Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] całusek

TomiWu
25-02-2009, 00:42
Witam
W końcu udało się namówić żonkę na zdjęcia - pod krytykę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/6892/calus21nikon.jpg)

nonnatus
25-02-2009, 02:20
w tym dziale są portrety, są też zdjęcia glowy... i są zdjęcia pleców.
pierwszy raz widzę portret, w którym 2/3 fotki stanowią plecy...
wyszło masywnie. bardzo.
swiatło płaskie. jedno boczne źródło światła.
poza sztuczna. moim zdaniem zdjęcie nie jest ciekawe.
próbuj dalej.

pinokio
25-02-2009, 02:24
Albo opuść sporo niżej i wrzuć do aktów, albo podnieś do góry.
Poza mi się podoba, jest trochę uwodzicielska ;)

nonnatus
25-02-2009, 02:30
uwodzicielska? hmmm.
chyba różnie rozumiemy to słowo, haaa :D

pinokio
25-02-2009, 02:33
uwodzicielska? hmmm.
chyba różnie rozumiemy to słowo, haaa :D

Łapiesz za słówka ;)

nonnatus
25-02-2009, 02:38
trochę :D haaa. przepraszam.

zdjęcie nie podoba mi się... nie jest ciekawe. nie jest więc uwodzicielskie... IMO.

ostrygad
25-02-2009, 03:08
Autorze wybacz trochę pobluzgam ale jak czytam komenty moich poprzedników nóż sam się w kieszeni otwiera ;] Do rzeczy...
Największe atuty tego zdjęcia to mz światło i kadr. Wbrew temu co pisze nonnatus światło jest bardzo plastyczne. Miękko i w pełni oświetlona twarz , światłocienie na plecach i kapeluszu...ładnie się to prezentuje. Kadr także....nic nie wyszło masywnie. Przy takiej kompozycji normalnym zjawiskiem jest iż ramię i plecy stanowią większą część zdjęcia (oczywiście nadal jest to portret).

Nie pasuje mi mimika , fakt niezbyt naturalna , kapelusz który wygląda dość groteskowo i to coś na dole do retuszu. Autorze dobrze jest , panujesz nad światłem i kadrem :] pozdrawiam

PS. Jak nie panować nad światłem i kadrem warto zobaczyć w ostatnim poście nonnatus`a ;]

nonnatus
25-02-2009, 03:57
Autorze wybacz trochę pobluzgam ale jak czytam komenty moich poprzedników nóż sam się w kieszeni otwiera ;] Do rzeczy...

proponuję izi :)

Największe atuty tego zdjęcia to mz światło i kadr. Wbrew temu co pisze nonnatus światło jest bardzo plastyczne. Miękko i w pełni oświetlona twarz , światłocienie na plecach i kapeluszu...ładnie się to prezentuje.

to co Ty, na tym zdjęciu, nazywasz światłocieniem - ja nazywam niedoświetleniem.
zdjęcie jest malo estetyczne.
te "światlocienie" na buzi i plecach dają wrażenie zabrudzenia, a to nie jest ładne.
wybacz Drogi Forumowiczu, ale jeśli to nazywasz plastycznym zdjęciem, to znaczy, że różnie rozumiemy to słowo.

Kadr także....nic nie wyszło masywnie. Przy takiej kompozycji normalnym zjawiskiem jest iż ramię i plecy stanowią większą część zdjęcia (oczywiście nadal jest to portret).

no właśnie zła jest IMO kompozycja fotki, w której 2/3 fotki zajmują "zabrudzone światłocieniem" plecy.

Autorze dobrze jest , panujesz nad światłem i kadrem :] pozdrawiam

jesli walnięcie lampą z boku nazywasz panowaniem nad światłem, to nie mam więcej pytań.
a jeśli piszesz, że jest dobrze, skoro sam wymieniasz sporo słabych punktów, to zdaje mamy tu klasyczny brak spójności w wypowiedziach.

PS. Jak nie panować nad światłem i kadrem warto zobaczyć w ostatnim poście nonnatus`a ;]

dziekuję bardzo za złośliwość. mam nadzieję, że będzie Ci się teraz lepiej spało.
a jesli miałbym się uczyć złośliwości od Ciebie, to mogę w ramach rewanżu wstawić linki do Twoich jakże świetnie zaświeconych prac,
które dla potomności staną się wykładnią tego jak nie nalezy uzywać lampy.

mOSAd
25-02-2009, 12:56
Po krótce tym razem - to nie jest dobre zdjęcie - próbuj dalej. Inaczej.

andrzej_laskowski
25-02-2009, 18:00
Dla mnie taz słabe. Raczej fotka pleców, z kawałkiem glowy niz odwrotnie. Grymas (całus) tez nie pomaga.
Ładna buzia, ale zdjęcie nie.

moonrage
25-02-2009, 18:55
takie ło, portret pleców, całus jakiś taki sztuczny, brak mi emocji, następne na pewno będzie lepsze, pozdrawiam