PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + n18-70 = bf :(

pablodesign
27-02-2009, 21:14
Witam!

Po dwoch tygodniach szukania i rozmyslania kupilem do niedawno zakupionego d80 Nikkora 18-70. Po kilku dniach cos mi zaczelo nie pasowac na zdjeciach wiec zrobilem test na bateryjkach. Praktycznie na calym zakresie (jedynie na 70mm jest dobrze) mam BF :( Nawet po przymknieciu do 5.6 dalej widac nieprawidlowosc AF'a. Do swojej puszki podpinalem N18-55 - bylo dobrze, N50 1.8 - bylo idealnie, nawet na 1.8, tair 135mm - tez dobrze. Jedynie ten nieszczesny 18-70 ktory mial byc moim podstawowym szklem. Co radzicie zrobic w takiej sytuacji? Czy jest mozliwe zeby to konkretne szklo na innym body pracowalo dobrze, a inna sztuka na moim nie miala BF'a?

Jestem troche podlamany, ostatnie 2 tygodnie aparat lezal w szafie przez brak normalnego obiektywu, teraz po wydaniu kasy nadal nie moge robic zdjec :( Obiektyw kupilem przez forum i sie niestety przy pierwszej forumowej tranzakcji juz nacialem, poza wspomnianym BF obiektyw mial byc 'idealny' i czysty a niestety zakurzony w srodku :(

Poradzcie co zrobic z takim szklem, jestem lekko zdesperowany i nie wiem czy nie skoncze znow z 18-55 ktorego niezbyt lubilem...

Pozdrawiam.

wasilewk
27-02-2009, 21:47
Nie jesteś pierwszy ani ostatni. N18-70 to tylko jeden ze słoików - Tobie trafił się felerny. Mi też: leży w szafie od dwóch lat - jako dowód, że "nie wszystko złoto, co się świeci". Dokupiłem Tamiego 17-50 i przez dwa lata natrzaskałem dwadzieścia parę tysięcy fotek. Zrób to samo.

Pzdr.

pablodesign
27-02-2009, 22:27
Nie jesteś pierwszy ani ostatni. N18-70 to tylko jeden ze słoików - Tobie trafił się felerny. Mi też: leży w szafie od dwóch lat - jako dowód, że "nie wszystko złoto, co się świeci". Dokupiłem Tamiego 17-50 i przez dwa lata natrzaskałem dwadzieścia parę tysięcy fotek. Zrób to samo.

Pzdr.

Twoja propozycja niestety ma 2 wady ;-) Raz ze na dobrego tamiego ciezko trafic i tez lubi miec FF/BF a dwa ze jest prawie dwa razy drozszy od N18-70 :(

Pozdrawiam.

Kundzior
28-02-2009, 01:14
Tair to manual :)

pablodesign
28-02-2009, 10:58
Tair to manual :)

No tak, ale ostrzac 'na kropka' a nie 'na oko' aparat ma cos do powiedzenia w kwestii ustawienia ostrosci.

Aha - czy mozliwe ze to moje szklo 18-70 moze pracowac prawidlowo z innym body?

prz3mo
28-02-2009, 11:02
Jeśli chodzi o N18-70, to w większości egzemplarzy (albo i wszystkich) jest mały BF na 18mm. Na tak szerokim kącie ciężko nawet to zobaczyć, ale da się :) Natomiast już od ok 22-24mm aż do końca powinno być świetnie (w punkt).
Jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny egzemplarz 18-70 i podepnij pod swój korpus.
Bo być może to kwestia Twojego korpusu, a nie szkła...

pablodesign
28-02-2009, 11:08
Jeśli chodzi o N18-70, to w większości egzemplarzy (albo i wszystkich) jest mały BF na 18mm. Na tak szerokim kącie ciężko nawet to zobaczyć, ale da się :) Natomiast już od ok 22-24mm aż do końca powinno być świetnie (w punkt).
Jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny egzemplarz 18-70 i podepnij pod swój korpus.
Bo być może to kwestia Twojego korpusu, a nie szkła...

Tez sie zastanawialem czy to nie problem puszki, jednak przy 50mm 1.8f na pelnej dziurze wszystko bylo ok, af sie nie mylil, nie bylo FF/BF. To samo z 18-55.

prz3mo
28-02-2009, 11:10
Tez sie zastanawialem czy to nie problem puszki, jednak przy 50mm 1.8f na pelnej dziurze wszystko bylo ok, af sie nie mylil, nie bylo FF/BF. To samo z 18-55.

aha, czyli rzeczywiście chyba kwestia tego egzemplarza 18-70...
No niestety to ryzyko przy kupnie używki :-/ Bo rozumiem, że możliwości zwrotu już nie masz?

pablodesign
28-02-2009, 11:17
aha, czyli rzeczywiście chyba kwestia tego egzemplarza 18-70...
No niestety to ryzyko przy kupnie używki :-/ Bo rozumiem, że możliwości zwrotu już nie masz?

Kupilem od jednego uzytkownika z forum ale raczej male szanse zeby sie udalo zwrocic. U niego, jak pisal, na d50 i d70 nie bylo FF/BF.

prz3mo
28-02-2009, 11:21
Kupilem od jednego uzytkownika z forum ale raczej male szanse zeby sie udalo zwrocic. U niego, jak pisal, na d50 i d70 nie bylo FF/BF.

Rozumiem.
W takim razie zrobiłbym tak - udaj się do jakiegoś sklepu (choćby Fotojoker), podepnij jakiegoś innego 18-70. Jeśli się okaże, że jest OK to sprzedaj tego co masz teraz i kup inną sztukę (najlepiej jakbyś mial możliwość przed kupnem jednak podpiąć).
Nie zrażaj się do tego szkła, bo moim zdaniem jest naprawdę to świetny obiektywik. Mimo, że teraz kompletuję szkła pod pełną klatkę (d700) to cały czas uzywam też D80 właśnie m.in. z 18-70. Uważam to szkło za naprawdę bardzo uniwersalne, szybkie i celne. Jeśli nie masz parcia na nic jaśniejszego. A skoro zdecydowaleś się kupić tego Nikkora to rozumiem że nie masz, to naprawdę poszukaj dobrej sztuki. Warto.

wasilewk
28-02-2009, 11:22
Twoja propozycja niestety ma 2 wady ;-) Raz ze na dobrego tamiego ciezko trafic i tez lubi miec FF/BF

O tym wiedziałem przed zakupem. I Ty też o tym wiesz.
Skoro ja umiałem na to jakoś sobie zaradzić - to i Ty też powinieneś: obaj urodziliśmy się w szpitalu.

a dwa ze jest prawie dwa razy drozszy od N18-70 :(

Pozdrawiam.

Jak sprzedaż dotychczasowe szkło, to część kasy odzyskasz. A pozostałe kilkaset złotych to jest cena własnych nerwów i możliwości focenia w ogóle.

Pzdr.

pablodesign
28-02-2009, 11:24
Jak sprzedaż dotychczasowe szkło, to część kasy odzyskasz. A pozostałe kilkaset złotych to jest cena własnych nerwów i możliwości focenia w ogóle.

No wlasnie tu mam pewien dylemat, bo czy moge ze spokojnym sumieniem sprzedac dalej to szklo? Czy mam jakakolwiek
gwarancje ze u kogos innego bedzie dobrze chodzic?

prz3mo
28-02-2009, 11:29
Mam Tamrona 28-75 do D700. Nie czarujmy się, szybkość Af Tamronów w porównaniu do AF-S Nikkora to lipa.
Jeśli nie zależy Ci na świetle 2.8 nie kombinuj z Tamronem, tylko szukaj sprawnego Nikkora.

No wlasnie tu mam pewien dylemat, bo czy moge ze spokojnym sumieniem sprzedac dalej to szklo? Czy mam jakakolwiek

Jeśli chcesz być "fair" to zaznacz przy sprzedaży, że odbiór osobisty i niech ktoś sprawdzi przy kupnie ze swoim korpusem.

wasilewk
28-02-2009, 11:31

Są ludzie, którym za parę złotych ( o tyle musisz spuścić cenę) opłaci się wysłać do serwisu, poczekać, mieć dobre szkło a nawet go potem odsprzedać - oczywiście zaznaczasz, że wg Ciebie coś z nim jest).

Pzdr.

pablodesign
28-02-2009, 11:42
Fakt, gdybym mieszkal w warszawie albo okolicy to bym nie marudzil tylko sie przejechal na postepu i zostawil do kalibracji. Wysylac praktycznie z drugiego konca polski to nie mam ochoty :(

wasilewk
28-02-2009, 11:46
Fakt, gdybym mieszkal w warszawie albo okolicy to bym nie marudzil tylko sie przejechal na postepu i zostawil do kalibracji. Wysylac praktycznie z drugiego konca polski to nie mam ochoty :(

Mieszkasz 80 km od dobrego serwisu. Ja bym skorzystał.

Pzdr.

pablodesign
28-02-2009, 11:49
Mieszkasz 80 km od dobrego serwisu. Ja bym skorzystał.

Pzdr.

A to cos nowego, nie mam pojecia nawet co masz na mysli. Mozna prosic jakies namiary?

wasilewk
28-02-2009, 11:51
A to cos nowego, nie mam pojecia nawet co masz na mysli. Mozna prosic jakies namiary?

Każda poważniejsza naprawa Nikkora i tak trafi z serwisu w Warszawie do serwisu w Berlinie.

Pzdr.

pietrobas
28-02-2009, 12:26
pablodesign, tak na dobrą sprawe, to masz prawo do żądania unieważnienia umowy i zwrotu obiektywu,

pablodesign
28-02-2009, 13:29
pablodesign, tak na dobrą sprawe, to masz prawo do żądania unieważnienia umowy i zwrotu obiektywu,

Moze i mam, wyslalem PM do sprzedawcy, zobaczymy czy i co odpowie...

Bylem wlasnie u kolegi, ma d60 + N18+70 + N55-200 VR. Moj 18-70 na jego body dziala sporo lepiej ale tez czasem widac BF. Z kolei jego 18-70 u mnie pracuje idealnie. Rownie idealnie jest z jego 55-200 na moim body.

pablodesign
28-02-2009, 20:25

No niestety, dostalem odpowiedz od sprzedawcy, poza stwierdzeniem ze u niego zawsze wszystko bylo dobrze i 'ze to dziwne' nic nie uzyskalem. Troche przykre to, zaplacilem wiecej niz na allegro, bo myslalem ze warto kupic na forum i ze to nikt kitu nie wcisnie... a jednak sie nacialem.

Tak wiec sprzedawca sie wypial, zero checi wspolpracy wiec pewnie sprzedam to szklo, sprobuje je wystawic tutaj na forum, moze ktos z warszawy dla kogo nie bedzie problemem pojechac na postepu kupi je. Poza BF to szklo mialo byc czyste w srodku, a niestety takie nie jest (odp sprzedawcy: 'widocznie nie zauwazylem').

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Kaleid
01-03-2009, 18:01
Czy jest mozliwe zeby to konkretne szklo na innym body pracowalo dobrze, a inna sztuka na moim nie miala BF'a?

Tak, jest to możliwe. Nie musi tu być żadnej winy sprzedającego. Tak czasami bywa z obiektywami.

No niestety, dostalem odpowiedz od sprzedawcy, poza stwierdzeniem ze u niego zawsze wszystko bylo dobrze i 'ze to dziwne' nic nie uzyskalem. Troche przykre to, zaplacilem wiecej niz na allegro, bo myslalem ze warto kupic na forum i ze to nikt kitu nie wcisnie... a jednak sie nacialem.

To może być prawda. Nie aż tak znowu rzadki przypadek.