PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon MC-23

szympro
23-02-2009, 02:44
Czy ktos z Was ma moze kabelek MC-23 i moglby mi powiedziec, jak tam polaczone sa te dwie wtyczki? Albo moze ktos ma po prostu takie informacje? :)

markB
23-02-2009, 21:58
Polączone są 40 cm kabelkiem.

darsedz
23-02-2009, 23:46
kiedys na stronie Starego Wiarusa był taki oto opis:
1- wyzwolenie migawki (zwarcie do masy pin 6 lub 7 - w trybie AF-S musi być jednocześnie zwarty pin 10 do masy
2- +5V - z wewn. regulatora - pojawia się gdy jest włączony wewn. wyświetlacz w celowniku
3- +6V - z baterii (opis dotyczył F100 i F90x - dla 4x 1.5V)
4- wej. sygnału kom. szeregowej (kom z programami typu PhotoSecretary..)
5- wyj. sygnału kom. szeregowej (kom z programami typu PhotoSecretary..)
6- masa zasialnia
7- masa sygnałowa
8,9- brak danych
10 -aktywacja pomiaru światła (zwarcie do masy przez 2 didy krzemowe połaczone szerwgowo lub diodę świecącą
-aktywacja pomairu i AF - zwarcie do masy

Myśle, że coś z tego wykombinujesz :)

szympro
24-02-2009, 14:34
Dzieki darsedz, tez pdoobna informacje znalazlem na jakiejs stronie. Problem w tym, ze nie wiem ktory pin oznaczony jest numerem 1, ktory 2 itd. Masz moze obrazek, rozrysywanie wtyczki z ponumerowanymi pinami?
Majac nawet samo rozrysowanie pinow, wciaz nie wiem jak polaczone one sa w kablu MC-23. W sumie dwie wtyczki mam, brakuje mi tylko drugiego aparatu zeby sprawdzic moje przypuszczenia. A mysle ze kabel jest zrobiony tak, ze trzy piny odpowiedzialne za wyzwolenie migawki (masa sygnalu, wakeup i wyzwolenie migawki sa polaczone tak samo w obu wtyczkach, czyli (wg. twojej numeracji):
wtyczka 1 wtyczka 2
pin 1 ----------- pin 1
pin 7 ----------- pin 7
pin 10 ---------- pin 10

Tak mi sie wydaje, ale wolalem sie upewnic, moze ktos taki kabelek ma i moze mi to zmierzyc :)

darsedz
24-02-2009, 23:20
tutaj znajdziesz opis złącza :)
http://www.schneordesign.com/Avi/F100/diy_02.htm

darsedz
25-02-2009, 00:45
jeszcze zapytam - znalazłeś gdzieś takie wtyczki w handlu? Przyznam, że szukałem i nie jest to typowe złącze - nawet w sygnałowych/czujnikowych źródłach :)

szympro
25-02-2009, 01:06
Jak tylko zrobie co zamierzam, to wszystko opisze. Teraz wciaz testuje i zbieram informacje :)

Valwit
25-02-2009, 04:28
jeszcze zapytam - znalazłeś gdzieś takie wtyczki w handlu? Przyznam, że szukałem i nie jest to typowe złącze - nawet w sygnałowych/czujnikowych źródłach :)

sa na ebayu. w ostatecznosci z gratisem w postaci jakiegos chinskiego kabla lub pilota :)

szympro
27-02-2009, 01:24
Kurde, chcialem zrobic cala kombinacje urzadzen podlaczonych do aparatu, ale okazuje sie ze to co chcialem najbardizej, czyli polaczenie do GPS, jest niemozliwe. Najpierw kupilem kabelek, a potem okazalo sie ze nie pomyslalem, i ze moj aparat nie ma podlaczenia do GPSu.. :) wiec, glupota, ale w zapedzie nie pomyslalem. I teraz musze sprzedac kabelek, moze ktos ma odrobine duszy majsterkowicza i sobie taki kabelek zmota :) Jak kiedys kupie inny aparat, to pomyslow mam cala glowe, co mozna do tego aparatu podlaczyc i co z tym zrobic. No ale musi to poczekac :)

Valwit
27-02-2009, 01:55
jaki masz aparat? bo do D200 i wyzej, GPS podlacza sie przez to samo 10 pinowe zlacze