Zobacz pełną wersję : Aparat, jaki ?
Guma2000
23-02-2009, 13:31
Witam.
To jest moj pierwszy temat na tym forum i nie wiem zbytnio w jakim dziele to umiescic takze prosze o wyrozumiałosc ;) .
1.Za jakis czas chce kupic swoja pierwsza cyfrowa lustrzanke. Chce na nia przeznaczyc ~1500zl , co polecacie?
2.Mam do sprzedania Zestaw Zenit Fotosnajper (taki- http://allegro.pl/item558682591_fotosnajper_zenit_12s.html ).
Ile moge za niego 'skasowac' , a moze ktos z Was chce kupic ? Jesli ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt na gg:1590365 .
Guma2000 zalezy do czego ma sluzyc aparat? co chcesz nim fotografowac. czy za 1500zl chcesz kupic samo body czy z obiektywem modeli jest duzo
(D60, D40, D50) czy to ma byc jako hobby czy liczysz na cos wiecej a co do sprzedawania jest specialny dzial o nazwie gielda gdzie mozna wystawiac ogloszenia kup/sprz. pozdrawiam
Guma2000
23-02-2009, 14:27
Chce kupic z obiektywem, z biegiem czasu bede dokupywal.
Co chce fotografowac? Wszystko ;) . Glownie bede go uzywal na wakacjach.
Edit: Widze, ze masz D50. Jak sie sprawuje? , bo cenowo by mi pasowal.
Czy 6 megapikseli to nie za malo? (pytanie moze wydac sie infantylne ale ja jestem calkowicie zielony w/s aparatow ;) ).
Challenger426
23-02-2009, 14:38
Jeśli sprzęt ma być nowy to D40(x)+18-55+55-200, z tego co pamiętam to D40 kit stoi ok 1k, więc powinienieś się wyrobić z kasą.
Co do 6mpx to jest wystarczająco, chyba że planujesz wydruki >30x40cm.
Zestaw dla początkującego w zupełności wystarczający.
Guma2000 a no mam :D sprawuje sie bardzo dobrze, na poczatek puszka jak dla mnie rewelacja, szczerze mowiac D40 i D60 osobiscie bym nie bral bo jednak srubokret przemawia na korzysc d50. No i na rzecz D50 przemawia wyswietlacz kolo spustu migawki. Jedak posiada rowniez wady np gorny wyswietlacz nie jest podswietlany i brak wejscia na wezyk spustowy jednak to jest rozwaizane w inny sposob mianowicie pilot:) szczerze mowiac d50 to leciwa juz puszka jednak dalej dobra a co do 6mpx w zupelnosci wystarczy:) lepiej miec lustro 6mpx (i wymienna optyka) niz kompakta z 10mpx.
Guma2000
23-02-2009, 15:00
No to teraz mam dylemat ;P . A jesli bym kupil D50 to jakie obiektywy do niej ?
hmm zalezy od tego ile dasz za puszke:D ogolnie ludzie odradzaja 18-55 ja dobie kupilem Nikkora 18-70 bardzo fajne szkielko i do tego nie zbyt drogie jak na poczatem mysle ze bedzie ok. zalezy ile dasz za puszke a gdzie chcesz kupic takowy aparat na alledrogo?
Guma2000
23-02-2009, 15:14
Nie wiem jeszcze gdzie kupie, bede szukal na guugle, chyba, ze mozesz jakis shop online polecic ;) ?
A co do budzetu na aparat to moze sie jeszcze zwiekszyc, bo planuje w najblizszym czasie pewne inwestycje ;P ,takze za jakis czas pewnie odswieze temat :) .
ja osobiscie kupowalem na alledrogo troche przepalacilem "madry Polak po szkodzie" mozesz na googalach szukac jednak polecam forumowal gielde ostatio byla 50tka do sprzedania warto spawdzic. pamietaj ze kupujac aparat pasuje sprawdzic przegie tzn ile fotek zostalo nim wykonanych prosisz sprzedajacego aby wyslal ci jpg prosto z puszki wrzucasz do programu opanda exif i sprawdzasz ile jest zrobionych zdjec:)
Guma2000
23-02-2009, 16:21
Dodam jeszcze, ze aparat planuje kupic przed wyjazdem do Watykanu wiec pierwsze szkielka chce kupic wlasnie pod ten wyjazd.
Jakie beda sie nadawaly ?
napewno najodpowiedniejszym bylby nikkor 18-200 jednak jego cena delikatnie mowiac jest dosc wysoka. jednak masz bardzo dobry zakres od dosc szerokiego kata do dosc dobrego tele. mysle ze jednak 18-70 bylby dobry lub 18-135. to takie moja skromne zdanie.
Guma2000
23-02-2009, 17:59
Czyli na poczatek tylko 18-70/18-135 wystarczy? A po nim jaki zakupic? I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzie na forum objasnienie jakie szkla do jakich zdjec? , bo dla mnie to na razie black magic :P .
Czyli na poczatek tylko 18-70/18-135 wystarczy? A po nim jaki zakupic? I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzie na forum objasnienie jakie szkla do jakich zdjec? , bo dla mnie to na razie black magic :P .
w prawie każdej książce o fotografii to wyjaśnione jest, a na początek jak wzykle polecam "Ekspozycje bez tajemnic"...wydasz 40zł i masz full wiedzy ;) ja robie zdjęcia kilka lat, a książkę nadal mam na swojej "pękatej półce"
velaskez
23-02-2009, 18:43
[QUOTE=Guma2000;1143326]Chce kupic z obiektywem, z biegiem czasu bede dokupywal. QUOTE]
:mrgreen: Wybacz nie mogłem się powstrzymać. 18-70/18-135 Ci wystarczy, potem warto dokupić coś jasnego, np. 50/1.8 lub to co dopiero wyjdzie w marcu 35/1.8. Jakąś lampkę jeszcze do tego i rządzisz na dzielni.
Generalnie nie ma wąskich zasad jakie szkło do jakich zdjęć, to już bardziej zależy od Ciebie do czego je wykorzystasz.
Guma2000
23-02-2009, 19:04
Ok, dzieki. Po powrocie z Watykanu zaloze temat w odpowiednim dziale i wstawie foty ;) .
Edit: To jeszcze ostatnie pytanie :P , jakie polecacie sklepy internetowe?
velaskez
23-02-2009, 22:30
No jak to jakie? Na stronie głównej forum jest link do tego słusznego:mrgreen: Imfoto.
Guma2000
23-02-2009, 22:33
No to git majonez ;) . Troche poczytalem i mam kolejne watpliwosci ;P , jaki do macro kupic i jaki do krajobrazow ?
Edit: A tego D50 to jeszcze produkuja ? Szukam na guugle i nigdzie nie ma nowych...
Do krajobrazów coś szerokiego poniżej 35 mm, a do macro, są odpowiednie obiektywy oznaczone tym mianem, jest ich cała masa. Spójrz na Sigme w miarę dobre i tanie. D50 nie produkują już trochę lat.
velaskez
24-02-2009, 10:36
Sigma 10-20 do krajobrazów jest fajna. A do macro...Tamron 90/2.8, Nikkor Micro 60/2.8, Nikkor 105/2.8 - ten ostatni chyba najodpowiedniejszy, ale chyba cena Cię odepchnie.
Hmm co do obiektywu do celów turystycznych, ostatni weekend byłem we Lwowie, 18-55 i 50/1.8 w zupełności mi wystarczyły, tanie i dobre obiektywy
Guma2000 Zgadza sie, D50 nie jest juz produkowany, jezeli cchesz cos nowego to D40(x) D60 lub wyzsza połka D80 jednak w dwow pierwszych nie ma tzn"srubokreta" i obiektywy bez wbudowanego silniczka autofocusa nie beda dzialaly w takim wypadku pozostaje tylko ostrzenie reczne. Zostaje jeszcze do wyboru D70(s) [chyba tez juz nie produkowane].
Lucas ZJa tam do 18-55 nie jestem za bardzo przekonany, moim skromnym zdaniem konstrukcja pozostawia wiele do zyczenia. A stałki sie jeszcze nie dorobilem ale z tego co sie orientuje to juz kultowe szklo. Ja osobiscie ze szczerym sercem moge polecic 18-70 mam posiadam jak dla mnie idealnie.
Guma2000
24-02-2009, 14:45
Zobaczymy, moze jeszcze znajde D50 nowe np. teraz na allegro jest ktore ponoc od czasu wyprodukowania stalo na wystawie.
Guma2000popros o fotke w formacie jpg na dowolnych ustawieniach prosto z body latwo mozna sprawdzicz czy nie bylo uzywane:)
velaskez
24-02-2009, 17:07
Jak bedziesz mial do 10 klapniec migawki ja bym uznal za nowe:)
Guma2000
24-02-2009, 23:02
A jesli bede szukal uzywanego to do ilu zdjec brac pod uwage ?
Guma2000 Mi sie udalo kupic cos kolo 5000-6000 klapniec co uwazam za dosc przyzwoity wynik zwazajac ze juz to body nie jest produkowane. Teraz obecnie juz ponad 10000 mi strzelilo:) co i tak nie jest jeszcze duza liczba. Wiadoma sprawa najlepiej szukac z jak najmniejszym "przebiegiem" jednak taki do 10000 to juz jest ok z tego co pamietam to producent daje gwarancje na 100 000( nie dam sobie nic uciac). W razie jakis jeszcze pytan pisz w tym temacie postaramy sie pomoc najlepiej jak potrafimy.
Guma2000
25-02-2009, 19:06
A jak wyglada sprawa z zoom'em w szkle? np. w 18-70, jest w nich w ogole zoom ?
zotornik
25-02-2009, 19:43
A jak wyglada sprawa z zoom'em w szkle? np. w 18-70, jest w nich w ogole zoom ?
Oj widzę "trudny" temat nam się trafił ;)
To taki mały żart, mną się nie przejmuj.
Obiektywy mają dwie podstawowe cech /upraszczając/
Określają je dwie dane:
ogniskowa np. 20, 35, 50, 85, 150, 200 mm oraz
światło /tzw. jasność obiektywu, czy też maksymalny otwór przysłony/ np 1,4, 2,8, 3,5
jeżeli masz opis 50/1,4 to znaczy to, iż jest to szkło o stałoogniskowe o ogniskowej 50 mm i maksymalnym otworze przysłony 1,4
natomiast zapis typu 18-70, 18-200, 55-200 to oznaczenie właśnie zoomów
i tak 18-70/3,5-4,5 oznacza, że to zoom o zakresie ogniskowych od 18 do 70 mm i maksymalnej jasności, odpowiednio przy 18 mm f3,5, a przy 70 mm f4,5
to w ogromnym skrócie
p.s.polecam lekturę portalu Szeroki Kadr, tam znajdziesz wszystkie podstawowe informacje o fotografii cyfrowej i nie tylko
bo za takie pytania jak z tym zoomem, to koledzy Cię wkrótce "zjedzą" ;)
Guma2000
25-02-2009, 21:08
Zotornik, a powiedz mi jakie jest twoje zdanie n/t D50?
Uslyszalem opinie, ze np. do celow turystycznych duzo lepszy bedzie kompakt, co o tym sadzicie ?
p.s.polecam lekturę portalu Szeroki Kadr, tam znajdziesz wszystkie podstawowe informacje o fotografii cyfrowej i nie tylko
bo za takie pytania jak z tym zoomem, to koledzy Cię wkrótce "zjedzą"
Jak bede mial troche czasu to poczytam. Narazie mam sporo innych zajec ;) .
zotornik
25-02-2009, 23:01
To kwestia potrzeb i determinacji.
Znajomy jeździ w alpy i inne ciekawe góry, ale nie zabierze ze sobą nic innego ponad kompakt /do tego kiepski/ bo on nie będzie targał, bo mu ciąży, a zdjęcia i tak mu się podobają - no i mu nie przetłumaczę, żeby kupił choćby lepszy kompakt.
Ja też sporo pętam się po górkach /krajowych/, ale zawsze mam ze sobą moje D50 + szkła jak w stopce. Razem z resztą gratów ponad 3 kg, czasem jak mam 70-200/2,8 to jeszcze +1kg.
D50 jest akurat stosunkowo mały i lekki. Do tej grupy zaliczyć też można D40, D60, D80 i D90 też.
Skok wagowy i wielkościowy widać i czuć przy aparatach D200, D300 no i D700.
Ma się rozumieć, że kompakt lub nawet jakąś hybrydę to dopniesz do paska. A z lustrzanki to sterczy jeszcze obiektyw ,a inne wiszą na plecach ;)
Jeszcze nie dawno lustrzanka, to był aparat dla pasjonatów, hobbystów fotografii i zawodowców. Obecnie z racji ceny stała się "powszechna". Ale czy ktoś kto chce zrobić fotkę od czasu do czasu, nie bawi go to, nie wciąga, etc. ma kupować lustro ? Tu bym się zastanawiał.
Niestety "nawet" lustrzanka z dobrym szkłem nie zapewni udanych zdjęć, jeżeli obsługują je osoby bez podstawowej wiedzy. Tu czasem lepszy jest kompakt, który decyduje o wszystkim za fotografującego, a że zdjęcie jest jakie jest, no cóż - ważne żeby pstrykacz był zadowolony.
To kolejne uproszczenie tematu, który można by ciągnąć bardzo długo.
Co do D50. Mam go ponad 2 lata, nacisnąłem na spust ok. 25.000 razy.
To model "stary" i nie produkowany, ale bardzo /wg mnie/ udany - jak dla nie wymagającego fotografa.
Robi przyzwoite zdjątka "na gotowo".
Ale jeżeli miałbym polecać coś - w granicach Twojego budżetu - to doradzałbym D80.
Szkło 18-70 jest bardzo fajne, użyteczne do większości zastosowań - po za tele ma się rozumieć.
velaskez
25-02-2009, 23:16
D80 z gripem już do małych bym nie zaliczył:)
zotornik
25-02-2009, 23:28
D80 z gripem już do małych bym nie zaliczył:)
Z całym szacunkiem, nie widzę związku
D50 z gripem, też nie będzie małe itd. itd. ;)
Wielkość to wg mnie i tak mniej istotna sprawa niż waga.
Jeżeli kolega planuje zestaw nisko budżetowy, to grip jest zakupem najmniej potrzebnym.
p.s. pamiętam jak D50 wytykano, że mały, że źle leży w ręce
a jak weszło D80 same zachwyty - tylko że korpus D80 jest nieco mniejszy od D50 ;)
zotornik dobrze mowi jezeli jestes niedzielnym fotografem to lepiej kupic jakis kompakt zawsze wrzucisz do kieszeni i juz mozesz miec zawsze pod reka a lustrasznka to dodatkoway bol glowy przy wyjazdach itp szkla ladowarki gripy i inne bajery. zastanow sie Guma nad zastosowaniem i przeznaczeniem aparatu a odpowiedz nasunie sie sama. jezeli chcesz ciagle podnosic swoje zdolnosci i fotografie traktujesz jako hobby to stanowczo wystarczy D50 z 18-70 i tanim tele tamrona 55-200 (jak w moim przypadku-narazie)
zotornikjednak nie wiem czy sledzilesz temat od poczatku, na kupno aparatu bedzie przeznaczone kolo 1500zl wiec D80 kupi jak najbardziej jednkak po pierwsze czy nie za gleboka woda i za duzo mozliwosci jak dla poczatkujacego i w tej cenie nie dostanie z 18-70 napewno:)
Guma2000
26-02-2009, 17:08
Lustrzanke mi odradzali glownie z powodu zoom'u (czyli, ze nie bede mogl sobie regulowac tak jak w kompakcie tylko bede musial szkla przekladac).
-Jak to wyglada w praktyce, czy w moim przypadku ten regulowany zoom jest mi tak bardzo potrzebny? (fotografowal bede glownie krajobrazy,przyrode i bede robil foty na wakacjach.
zotornik
26-02-2009, 19:48
Nie obraź się Guma, ale tobie naprawdę jest potrzebna porządna lektura z zakresu podstaw fotografii i sprzętu foto.
Forum nie jest najlepszym do tego medium.
Polecam ponownie lekturę portalii
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Teoria
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Praktyka
http://www.cdrom.pl/
Takie wyrywkowe odpowiadanie, na równie przypadkowe pytania do niczego Cie nie zaprowadzi, no może tylko do błędnej decyzji, podjętej na niepełnych informacjach.
1,5 tys. piechotą nie chodzi, więc warto włożyc trochę pracy, która ułatwi właściwą decyzję.
p.s. kiedyś zoomów nie było i dało się fotografofac ;), zoom to po prostu ułatwienie i komfort
ale jak Ci już pisałem zoom 18-70 wystarczy Ci w większości sytuacji
zotorniktu pasuje najbardziej 18-200 jednak to juz drogi zoom. Guma zastanow sie czy rzeczywiscie lusttro ci potrzebne, pomysl czy zalezy ci na jakosci i mnogosci roznych mozliwosci w lustrzance czy na wbudowanym zoomie nieco slabszej jakosci ale w wiekszosci sytuacji aumatyzowany przez automat wbudowany w korpus. Moze poczytaj troche no Nikonach z seri CoolPix, moze jednak wystarczy ci bardzo dobry kompakt. Bo jezeli w lustrzance masz robic zdjecie na trybie auto to juz calkowicie mija sie z cele, dlatego pomysl nad dobrym kompaktem na jego korzysc przemawia m.in wielkosc, uniwersalnosc i wiele wiele innych uproszczen dla uzytkownika. A co to lustra to tak po pierwsze drogo(apetyt rosnie w miare jedzenia- czy jakos tak) na poczatku wystarczy ci zwykly kit potem jednak stwierdzisz ze chcesz cos dlugiego(czyt. tele) lampa zewnetrzna, filtry, gripy i inne zabawki a tak naprawde bedziesz tylko robil kilkaset zdjec rocznie.
Guma2000
28-02-2009, 10:12
Przemyslalem to i jednak zakupie kompakt, dobry ale kompakt. Lustrzanke sobie sprawie jak bede troche lepiej stal z kasa ;) .
To jaka polecacie? Cena do 1500zl, moze byc wielkosci lustrzanki ;) .
Co sadzicie o tym- http://allegro.pl/item568880126_sony_r1_poczytaj_sam.html#gallery ?
hej
ja mam dokładnie tą d40
http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/867784_nikon_d40_18-55_lampa.aspx
z mojego doswiadczenia z nią, co prawda narazie dość krótkiego jest niezla, ale wiadomo wybrór należy do ciebie:)
SlaWasII
28-02-2009, 14:49
Przemyslalem to i jednak zakupie kompakt,
To ja już wolałbym używane D40 za parę stów.