Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Nikon MC-23

Domyślnie Nikon MC-23

Czy ktos z Was ma moze kabelek MC-23 i moglby mi powiedziec, jak tam polaczone sa te dwie wtyczki? Albo moze ktos ma po prostu takie informacje?
    Miejsce na Twoją reklamę.

Domyślnie

Polączone są 40 cm kabelkiem.

Domyślnie

kiedys na stronie Starego Wiarusa był taki oto opis:
    1- wyzwolenie migawki (zwarcie do masy pin 6 lub 7 - w trybie AF-S musi być jednocześnie zwarty pin 10 do masy
    2- +5V - z wewn. regulatora - pojawia się gdy jest włączony wewn. wyświetlacz w celowniku
    3- +6V - z baterii (opis dotyczył F100 i F90x - dla 4x 1.5V)
    4- wej. sygnału kom. szeregowej (kom z programami typu PhotoSecretary..)
    5- wyj. sygnału kom. szeregowej (kom z programami typu PhotoSecretary..)
    6- masa zasialnia
    7- masa sygnałowa
    8,9- brak danych
    10 -aktywacja pomiaru światła (zwarcie do masy przez 2 didy krzemowe połaczone szerwgowo lub diodę świecącą
    -aktywacja pomairu i AF - zwarcie do masy

Myśle, że coś z tego wykombinujesz
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Dzieki darsedz, tez pdoobna informacje znalazlem na jakiejs stronie. Problem w tym, ze nie wiem ktory pin oznaczony jest numerem 1, ktory 2 itd. Masz moze obrazek, rozrysywanie wtyczki z ponumerowanymi pinami?
    Majac nawet samo rozrysowanie pinow, wciaz nie wiem jak polaczone one sa w kablu MC-23. W sumie dwie wtyczki mam, brakuje mi tylko drugiego aparatu zeby sprawdzic moje przypuszczenia. A mysle ze kabel jest zrobiony tak, ze trzy piny odpowiedzialne za wyzwolenie migawki (masa sygnalu, wakeup i wyzwolenie migawki sa polaczone tak samo w obu wtyczkach, czyli (wg. twojej numeracji):
    wtyczka 1 wtyczka 2
    pin 1 ----------- pin 1
    pin 7 ----------- pin 7
    pin 10 ---------- pin 10

Tak mi sie wydaje, ale wolalem sie upewnic, moze ktos taki kabelek ma i moze mi to zmierzyc

Domyślnie

tutaj znajdziesz opis złącza
    http://www.schneordesign.com/Avi/F100/diy_02.htm
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

jeszcze zapytam - znalazłeś gdzieś takie wtyczki w handlu? Przyznam, że szukałem i nie jest to typowe złącze - nawet w sygnałowych/czujnikowych źródłach
    Pozdr. Darek

Domyślnie

Jak tylko zrobie co zamierzam, to wszystko opisze. Teraz wciaz testuje i zbieram informacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darsedz Zobacz posta
    jeszcze zapytam - znalazłeś gdzieś takie wtyczki w handlu? Przyznam, że szukałem i nie jest to typowe złącze - nawet w sygnałowych/czujnikowych źródłach
    sa na ebayu. w ostatecznosci z gratisem w postaci jakiegos chinskiego kabla lub pilota
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Kurde, chcialem zrobic cala kombinacje urzadzen podlaczonych do aparatu, ale okazuje sie ze to co chcialem najbardizej, czyli polaczenie do GPS, jest niemozliwe. Najpierw kupilem kabelek, a potem okazalo sie ze nie pomyslalem, i ze moj aparat nie ma podlaczenia do GPSu.. wiec, glupota, ale w zapedzie nie pomyslalem. I teraz musze sprzedac kabelek, moze ktos ma odrobine duszy majsterkowicza i sobie taki kabelek zmota Jak kiedys kupie inny aparat, to pomyslow mam cala glowe, co mozna do tego aparatu podlaczyc i co z tym zrobic. No ale musi to poczekac

Domyślnie

jaki masz aparat? bo do D200 i wyzej, GPS podlacza sie przez to samo 10 pinowe zlacze
    podpis nieczytelny

Uprawnienia umieszczania postów