PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ewa

Jarema
01-03-2009, 18:32
Za pierwszym razem pojechaliście troche sobie po moich debiutowych portretach (i slusznie, teraz widze, ze bylo zdecydowanie za co) wiec poczytałem, pomyślałem i wziąłem sie za to jeszcze raz.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img129.imageshack.us/my.php?image=ewka1postkunicnet223.jpg)

I znów - czekam na konstruktywna krytyke, rady, uwagi blablabla.

PS. Ni, na prawym policzku ani jeden piksel nie jest przepalony:)

edit: jedna sabinka za parasolka z prawej, z lewej blenda. Tyle.

novika
01-03-2009, 19:23
OK, to ja zaczne od swoich przemyśleń mimo że fachowcem nie jestem. A więc:
Modelka ma ciekawą buzie i ładne oczka więc dobry wybór modelki. A teraz co do zdjęcia: Po pierwsze należałoby pokazać oczy modelki, nie powinny zasłaniać ich włosy. Poza tym nie wiem czemu ale nie podobaja mi się usta modelki, są jakieś krzywe, nienaturalne. Poza tym oietlenie trochę nie za dobre, bo na buzi modelki pokazuje się cień od nosa. Uważam ze to co ma na szyji modelka jest niepotrzebne, naga szyja byłaby ładniejsza.
Po drugie patrze na to zdjecie i nie wiem czemu ale wydaje mi się że coś strasznie kombinowałeś z prawym barkiem modelki, ma dziwny odcień... poza tym jakiś taki dzienie rozmyty.
Moje mało profesjonalne zdanie.

Jarema
01-03-2009, 19:29
dzieki za opinie. Z barkiem nic nie kombinowałem. Modelka ma dosc "solidna" budowe ciala, to cos na szyi nieco ja wyszczuplalo i wydłużało szyje własnie, ale zgadzam sie, ze tutaj nie wyszło idealnie.

Co do włosów - ciesze sie, ze tak sie rzucaja w oczy (hy, dosłownie). To fota dla zaprzyjaznionego salonu fryzjerskiego, nie dla modelki:P

edit: co do ust - to byla pierwsza w zyciu sesja foto tej dziewczyny, a i ja nie mam jeszcze wprawy w kierowaniu modelką, zeby jej w tym jakos super pomoc - a tu jeszcze trzeba bylo zapoanowac nad calym oswietleniem etc. stąd ciezko mi było wybrać z serii jakas fote, gdzie "cos nie jest troche nie tak".

Trzeba sie ćwiczyc:)

novika
01-03-2009, 19:32
Wiesz co do włosków to zazwyczaj lepiej jak nie wpadają modelce w oczka. Portret ma bardziej pokazywać charakter modelki a nie charakter fryzurki...
Ale rozumiem czemu tak zrobiłeś tą prace...

Jarema
01-03-2009, 19:34
nom - wiesz - nad fryzurą caly czas trzymala piecze fryzjerka i ukladala ją po swojemu, stad ten "charakter fryzurki". O to chodzilo, ale tak czy inaczej - zapamietam sobie na przyszlosc Twoja uwage, zeby w innej sytuacji juz tym razem przez gafe, a nie celowo tak nie zrobić.

novika
01-03-2009, 19:49
Wiesz tak teraz sobie pomyślałam że jak zależało Ci na pokazaniu fryzurki to warto było może spróbować zrobić zdjęcie z profilu, tak pod jakimś kontem.... by zza włosów widać było kolor oczu modelki... ale w taki drapieżny sposób..

mOSAd
02-03-2009, 05:07
Lewa strona nic nie wnosi, a dużo psuje - ciachnął bym. Trochę tam za czarno też, ale po przycięciu mniej to powinno razić. Jeśli to fota dla salonu, to zdecydowanie zbyt bałaganiarski ostał się kosmyk na obojczyku. Usta niestety pomalowane tragicznie jak na mój gust. Brak mi szczegółów we włosach, za mała głębia + obróbka?

agull
02-03-2009, 11:43
Lewa strona fakt, zupełnie niepotrzebna, górna warga dziwnie... ale może taka uroda modelki. Bardzo dobry portret wg mnie. Pozdrawiam.

Jarema
03-03-2009, 04:33
tak, ciut za mała głębia. Do fryzury sie w ogole nie przyczepiam, bo koncepcja fryzjerek przy tej modelce byla "na bałaganiarsko", chociaż akurat na tym zdjęciu najmniej to widać. Co do kadru - próbowałem i w kwadracie i tak, ale tak mi sie wydawało ciekawiej - jednak prawe oko w mocnym punkcie jak dla mnie robiło swoje.
Mimo to jutro zerkne na ta fote z ucieta lewa strona (jeszcze raz) i zobaczymy. Mam czas.

Dzieki za uwagi.

slawekw
03-03-2009, 12:37
Pierwsze co rzuca mi się w oczy i psuje odbiór to usta, które jak mniemam sam wymalowałeś w PSie, bo nie sądzę aby modelka bądź wizażystka zrobiła to tak .....powiedzmy niechlujnie. No i jeszcze to ujęcie od góry...trochę niekorzystnie wpływa na nos. Ale generalnie nie jest najgorzej, idziesz w dobrym kierunku - następne już będą lepsze ;)
Pozdrawiam.

Jarema
03-03-2009, 13:29
Sławku, nie pomalowałem tych ust w PSie. To dzieło wizażystki:)

Faktycznie, nie zauwazylem, ze nos troche nie ten tego wyszedl. Dzieki za uwage.

ikr
03-03-2009, 23:38
Mnie sie bardzo podoba. lewa strona - ciach - za poprzednikami. Usta sa, jakie sa - w koncu to portret nie glamour. Fajne spojrzenie :)