Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rosengarten Italy
Tym razem w cz.b.
http://zaziel.red-rose.pl/dolomiti/rosemono.jpg
Jak Ansel ;) podoba mi się ten kadr i konwersja, no może ciut bardziej kontrastowo bym zrobił ale to kwestia gustu.
krokus66
22-02-2009, 16:18
B. podoba mi się ale dałbym więcej dołu kosztem góry.
pawel.szczerba
22-02-2009, 16:19
Ładnie.
Brakuje mi kawałka dołu.
Edit: krokus66, zbieżność opinii całkowicie przypadkowa :-)
Bardzo ładne.
Ode mnie 4*
borregaard
22-02-2009, 16:29
Świetne góry...
podzielam zdanie krokusa... :-)
ładnie łądnie. dobrze żę bw, bo perfekcyjnie dobrany jest :)
Noooo... ! to okrzyk podziwu. Takie góry tylko w BW.
To zdjęcie ma w sobie coś naprawdę przyciągającego ale...
Używasz waloru zamiast koloru, to ułatwia wyważenie kompozycji. W tym momencie tego wyważenia moim zdaniem nieco brak. Koledzy wspomnieli o braku dołu, ja napiszę o czymś nieco innym.
Gdy się przyjrzysz prawdopodobnie dostrzeżesz, że lewa strona zdjęcia jest oparta o dużą plamę bieli w LD. Z kolei prawa wręcz ucieka dołem z kadru. Buduje to przekątną obrazu, którą starają się dopełnić chmury (a właściwie ciemne niebo przebijające przez nie). Przez to ma się wrażenie, że cała kompozycja ciąży ku prawej stronie, jest nieco niestabilna. Przydałoby się ją dopełnić, np. poprzez wzmocnienie waloru po lewej.
Poza tym zdjęcie plastyczne, bardzo efektowne i intrygująco zabudowane planami. Ma się wrażenie, że chmury przemieszczają się w kadrze co mnie niezmiennie w tego typu fotografii zachwyca.
Ja również dołożę plusa... T_P_
malasana
22-02-2009, 20:31
Swietne zdjecie. Ale byc moze byloby jeszcze lepiej, gdyby dac mniej gory a wiecej dolu...
Świetne światło i konwersja która je wydobywa, piękne góry. Kadr niestety nie zachwyca za przedmówcami:
- za mało dołu
- bak równowagi ciąży w prawo
Dołu więcej dać nie mogłem z uwagi na drzewa w bliskim 1 planie które zupełnie kładą kompozycję kadru. Dzięki za cenne uwagi :) Całość masywu w panoramie wygląda tak :
http://zaziel.red-rose.pl/dolomiti/rosengarten.jpg
Szkoda, że nie dałeś do nowego wątku to kolorowe ujęcie, jest boskie.
A wersja bw dla mnie posiada 2 mankamenty: za mało kontrastowe chmury i za mało dołu. Tak czy inaczej dobre zdjęcie.
Usuń stąd i wrzuć w nowy wątek ten kolor - jest świetny a będziesz miał więcej odwiedzin ;)
No No!
Masywny ten masyw, moim daniem można było próbować komponować z drzewami, a panorama bardzo ładna.
A ja poproszę duuuużą panoramę, w samym linku :)
Marek-frotka
23-02-2009, 14:46
Jedynka ładna , ale ..... faktycznie trochę dołu by się przydało.
Panorama za to piękna.
Pozdrawiam
Marek
abre: mam panoramy wykonane z Margarity dlugosci ponad 4 metrow i wysokosci 1 metra... nie da sie obejrzec w necie ;)