzwalającym. W SB800/900 w trybie SU4 (fotocela) również tak jest.
Tak dla uściślenia: CLS to skrót od "Creative Lighting System".
wicher123
15-01-2010, 17:20
[QUOTE=BartekXXX;1689449]Wicher forto cela to nie slave.
/QUOTE]
Ale ja nic nie piszę o fotoceli czy o CLS.Napisałem,że ustawiłem wbudowaną na Master a Di622 na Slave i tym sposobem bawiłem się Nissinem bezprzewodowo i z tych rezultatów jestem zadowolony a tu nagle nagonka na mnie,że głupoty ludziom wbijam do głowy-teraz to ja faktycznie zgłupiałem...
Czyli najlepiej jest się nie odzywać chyba i przytakiwać wszystkim że tak, tak tylko Sb800 albo SB900 ewentualnie SB600 tak tak, tylko te lampy i żadnej innej, no moze jeszcze Metz ale głównie to Sabinki,Sabinki moi drodzy a to chyba nie tędy droga?
adolfik9501
15-01-2010, 17:21
Tak dla uściślenia: CLS to skrót od "Creative Lighting System".
Tak dla uściślenia Creative Lighting System obejmuje wszystko co się tyczy oświetlenia w Nikonie od body, lamp, poprzez kabelki itp. Najważniejsze, że częścią CLS jest zaawansowany system błysku AWL (Advanced Wireless Lighting) który to mamy na myśli mówiąc (pisząc) CLS. ;)
I tak np: D60 może pracować w CLS wyzwalając SB600 po kabelku SC29.
D60 nie może wyzwolić SB600 zdalnie w CLS (AWL) bez dodatkowego sterownika (SU800 lub lampa z Masterem)
Więc D60 działa i nie działa w CLS :mrgreen:
Co by nie odbiegać od tematu wątku Masterem nie może być Nissin Di622/466 ;)
EDIT: i oczywiście nie może być również Slavem w CLS (AWL)
EDIT2: choć nie wiem czy fotocele też zaliczają do CLS :mrgreen:
EDIT3: widzę, że wicher123 dalej nie wie o co poszło...
Adolfik brawo za wytrwałość, bo że lampa błyska poza body to wiadomo (ma fotocelę i po to ona jest) ale fotocele to nie najlepsze wyjście (musisz walić lampką z body i ta musi być w tll - choć ci co mają nissina i tak nawet nie wiedzą ze wbudowaną można ustawić inaczej, fotocela nie działa w słońcu, z maualnymi szkłami - bez procesora itp) a skandalem jest to że nie odpala z gorącej stopki (a miałem ją do chińskiego radia zakupić) lampka nadaje się tylko na body zamiast wbudowanej i tyle a i nie obstaję za sabinkami, kupiłem zamiast niej metza af 48 który nie ma fotoceli ale posiada cls -a,
wicher - mając d80 i dzięki temu cls-a nigdy bym nissina 622 nie kupił, masz puchę która komunikuje się z lampami przekazując i mierząc wszystko a teraz bawisz się manualem przez fotocelę
adolfik9501
15-01-2010, 17:43
(...) ustawiłem wbudowaną na Master a Di622 na Slave i tym sposobem bawiłem się Nissinem bezprzewodowo (...)
Pytam co by rozwiać moje wątpliwości: ustawiłeś lampę wbudowaną na "sterownik błusku"?
wicher123
15-01-2010, 17:50
Lampę wbudowaną miałęm w TTLu
Ale dopiszę,że jeśli chodzi o lampy jestem cieniutki jak pergamin ;)
adolfik9501
15-01-2010, 18:01
Lampę wbudowaną miałęm w TTLu
To co piszesz, że Master. Sam widzisz, że używając niewłaściwych określeń lub bardzo ogólnikowych robi się młyn ;)
Ale w związku z Twoją pomyłką (bez urazy), mam plana/prośbę. Sprawdziłbyś czy wychodzą zdjęcia gdy lampę wyzwolisz za pomocą Mastera z body ("sterownik błysku" - menu osobiste, nr 22, instrukcja str. 95-96) w trybie M jak i TTL.
EDIT: Dobra nie musisz sprawdzać bo już się doczytałem:
Nie współgrają w CLS, ale podobno dają się wyzwalać przez błysk lampki wbudowanej.
I jeszcze jedno: nie ma pełnego manuala. Po przestawieniu w tryb slave zoom lampy przechodzi automatycznie na 35 mm i zostaje tylko sterowanie moca błysku (6 stopni). Na strobist użytkownicy napisali, że nie odpala, gdy lampa wbudowana jest w trybie commander. Trzeba ją przestawić na ttl.
Inna rzecz, którą wyczytałem: podobno dobrze się wyzwala od błysku sabinek.
wicher123
15-01-2010, 18:39
Myślałem że wbudowana jest jako master a ta "poza" body Slave :/
Błyska wbudowana i Nissin, myślałem,że to na takiej zasadzie działa Master (wbudowana) oraz Slave (Nissin) widzę że to jednak nie jest tak? Echhh to jakaś masakra jest dla mnie, nie mogę tego pojąć choć "ponoć" tępy nie jestem ha ha ha ;)
Damiankck
15-01-2010, 18:49
sadzicie ze do wzmocnienia wbudowanej lampy wystarczy?
Do wzmocnienia wbudowanej lampy wystarczy.
W trybie commander D70s wyzwala Nissina na drugi błysk, a w tym trybie generowne są 3 bądź 4 błyski sterujące. Skutek jest taki, że zdjęcie jest niedoświetlone. WNIOSEK: Nissin nie współpracuje w CLS/AWL
Do wzmocnienia wbudowanej lampy wystarczy.
W trybie commander D70s wyzwala Nissina na drugi błysk, a w tym trybie generowne są 3 bądź 4 błyski sterujące. Skutek jest taki, że zdjęcie jest niedoświetlone. WNIOSEK: Nissin nie współpracuje w CLS/AWL
nie współpracuje bo tego trybu nie ma ! fotocela to nie cls
O ja pierdziu! Ale się dyskusja rozwinęła! I dobrze - czegoś się można nauczyć. Teraz ja spróbuje to na swój użytek podsumować i proszę Was bardzo o potwierdzenie lub negacje jeśli się mylę w czymś i ewentualne wyjaśnienia:
- moja pucha to D60, do tego chce teraz kupić Nissina Di622. Nie zależy mi na jakiś zaawansowanych zastosowaniach ani na łączeniu kilku lamp w jedną grupę. będę jej używał głównie na body, ale tez chciałbym (skoro jest taka możliwość) popróbować zabaw ze zdalnym jej wyzwalaniem - tzn. ustawię ją sobie - przyjmijmy "gdzieś" - i z podniesioną - wbudowaną lampą w body błysnąć i tym błyskiem wyzwolić Nisiina.
Dobrze kumam czy nie dobrze? Tylko takie zastosowania tej lampy mnie interesują i żadne - jak już wspomniałem wcześniej - zaawansowane zastosowania nie wchodzą w grę.
A i jeszcze jedno - co macie na myśli pisząc, że "fotocela jest ułomna w tej lampie"?
wicher123
15-01-2010, 19:30
będę jej używał głównie na body, ale tez chciałbym (skoro jest taka możliwość) popróbować zabaw ze zdalnym jej wyzwalaniem - tzn. ustawię ją sobie - przyjmijmy "gdzieś" - i z podniesioną - wbudowaną lampą w body błysnąć i tym błyskiem wyzwolić Nisiina.
Dobrze kumam czy nie dobrze? Tylko takie zastosowania tej lampy mnie interesują i żadne - jak już wspomniałem wcześniej - zaawansowane zastosowania nie wchodzą w grę.
Takim sposobem ja zrobiłęm test i właśnie w ten sposób korzystam z Di622 i D80 ;) i musi mi to wystarczyć ;)
Takim sposobem ja zrobiłęm test i właśnie w ten sposób korzystam z Di622 i D80 ;) i musi mi to wystarczyć ;)
No i gitara, i o to mi właśnie chodzi. Tylko jeszcze co z tą "ułomną" fotocelą?
nie współpracuje bo tego trybu nie ma ! fotocela to nie cls
A sterowanie AWL/CLS nie jest realizowane przez fotocelę?
Jak masz manualne obiektywy i będziesz chciał z nich korzystać i wyzwolić przy okazji Di622 to się nie da.
Nie uda Ci się również wyzwolić Di622 wbudowaną, bądź inna lampą błyskową ustawioną w ręczne sterowanie mocą błysku. Lampa wyzwalająca musi być w trybie TTL tj. automatyki pomiaru światła przez obiektyw ;)
adolfik9501
15-01-2010, 19:50
Fotocela w tym Nissinie (Di622) działa tylko z lampą wyzwalająca pracującą w iTTL. Normalna fotocela działa z lampą w trybie M (pierwszy błysk). Najlepszą fotocele ma Di466 gdzie FC posiada 2 tryby (M i iTTL). Więc Nissin w Di622 dał ciała z fotocelą.
A sterowanie AWL/CLS nie jest realizowane przez fotocelę?
Podczerwień (patrz SU800).
Ufff, już wiem (chyba wszystko ;-) ), a na pewno dużo mi się wyjaśniło. Wielkie dzięki za pomoc.
Robson_87
15-01-2010, 20:24
dzis sie bawilem troche ta lampa (D90 wyzwalalo SB900 a potem Nissina przez fotocele) i mam kilka spostrzezen:
- czasy powyzej 1/200 raczej nie realne (lampa za pozno blyska lub wcale ale chyba blyska za pozno i nie ma blysku na foto - nie przeprowadzalem az tak dokladnych badan;)
- regulacja mocy przydalaby sie wieksza choc zawsze mozna to regulowac przepuszczajac blysk lampy przez dyfuzor lub zwykla kartke papieru ale moze byc to troche upierdliwe;)
Po pracy z D90 zal powracac do D60, samo trzymanie juz jest o wiele wiele wiele lepsze nie wspominajac o innych walorach - swietne body.
Nie uda Ci się również wyzwolić Di622 wbudowaną, bądź inna lampą błyskową ustawioną w ręczne sterowanie mocą błysku. Lampa wyzwalająca musi być w trybie TTL tj. automatyki pomiaru światła przez obiektyw
Witajcie,
zaintrygował mnie fakt braku możliwości wyzwolenia tej lampki za pomocą nie-TTL-a w lampie wbudowanej.
Właśnie zrobiłem "eksperyment procesowy":-D i okazuje się że jest możliwość wpływania na moc błysku wbudowanego flesza i jednoczesne wyzwolenie błysku Nissina: Lampkę w aparacie ustawiamy jako "sterownik błysku" a następnie "lampa wbudowana" w tryb M i kompensację błysku na np. 1/128. Dzięki temu Nissin odpali a wbudowana lampa błyśnie minimalnie i nie popsuje nam sceny niechcianym światłem. Oczywiście grup i kanałów nie ruszamy bo nie ma potrzeby:-D
Pozdrawiam Kolegę Pabianiczanina!
stecarlos
15-01-2010, 23:09
- czasy powyzej 1/200 raczej nie realne (lampa za pozno blyska lub wcale ale chyba blyska za pozno i nie ma blysku na foto - nie przeprowadzalem az tak dokladnych badan;)
Ja odpalając ją z wbudowanej na D70 schodziłem do 1/500 i wszystko było ładnie naświetlone.
Nadal nurtuje mnie to, że mój Nissin wyzwala się przez zwarcie stopki.
Cała dyskusja spowodowana jest głupim nazewnictwem Nissina. Co do przykręcania (mocy) lampy do wyzwalania fotoceli to lubi nie błysnąć. Zastanawiam się nad zakupem chińskiego radia, lecz wtedy chyba o 1/500 mogę zapomnieć.
Spróbuję wyjaśnić to w kilku zdaniach. Nissin Di622 ma fotocelę, która reaguje tylko na błysk ttl (dlatego pisze się o niej, że jest wykastrowana). System CLS jest patentem Nikona i jest dużo bardziej rozbudowany, lecz niestety nie miałem z nim styczności, więc się nie wypowiem. Po prostu Nissin na siłę opisał fotocelę jako slave i master.
Robson_87
15-01-2010, 23:14
stecarlos mozliwe ze tak, ja na szybko tak robilem
adolfik9501
15-01-2010, 23:15
dzis sie bawilem troche ta lampa (D90 wyzwalalo SB900 a potem Nissina przez fotocele) i mam kilka spostrzezen:
(...)
Jakbyś się zainteresował tym w jaki sposób migawka szczelinowa, a w jaki centralna działa to byś wiedział, ze czasy powyżej 1/200 w jednym body są nie do uzyskania a w innym po małym zabiegu osiągalne aż bodaj do 1/500 (D70). Lampa w trybie AutoFP (HSS) błyska wielokrotnie (jakby ciągle) i dlatego jest w stanie naświetlić cały kadr, kosztem mocy błysku. Ale ten tryb musi obsługiwać tak lampa jak i body.
Witajcie,
zaintrygował mnie fakt braku możliwości wyzwolenia tej lampki za pomocą nie-TTL-a w lampie wbudowanej.
Właśnie zrobiłem "eksperyment procesowy":-D i okazuje się że jest możliwość wpływania na moc błysku wbudowanego flesza i jednoczesne wyzwolenie błysku Nissina: Lampkę w aparacie ustawiamy jako "sterownik błysku" a następnie "lampa wbudowana" w tryb M i kompensację błysku na np. 1/128. Dzięki temu Nissin odpali a wbudowana lampa błyśnie minimalnie i nie popsuje nam sceny niechcianym światłem. Oczywiście grup i kanałów nie ruszamy bo nie ma potrzeby:-D
Pozdrawiam Kolegę Pabianiczanina!
Pytanie czy robiłeś fotkę w taki sposób czy tylko na oko patrzyłeś że wyzwala? ;) Bo, że wyzwoli to wiadomo, kwestia tylko tego kiedy, i ile z tego będzie w kadrze.
Robson_87
15-01-2010, 23:22
adolfik9501 no racja, dlatego "glupi" Nissin spoznial sie z blyskiem;)
adolfik9501
15-01-2010, 23:25
(...)
Nadal nurtuje mnie to, że mój Nissin wyzwala się przez zwarcie stopki.
(...)
Załóż N50/1.8E body w M i wyzwól Nissina ?
EDIT:
Robson_87 on się nie spóźniał, tylko nie potrafi inaczej.
To jeszcze pociągnę ten wątek lecz w stronę dyfuzorów do tej lampy. Widziałem w necie egzemplarze po kilkadziesiąt złotych i po kilkanaście. Czy jest znacząca róznica między nimi? I co sądzicie o tym - KLIK (http://www.allegro.pl/item877263829_dyfuzor_do_lamp_nissin_di_622_canon_ nikon_ldz_waw.html)
Źródło światła w takim dyfuzorze jest praktycznie tej samej wielkości co z palnika lampy. W pomieszczeniu trochę światła odbitego dojdzie, ale mówienie o miękkim świetle w takim przypadku to przesada marketingowa. Miękkość cieni zależy od wielkości źródła światła. W studio stosuje się softboksy 1x1m i większe, żeby mieć miękkie światło. Ten wynalazek niewiele da. Lepiej zainwestować w softboks reporterski.
stecarlos
16-01-2010, 15:21
W manualu wyzwalał się z F301. Niestety D70 jest w serwisie. Mogę poprosić kogoś o zwarcie stopki (drucikiem) i zobaczenie czy lampa błyśnie.
adolfik9501
16-01-2010, 15:44
W manualu wyzwalał się z F301. (...)
Czyżby jakaś nowa poprawiona seria ? Albo ominęli kontrolę jakości i wypuścili "bubla" co działa z centralnego styku ;)
EDIT: Na stronie dalej piszą o braku kompatybilności z tradycyjnymi systemami wyzwalania.
EDIT: Dziwne tym bardziej, że już w zeszłym roku mówiono, że wypuszczą nowy firmware. Może wypuścili, ale po cichu, a webmaster ma wolne i nie aktualizują strony. Na zagramanicznych stronach była mowa o update ale nie wszystkie wyzwalacze radiowe dawały radę Nissinowi.
Pytanie czy robiłeś fotkę w taki sposób czy tylko na oko patrzyłeś że wyzwala? ;) Bo, że wyzwoli to wiadomo, kwestia tylko tego kiedy, i ile z tego będzie w kadrze.
Oczywiście nie były to testy rodem z "Optycznych" ale zrobionych kilka zdjęć 1/60 s. z przysłoną od 3,5 do 22, z odległości 2,5 m przy minimalnym sztucznym świetle zastanym.
Wszystkie fotki wskazują na normalne działanie Nissina. Wiadomo że te z dziurą 3,5 były prześwietlone, a f22 niedoświetlone, ale lampa w tym momencie pracowała z maksymalną mocą w trybie ręcznym, więc jest to normalne.
adolfik9501
16-01-2010, 17:01
Oczywiście nie były to testy rodem z "Optycznych" (...)
Byłoby trudno gdyż Oni lamp nie testują ;)
(...)
ale zrobionych kilka zdjęć 1/60 s. z przysłoną od 3,5 do 22, z odległości 2,5 m przy minimalnym sztucznym świetle zastanym.
Wszystkie fotki wskazują na normalne działanie Nissina. Wiadomo że te z dziurą 3,5 były prześwietlone, a f22 niedoświetlone, ale lampa w tym momencie pracowała z maksymalną mocą w trybie ręcznym, więc jest to normalne.
Twoja opinia zaprzecza temu co napisano w necie. Sam nawet o tym czytałem wczoraj. Pozostaje tylko aby inni użyszkodnicy Nissina również sprawdzili czy lampa da radę wyzwolić i poprawnie (znaczy co by był błysk w całości w kadrze) naświetlić kadr, gdy lampa w body (na body) działa jako Master/Commander/Sterownik błysku. Zwał jak zwał Ci co mają wiedzieć wiedzą o co chodzi.
Że zacytuję sam siebie: "(...) Sprawdziłbyś czy wychodzą zdjęcia gdy lampę wyzwolisz za pomocą Mastera z body ("sterownik błysku" - menu osobiste, nr 22, instrukcja str. 95-96) w trybie M jak i TTL." Dopisek w nawiasie dotyczy D80, ale body dowolne z Commanderem.
I co dla mnie najważniejsze - kompensację błysku lampy wbudowanej ustawiłem na 1/128, dlatego wpływ lampki z body na naświetlenie kadru był minimalny.
Zwyczajnie sprawdźcie to - mam nadzieję że mój egzemplarz nie jest osamotniony w tych możliwościach:-D
wicher123
16-01-2010, 19:08
To jeszcze pociągnę ten wątek lecz w stronę dyfuzorów do tej lampy. Widziałem w necie egzemplarze po kilkadziesiąt złotych i po kilkanaście. Czy jest znacząca róznica między nimi? I co sądzicie o tym - KLIK (http://www.allegro.pl/item877263829_dyfuzor_do_lamp_nissin_di_622_canon_ nikon_ldz_waw.html)
Mam,chwalę sobie , stosuje gdy robię zdjęcia z bliskiej odległości, do 2m i zdaje to egzamin znakomicie ;)
Rozprasza fajnie światło ;)
driftmen
19-01-2010, 11:45
Mam takie pytanie czy korekcja błysku działa z poziomu lampy czy z poziomu aparatu, tak z lampa wbudowaną? i czy w ogóle jest?
piotr_74
19-01-2010, 15:12
Że zacytuję sam siebie: "(...) Sprawdziłbyś czy wychodzą zdjęcia gdy lampę wyzwolisz za pomocą Mastera z body ("sterownik błysku" - menu osobiste, nr 22, instrukcja str. 95-96) w trybie M jak i TTL." Dopisek w nawiasie dotyczy D80, ale body dowolne z Commanderem.
Sprawdziłem przed chwilą:
"sterownik błysku" - menu osobiste, nr 22
1. aparat tryb M, lampa wbudowana - sterownik błysku tryb M , Grupa A tryb M (nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie) - Nissin błyska
2. aparat tryb M, lampa wbudowana - sterownik błysku tryb TTL, Grupa A tryb TTL (nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie) - Nissin błyska
w obydwóch przypadkach naświetlanie poprawne, aha D80
Szukalem ale nie znalazlem czym rozni sie Nissin di622 od Nissina di466? Cena podobna na angielskim ebayu a rozgladam sie za tania lampa.
Pzdr
BartekXXX
26-01-2010, 17:13
Szukalem ale nie znalazlem czym rozni sie Nissin di622 od Nissina di466? Cena podobna na angielskim ebayu a rozgladam sie za tania lampa.
Pzdr
:| specyfikacje są na stronie producenta
zasadniczo to LP i możliwością ruchu głowicą
Właśnie kupiłem Di622 i twierdzę, że różnicy w cenie (między 466 a 622) rzędu 70-80 złotych nie ma co brać pod uwagę, tylko kupić te droższą (Di622).
stecarlos
27-01-2010, 16:53
Odzyskałem D70, założony do niego Nissin ze stałką 50mm błyska normalnie. Czyli pewnie Nissin wypuścił nową serię po cichu.
aikidudi
28-01-2010, 01:07
mozna jeszcze dokupić do nissina cos takiego choć nie wiem czy sie opłaca: http://cgi.ebay.co.uk/Wireless-TTL-Flash-Trigger-for-Nissin-Di466-Di622-Di866_W0QQitemZ280456791223QQcmdZViewItemQQptZUK_P hotography_DigitalCamAccess_RL?hash=item414c8704b7
Gdzieś pisało, ze Nissina nie da rady odpalić żadnym wirelessem. :( Prawda to ?? Nie chcę siać zamętu, ale ciężko się przegląda 41 stronicowy temat.
ps. Najpierw zamówiłem lampę, a dopiero potem poczytałem... Jesli faktycznie nikt nie potwierdzi jakiejkolwiek współpracy, to mam na sprzedanie nowego nissina :P No, chyba, że odważę się na przeróbkę .
adolfik9501
30-01-2010, 02:04
Gdzieś pisało, ze Nissina nie da rady odpalić żadnym wirelessem. :( Prawda to ?? Nie chcę siać zamętu, ale ciężko się przegląda 41 stronicowy temat.
ps. Najpierw zamówiłem lampę, a dopiero potem poczytałem... Jesli faktycznie nikt nie potwierdzi jakiejkolwiek współpracy, to mam na sprzedanie nowego nissina :P No, chyba, że odważę się na przeróbkę .
Jest opcja, że obecnie sprzedawane lampy będą działać na radiówkach. Pewności nie ma bo póki co jeden egzemplarz na forum działa ze środkowego styku. Może wypuścili "wybrakowany" model i dlatego działa choć nie powinien ;) Żarty żartami ale jak dojdzie to będziesz wiedział na co trafiłeś i jeśli będzie ok to podzielisz się tym z nami. Póki co wersja jest taka, że Nissiny Di466/622 nie działają z radiówkami (wielokrotnie potwierdzone) o czym z resztą pisze nawet sam producent na stronie.
zanabyłem nissina Di622 i taki wyzwalacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=892339870.
jak przyjdzie, dam znac :) Znalazłem filmy na których pokazano jak przerobić lampę, ale czekam, aż ktoś wpadnie na to, jak zapewnić komunikację bez dodatkowych kabli itp. :)
wczoraj poczytałem trochę ten wątek. Musze kupić lampę do 500zł na studniówkę. Ma być to lampa używana tylko na aparacie. Nie zależy mi na bezprzewodowym wyzwalaniu, bo na razie studia nie mam zamiaru otwierać, ani nic w tym kierunku kombinować. W MM polecali mi aby dołożyć do SB600 albo SB900 ale to nie wchodzi w grę ze względu na ograniczony fundusz. Panowie z MM uważają że lampa jest słabiutka i nawet nazwa im się nie podobała "Nissin..... jak to brzmi wogóle". Zastanawia mnie czym Nissin Di622 różni się od SB600?? (nie licząc DLS, "ułomnej" fotoceli, wyświetlacza lcd z tyłu i niepełnego manuala). Chodzi mi o sam błysk. Czy zdjęcie z zamontowaną na aparacie lampą SB600, będzie się różnić znacznie od zdjęcia z zamontowanym Nissinem Di622 ?? AHA..... aparat D90. Proszę o szybką odpowiedz. Dzięki i pozdrawiam.
a tak knuję.... Skoro chińskie wyzwalacze nie ruszają Nissina, a co z kostką synchro i gniazdem PC?? Jakby wpiąć kostkę synchro do lampy i połączyć to wszystko kablem PC z wyzwalaczem. Dało by radę?
adolfik9501
30-01-2010, 13:40
tommyfp - skoro tak stawiasz sprawę, to Di622 będzie w OK. Jest mocniejszy od SB600. Jakość błysku może tylko różnić się in minus od SB600/M48 (dużo zależy od warunków). Wyjścia nie masz. Kupuj :)
falko29 - Nissiny Di466/622 nie dają się wyzwolić ze środkowego pinu. Resztę sam sobie dopowiedz. Jest szansa, że Nissin poprawił to w nowo sprzedawanych, ale czekamy na potwierdzenie od innych użytkowników.
Dziwne to trochę... Wiem, ze zaraz zjedzą mnie "lampowicze" , ale dlaczego na aparacie lampa jest wyzwalana? tam środkowy pin nie odgrywa roli?
że się zapytam w temacie o Pixel TR-331.
Lampy kompatybilne z odbiornikiem TR-331 RX:
• Lampy systemowe SB-900, SB-800, SB-600, SB-400
• Lampy systemowe innych producentów kompatybilne z systemem
iTTL takie jak: Metz, Nissin, Tumax, itp
To ustrojstwo nie wyzwoli zdalnie nissina 466/622?
adolfik9501
31-01-2010, 21:52
że się zapytam w temacie o Pixel TR-331.
To ustrojstwo nie wyzwoli zdalnie nissina 466/622?
Powinno wyzwolić bo daje na styki "wariacje z pinami" (centralny i dodatkowe), tak samo jak kabel TTL.
adolfik9501, IYO będzie działać w konfiguracji d5k -di466 (jak w stopce)? wolałbym nie wtopić :)
adolfik9501
31-01-2010, 22:20
adolfik9501, IYO będzie działać w konfiguracji d5k -di466 (jak w stopce)? wolałbym nie wtopić :)
Nie mam ani wyzwalaczy ani Nissina więc nie dam 100% pewności ;) Ale skoro inne lampy działają w TTL to nie powinno być problemu z Nissinem.
thx za odpowiedź. Jak babę urobię, to może (najpierw tele) zakupię i sprawdzę :) Dzięki.
mmagiera88
04-02-2010, 11:08
Uff przeczytałem cały wątek, bardzo ciekawy zresztą. Mam taki mały problemik i prosiłbym o radę, mianowicie:
Posiadam Nikona D60 + 35mm/1.8 ,chciałbym kupić lampę i zastanawiam się czy do amatorskiego robienia zdjęć tylko z body ten Nissin będzie się nadawał? Jak będzie działać ta lampa z 35mm? bo wszyscy piszą że dopiero powyżej 35mm daje lepsze światło i niebardzo to rozumiem ( jeżeli chodzi o lampy to ciemna tabaka ze mnie ). Czy może lepiej się wstrzymać i powolutku zbierać na sb-900?
Uff przeczytałem cały wątek, bardzo ciekawy zresztą. Mam taki mały problemik i prosiłbym o radę, mianowicie:
Posiadam Nikona D60 + 35mm/1.8 ,chciałbym kupić lampę i zastanawiam się czy do amatorskiego robienia zdjęć tylko z body ten Nissin będzie się nadawał? Jak będzie działać ta lampa z 35mm? bo wszyscy piszą że dopiero powyżej 35mm daje lepsze światło i niebardzo to rozumiem ( jeżeli chodzi o lampy to ciemna tabaka ze mnie ). Czy może lepiej się wstrzymać i powolutku zbierać na sb-900?
na razie będzie ok i będziesz zadowolony ale jak zmienisz puszkę na lepszą z cls-em to będzie lampion ograniczać, ihmo warto dozbierać do sb 600 lub metza 48 (koszt koło 800zł) ale jak chcesz tylko na body będzie ok
Mam dokładnie taki sam zestaw D60+ 35 +Nissin i wszystko smiga bardzo ładnie. Ja swojego nissina kupilem za 85 funtow - wart tej ceny :)
mmagiera88
Jak kolega "ppppp" wspominał-warto sróbować jeśli kupisz taką tanio, popróbujesz, zobaczysz co się z czym je w kwestii lamp i jesli stwierdzisz ze to nie to (woląc zastane swiatło np.) popróbuj jeszcze troche a jesli temat Ci spasuje-odsprzedaj lampę i kup (jak to pięknie w polskich warunkach brzmi) jakąś optymalną systemówkę SB-600/800/900.
Pozdro.
Kupiłem di622 i moje pierwsze wrażenia - po pierwsze niedoświetla na wprost, po podniesieniu palinka jest już ok, oczywiście wspomaganie AF świeci za wysoko, podobno można to samamu skorygować, więc jeśli ktoś zna mniejsce w sieci gdzie jest opisane jak to zrobić poproszę o link. Ładnie odpala się z wbudowanej fotoceli. Palnik chodzi z przyjemnym oporem. Spora moc. Łatwa obsłuba (z powodu małej ilości funkcji) dla osoby mającej pierwszy kontakt z czymś innym niż lampa wbudowana. Zastanawiałem się nad zwrotem, ale chyba jednak zostanie u mnie i jak już opanuję pracę z świałem lampy przyjdzie czas na systemową błyskotkę. Jeśli stać was na dołożenie do SB-600 nie zastawiajcie się ani chwili. Mnie w tej chwili nie stać, więc zadowolę się tym co mam, szczególnie, że ładnie doświetla po założeniu dyfuzora i skierowaniu palinka na 45 stopni. Dla mnie do zabawy z odbitym też wystarczy.
Mnie ta lampa w pełni satysfakcjonowała, nawet ze dwa wesela się na niej zrobiło. JAk na początek i za te pieniądze to nie ma nic lepszego.
BBall_Freaker
03-03-2010, 10:21
...za te pieniądze to nie ma nic lepszego.
Tu bym polemizował...
PopaY może rozwiń myśl, co lepiej kupić dysponując kwotą 410 PLN ?
BBall_Freaker
03-03-2010, 13:29
Ja kupiłem Sunpaka za niwiele więcej. Uważam, że zrobiłem dobrze wiedząc jak dużo problemów jest z lampami Nissina.
ja też sunpaka 30x za 319 pln i jest lepszy niż nissin którego też mam
Ten Sunpak chyba nie działa w i-ttl, zresztą nie jestem dokładnie zorientowany w temacje lamp, więc nie będę się mądrował :-).
Przeczytałem instrukcję di622, użyłem google, ale nadal nie wiem do czego służy przycisk "pilot", który generuje hmmm... błysk próbny... chyba dobrze to nazwałem. Proszę o wytłumaczenie co to takiego ten błysk próbny i jak go używać. Wiem tylko tyle, że jak wcisnę to wyzwala się błysk, ale po co ;-)?
adolfik9501
03-03-2010, 15:11
ja też sunpaka 30x za 319 pln i jest lepszy niż nissin którego też mam
Tia... Słabszy, brak regulacji głowicy w poziomie, brak manuala, dłużej się ładuje... no rzeczywiście lepszy.
Proszę o skasowanie poprzedniej wypowiedzi na temat błysku próbnego.
wicher123
03-03-2010, 18:44
Ja kupiłem Sunpaka za niwiele więcej. Uważam, że zrobiłem dobrze wiedząc jak dużo problemów jest z lampami Nissina.
A o jakich to problemach piszesz?Ja mam Di622 i żadnego problemu nie mam i nie miałem :/
No chyba,że fakt,że jest mocniejsza od Sunpaka i ma parę rzeczy które wg mnie są lepsze niż w Sunpaku traktujesz jako problem ;)
BBall_Freaker
03-03-2010, 19:12
Przeczytaj choćby ten temat, bo na 100% całego go nie przeczytałeś, a jest tu trochę napisane o problemach kilku userów.
Nissin jest mocniejszy, nieznacznie, ale jednak, ale dla mnie to jednak nie jest istotne. Sunpak ma wyświetlacz LCD, więcej możliwości ustawień i przede wszystkim nikt kto je ma się na nie nie skarży, a co za tym idzie PZ42X jest lampą zdecydowanie mniej awaryjną. A skoro już napisałeś, że wg Ciebie jest kilka rzeczy lepszych niż w Sunpaku to może byś je tak wymienił?
BartekXXX
03-03-2010, 20:18
Przeczytaj choćby ten temat, bo na 100% całego go nie przeczytałeś, a jest tu trochę napisane o problemach kilku userów.
Nissin jest mocniejszy, nieznacznie, ale jednak, ale dla mnie to jednak nie jest istotne. Sunpak ma wyświetlacz LCD, więcej możliwości ustawień i przede wszystkim nikt kto je ma się na nie nie skarży, a co za tym idzie PZ42X jest lampą zdecydowanie mniej awaryjną. A skoro już napisałeś, że wg Ciebie jest kilka rzeczy lepszych niż w Sunpaku to może byś je tak wymienił?
Każda sroczka swój ogon chwali :)
nissin z wad wymienianych to ma to że +0,3 należy dodać na wprost i że wspomaganie AF świeci w górny punkt (centralny styk odpada bo jest już update softu)
za to o sunpaku czytałem kilka wypowiedzi że źle świeci przy odchylonym palniku
wicher123
03-03-2010, 20:34
że wspomaganie AF świeci w górny punkt
za to o sunpaku czytałem kilka wypowiedzi że źle świeci przy odchylonym palniku
U mnie czegoś takiego nie zauważyłem.Możesz coś więcej napisać jeśli chodzi o soft?
BartekXXX
03-03-2010, 21:19
Soft został poprawiony i lampa odpala z centralnego styku czyli np zadziałają radiówki i lampa z manualnymi szkłami.
A w kwestii wspomagania AF to zgaś światło w pokoju i zobacz gdzie masz czerwoną plamkę w wizjerze, jeśli nie na środku to pewnie jak wszyscy na górnym p. AF
wicher123
03-03-2010, 21:25
Soft został poprawiony i lampa odpala z centralnego styku czyli np zadziałają radiówki i lampa z manualnymi szkłami.
A w kwestii wspomagania AF to zgaś światło w pokoju i zobacz gdzie masz czerwoną plamkę w wizjerze, jeśli nie na środku to pewnie jak wszyscy na górnym p. AF
Czyli soft w nowych Lampach? w starych nie Upgraduja?
BartekXXX
04-03-2010, 01:36
Wicher czy naprawdę wolisz czekać kilka godzin aż odpowiem niż użyć opcji szukaj albo wejść na stronę dystrybutora... tak upgradują, procedura na stronie migomexu
piotr_74
04-03-2010, 06:09
szczególnie ten wyświetlacz LCD jest bardziej profi , bo jeżeli chodzi o funkcje to cóż, chyba jednak nie przeczytałeś dokładnie specyfikacji tych lamp np. synchronizacja na drugą kurtynę migawki.
Na temat awaryjności to ciężko cokolwiek powiedzieć jeżeli, chyba jedna z lamp którą posiadają użytkownicy pojechała do serwisu ze względu na usterkę. Jeśli tak na to patrzeć to chyba najbardziej awaryjna jest SB 600 no i wiele problemów jest też z SB 900 (przegrzewanie, wspomaganie AF nie trafia) :D.
BBall_Freaker
04-03-2010, 08:39
Że niby Sunpak nie ma synchronizacji na drugą kurtynę? Oj, nie podszkoliłeś się kolego. Radzę jeszcze raz zajrzeć na stronę producenta. W topiku porównawczym Nissina i Sunpaka jest link prowadzący do strony producenta gdzie jest wyraźnie zaznaczone co ta lampa potrafi z danym modelem aparatu. Radzę, zanim coś jeszcze napiszesz, najpierw poczytać ;-)
quantum678
04-03-2010, 10:44
Bardzo proszę o info czy ta lampa może być ykorzystywana jako trzecia lampa w trybie remont i czi jest wtedy wykorzystywany pomiar i-TTL .ewentualnie o info który to watek bo jakoś się nie doczytałem
quantum678 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=29035) przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Bo ja nie mogę się doczytać po tobie. Jakieś "remonty" i "czi" brak składni, interpunkcji. Jednym słowem chaos :)
piotr_74
04-03-2010, 11:59
Że niby Sunpak nie ma synchronizacji na drugą kurtynę? Oj, nie podszkoliłeś się kolego. Radzę jeszcze raz zajrzeć na stronę producenta. W topiku porównawczym Nissina i Sunpaka jest link prowadzący do strony producenta gdzie jest wyraźnie zaznaczone co ta lampa potrafi z danym modelem aparatu. Radzę, zanim coś jeszcze napiszesz, najpierw poczytać ;-)
No faktycznie - przepraszam mój błąd spojrzałem na lampę do C.
No i tak szczerze mówiąc zwisa mi to która jest lepsza, mam Nissina i jestem z niej zadowolony około 400 błysków na aku i ponad rok bezawaryjnej pracy, z doświetlaniem również nie mam problemu.
Bardzo proszę o info czy ta lampa może być ykorzystywana jako trzecia lampa w trybie remont
w trybie remont proponuję użyć drabiny :D
quantum678
04-03-2010, 13:40
Przepraszam ,chciałbym wykorzystać lampę jako lampę zdalną tj trzecią do posiadanych przeze mnie dwóch lamp sb-900, sb-800 ,tryb "remote" .piszę jeszcze pod wpływem emocji wczoraj zakupiłem sb-900 i teraz mam "wizję " proszę o zrozumienie i wybaczenie za nieskładną formę wypowiedzi .w jakim trybie pomiaru światła ta lampa pracuje w tym trybie
Robson_87
04-03-2010, 14:40
nie masz typowego remote tylko fotocele ktora dziala tylko w trybie manualnym. Ktos z uzytkownikow pisal ze przy wlaczeniu fotoceli w lampie i commandera w korpusie wyzwolil lampe nie pamietam juz przy jakiej mocy lampy wewnetrznej ale nie bylo tego blysku widac na zdjeciu z tego co pamietam lub byl niewielki - musisz doczyc kilka stron wczesniej;)
Ło Jezu! Cały czas te same teksty! Sprawdźcie sobie jak świeci wspomaganie AF na obiekcie oddalonym o co najmniej 2 metry. Okazuje się, że idealnie pokrywa centralny punkt. Im bliżej jest obiekt tym wyżej będzie świecić wspomaganie.
Co do problemów z naświetlaniem to wg mnie jest to problem pomiaru ttl w moim korpusie. Porównywałem naświetlanie lampy wbudowanej i Nissina.
Tam gdzie gubi się Di622 tam gubi się i "kukułka".
Co do wyższości Nissina lub Sunpaka nie będę się wypowiadał.
Sunpak nie ma fotoceli ale ma wyświetlacz.
Nissin jest mocniejszy i tańszy.
Polecam porównanie tu (http://canon-board.info/showthread.php?t=52529)
Wnioski każdy sobie sam wyciągnie.
Pozdrawiam
BBall_Freaker
05-03-2010, 13:49
Nie do końca jest ten porównawczy test prawdziwy, z uwagi na to, że lampy były porównywalne na Canonach, już wspomniana synchro na drugą kurtynę, którą wg tego porównania Sunpak nie ma (owszem, w Canonach nie ma), a w rzeczywistości ma. Fakt faktem, całkiem niezłe porównanie. Kupujemy to co chcemy więc nie ma co się denerwować. Ja wybrałem Sunpaka, mi wystarcza.
Kupiłem di622 i moje pierwsze wrażenia - po pierwsze niedoświetla na wprost
to jest opisane w instrukcji obsługi i niedoświetla tylko do 2m.
Wczoraj wieczorem dostałam zamówionego Nissina di622. I mam problem. Dzisiaj chciałam się "pobawić", ale okazuje się, że lampa nie wyzwala błysku próbnego (po naciśnięciu przycisku "pilot") i nie błyska przy robieniu zdjęć. Po włączeniu zapala się na zielono przycisk "pilot" i na czerwono świeci dioda "TTL", da się swobodnie zmieniać tryb przyciskiem "mode". Ale błysku za nic nie mogę wyzwolić. Czy to ja coś źle robię czy może dostałam uszkodzoną lampę?
Mam nadzieję, że moje pytanie nie jest mega głupie i znajdą się dobre dusze, które mi pomogą.
zwiazany
13-03-2010, 15:26
Uszkodzona lampa:( Moja się bez problemu wyzwala zapięta na sankach, jak i w ręku.
BBall_Freaker
13-03-2010, 15:26
Wg mnie uszkodzona. Przecież poza lampą bez problemu powinna błyskać...
No dokładnie - uszkodzona. Dzwoniłam już do sklepu - mam im odesłać na ich koszt DHLem w poniedziałek, we wtorek ją sprawdzą i prawdopodobnie dostanę nową.
Ale też mi się trafiło jak ślepej kurze ziarno...
wicher123
13-03-2010, 16:27
No dokładnie - uszkodzona. Dzwoniłam już do sklepu - mam im odesłać na ich koszt DHLem w poniedziałek, we wtorek ją sprawdzą i prawdopodobnie dostanę nową.
Ale też mi się trafiło jak ślepej kurze ziarno...
Tylko współczuć ale jak dostaniesz nową, zobaczysz będziesz bardzo zadowolony ;)
Krzysi3k
13-03-2010, 18:32
Tylko współczuć ale jak dostaniesz nową, zobaczysz będziesz bardzo zadowolony ;)
odpisujesz kobiecie ;)
wicher123
13-03-2010, 19:22
odpisujesz kobiecie ;)
Oj ale gafa :/ :/
Przepraszam hihi
Bedziesz zadowolona ;) miało być oczywiście ;]
takelbery
28-03-2010, 21:26
Na początku chciałem powitać wszystkich :)
Posiadam tą lampę już jakiś czas i jestem zadowolony :)
Wiem, że aby wyzwolić tą lampę zdalnie, lampa wbudowana musi być ustawiona w tryb TTL. Czy można ją wyzwolić czymś takim ? http://allegro.pl/item971918602_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html
No i druga sprawa. Piszecie ze nie można wyzwalać lampy radiowo. Ok wiem że mieliście na myśli system nikona który przesyła do lamp informacje o mocy błysku itd. Ale Nissin Di622 ma wyzwalanie radiowe. Pytanie tylko jakim radiem wyzwolić tą lampe. Znalazłem takie info na necie:
Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.
Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
Moja lampa według numeru seryjnego jest objęta wadą oprogramowania :/ a wasze ? Ktoś już oddał na serwis swoją ?
adolfik9501
28-03-2010, 21:48
(...)
Wiem, że aby wyzwolić tą lampę zdalnie, lampa wbudowana musi być ustawiona w tryb TTL. Czy można ją wyzwolić czymś takim ? http://allegro.pl/item971918602_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html
Tamten wyzwalacz działa jak lampa w M.
No i druga sprawa. Piszecie ze nie można wyzwalać lampy radiowo. Ok wiem że mieliście na myśli system nikona który przesyła do lamp informacje o mocy błysku itd. Ale Nissin Di622 ma wyzwalanie radiowe. Pytanie tylko jakim radiem wyzwolić tą lampe. Znalazłem takie info na necie:
Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.
Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
Moja lampa według numeru seryjnego jest objęta wadą oprogramowania :/ a wasze ? Ktoś już oddał na serwis swoją ?
Lamp sprzed aktualizacji nie dało się wyzwolić za pomocą radia z jednym centralnym stykiem. Nissin nie ma wyzwalania radiowego (tak jak żadna inna lampa). I nikt nie myślał o CLS/AWL.
EDIT: Wątek o aktualizacji Di622 jest na forum, tak jak i o wyzwalaczach radiowych.
piotr_wojcik
29-03-2010, 21:23
Witam wszystkich,
[QUOTE=adolfik9501;1828866]Tamten wyzwalacz działa jak lampa w M.
Hm, ale ciekawe czy na pewno będzie działał z di622 (pewnie tak, ciekawe jak z zasięgiem).
Mam takie pytanie z innej beczki jeszcze do posiadaczy di622, mam pewien problem z diodą wspomagania af, u mnie działa w trybie auto i w trybie portretu, wspomaganie AF nie działa w trybie M, A, ani S. Czy tylko moja tak ma, czy wasze również?
Dla mnie jest to problem bo używam przede wszystkim trybu priorytetu przesłony. Lampę chciałem wykorzystać do wspomagania AF w zdjęciach przy słabym oświetleniu a tu zonk.
Czy lampy systemowe też na to cierpią?
Być może wina tkwi w ustawieniach, choć wątpię bo przeglądnąłem całe menu d90.
Ja oddałem. Zajęło to raptem dwa dni i teraz działa z radiowymi...
adolfik9501
30-03-2010, 18:22
Witam wszystkich,
Tamten wyzwalacz działa jak lampa w M.
Hm, ale ciekawe czy na pewno będzie działał z di622 (pewnie tak, ciekawe jak z zasięgiem).
Skoro potrzeba TTL to jak z M ma działać ?
Mam takie pytanie z innej beczki jeszcze do posiadaczy di622, mam pewien problem z diodą wspomagania af, u mnie działa w trybie auto i w trybie portretu, wspomaganie AF nie działa w trybie M, A, ani S. Czy tylko moja tak ma, czy wasze również?
Dla mnie jest to problem bo używam przede wszystkim trybu priorytetu przesłony. Lampę chciałem wykorzystać do wspomagania AF w zdjęciach przy słabym oświetleniu a tu zonk.
Czy lampy systemowe też na to cierpią?
Być może wina tkwi w ustawieniach, choć wątpię bo przeglądnąłem całe menu d90.
Zapewne masz ustawiony tryb AF na AF-C.
piotr_wojcik
30-03-2010, 20:10
Dzięki adolfik,
Było jak pisałeś :) Ludzie tacy jak ty udowadniają mi wciąż, że jestem jeszcze leszczykiem w temacie :)
Witam!!
A ja mam pytanko odnośnie dyfuzora do di 622 jako że ciężko dostępny jest dedykowany, może się koledzy i koleżanki orientują z jakiej innej lampki pasuje ??
Pozdrawiam
wicher123
08-04-2010, 20:30
Witam!!
A ja mam pytanko odnośnie dyfuzora do di 622 jako że ciężko dostępny jest dedykowany, może się koledzy i koleżanki orientują z jakiej innej lampki pasuje ??
Pozdrawiam
Teraz nie pamiętam ale kupiłem na Allegro dedykowany do Nissina chyba za ok 25zł ;) i jest super więc poszukaj ;)
patrzyłem właśnie ale są tylko do di 466a ten typ rożni się chyba wymiarami palnika :-|
BBall_Freaker
08-04-2010, 21:02
Witam!!
Pozdrawiam
Sprawdź wymiary palnika modelu 622 i następnie wyślij zapytanie do kogoś z allegro z prośbą o podanie wymiarów dyfuzora do np. Sabinki 600. Moim zdaniem pasować nie będzie, ale spróbować możesz.
zwiazany
08-04-2010, 21:11
podobno pasuje od lampy canon 580ex
Robson_87
08-04-2010, 21:57
tez znalazlem w internecie, ze ten od Canon 580EX 580EX II pasuje.
Od sabinki 600 pasuje do YN 460.
wicher123
08-04-2010, 22:05
Spytaj tego gościa :
http://www.allegro.pl/item926595777_dyfuzor_do_lamp_nissin_di_622_canon_ nikon_ldz_waw.html
BBall_Freaker
08-04-2010, 22:18
Obudowa palnika bardzo podobna kształtem, ale nigdzie nie znalazłem informacji, że wymiary samego palnika są identyczne.
Krzysi3k
10-04-2010, 15:50
mam od canona i może nie jest idealnie dopasowany ale wchodzi na palnik z należytym oporem :)
kwasniak
12-04-2010, 01:27
W FJ Nissin Speedlite Di622 399zl :)
Spytaj tego gościa :
http://www.allegro.pl/item926595777_dyfuzor_do_lamp_nissin_di_622_canon_ nikon_ldz_waw.html
Ja mam taką lampę Nissin Speedlite Di622 typ N
A dyfuzor kupowałem na głebockiej . Koszt to 15 PLN
Pasuje nie spada jest OK
Ja mam taką lampę Nissin Speedlite Di622 typ N
A dyfuzor kupowałem na głebockiej . Koszt to 15 PLN
Pasuje nie spada jest OK
a od jakiej lampki kupowałeś ?? Czy dedykowany do Nissin'a Di 622 ??
kwasniak
14-04-2010, 14:39
Dla zainterwsowanych kupnem lampy zamieszczam korespondencje ze sklepem Fotojoker na temat aktualizacji
W dniu 2010-04-14 01:25, Robert Żochowski pisze:
> Witam ,nosze sie z zamiarem kupna Lampy Nissin Di622 do Nikona. Na
> stronie dystrybutora znalazlem taka wzmianke "Miło nam poinformować, że
> jesteśmy gotowi do aktualizacji oprogramowania w lampach Nissin Di622 do
> Nikona. Zmiana dotyczy uaktywnienia centralnego styku
> synchronizacyjnego. Dzięki temu użytkownik uzyskuje np. możliwość
> zdalnego wyzwalania lamp przy użyciu wyzwalaczy radiowych. Zmiana
> dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000. Lampy
> o wyższych numerach mają już nowe oprogramowanie". Prosze mi
> odpowiedziec czy sprzedawane lampy przez Fotojoker kwalifikuja sie do
> aktualizacji , czy sa moze juz po?
--
Maciej Szeffer
Sklep Internetowy FOTOJOKER
http://www.e-fotojoker.pl | INFOlinia: 077 4063245 |
[email protected]
Witam,
te lampy należy zaktualizować.
Pozdrawiam,
moja już z nowym softem :)
kwasniak
14-04-2010, 16:18
moja już z nowym softem :)
To dziwne napisalem do nich w nocy odpowiedz dostalem rano 14.04.2010 , mozesz powiedziec skad masz takie informacje bo nie chcialbym sie narazac na dodadkowe koszty.
ps. sorki zle przeczytalem twoja wypowiedz zrozumialem ze mają a nie moja
przem426
24-04-2010, 09:50
to ja się dopiszę z paroma faktami:
mam di622 od paru miesięcy (tę nową serię z zmienionym firmware).
jestem z tej lampy bardzo zadowolony. używam jej amatorsko (takie sobie błyskanie, imprezy z znajomymi, rodzinne, żadne śluby czy inne takie) - do tego jest super, odchylona do góry dobrze doświetla, jest ok - powtórzę za wcześniejszym wpisem - za te pieniądze, do tego typu zastosowań - nie ma lepszej.
a teraz do konkretów:
- odpala z środkowego pina (test - body bez szkła, tryb puszki M, tryb lampy M -> lampa błyska).
- odpala z fotoceli na drugi błysk - i to jest ta kastracja fotoceli. nie przeszkadzało mi aż do momentu kiedy zachciało mi się pobawić w "strobowanie"
- czy działa z radiówkami ? sprawa jest skomplikowana. Mam wyzwalacz yongnuo rf-602. generalnie działa... ale jak:
* przycisk test na nadajniku - wyzwala di622 na odbiorniku praktycznie 10/10 (niby ok)
* naciśniecie spustu migawki wyzwala di622... kiedy chce i jak chce. po długich "testach" ustaliłem, że błyska wtedy kiedy na odbiorniku gaśnie zielona dioda. jeśli ta dioda się świeci przed naciśnięciem spustu do połowy - NIE ODPALI - to jest to "kiedy chce"...
* dlaczego "jak chce" ? - bo nawet jak wyzwoli, to nie wiadomo czy akurat błyśnie w czasie otwartej migawki. Widzę że błyska, ale fota ciemna jak......
problem okazuje się jest dość znany - opisany np tu -> www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622768721875/
są dwa sposoby na rozwiązanie tego problemu - albo dorobić złącze synchronizacji albo .... kupić inna lampę.
modyfikacje dość dobrze są pokazane na tytubo np -> http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
ja skorzystam z obu rozwiązań (oprócz dodania gniazda - kupie sobie ~3 szt. yongnuo yn-460 II)
generalnie do zabawy w "strobist" ta lampa się nie nadaje - zwłaszcza jeśli boisz się w środku z lutownicą grzebać.
ale jeśli szukasz taniej i fajnej lampy do cykania fotek z flashem na puszce - polecam.
Robson_87
24-04-2010, 10:11
czyli widze, ze nie tylko ja mam problem z radiowym wyzwoleniem tego nissina...
jedna lampa yongnuo juz do mnie jedzie i pewnie jak kolega wyzej nie bedzie ostatnia
Na początku chciałem powitać wszystkich :)
Posiadam tą lampę już jakiś czas i jestem zadowolony :)
zadzwonilem, pogadalem z serwisantem umowilem sie ze przed łykendem dostarczelampe
jako iz mieszkam blisko to sie przejechalem (wtorek)
i zostawilem lampke
miala byc zrobiona po łykenidzie
nastepnego dnia szanowny pan z serwisu zadwonil i powiedzial ze lampka jest gotowa :)
dzisiaj zdaje sie sprawdze czy wyzwala radiem :)
Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co się ma . Kupiłem dzis i próbuje . Ciekawe jak wasze doświadczenia ...
przem426
28-04-2010, 15:53
czyli widze, ze nie tylko ja mam problem z radiowym wyzwoleniem tego nissina...
jedna lampa yongnuo juz do mnie jedzie i pewnie jak kolega wyzej nie bedzie ostatnia
wczoraj miałem w łapkach drugi egzemplarz, z nowszej serii, działa tak sam jak ten opisany powyżej. czyli byle jak.
Robson_87
29-04-2010, 20:05
dzis byl u mnie kolega z opozycji i z canonem 30d i wyzwalaczami yn 602 smiagalo za kazdym razem:(
niedlugo bede musial zobaczyc jak z innymi korpusami (zrobie testy na d90 kolegi i zdam relacje). Kumplel mowil, ze z ma pucha cos nie tak ale inne lampy wyzwalala bez poblemu np canonowska 430 i metza tego dwupalnikowego. Dziwna sprawa, plus lubi sie wylaczyc przy zmianie mocy. Nie dziala u mnie wlasciwie plus jeszcze to niedzialanie jest utrudnione
przem426
30-04-2010, 18:53
właśnie dotarł do mnie błyskograt yongnuo yn-460. na moim d60 + yongnuo rf-602 błyska 100/100.
ja już mam pewność że to di622 ma kaprysy.
Robson_87
30-04-2010, 19:05
właśnie dotarł do mnie błyskograt yongnuo yn-460. na moim d60 + yongnuo rf-602 błyska 100/100.
ja już mam pewność że to di622 ma kaprysy.
tez dzis ta lampka do mnie dotarla:)
do blyskania poza korpusem jest bardziej przyjazda w sensie zmiany mocy - jest szybka.
blyska tak jak u kolegi za kazdym razem, natomiast dzis sprawdzalem nissina na d90 i to samo co u mnie, czyli raz na jakis czas sobie wyzwoli a jak nawet i wyzwoli to nie powiedziane, ze na zdjeciu bedzie ten blysk...
anthrax00001
01-05-2010, 13:29
podłączę się do tematu, mam Nikona D3000
kupiłem tę lampę, używaną kilka miesięcy
i mam takie coś w trybie iTTL
jak ustawię palnik na wprost to zdjęcia są niedoświetlone
jak ustawię pionowo i wysunę ten odbłyśnik to błyska mocniej i zdjęcia są lepiej doświwetlone
o co chodzi z tym błyskaniem wprost, tak ma być?
przem426
01-05-2010, 15:40
podłączę się do tematu, mam Nikona D3000
kupiłem tę lampę, używaną kilka miesięcy
i mam takie coś w trybie iTTL
jak ustawię palnik na wprost to zdjęcia są niedoświetlone
jak ustawię pionowo i wysunę ten odbłyśnik to błyska mocniej i zdjęcia są lepiej doświwetlone
o co chodzi z tym błyskaniem wprost, tak ma być?
di622 tak ma.
a tak z drugiej strony, po co błyskać zewnątrzną lampą na wprost :roll:
Robson_87
02-05-2010, 00:05
nie zawsze sufit jest pod reka;)
przem426
02-05-2010, 08:24
nie zawsze sufit jest pod reka;)
są jeszcze ściany ;-)
a jak nie to, to wynalazki w postaci lightsphere czy podobnych.
Robson_87
02-05-2010, 10:00
Zakupilem dyfuzor do nissina i powinienem byl to zrobic od razu po zakupie, roznica jest naprawde duza.
Bardziej chodzilo mi o otwarta przestrzen - wtedy dyfuzor i delikatne blysniecie lub karteczka.
Nie zawsze blysk na wprost jest zly, choc jak ma sie sufity i sciany to lepiej skorzystac z nich:)
Ostatnio z powodzeniem wykorzystalem lustro do odbicia blysku:)
przem426
06-05-2010, 20:21
[...]
ja skorzystam z obu rozwiązań (oprócz dodania gniazda - kupie sobie ~3 szt. yongnuo yn-460 II)
[...]
no i stało się - dziś wykonałem modyfikację di622 wg instrukcji z http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ&feature=player_embedded (bez wyłącznika fotoceli)
i ..... nic.
nie działa.
lutownice trzymałem już w ręku nie raz, yongnuo rf-602 dawał zwarcie na gniazdku podczas wyzwolenia... ale nic sie nie działo. do tego stopnia, iż po podłączeniu odbiornika lampa przestaje reagować - nie działa żaden knefel.
jedyne co dziś zyskałem to dziura w obudowie.... poddaje się. idę kupić więcej yn-460 II. te przynajmniej działają z radiem....
Zakupilem dyfuzor do nissina i powinienem byl to zrobic od razu po zakupie, roznica jest naprawde duza.
Pochwal się gdzie go kupiłeś i za ile, własnie szukam ale nic mi w łapy nie chce wpaść. Cena za Stoffena odpada. Może coś tańszego znalazłeś?
Robson_87
06-05-2010, 23:06
wfonkongu :)
dokladnie tutaj:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220511463173&ssPageName=ADME:L:PMR:PL:1123
kosztowalo mnie to jakies 6zl:)
dyfuzor ciasno wchodzi i dobrze sie trzyma, ten co zamowilem do YN gorzej sie trzyma - wchodzi bez problemu ale tez latwo moze sie zsunac.
W Fotojokerze ta lampa kosztuje 393 zł.
stecarlos
28-06-2010, 16:19
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA Di622 z rf 602:
Opcja 1:
Zaklejamy styki ttl taśmą klejącą (wszystkie poza środkowym) - moja lampa błyskała w 100% ( chyba, że się uśpiła po dłuższej przerwie)
Opcja 2:
Rozbieramy RF-602 i rozlutowujemy styki odpowiedzialne za ttl w stopce.
Proszę powstrzymać się od komentarzy, że rf-602 nie przenosi ttl. Styki są zwarte do masy przez opornik (a przynajmniej tak mi się wydaj) i przez to Nissin głupieje.
Edit:
Chodzi mi o odbiornik oczywiście.
Jestem posiadaczem tej lampy i jestem z niej zadowolony do póki nie zdejmę jej z sanek. We wnętrzu jest spoko ale na zewnątrz fotocela jest ślepa nawet jak przystawię czerwoną szybkę do lampy pop-up to nie wyzwoli się zdalnie. Będę musiał kupić kabel aby móc eksperymentować ze światłem w makro fotografii
Bartek1218
08-07-2010, 17:21
Tak więc po przeczytaniu paru stron tematu jestem skłonny do zakupu Di622 :D Oglądałem ją dzisiaj w FJ i bardzo mi się spodobała. Ale mam jedno pytanie czy w lampach sprzedawanych obecnie zniknął problem złego punktu AF tego co to lampa wybierała górny punkt AF (coś w tym stylu)?? Za cenę SB 600 miałbym 2 Nissiny i to jest jednym z argumentów przemawiających za zakupem :D
przem426
09-07-2010, 16:01
a po co ci dwa nissiny, skoro ich praca off-camera jest do bani ?
Albert44
09-07-2010, 17:00
Tak więc po przeczytaniu paru stron tematu jestem skłonny do zakupu Di622 :D
Kup... dopiszesz kolejne strony do tego wątku :p
Bartek1218
09-07-2010, 19:23
a po co ci dwa nissiny, skoro ich praca off-camera jest do bani ?
Nie chcę kupować 2 Nissinów wystarczy mi jeden :D chodzi o to że cena w miarę porównywalnej SB 600 jest mniej więcej podobna cenie 2 Nissinów :D
Czuję że w tym temacie padła odpowiedź na moje pytanie ale ciężko mi przeczytać 25 stron dlatego może zadam je jeszcze raz ;)
Mam sb-900 którą błyskam zdalnie przez CLS i chcę dokupić drugą lampę też do zdalnego błyskania. Miała to być sb-600 ale zobaczyłem że tu jest zdecydowanie lepsza cena i moje pytanie brzmi czy z błysku z d90 wyzwolę tę lampę a jak tak to jak wygląda sprawa z ustawianiem mocy ?
Czuję że w tym temacie padła odpowiedź na moje pytanie ale ciężko mi przeczytać 25 stron dlatego może zadam je jeszcze raz ;)
Mam sb-900 którą błyskam zdalnie przez CLS i chcę dokupić drugą lampę też do zdalnego błyskania. Miała to być sb-600 ale zobaczyłem że tu jest zdecydowanie lepsza cena i moje pytanie brzmi czy z błysku z d90 wyzwolę tę lampę a jak tak to jak wygląda sprawa z ustawianiem mocy ?
Nie. di622 nie obsługuje CLSa.
Robson_87
12-07-2010, 15:23
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA Di622 z rf 602:
Opcja 1:
Zaklejamy styki ttl taśmą klejącą (wszystkie poza środkowym) - moja lampa błyskała w 100% ( chyba, że się uśpiła po dłuższej przerwie)
Opcja 2:
Rozbieramy RF-602 i rozlutowujemy styki odpowiedzialne za ttl w stopce.
Proszę powstrzymać się od komentarzy, że rf-602 nie przenosi ttl. Styki są zwarte do masy przez opornik (a przynajmniej tak mi się wydaj) i przez to Nissin głupieje.
Edit:
Chodzi mi o odbiornik oczywiście.
Wielkie dzieki!!!!!!!!
Wyprobowalem i chodzi elegancko.
ulisses32
20-07-2010, 21:54
Witajcie :-)
Jestem tu nowy i również jestem zainteresowany kupnem Nissin Di622 do D90. Mam 2 pytania, drugie dotyczy głównie użytkowników D90:
1. Czy ta lampa dobrze działa w trybie SLOW Shutter Synchronization, Red-eye reduction i REAR Curtain Synchronization?
2. Czy lampa da się uruchomić w trybie manualnym z wyłączonym iTTL? - Chodzi mi o to, czy da się wyzwolić błysk gdy jest podpięty obiektyw M42. Ponoć są z tym problemy, ale D90 posiada Menu Ustawień Osobistych, opcję "e2: sterowanie lampą wbudowaną/zewnętrzną" z Trybem Manualnym M, gdzie można dobrać moc błysku (działa to z SB-400).
Ktoś może ma taką lampę przy D90 i może potwierdzić lub zaprzeczyć, czy ona działa w takich trybach... Przyznam, że jeszcze zastanawiam się nad Sunpak PZ42X, choć ten Nissin nie jest zły. Pozdrawiam.
stecarlos
21-07-2010, 00:12
1. Wszystko o co pytałeś działa.
2. Tylko nowsze wersje, gdzieś tak od stycznia tego roku. Sprawdzić czy wersja jest nowsza, czy starsza da się drucikiem zwierając środkowy styk do bocznych gdy na lampie święci się coś innego niż ttl.
ad 1. Nie da się wybrać mocy z body, tylko przyciskiem na lampie.
3. Poczytaj o CLS i FP
4. Było
ulisses32
22-07-2010, 16:37
Dzięki za info, :-)
Bardziej mi chyba zależny na tym manualu, bo nie tylko do obiektywów M42, ale też chciałbym w przyszłości kupić Samyang 8mm Fish-Eye, a tam nie ma procesora w obiektywie. Mnie tam obojętna regulacja błysku, czy przez body, czy przez samą lampę, byle się dało, :-)
1. Czy min. 1/32 mocy to nie za mało, a może wystarczająco?
2. Czy brak synchronizacji z krótkimi czasami migawki bardzo utrudnia doświetlanie pod słońce?
Pytam się tak z ciekawości, bo nigdy nie miałem doczynienia z taką lampą. Wolę się zapytać, niż kupić od razu i później żałować... :-)