PDA

Zobacz pełną wersję : foto bank

Strony : 1 [2]

deep
07-07-2005, 02:41
Na DigiMate Sandisk Ultra II 2GB wypchany po brzegi zgrywa się w 13,5 minuty więc jak na urządzenie z wbudowanym czytnikiem to wynik niezły.

Arsis
08-07-2005, 21:29
[shadow=red:8fd5435a94]Brywieczór :D [/shadow:8fd5435a94]

... nabyłem wczoraj Apcera CD211 w sklepie [glow=orange:8fd5435a94]Zorn[/glow:8fd5435a94] w Poznaniu - samo pudełko. Dysk Samsunga 80 GB kupiłem osobno ... miałem spory problem ze sformatowaniem dysku - podłączyłem go przez USB i nic. Zawiozłem dysk razem z Apacerem do Zorn'a. Na miejscu (bez żadnego problemu) sformatowano mi twardziela, założono partycję (nie wzięto za to złotówki) i odpowiedziano na wszystkie moje pytania.
... co do samego urządzenia - rewelacja ... jadę jutro rano nad morze "będzie się działo" :D
... chyba w tym wątku ktoś wypowiadał się bardzo pozytywnie na temat tej firmy, ja skorzystałem z tych rad i gorąco polecam tą firmę innym forumowiczom.
... http://www.hykom.pl/go/_info/?id=49408
... pozdrawiam

Tomek
08-07-2005, 22:03
No i pięknie.
Napewno będziesz zadowolony.
Posiadam to wiem :)

turbo
09-07-2005, 15:08
a ja z zapytaniem czy DIGIMATE mozna podłączyć do kompa i zrzucać zdjęcia bezpośrednio na kompa? Tak jak czytnikiem? A bez dysku w Digimate?

Dzięki z góry

romejo
09-07-2005, 19:44
NIe wiem TURBO ale dzis wieczorkiem to sprawdze i napisze

vitter
20-07-2005, 10:35
hej mam pytanie czy po podłączeniu do kompa Digimate (jak się zachowuje) czy można zgrać na niego mp3 lub jakieś dane i przenieść na drugi komputer??
jak komputer widzi Digimate ????

romejo
20-07-2005, 11:08
Mozna a widzi jako kolejny dysk

vitter
20-07-2005, 12:00
oki dzięki to biorę 80 za 670 :mrgreen:

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2005 ]
już mam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
polecam wszystkim 1GB do 8 minut ale na kompa szybciej :mrgreen:
z kompa zapisuje wsio
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58097523

john
26-07-2005, 22:39
Po wszystkim tym co w poście przeczytałem kupiłem DigiMate II-plus z HDD 40 GB, oto mały test:
Karta LEXTAR 1GB (w instrukcji piszą, że tranfer z niej 12M/s) załadowana na full plikami NEF - 181 szt.

1. CF > HDD DigiMate
- na baterii 7:50
- na ładowarce 7:50

2. CF > HDD PC
- na baterii 2:06
- na ładowarce 2:06

3. HDD DigiMate > HDD PC
- na baterii 2:20
- na ładowarce 2:20

Brakuje, co prawda podglądu zgranych plików - tak na wszelki wypadek, ale zrobiłem kilkanaście prób i wszystko 'ok, więc co tu narzekać ? Ot taka chyba natura.

Pojawił mi się natomiast problem przy współpracy z notebookiem DELL L... 840, jak podłączyłem DigiMate do USB bez ładowarki, to Windows krzyczał, że przekroczone jest napięcie zewnętrznego urządzenia, z ładowarką oraz w obydwu wersjach przy stacjonarnym PC bez zarzutów.

No i ieszcze reklama.
Nie jestem użytkownikiem Allegro, ale napisałem e-mail w niedzielę po południu do http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=58655025 we wtorek o 11.30 otrzymałem kurierską przesyłkę za zaliczeniem pocztowym, kompletna cena 560 zł.

Urzadzenie jest w pudełku wraz z:
1. Ładowarką - napięcie i prąd ładowania jak w nokii, ale jednak nie pasuje, grubszy bolec (piszę to, gdyż wcześniej przeczytałem coś o nokii - pewnie można przerobić),
2. Płytka cd ze sterownikami, ale chyba do starszych windowsów z xp ruszył od razu,
3. kabelek USB (przyda sie na zapas)
4. Śrubokręcik do rozkręcenia urządzenia
5. Kilka śrubek ?! Może jak ktoś zgubi, bą są bardo małe
6. Faktura
7. Gwarancja: 12 m-cy na fotobank i 35 m-cy na HDD Samsunga
8. Zalążek instrukcji. Szkoda, że nie po polsku wraz z wyraźnym opisem co w jakiej kolejności włączać, tu rzeczywiście niezbędna jest intuicja.
9. Pokrowiec - skóra ekologiczna, zapinany na rzepa z mocowaniem do paska.

Test baterii:
Naładowana full. Rozpoczynając test nie miałem pełnej karty więc najpierw skopiowałem na nią dane z PC, trwało to około 5 min., potem całą zawartość karty 1 GB udało mi się skopiować na HDD 12 razy, w połowie 13-go kopiowania urzadzenie padło.

tfu^^
04-11-2005, 00:26
a co sadzicie o tym? iTec MultiMedia Viewer 20GB
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70822365

krzysztof jot
04-11-2005, 02:56
MultiMedia Viewer 20GB
jako zabawka fajny, ale troszke przepłacasz jesli tylko jako dataBank
mały dysk, podgląd obrazków tylko JPg - ja np. robie wyłacznie RAW
wiec ta funkcja mnie zupelnie nie interesuje, ale X'Drive miewa czeste
upgready firmvare i moze kiedys pokazac i RAWy - mozna wiec zaryzykowac.

john
04-11-2005, 10:58
Bawiłem się >MultiMedia Viewer 20GB< po tym jak kupiłem DigiMate II i muszę powiedzieć, że lepiej się czułem psychicznie gdyż widziałem, że pliki skopiowane znajdują się na dysku. Oczywiście, że tylko *.jpg, dlatego trzeba focić *.jpg + RAW.
Ale są też i wątpliwości gdyż kilka zdjęć było skopiowanych jakby tylko do połowy. W *.jpg to widać więc można powtórzyć copy, ale co zrobić z RAW ?
No i jeszcze jedna uwaga, po kilku miesiącach kolega,który to kupił powiedział, że nie mógł otworzyć niektórych katalogów, wymagany był reset. Niestety nie wiem co ze zdjęciami.

DigiMate II - opinia po kilku miesiacach. Urządzenie padło po wakacjach. Szczęście takie, że udało się skopiować wszystkie foty na PC. Nie działanie objawiało się tym, że PC nie widziało DigiMate II, a wkładając kartę CF zaświecał się błąd, czyli nie można było nic skopiować w żadną stronę. Nie pomagało formatowanie dysku. Wysłałem do serwisu, wróciło i narazie działa.

Mam jednak pytanie do wszystkich użytkowników DigiMate II, czy spotkaliście się z czymś takim, że podczas podłączonego fotobanku do PC oczywiście poprzez USB zdarzyło się, że komputer się zresetował. Mam wrażenie, że dzieje się tak tylko wtedy gdy nie jest w tym czasie podłączone ładowanie fotobanku z sieci i USB jest tak obciążone, że PC pada. Rzecz pozornie mała ale ważna, bo trudno wyczuć co stanie się podczas kopiowania danych. Z instrukcji wynika, że DigiMate II można ładować również poprzez USB

john

tfu^^
04-11-2005, 17:10
generalnie to chyba watpie w te piekne uzadzenia troche zal byloby mi stracic fotki w takim fotobanku :( chyba poczekam az Nikon COOLWALKER MSV-01 bedzie dostepny w rozsadnej cenie (ale watpie) .. zaczynam sie zastanawiac czy nie lepiej kupic laptopa :/

no chyba ze istnieje jakis fotobank ktory nie jest wadliwy i z ktorego sa wszyscy zadowoleni :)

krzysztof jot
05-11-2005, 12:52
Nikon COOLWALKER MSV-01 bedzie dostepny w rozsadnej cenie
akurat Coolwalker tez nie ciaszył sie najlepszymi opiniami
to po pierwsdze, po drugie w usa jego cena dochodzi juz do
granicy 220-250$ i cena sugerowana -oferowana w polsce przez
nikona jest po prostu bandycka :)
PS.
laptop w terenie to kiepskie rozwiazanie - kupiłem X'sDriveII
40GB za 600zł - szybki, sprawny, wygodny - z czytnikiem -
zgrywam na wszelki wypadek karte dwa razy i spie spokojnie
a i kasy troche zostało :)

wist
08-03-2006, 21:22
Witam wszystkich użytkowników Databanków. W poscie tym jest wiele informacji na temat czasu, szybkości zgrywania kart i pracy tych użądzeń.
NIe znalazłem jednak nigdzie informacji jak długo wytrzymuje bateria w Waszym Databanku po pełnym naładowaniu i nieużywaniu. Mam E-Tank_a od niedawna i jak zauważyłem czuwająca w uśpieniu elektronika rozładowuje akumulator gdzieś po około 7-8 dniach.
Jak się zachowują Wasze Databanki, jak długo wytrzymują w nich akumulatory, gdy databank nie pracuje. Jest to istotne przy dłuższych wyjazdach, gdy nie mamy możliwości doładowania jego akumulatora. Prośże o Wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam WIST.