Zobacz pełną wersję : Przekonajcie mnie do Nikona...
Jestem na kupnie lustra i mam problem. Czy ma to być Pentax K200D czy Nikoś D80. O pentaxie czytałem wiele dobrego, o Nikosiach też. Jakość fotek podobna, Pentax ma np. stabilizację w korpusie, uszczelnione body, a o Nikonie wiem też co nieco, ale nie mogę się zdecydować. Powoedziałbym, że bardziej na Pentaxa się nastawiam, tylko wolałbym dowiedzieć się od Was co sądzicie o tych aparatach, a zwłaszcza fotkach i różnicach m-dzy nimi.
Dzięki za pomoc
hmm.. a o canonie nie myślałeś?? ;) mam dwa i bardzo fajne sprzęty ;)
a serio to pytanie podstawowe jest takie: po co mamy przekonywać Cię do nikona? nikt za to nam nie płaci ;) przekonać to ma Cię marketing firmy, sprzedawca itp.
my możemy w zasadzie doradzić co do konkretów, ale decyzję musisz podjąć sam.. nie napisałeś do czego ma służyć puszka, z jakim szkłem, czy masz już coś ze sprzętu, masz już jakieś doświadczenie itp.. bo tak to można wkleić suchy opis.. napisz czego oczekujesz i co chcesz focić to coś poradzimy
pozdrawiam
O Canonie myślałem, ale w tej kategorii cenowej to mi niektórzy odradzali. Zgadza się, że Canon to Canon, ale zwłaszcza gdy mowa o wyższej pólce (chyba ??) W zasadzie to miewałem lustrzanki analogowe i mam z nich szkła pasujące akurat do Pentaxa, bagnet K, a focić to w zasadzie lubię wszystko i robię to od wielu, bardzo wielu lat. Chociaż interesuje mnie szczególnie portret (więc przydał by się dosyć jasny obiektyw) i przyroda. Z cyfrówek mam Lumixa z niezłym zoomem, ale szumi ogromnie. No i nie da się nim jednak zrobić za Chiny dobrego portretu
Nikon jest modny:mrgreen:
To trochę za mało:twisted:. Nie przekonuje mnie to. Może jakieś konkrety:?
velaskez
22-02-2009, 00:45
A jakie masz szkła pod bagnet K?
REIKENON 1:3,,5 -5,6 , 28-80mm. To jest z analoga RICOH, ale pasuje do Pentaxa. Oczywiście dodatkowo planuje zakup jakiego szkła do portretów
Duży wybór szkieł, dobrych i w przystępnej cenie + dla Nikona :)
Pozdrawiam.
jacek.gold
22-02-2009, 01:24
eeeee kup sony :)
velaskez
22-02-2009, 01:39
W sumie to nie wiem czy jest sens iść w Nikona jak tu już masz szkło. No i Pentax jest wstecznie kompatybilny ze wszystkimi szkłami.
Ark, chyba nie widziałeś tanich szkieł:) Bo Nikon do najtańszych nie należy.
Według mnie stosunek jakość/cena jest OK :)
wadi_akarit
22-02-2009, 04:23
Jednak polecałbym nikona, ale raczej D90 niż D80. Szkiełka jakie posiadasz to raczej niezbyt bogaty zestaw... Pentax jest fajnym systemem ze względu na wsteczną zgodność, ale nie da Ci jakości nikona, zwłaszcza przy wyższych ISO, (mówię o D90 i wyżej).
jacekni (http://nikon.org.pl/member.php?u=26632) - nie kupuj Nikona - to samo zło:P
Dawno temu pożyczyłem na weekend Nikona d70, a dwa dni później kupiłem swojego d50 w tajemnicy przed żoną. Potem było jeszcze gorzej, bo następnie kupiłem obiektyw 70-300, torbę i kolejny obiektyw 18-70. Kiedy już myślałem, że jestem wolny to kupiłem lampę i kolejny obiektyw, 50mm 1.8. Teraz wiem, że jestem uzależniony, plecak na aparat mnie w tym utwierdził. Ale najgorsze jest to, iż nie mogę przestać robić zdjęć:)))
A na poważnie - zobacz która puszka Ci lepiej w ręku leży i czy będziesz miał dostęp do systemowej szklarni.
MisterToy
22-02-2009, 04:38
A ja Ci dam jeden ale za to przekonywujacy powod zeby wybrac Nikona - bedziesz mogl uczestniczyc w wymianie doswiadczen na tym forum :D tadaa!
Ja sie dopiero rozkrecam :roll:
velaskez
22-02-2009, 04:58
Twój argument jest do d*** bo na tym forum można wymieniać doświadczenia bez względu na posiadany sprzęt.
jacekni (http://nikon.org.pl/member.php?u=26632) - nie kupuj Nikona - to samo zło:P
Dawno temu pożyczyłem na weekend Nikona d70, a dwa dni później kupiłem swojego d50 w tajemnicy przed żoną. Potem było jeszcze gorzej, bo następnie kupiłem obiektyw 70-300, torbę i kolejny obiektyw 18-70. Kiedy już myślałem, że jestem wolny to kupiłem lampę i kolejny obiektyw, 50mm 1.8. Teraz wiem, że jestem uzależniony, plecak na aparat mnie w tym utwierdził. Ale najgorsze jest to, iż nie mogę przestać robić zdjęć:)))
A na poważnie - zobacz która puszka Ci lepiej w ręku leży i czy będziesz miał dostęp do systemowej szklarni.
W tym problem, że też chcę to zrobić w tajemnicy przed żoną:-? Dlatego też jak już podejmuję takie ryzyko, to wolę kupić coś, co mi zrekompensuje późniejsze sytuacje, jak to wyjdzie na jaw:evil:
D90 odpada ze względu na cenę, niestety moge sobie teraz pozwolić na taką półkę cenową:|
Kup Nikona - to zobaczysz jak kupisz porządne nikorrowskie szkło, co to znaczy Nikon :) A co do Pentaxa, za taką cenę naprawdę to dobry aparacik, szczególnie jakość wykonania mi się spodobała i to bardzo, pozatym stabilizacja w korpusie to też niewątpliwy plus, ale pamietaj, że nie jest ona tak efektowna jak systemy stabilizacji w obiektywie VR w Nikonie, czy IS w Canonie. Co do Canona, w tej półce cenowej to daj sobie spokój , bo za przeproszeniem canon to sobie robi jaja wykonaniem swoich puszek z tej półki, miałem okazje się bawic 1000D, 450D... i zawsze miałem wrażenie, że trzymam plastikową zabawkę, a nie lustrzankę. Wykonanie Nikona D70 (choć był projektowany juz kilka lat temu) bardziej mi leży niż te w najniższych canonach. Na plus oczywiście w canonie, tak jak i w Nikonie - bardzo dobre szkła i to trzeba przynać, choć w Petnaxie też jest kilka cukierków, np. kity: 16-50 i 17-70 - mi te szkła bardzo leżały(kolega ma Pentaxa). Jeśli bym miał kasę to byłbym 2 systemowcem, no ale niestety jako student nie mam co marzyć na tą chwilę :D
Acha, weź Nikosia D80 i N 18-105 VR ( poczytaj testy, naprawdę za tę cenę to świetny spacerzoom)
A ja polecam Pentaxa. Szczególnie, jeśli nie możesz na początku ładować dużych pieniędzy w sprzęt. Nówka k200d ze świetnym kitem 18-55 II AL to ok. 1700-1800 PLN. Manualne stałki 50 ze światłem 1,7 to ok. 150 PLN. Ogromny wybór szkieł na gwint M42. Przejściówka nie wymaga soczewki, byś mógł ostrzyć na nieskończoność (koszt ok. 30, 40 PLN). Uszczelniony korpus naprawdę daję większą pewność pracy (śnieg, mżawka).
MI1980 bardzo mądrze napisał. Pentax ma ponoć najlepszy obiektyw 18-55 w zestawie KIT, tylko musi być z II.
No i uszczelnienie. Od siebie dodam, że cholernie żałowałem że nie mam uszczelnionego korpusu Nikona, ale w tej firmie to już inne pieniądze...
W tym problem, że też chcę to zrobić w tajemnicy przed żoną:-?
Kolejny stracony:)
fotoMichal
22-02-2009, 13:25
tak, kup sony alfa 350 :D
Czy te uśmieszek przy Soniaku oznacza to co ja myślę, że oznacza?:neutral: Jednak wydaje mi się, że pozostane przy Pentaxie. Sorki Nikosiomaniacy i dzięki za podpowiedzi. Było miło, ale mam nadzieję, że mojej żonie o tym nie powiecie:mrgreen:
No to jak taki jesteś i wybrałeś tego nędznego Pentaxa, to żonie wszystko powiemy. Sam sie prosiłeś stary! :mrgreen: Oczywiście, żartuje zarówno i z Pentaxa jak i z Nikona będziesz zadowolony :) Nieważne jaki masz napis na apracie, ważne jakie będziesz robił zdjęcie. Powodzenia! Aha i pozdrów małżonkę:)
brodnica
22-02-2009, 14:11
A co Wy się tak swoich żon boicie?
Moja żonka to mi nawet kase na aparat pożyczyła ;)
To może i mnie pożyczy? Tylko niech nie mówi mojej żonie ;-)
a po co mamy cie przekonywac?
kup jakikolwiek aparat i zacznij sie cieszyc robieniem zdjec.
marka nie ma tu nic do rzeczy.
olo
Obojętnie co kupisz, bo jeżeli chodzi o jakość obrazu to te puszki są do siebie bardzo zbliżone.
Tyle że to wybór sytemu no i troszkę różnica w obsłudze.(2 kóła w N i więcej przycisków)
Pentax ma też super forum.. :P naprawdę wiele można tam się dowiedzieć.
Zależy też co chcesz fotografować i jakie masz doświadczenie bo to jest naprawdę pierwsze pytanie które powinieneś sobie zadać.
I czy nie przeszkadza Ci mega komercyjny charakter nikona.
piotrzuraw
22-02-2009, 21:04
olo
Bardzo dobrze powiedziane , kup aparat i ucz sie robic zdjecia jak wszyscy. Jakiego bys nie kupil to i tak za dwa lata bedziesz chcial zmienic :) Pozdrawiam
tgollob_jamessuchar
22-02-2009, 23:15
Bardzo dobrze powiedziane , kup aparat i ucz sie robic zdjecia jak wszyscy. Jakiego bys nie kupil to i tak za dwa lata bedziesz chcial zmienic :) Pozdrawiam
żeby tylko za dwa lata.... ;D
? raczej za pół roku ;) ale ja bum został przy tym systemie w ktorym masz szkła, podziałasz trochę, zobaczysz co cię kręci, i wtedy za rok może szybciej podejmiesz decyzję czy rozwijac się bardziej,i czy dany system spelnia twoje oczekiwania...teraz jest fatalny czas na zmiany...
W tym problem, że też chcę to zrobić w tajemnicy przed żoną:-? Dlatego też jak już podejmuję takie ryzyko, to wolę kupić coś, co mi zrekompensuje późniejsze sytuacje, jak to wyjdzie na jaw:evil:
to zostaje ci tylko d3 :mrgreen:
może żona ma rację ? na pewno ma lepszy pomysł na wydanie tych 3000zł... ;)
brzezior
23-02-2009, 08:16
Może jak porozmawiasz szczerze z żoną, to kupicie razem D300 :)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Piotr
PS. Masz żonę?
a moze lepiej zajac sie nauka fotografowania zamiast ciagle kombinowac z nowa pucha, systemem, brakujacymi obiektywami i takimi tam. zdaje sie ze kolege potrafi niewiele - gdyby bylo inaczej nie padaloby takie pytanie.
mysle ze sprzet jest niewiele wart, nie ma znaczenia i zajac sie nalezy rozwojem umiejetnosci a nie *******ami.
olo
brodnica
23-02-2009, 12:57
Najprostrze rozwiązanie:
1. kupić kwiaty żonie
2. kupić jej pierścionek z tombaku
3. wziąć na nią kredyt
4. szybki rozwód
5. kupujesz taką puszkę jaką chcesz
No i cieszysz się wolnością, fotografią...
HAHAHA ja tez odradzam, mam tak samo nie kupuj Nikona !!! UzAlEzNiA ;)
No, no, to sie dowiedziałem wielu ciekawych rzeczy, nie tylko zw z marką aparatu. Co do przekonania żony, to raczej odpada. Nie taka prosta sprawa, ale panowie- już dziś zamówiłem, jednak Pentaxa i myślę, że będzie to udany zakup. Modlę się tylko, żeby kurier nie przyjechał, gdy żona bdzie w domu:-( Jeżeli chodzi o doświadczenie, to mam wieloletnie w foceniu, ale zawsze był problem z wyrzuceniem odpowiedniej kasy na dobry sprzęt. Qrcze,jak nieraz chciało się naprawdę extra kupić, ale zawsz była dziura na inne rzeczy w budżecie domowym.
Dzięki za pomoc w wyborze ;-) Na forum Pentaxa owszem też bywam, ale nie ma to jak popytać się u uzależnionych od Nikosiów o ich zdanie. Jasne, że D300 albo wyższej klasy byłby super, ale to po wygraniu 6 w lotto,
Gratuluje wyboru..
Na pewno będziesz zadowolony z K200d.
No to życzę dobrego światła i udanych kadrów.
Jesli zona przeszkadza ci w kupnie aparatu to zmien zone :-).
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Piotr
PS. Masz żonę?
he he.. ja mam - i właśnie ostatnio zastanawiała się jak by tu skombinować kasę na 5D Mk II ;)
velaskez
03-03-2009, 06:38
:shock: Nic tylko pozazdrościć...
he he.. ja mam - i właśnie ostatnio zastanawiała się jak by tu skombinować kasę na 5D Mk II ;)
Dobrze jest dzielić pasję... :-D
Moja, po ostatnim zakupie, nie odzywała się tylko przez trzy dni...
Piotr
SlaWasII
03-03-2009, 09:20
A co, Pieter, zkupiłeś?
Moją żonkę przekonał argument: to tylko sto kilka zeta miesięcznie (wziąłem na kredyt). Jakbym odkładał, to miałbym dopiero jakieś 50% kasy uzbierane, a tak testuję system DSLR Nikona już prawie rok.
D90 odpada ze względu na cenę, niestety moge sobie teraz pozwolić na taką półkę cenową:|
Kolejny stracony:)
Ja bym się najpierw zastanowił czy takim "ukradkowym" aparatem będę miał przyjemność i satysfakcję z robienia zdjęć.
Ale to już Twoja sprawa
olo
I tu sedno sprawy
A co, Pieter, zkupiłeś?
Moją żonkę przekonał argument: to tylko sto kilka zeta miesięcznie (wziąłem na kredyt). Jakbym odkładał, to miałbym dopiero jakieś 50% kasy uzbierane, a tak testuję system DSLR Nikona już prawie rok.
D90, 10x345...
Ale nie dała rady zepsuć mi zadowolenia :mrgreen:
Piotr
piotrzuraw
08-03-2009, 20:45
Dobrze jest dzielić pasję... :-D
Moja, po ostatnim zakupie, nie odzywała się tylko przez trzy dni...
Piotr
Hehe a ja myslalem ze to tylko moja sie nie odzywa. Ostatni record to 9 dni :)
no to masz fart 9 dni bez dziamgolenia żony toż to jak plener na Hawajach tylko gratis ;) a tak poważnie pentax fajny sprzęcik za przyzwoitą kasę naprawdę dobrze leży w ręku ciężko cos więcej o ergonomii bo za krótko ale 1 wrażenia były pozytywne w przeciwieństwie do standartowych C..., miałem okazję w styczniu się chwilę pobawić dobry kitowy obiektyw pasują wszystkie szkiełka od analoga = małe koszty w fazie rozwouju.
A żonie kup jakiegoś głuptaka i spróbuj ją zarazić wirusem foto właśnie zaczynam swoją uzależniać czas pokaże :) czy się uda
cervandes
10-03-2009, 14:18
no to ja mam szczęście, połowę podpisu dostałem na prezent :) Od narzeczonej na dodatek, ale resztę musiałem sobie dołożyć...