Zobacz pełną wersję : D80 na żywo - pierwsze wrażenia
Witam wszystkich :-) Wczoraj w Gdańsku miałem możliwość pobawić się nową D80 -tką.
Zrobiłem kilka zdjęć ale niestety nie pozwolili mi wynieść żadnego. Na drukarce foto epsona wydrukowali na pamiątkę :D
Jak ktoś ma pytania o wrażenia z D80 - niech pyta może coś będę paiętał.
Pierwsze wrażenia:
- Wizjer jasny i szeroki - nie taki jak w D70
- wyświetlacz to w zasadzie telewizorek - widać dobrze no i te 230 tyś punktów daje ładny obrazek
- ISO 100 - jak najbardziej można wybrać ISO 125, 160, ...... Skok co 1/3 EV
- obiektyw AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Na co dzień używam 70-300 G. Obiekywy te dzieli przepaść. AF szybko i pewnie ostrzy. Stabilizacja naprawdę działa!!! :-)chyba się w nim zakochałem :)
Generalnie wrażenia z aparatu jak najbardziej pozytywne. Dobrze leży w ręku. Ciężki trochę jest - jak D70 a nie jak D50 :-)
Dostalem info ze w Niemczech D80 ma byc we wrzesniu dostepny, 70-300 - w pazdzierniku.
NO wlasnie pisac pisac 1 wrazenia :)
jak prezentacja w NKP?? :) chyba juz skocznona ?? :) piszcie co tam sie dzialo, jak nowy korpus :P
1. albo dostali po jednym egzemplarzu gratis i teraz zamiast pisać pstrykają, pstrykają, pstrykają ....aż akumulatory padną
2. albo oniemieli z wrażenia
3. albo przeżyli tak ogromny zawód, że zamknęłi się w swoich samotniach i już nigdy nic na tym forum nie napiszą....:(((
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.,
.
.
Żartowałam :mrgreen:
[quote="Karolina"]1. albo.....
albo piwo piją :mrgreen:
Czy Hesja wspominal jak bedzie z dostepnoscia D80 - czy cena nie ulegnie mocno zmianie - i czy w pazdz 70-300 VR bedzie u niego dostepny
Tzn poczekac w sensie tak do pazdziernika - czy duzo dluzej ? Czyli trzeba sie pewnie liczyc z tym, ze ta cena u Hesji 2300 pewnie skoczy jeszcze :(
Calme, jeśli powtórzy się sytuacja z 18-200 VR, to być może ddduuuużżżooo dłużej. :wink:
No to bida lekka, ze tak powiem - swoja droga Nikon nie moze zatrudnic wiecej rak do pacy :) ?
Jak by sie ktoś pytał, to ja się zdecydowałem na Nikona,u r w a Mać 2k PLN poszło się ebać !
Chyba wpadnę w N D80
I kupisz go na Allegro??
marcin1979
12-08-2006, 23:38
kubalmar, Ty to który obiektyw byś polecił żeby wziąśc z D80 18-70 czy 18-135. Któren będzie lepszy?
Marianos
12-08-2006, 23:49
mnie meczy tylko jedno.... pokazuja szklo i kaza czekac do pazdziernika...
a niby DLACZEGO?.... pytam....
najpierw trzeba kupic D80.... pozbierac kase i dokupic szklo????
Kolekcjoner
13-08-2006, 00:13
kubalmar, Ty to który obiektyw byś polecił żeby wziąśc z D80 18-70 czy 18-135. Któren będzie lepszy?
Pytanie co prawda nie do mnie ale kolega który był na tym pokazie w Łodzi napisał mi że tu cyt. "(...)ten kit 18-135 jakościowo kiepski." Zresztą to nic dziwnego, dziwne to by było gdyby 18 -70 był gorszy w końcu to prawie o połowę mniejszy zakres.
Natomiast mam znajomego w sklepie foto i on ma info, że rzeczywiście cena z kitem ma oscylować w okolicach 5kzł, a nawet więcej (dodam że w tym sklepie mieli zawsze logiczne ceny ale sklepowe :)). To jednak chyba byłaby porażka. Może mają tylko takie zapowiedzi.
Władca Pixeli
13-08-2006, 02:24
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/d80_title.jpg)
Oficjalna instrukcja obsługi (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/tnirp/D80_en.pdf)
marcin1979
13-08-2006, 09:52
Kolekcjoner, to lepiej zdecydować się na 18-70 niż na 18-135?
W imfoto między tymi zestawami jest zalewdie 500 zł różnicy. Z jednej strony te 135 zachęca do kupna, ale jeśli jest kiepski to czy warto sie na niego decydować?
marcin1979
13-08-2006, 10:24
to lepiej mimo wszystko zdecydowac się na 18-70 na sprawdzone i dobra szkło niż na 18-135, który dopiero się pojawił?
CZt może jednak warto mimo że odbiega troche jakością wykonania?
Przepraszam że drąże ten temat, ale kasa nie leży na ulicy i niechciałbym wydać jej niepotrzebnie, lepiej byłoby tą część przeznaczyć na coś innego np. na jakieś lepsze karty pamięci.
Poczekajmy na sample. Jak mozna powiedziec ktore szklo jest lepsze, skoro jedno z nich istnieje poki co tylko wirtualnie...?
zotornik
13-08-2006, 11:20
pozostawiając na chwile obiektywy i Alfę w spokoju, kilka uwag użytkownika D50.
To co mi podoba się w D80, a czego brakuje mi w D50:
- większy zestaw możliwych zapisów zdjęć, obecnie NEF+Fine, NEF+Normal i stary NEF+Basic
- ISO z krokiem co 1/3, to jednak większa elastyczność niż 200, 400, ...
- podgląd głębi ostrości + nowy wizjer powinno działać
- funkcja Commander dla flasha
- oddzielnie ustawiana korekta ekspozycji i korekta flesha
inne bajery, to bajery ale mogą być przydatne
ZAWALILI z wyświetlaniem ISO :(
2.5 cala też robi wrażenie. Zwłaszcza w porównianiu do 1.8 cala z D70. Te 230 tyś punktów całkiem ładnie świeci.
zotornik
13-08-2006, 11:54
kubalmar, osobiście widzę ciekawsze zastosowania dla "batona", choćby wyświetlanie framing grid (chyba, że można ją wyświetlać stale - tego jeszcze nie doczytałem :) )
Intrygująca jest też uwaga o obsługiwanych systemach tylko Win XP, Win 2000
pewnie oni także są na bieżąco, bo nie wiem czy wiecie, ale od 11 bm. Microsoft zaprzestał "obsługiwać" stare systemy Win'98 i ME. Dostępne będą tylko dotychczasowe poprawki.
Heh...widac niektorzy zakładali że pod nazwą D80 Nikon zamaskował poprawioną wersję D2xs :) Jest wyraznie lepiej niz w D70 i jeszcze Wam zle :) D70 nie mial wogole przycisku func, nie wyswietlal tez wartosci ISO w wizjerze nawet jak przycisnelo sie wszystkie przyciski na raz :)
zotornik
13-08-2006, 14:19
kubalmar,
zotornik,
Cytat:
kubalmar, osobiście widzę ciekawsze zastosowania dla "batona"
Np. pilot do telewizora Laughing Może pozostaw to do indywidualnego zastosowania każdego użytkownika.
Każdy może używać "batona" do czego zapragnie (w ramach dostępnych funkcji)
ale rzecz w tym ,iż stała informacja o ISO w wizjerze wymaga zapewne tylko odpowiedniej korekty oprogramowania, a przycisk mógłby realizować inną przydatną funkcję.
Dla mnie (podkreślam dla mnie) szkoda tego przycisku akurat na sprawdzanie ISO, to ja już sobie zaglądnę na górny panel :D
marcin1979
13-08-2006, 17:01
mnie tak nie stać zmieniać aparat co 2 czy 3 lata jak kupie to mi dłużej posłuży. Nie zajmuje sie zawodowo fotografią więc nie potrzebuje zmieniać sprzęt co 2 lata jak pojawia się coś nowego, a teraz potrzebuje aparat więc zamiast kupować D70 teraz to raczej zdecyduje się na D80 tylko jeszcze nie wiem z którym obiektywem, ale to juz inna para kaloszy może ktoś dobrze doradzi co wybrać
markos_digit
13-08-2006, 18:05
Wszyscy spodziewali się nowej lustrzanki Nikona umieszczonej właśnie w tym segmencie. Ale czy aż takiej? Osobiście nie spodziewałem się, aż tak konkretnych zmian. Naprawdę jestem pod wrażeniem.
Oceniam nowy produkt szczególnie w porównaniu do mojej lustrzanki D50, chociaż zasadne jest oczywiście porównywanie do D70s. Naturalnie nasuwa się takie pytanie: Czy D50 już mi wystarcza?
Jeszcze miesiąc temu wydawało mi się, że nic nie zburzy mojego spokoju i zadowolenia z 50... ;)
Do rzeczy. Zaznaczam zmiany które dla mnie są istotne i ważne:
1. Matryca 10,2 Mp - to już robi wrażenie w lustrzankach tego segmentu. W porównaniu do 6,1 mln w D50 przeskok jest znaczny. Co prawda D50 wydaje się zupełnie wystarczająca dla odbitek do A4, więc 95% przypadków zupełnie wystarcza. Sama jakość odbitek czy też raw-ów w zupełności mnie zadowala. Pozostaje jednak te kilka proc. Gdyby Nikon wsadził matrycę powiedzmy 7-8 Mp to bym uznał, że nie jest to przyczyna do jakichkolwiek głębszych rozważań - ale 10.2 Mp to już nie są żarty! :)
2. Wizjer - nie miałem osobiście sposobności spojrzenia, ale jeśli odpowiada jakości temu w D200 to tylko pogratulować. Co ciekawe wybór D50 który dokonałem jakiś czas temu był pokierowany między innymi jakością wizjera. Wbrew opiniom części użytkowników, uważałem do tej pory, że jest zupełnie przyzwoity (w tej klasie sprzętu). Np. C. 350D miał/ma właśnie nieakceptowalną przeze mnie jakość tego elementu. Porównując bezpośrednio do N. D50 ten w C. 350D okazał się wręcz katastrofalny.
Więc do tej chwili uważałem wizjer w D50 jako zupełnie przyzwoity. Jeśli jednak D80 oferuje to co oferuje to zaczynam się wahać.
3. Jednofunkcyjne przyciski na górnej ściance
- tryb pomiaru światła: matryca/centralny/punktowy.. (chociaż np. w D200 jest to rozwiązane przez pierścień wokół przycisku blokady ekspozycji)
- tryb pracy AF: pojenyńczy/ciągły...
To dwa udogodnienia naprawdę przydatne. Ja w D50 radzę sobie, "gasząc" menu właśnie na wyborze pomiaru światła. W ten sposób po naciśnięciu przycisku -menu- mam natychmiast możliwość zmiany.
4. Podświetlanie górnego ekranu: jest w D70, brak w D50. Przydatny gadżet :)
Te cztery elementy uważam za najważniejsze. Ciekawą innowacją jest zamiana pozycji przycisków Enter(OK) - kosz. Zauważyłem, że w D80 kosz pojawił się w lewym górnym rogu, natomiast OK powędrował na miejsce kosza na najlepiej dostępne miejsce pod wybierak. Osobiście przyzwyczaiłem się do kosza pod wybierakiem. Bardzo to ułatwia w D50 szybkie kasowanie niepotrzebnego zdjęcia, zaraz po wyświetleniu. Nie powoduje zaś niebezpieczeństwa przypadkowego kasowania, bowiem wymaga potwierdzenia (drugie wciśniecie). Tutaj Nikon postanowił chyba jednak upodobnić D80 do segm. profi ;)
Podsumowując. Kupując D50 zakładałem w przyszłości przesiadkę na D200. Nie sądziłem, że pojawi się między nimi tak atrakcyjny produkt. D200 to to nie jest, ale dystans D50-D80 także jest zauważalny.
Nie wiem jaka będzie cena, gdybym znalazł atrakcyjną ofertę to kto wie..
Podzielam opinie markosa.
Mnie tez nikon zaskoczyl bardzo pozytywnie,mimo braku pomiaru swiatla z manualami.
Jasny wizjer to wielki plus,przyzwyczajony do wizjera w F 801 nie akceptowalem tego z D70.
Na plus jest dla mnie tez mniejsze body,(czesto zabieram aparat na wycieczki w gory,a wplecaku nie zawsze jest duzo miejsca).
Drugi plus to nowe tele 70-300.Z niecirpliwoscia czekam na testy.
pozdrowko.
czy tego aparatu nikt nie mail w rekach??? takich warzen jest bardzo niewiele.
ja bede mogl podotykac dopiero 1 wrzesnia. moze ktos powie jak bylo przy macanym kontakcie. w koncu o tym jest ten watek. pierwsze wrazenia to chyba nie to samo co moje wrazenia po przeczytaniu info prasowego nikona!
Jak pisalem wyzej, mialem go w rękach w piątek na stoisku Avansu na jarmarku dominikanskim. Wrazenie? Korpus z zewnatrz przypomina bardziej D50 niz D70, jest jednak od D50tki odczuwalnie ciezszy. Mimo ze troche mniejszy od D70, to jednak jego uchwyt jest glebszy, przez co aparat jest bardzo chwytny i dobrze lezy w dłoni. Nie ma juz znaczka pocztowego z D70, jest jasny duzy wizjer znany mi z D200. Tu w zasadzie nie ma roznicy. Korpus wykonany jest bardzo dobrze. Nie jest to magnezowy korpus D200, jednak kompozyty pokryte gumą sprawiaja bardzo dobre wrazenie, powiedzialbym nawet ze wyglada to lepiej niz w wypadku D70. Kółka nastawcze są nieco szersze od tych jakie były w D70. Ulozenie pol AF - identyczne jak w D200. Moduł okrojono jednak z niektorych funkcji znanych z D200 (np 7 pol szerokich). W zamian tego, z 11 polowego AF mozna przejsc w 1 szerokie srodkowe pole. W koncu mozna tez zmienic tryb pracy AF bezposrednio z korpusu, bez koniecznosci wchodzenia do menu. Przybył tez znanu z D200 i wyzszych modeli programowalny przycisk funkcyjny na przedniej sciance. Niestety nie pozwolono zrobic zdjec na swojej karcie, jednak z tego co udało mi sie sprawdzic na stoisku, jakos obrazu jest w zasadzie taka sama jak w moim D200, a na pewno nie jest gorsza.
Zgadzam się z Tobą. Dodałbym że aparat ma menu w języku polskim. Jak myślicie wada to czy zaleta??? W sumie człowiek się przyzwyczaił do angielskich nazw w menu . . . :)
Kolekcjoner, to lepiej zdecydować się na 18-70 niż na 18-135?
W imfoto między tymi zestawami jest zalewdie 500 zł różnicy. Z jednej strony te 135 zachęca do kupna, ale jeśli jest kiepski to czy warto sie na niego decydować?
tak jak kolega Kubalmar mówił - wykonanie 18-135 jest gorsze niż 18-70 i mi nie przypadł zbytnio do gustu! Nie wiadomo jak z jakością zdjęć, ale sensacji bym się nie spodziewał! dla mnie nie wart dokładania kasy.
wczoraj byłem zbyt padnięty aby się tu odezwać, ale dzisiaj...
D80 dla mnie jest super!
trochę mniejszy od d70 (jak d50) ale dość wygodny. Grip dopełni uchwyt i będzie miodzio!
rozmieszczenie przycisków jest bardzo fajne. jak ktoś się przesiądzie z d70 to mu "koszyczek" ucieknie w lewy górny róg - ale na pewno się można przyzwyczaić :)
Co do ostzenia w ciemniejszych pomieszczeniach - bardzo dobrze sobie radzi.
Ekran LCD wygląda jak telewizor - wszystko super czytelne! Polskie menu? na pewno fajne, ja zawsze korzystałem i będe korzystał z angielskiego.
co do szkła 70-300 VR. poczekajcie na Hesję - wymęczył szkło na maksa. Mi się ono podoba, ale to chyba Hesja najwięcej go testował i On sie najlepiej wypowie :)
co do serii, 3kl/s to trochu mało, ale aparat ma szybki zapis na kartę - 9,5 mb/s! ciężko więc będzie przy szybkiej karcie zapchać bufor. ogólnie mogę powiedzieć, że się nie zawiodłem na D80.
marcin1979
13-08-2006, 21:30
mkwiek, czyli co decydujesz sie na zakup D80?
I wiesz chyba zrezygnuje ze szkła 18-135 i wezme z 18-70 znany, a różnice może na karty przeznacze lub na plecka foto, albo odłoze na jakies jaśniejsze szkło. Tylko po kiego diabła kupowałem szybciej CF, a oni zmienili na SD teraz CF musze się pozbyć. Może ktoś chętny do kupna jest?
Kolekcjoner
13-08-2006, 21:56
Mało wnosi? to mniemam, że juz masz ten aparaty i dokładnie to wiesz? (...)
Jak rozumiem Ty go już masz i na tej podstawie wyciągasz swoje wnioski :wink: :). Troszkę luzu, dostrzegam różnice między tymi aparatami ale dla mnie nie są one wystarczajeca żeby myśleć o zmianie. Być może trzeba poczekać jak ceny się ustalą na jakimś sensownym poziomie. Póki co to taka wymiana może być drogą zabawą. Ironia losu podpowiada, że teraz to jest najlepszy czas na zakup D70, korzystająć z faktu że ceny będą lecieć na pysk!
marcin1979, cierpliwości, chociaż poczekaj jak będzie dostępny :wink: :). CF-y sprzedaż bez problemu jednak ciągle sporo osób ich używa. A SD są minimalnie tańsze.
Kaleid a czy sprawdzałeś jak szybko się w tym aparacie zapycha bufor w raw-ach? - to mnie szczególnie interesuje!
Korchez to tak samo jakbyś się zastanawiał czy wadą jest że jest tam język chiński :wink:.
mkwiek, czyli co decydujesz sie na zakup D80?
dokładnie to już się zdecydowałem :) o d70 już nie myślę. czasami o D200 :)
marcin1979
13-08-2006, 22:05
mkwiek, dla mnie D200 to za wysoka półka D80 jest w skali moich mozliwości wzięcia go za gotówke. To na jaki obiektyw się decydujesz i gdzie będziesz zamawiał?
Kolekcjoner
13-08-2006, 22:07
(...) czasami o D200 :)
No to faktycznie masz o czym myśleć D200 fajny jest (nawet canonierzy to przyznają :mrgreen:).
A pytaliście o najważniejsze :!:. Ile ta zabawka będzie kosztować? Bo to jakby może pomóc w wyborze :).
Pawel Pawlak
13-08-2006, 22:39
Szkoda, że nie można było wynosić zdjęć. Pewnie zaraz wyjdę na szumofoba, ale ciekaw jestem co można wyciagnąć z NEFa D80 w zakresie wysokiego iso... Jeśli charakter i poziom szumów bedzie taki jak w D70 to powaznie zaczę się zastanawiać nad zakupem jako drugiej puszki... na lepsze rezultaty nie liczę, ale jakby tak nie było gorzej... ;)
a moim zdaniem będzie sporo lepiej niz w d70 (gdy o szumy chodzi). Co do ceny to wróżę że na starcie będzie niewiele niższa niz d200... pytanie ile to jest niewiele..;) Obstawiam w granicach 4800-5000PLN za body.
W sumie jestem nieco zawiedziona tymi Waszymi relacjami - liczyłam, że obejrzymy wspólnie jakies robocze sample a tu...zero. Taki pokaz, gdzie zdjęć nie można zrobić a jeśłi juz pozwolą to nie na swojej karcie, tak aby nie wynieść - nieco mija się z celem - to trochę tak jakby dać dziecku cukierka i kazać smakować przez papierek:(
Pawel Pawlak
13-08-2006, 22:56
mam nadzieję że NX by sobie poradził :)
Ciekawe czy NC 4.4 czyta NEF-y z D80? :) :)
Pawel Pawlak
13-08-2006, 22:59
a moim zdaniem będzie sporo lepiej niz w d70 (gdy o szumy chodzi)
Podziwiam Twój optymizm ;) Obyś miała rację :)
to realizm raczej i wyciąganie wniosków z obserwacji i doświadczeń
KarolinaZ pierwszych sampli tu dostępnych widać że jest lepiej jeżeli chodzi o szumy.[/b]
marcin1979 piszesz kilkakrotnie odnośnie obiektywu - czy 18-70 czy 18-135, przecież jakość obudowy o niczym nie świadczy, nie lepiej poczekać na wyniki jak się spisuje? wygląd zewnętrzny raczej nie odpowiada za jakość zdjęć... chyba, że się mylę :wink:
pytasz się też gdzie kupić d80 - proponuję poczekać do momentu jak będzie normalnie dostępny w większości dobrych sklepów internetowych, wtedy można porównać ceny, teraz nie bardzo się da... chyba, że się mylę po raz drugi :wink:
wiem, że to bardzo emocjonujące - pojawilo się nowe body naszej ulubionej firmy, w dodatku zapowiada się baaaaaardzo obiecująco, nie ukrywam, że sam myslę o przesiadce z mojego d50, jednak czekam na "normalną" dostępność i ustabilizowanie się pierwszych cen.
niektórzy moim zdaniem trochę przesadzają na wyrost, no ale w sumie nic mi do tego, mają prawo 8)
KarolinaZ pierwszych sampli tu dostępnych widać że jest lepiej jeżeli chodzi o szumy.[/b]
No to właśnie potwierdza moje przypuszczenia - a te bazuje na poównaniu matryc z d70 i d50 - ta sama ale nie taka sama (gdy o szumy chodzi)
matryca w d80 to ta sama co w d200 ale czy taka sama??? (gdy o szumy chodzi?) ;)
Kolekcjoner
13-08-2006, 23:08
Szkoda, że nie można było wynosić zdjęć.
Bezapelacyjnie ale myślę że lada moment się już coś pojawi!
Pewnie zaraz wyjdę na szumofoba, ale ciekaw jestem co można wyciagnąć z NEFa D80 w zakresie wysokiego iso... Jeśli charakter i poziom szumów bedzie taki jak w D70 to powaznie zaczę się zastanawiać nad zakupem jako drugiej puszki... na lepsze rezultaty nie liczę, ale jakby tak nie było gorzej... ;)
Pewnie wyjdziesz ale nie martw się nie tylko Ty na to zwracasz uwagę.
Myślę jednak że szumy w D80 powinny być mniejsze niż w D70 i w D200. Nikon już ma spore doświadczenie z tymi matrycami i mieli czas żeby nad nimi popracować. Powinno być też lepiej niż w alfie, po pierwsze tam odszumianie jest dość słabe po drugie jest sporo bajerów (np.AS), które mogą mieć ujemny wpływ na matrycę pod tym względem.
[ Dodano: Nie 13 Sie, 2006 ]
(...)matryca w d80 to ta sama co w d200 ale czy taka sama??? (gdy o szumy chodzi?) ;) No powiedzmy ostrożniej podobna :wink: jak w D200.
Myślę że będzie podobnie jak w D70 i D50. Matryca ta sama a software inny i rezultaty inne ... :) Większe nasycenie w D50 i mniejsze szumy niż w D70.
No powiedzmy ostrożniej podobna :wink: jak w D200.
a można jaśniej - bo z tego co czytam to wynika, że ta sama...
I jeszcze jeden optymistyczny news - w Japonii cena za body w przeliczeniu na ero wynosi 800euro
18-135 ma być w sprzedaże od września (w Kitach) a nowe tele od października.
Jakie to ma przełożenia na polskie realia - szczerze mówiąc nie wiem wydawało mi się że w Japonii drogo ...no ale wPolsce zawsze może być drożej.
sorry za OT - już nie będę:)
Pawel Pawlak
13-08-2006, 23:32
to realizm raczej i wyciąganie wniosków z obserwacji i doświadczeń
Moje dowiadczenia z pracy z D70, d200, D2h i D2x powoduą że ze sproą rezerwą podchodzą do tego zagadnienia ;) Ale sądząć po tym co można zobaczyć na jedynych dostępnych samplach ISO800 (wtedy jest jeszcze NR Off) można mieć jakąś nadzieję ;)
Pisząc "szumy" mam na myśli całokształ obrazowania aparatu na wysokim ISO (np. ile da się wyciągnąć z cieni na wysokim iso, czy w cieniach zachowywany jest kolor czy już tylko szarości, czy obraz drastycznie nie traci na ostrosci i ilości rejestrowanych detali itp... )
Z tego co udalo mi sie zaobserwowac na stoisku Avansu, jakos obrazowania jest na poziomie D200. I tyle w temacie szumofobii :)
Pawel Pawlak
13-08-2006, 23:37
No powiedzmy ostrożniej podobna :wink: jak w D200.
a można jaśniej - bo z tego co czytam to wynika, że ta sama...
Raczej ta sama co A100... W stosunku do D200 ma trochę mniej pikseli choć efektywnie wykorzystywana jest ta sama ilość. Poza tym D200 ma 4 kanałwową transmisję a D80 2 kanałową może być przyczynkiem do założenia innej matrycy.
a tak z polskiego na nasze - jaki wpływ na jakośc obrazowania mże mieć/ma różnica między 2 a 4 kanałową transmisją???
Tylko tak ...no...łopatologicznie i powoli;)
Pawel Pawlak
14-08-2006, 00:15
a tak z polskiego na nasze - jaki wpływ na jakośc obrazowania mże mieć/ma różnica między 2 a 4 kanałową transmisją???
Tylko tak ...no...łopatologicznie i powoli;)
może świadczyć o zastosowaniu innej matrycy. A inne matryca może mieć wpływ na różnicę obrazowania. Poza tym, teoretycznie D80 możebyć mnie podatny na bading (teoretycznie, bo D2h i D2x tak samo jak D200 mają budowe 4 kanałową banding się w nich chyba nie zdarza?).
:)
Rocznik, te 4 kanały mają raczej wpływ na szybkość odczytu, matryca może być ta sama. Nieco inny jest z pewnością procesor, który te dane odbiera z matrycy. A jaki to ma wpływ na zdjęcia to się okaże, jak pojawią się puszki z docelowym softem.
Kolekcjoner
14-08-2006, 00:45
Najprościej rzecz ująwszy matryca czterokanałowa zczytuje dane szybciej dlatego jest stosowana tam gdzie potrzeba dużej ilości kl/s. W produkcji jest też trochę bardziej skomplikowana (trzeba więcej maskowania). Stąd duże szanse że w D80 nie będzie bandingu.
Przedstawiciel Sony podczas prezentacji alfy stwierdził że to nowa konstrukcja dotąd nie stosowana w dslr-ach min. w tym wywiadzie (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4476) było ich zresztą więcej (tych wywiadów :)).
michaljonca
14-08-2006, 01:13
przez przypadek łażąc po pixmania.pl trafiłem na ceny D80, więc podaje - body za 3936 zł, z kitem 18-135 lub 18-70 za 5803 zł (czyli jednakowo).
michał.
Władca Pixeli
14-08-2006, 02:04
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/08/D80_processing-3.jpg
źródło (http://www.digitalreview.ca/cams/pics/D80_processing.jpg)
Nieco informacji na stronach
http://www.digitalreview.ca/cams/NikonD80_intro.shtml
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=19524676
przez przypadek łażąc po pixmania.pl trafiłem na ceny D80, więc podaje - body za 3936 zł, z kitem 18-135 lub 18-70 za 5803 zł (czyli jednakowo).
michał.
Mocno mnie ta cena z kitem zaskoczyla wiec sprawdzilem i pixmania za D80 z jednym lub drugim obiektywem woła 5083 zl (literowka, ale po co stresowac przyszlych posiadaczy nowego cacuszka Nikona :)
Dostepnosc body i obiektywow u nich: 11/09/2006. Tu troche porazka - sadzilem, ze w Europie D80 pojawi sie szybciej. Ciekawe czy rownoczesnie bedzie mozna kupic grip?
Ceny u Sławka na D70s sa nizsze od pixmanii, stad duza nadzieja, ze kwoty za D80 na imfoto mocno nie odbiegaja od rzeczywistosci.
Kolekcjoner
14-08-2006, 02:15
Bardzo fajny opis ale na tej stronie jest jeszcze inna ciekawa informacja (http://www.digitalreview.ca/cams/NikonpricedropJuly17.shtml), że Nikon Canada obniżył ceny min. na D200 do $2069 CAN tj. ok. 5500 zł. Czyli z tego wynika że jednak plotki o obniżkach cen to była prawda będą jechać w dół i tym samym z D80 też nie mogą przesadzić :).
Władca Pixeli
14-08-2006, 03:05
z D80 też nie mogą przesadzić :).
Oficjalnie $999.95 za samo body w USA
jesli cena bedzie dochodzila do 4000 za samo body to mysle ze wiele ludzi bedzie wolalo S3Pro bo cenowo bardzo podobnie bedzie
a jak wiadomo ludzie chwala sobie S3Pro :)
no i przy 4k za body to z sony ciezko bedzie walczyc
Kolekcjoner
14-08-2006, 04:24
Tutaj (http://hardwarezone.com/articles/view.php?id=2016&cid=15&pg=7) coś dla "szumologów" nowe (a może już były - gubię się w tym trochę) sample z D80 :wink: :). ????
Na tej stronie (dalszy ciąg tego samego testu) (http://hardwarezone.com/articles/view.php?cid=15&id=2016&pg=10) są może nawet jeszcze ciekawsze fotki.
Ten drugi link chyba pomylony ? to test 3ware Escalade 6400 storage controller
marcin1979
14-08-2006, 09:39
Na stronach amazon i adoramy ceny są w przedziale od 999,99$ za samo body do 1299,95$ z obiektywem 18-135 z obiektywem 18-70 to 1099,95$.
Ken Rockwell na swojej stronie poleca do D80 wziąść obiektyw 18-200 VR
Czyli ten rozrzut cen na różnych stronach www sugeruje jedno: nikt dokładnie nie wie jaka będzie cena gdy ten aparat pojawi sie juz fizycznie w sklepach.
Dziekujemy ci Ken
dobrze ze nam polecasz wybor szkla do nowego body!!!
bez Ciebie nigdy nie dalibysmy rady podjac takiej decyzji:-)
Cena jest mniej wiecej znana... 999$ za body czyli z 3k zl u nas. Sony Alpha jest za 899$ a cena w polsce wynosi 2900zl. To ten sam segment rynku i aparaty musza ze soba konkurowac zarowno pod wzgledem nowinek technicznych i ceny. Nie wiem nad czym tu debatowac...Rozrzut cen napewno nie bedzie duzy i moze wynosic gora 100-150$ miedzy Polska a USA.
Strzelam ze Nikon Polska wystartuje z marketingowa cena 3499zl ktora do Grudnia spadnie do poziomu 2999zl-3100zl...
P.S Chetnie sie zaloze z kims z 3miasta o piwo ze cena za body na starcie nie przekroczy 3,5k zl... Ktos chetny :-) ?
Pozdrawiam
Dostepnosc body i obiektywow u nich: 11/09/2006.
Premiera D80 w rocznice Nagasaki. Dostepnosc w rocznice WTC. WTF?
RON napisał :
Chetnie sie zaloze z kims z 3miasta o piwo ze cena za body na starcie nie przekroczy 3,5k zl... Ktos chetny ?
Życzę ci wygranej !!!
"Premiera D80 w rocznice Nagasaki. Dostepnosc w rocznice WTC. WTF?"
(a mialo byc bez wulgaryzmow na forum...) ;)
Wyglada na to, ze sprawa przybiera wymiar polityczny...
Czy bedzie ktos na prezentacji D80 w Toruniu (17.08. - Galeria Copernicus) ?
wasia: ja na pewno będę, z tym że dopiero ok.16:30 bo do 16 pracuje... :/
Będziesz?
Bede - ja mam wolne tak wiec postaram sie dostosowac - choc moze przed poludniem bedzie mniej ludkow ...
na pewno będzie mniej, ale niestety nie dam rady :(
Czy moglby ktos podac jakis SENSOWNY powod, dla ktorego cena szkiel, MUSI byc
inaczej skalkulowana niz cena body ?!
Jestem tego samego zdania co Roon ! "Normalna" cena body bedzie wynosic 3.499 PLZ.
W zwiazku z tym cena Kita "powinna" wynosic (przelicznik - 3.5) - 4.550 !
Ken podajena sojej stronie, ze nowe 70-300 kosztuje u nich - 550 $, a wiec u nas
powinno - 1.925 PLZ !!! Dajcie jakies argumenty, ze to nierealne !
PS. To, ze rozni sprzedawcy wykorzystujac popyt wala ceny z sufitu, mozemy "skontrowac",
wstrzymujac sie po prostu z zakupem ! Jak ten "kit" troche polezy, to w koncu po 3.000
beda sie prosic ! :)) Wczoraj jeden taki "sprzedawca" Nikona oferowal mi "okazyjnie",
18-200 VR za 3.900 !!!
atopos jest jeden problem:
napalanie sie na sprzet. kiedys przy lamencie na ceny zdjec proponowalem by sie jak piszesz zjednoczyc i wymyslec jakis cennik minimalny ponizej ktorego po prostu sie nie sprzedaje. mozna bylo puscic info na inne fora i zrobic porzadek. niestety wiekszosc bioracych wtedy udzial w dyskusji sie wystraszyla ze przeciez klienci juz nic nie kupia. to bzdura ale dziala jak straszak.
teraz masz to samo - ludziska sie napala na nowosc i kupia za cene nowosci i przeplaca. nikon i hanlowcy beda ryczec ze smiechu. ja poczekam jak zawsze. po pierwsze unikne chorob wieku dzieciecego. dowiem sie wiecej o sprzecie i wreszcie kupie zdecydowanie taniej gdy szal opadnie. zreszta jak zawsze bede sie targowal.
z d200 tez tak bylo. najpierw onanizm, pozniej szybkie zakupy, pozniej lament i wylapywanie bledow itd. ilez to naczytalem sie na tym forum ze z d70 to nie wypada, ze nie ta jakosc i tak dalej. tylko ze to nie mialo poparcia w faktach.
nic nie zrobisz jak sie ludzie napala to przeplaca by sie cieszyc. takie ich prawo. nie zmobilizujesz nikogo do rozsadnych zakupow i do wspolnych rzadan w kierunku firmy ktora badz co badz od nas zalezy. dlatego na normalne ceny bedzie nam troche poczekac.
pozdro
olo
>rabijki
Dzieki olo, calkiem rozsadnie prawisz ! :)
superbike2001
14-08-2006, 14:51
atopos, na masowe wstrzymywanie się od zakupu nie ma co liczyć. Są ludzie, którzy kupią, bo mają pieniądze i chcą, np. zaszpanować przed znajomymi.
Natomiast ta cena 4-5k, którą podawali na stoisku na jarmarku w Gdańsku, to pewnie cena za kita. Jeśli body przekroczy 3,5k, to ludzie kupią A100. Tam kit kosztuje 3200zł, też jest 10mp, na dodatek jest stabilizacja. No i ma znaczek Sony, dla laika znaczący to samo, jak nie więcej niż Nikon. D80 pewnie i tak będzie schodził, ale w znacznie mniejszych ilościach. Chyba, że Nikon wie, ile sztuk może wyprodukować (patrząc po 18-200VR i D50 to nie jest najlepiej0, ile sztuk na 100% zejdzie i dojdzie do wniosku, że 4-5k za body to dobra cena (dla nich). Ale w to raczej wątpię.
EDIT
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=14852&name=Nikon_D80
http://www.cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=1297
Kolekcjoner
14-08-2006, 15:12
Ten drugi link chyba pomylony ? to test 3ware Escalade 6400 storage controller
Tak już poprawiłem :wink:, cud że działał :wink: :). Tu (http://hardwarezone.com/articles/view.php?cid=15&id=2016&pg=10) dla pewności jeszcze raz podaję link do tego testu D80 i sampli przy iso 1600 :wink: :).
Ja tak samo !
Samego body za - 4.000 nie kupie !
3.500 to - MAX !
Lub poczekam na D200 za 4.999 ! :)
No 4 kafle za body to troche przesada
Paradoksalnie to może własnie taka cena 4kzł zmierza do tego aby wzrosła sprzedaż d200???
Tak sobie to wszystko usiłuje w głowie uporządkować i wydaje mi się, że choć nominalnie 4000zł za body to dużo to jednak patrząc na rynek w ogóle trudno nie zauważyć Canona 30d - body za 4500zł. Tylko mnie nie bijcie za wspomnienie tej marki na tym forum!! Trudno jednak pominąć ten model w całej tej cenowej układance.
Są ludzie, którzy kupią, bo mają pieniądze i chcą, np. zaszpanować przed znajomymi.
A nie wpadłeś na genialny pomysł, że niektórzy mają pieniądze więc kupują? Tak poprostu.
Kolekcjoner napisał,
I co spełnia? Będziesz brał Tak spelnia w 99% i jeszcze przed premiera go zamówiłem u Hesji, byłem 3 8) Teraz cierpliwie czekam na kuriera, który mi go przywiezie. :lol:
szybki jesteś! ja jestem 5! :)
cypherdid
14-08-2006, 18:35
D80 LIVE--> osobiście mi nie podchodzi..maleństwo..nie trzyma się dobrze..miniaturyzacja owszem, w podzespołach ale nie w obudowach..
niby polskie menu na dość sporym wyświetlaczu+kilka dodatkowych przycisków ale
nie za fajnie...nie to co mój d70 :) ...jak już pisałem..zmiana na coś poniżej d200
nie wchodzi w rachube..przynajmniej dla mnie ale również dla innych użytkowników d70..jeśli coś kupować to coś bardziej zaawansowanego
Wątek został posprzątany. Jeszcze raz cos tu przeczytam na temat Sony czy S3 Pro, posypia sie ostrzezenia. Prosze trzymac sie tematu! To wątek D80 - pierwsze wrażenia! W celu porownan prosze zalozyc wątek D80 vs Sony...czy S3pro...whatever, ale prosze juz nie robic burdelu z tego wątku.
Kolekcjoner
14-08-2006, 21:24
Zdajsie że coś ciekawego opuściłem :mrgreen:! Kaleid a co z tymi seryjnymi?
Po 6ciu NEFach troche zwalnia, ale sam zapis jest dosc szybki
Kolekcjoner
14-08-2006, 21:30
Dzięki ale Ci się "borygo" podniosło w związku z tą Alfą tak to jest jak producenci wypuszczają podobne aparaty :wink: :lol:.
Co do D80 to nie wydaje wam się, że zanim go zamówicie wartałoby wiedzieć na 100% jaka jest jego cena i choć zrobić nim kilka zdjęć :wink: :)?
nie wiem czy w dobrym wątku, ale nie ma chyba sensu zakładać nowego:
kilka przydatnych linków odnośnie D80: http://www.pbase.com/dlcmh/nikon_d80_sneak_pictures
[ Dodano: Wto Sie 15, 2006 6:40 pm ]
jeszcze kolejna recenzja D80 : http://tinyurl.com/lvjuu
nie wiem czy w dobrym wątku, ale nie ma chyba sensu zakładać nowego:
kilka przydatnych linków odnośnie D80:
Dobra robota Ryan!
Ja szczegolnie polecam http://tinyurl.com/lvjuu - kilka nowych zdjec z D80, pokazanie w praktyce jak dziala D-lighting i in.
Druga ciekawa recenzja (z animacjami :)
http://www.letsgodigital.org/html/review/nikond80/ w tym m.in. porownanie d80 z konkurencja: tabela specyfikacji (http://www.letsgodigital.org/html/review/nikond80/nikond80dslr_EN4.html)
Co do topicu - jutro D80 będzie w Poznaniu, mysle ze kilku grupowiczow pochwali sie wrazeniami :)
meliszipak
15-08-2006, 23:48
Im dłużej oglądam i czytam, tym wiecej się cieszę na ten aparat.
Wydaje się, że to jest genialna pucha dla poważnego, zaawansowanego amatora.
Ma wszystko co niezbędne i na swoim miejscu.
Duży wizjer,grip, guzikologia, wszystko pięknie. :)
Calme, imfoto to raczej niepoważne źródło informacji. Przykłady:
O D80:
"W temacie szumow rowniez wydaje sie, ze zrobiono znaczacy postep! Przynajmniej na wyswietlaczu wydaje sie ze aparat bardzo slabo "szumi" na wysokich czulosciach."
O nowym obiektywie:
"VR 70-300 to pelne zaskoczenie! Juz kocham to szkielko. Obecnie na codzien uzywam 70-300 D ED i przykrecenie jego nastepcy ze znaczkiem VR spowodowalo moje wielkie zaskoczenie i... wielki zachwyt! Po pierwsze rewelacyjna szybkosc ostrzenia a po drugie: ostre fotki (na wyswietlaczu) przy ogniskowej 300 i czasie 1/15 sekundy! To mowi samo za siebie :)"
No tak, nowy Nikon z pewnością ma czadowy wyświetlacz ;)
zotornik
16-08-2006, 13:08
Nawiązując do tytułu wątku - D80 na żywo ... - wygląda na to, iż nowy nikon wywiera wręcz zabójcze wrażenie :)
Dlaczego? Ano jak dotąd, prawie nikt z obecnych na prezentacji nie dał znaku życia i nie podzielił się swoimi wrażeniami. A tu co niektórzy, albo już osiwieli z domysłów, albo kupili ALFĘ.[/b]
ludzie niema co się tak podniecać tą D80 kupcie sobie lepiej za 50% D80tki D50 i róbcie foty :lol: ja dzisiaj odebrałem z fotolabu (KonicaMinolta :wink: ) zdjięcia ślubne 15x21 i powaliły młodych na kolana a niektóre były MOCNO kadrowane. Mój zestaw jest skromny D50 18-55 SB600 ale można tym cuda zdziałać :D . Ps. foty na na papieże Fuji a KM to zupełnie inna bajka polecam KM
foty na na papieże Fuji a KM to zupełnie inna bajka polecam KM
chyba na Papieżu :lol:
Pawel Pawlak
16-08-2006, 14:29
ludzie niema co się tak podniecać tą D80 kupcie sobie lepiej za 50% D80tki D50 i róbcie foty :lol: ja dzisiaj odebrałem z fotolabu (KonicaMinolta :wink: ) zdjięcia ślubne 15x21 i powaliły młodych na kolana a niektóre były MOCNO kadrowane. Mój zestaw jest skromny D50 18-55 SB600 ale można tym cuda zdziałać :D . Ps. foty na na papieże Fuji a KM to zupełnie inna bajka polecam KM
No wiesz... Zdjęcia mogą powalić na kolana niezależnie od tego czym czym były zrobione. To w dużej mierze zależy od tego kto naciskał spust... :) Wiec nie zawsze ilość osób na kolanach powinna być wyznacznikiem czy zmienić sobie body na lepsze czy nie. Jaśli tak miało by być, coniektóre osoby z tego forum nigdy nie mogły by się przesiąść na 5D a wiemy że już to zrobiłe ;)
No tak, nowy Nikon z pewnością ma czadowy wyświetlacz ;)
Największe powiększenie daje piksel obrazka większy od piksela wyświetlacza. Więc "coś" można jednak na nim zobaczyć. A tą 1/15 widziałem - na wyświetlaczu :). Na ekranie może wyglądała by gorzej. I co to zmienia? Chodzi o rząd wielkości.
Zatornik, w przypadku aparatu najistotniejsze są zdjęcia. A tych na razie nie ma z seryjnej puszki. Cała reszta jest praktycznie w danych technicznych. Największy ból to rozmiar, jak to Sławek określił - przy dużym obiektywie wygląda jak (droga) tylna osłona :)
Rozmiar może być jednak zaletą - z punktu widzenia torby, lub osoby o małych łapkach. Ja go docelowo nie widzę bez gripa.
Pan Wiktor we własnym zakresie przeprowadzał test akumulatora - wyszło mu coś kilka tysięcy zdjęć, więc (pomijając metodologię) to też jest dobra wiadomość.
Byłem w Poznaniu na pokazie D80 i ...................................... i mi się spodobał.
Bardzo ładnie wykonany, precyzyjnie spasowany, tworzywo jakościowo świetne.
Dobrze się trzyma GO w ręce, choć porównując do D50 ( była taka możliwość )
wydaje się chwyt jakby "cieńszy".Monitor LCD duży, zdowoli chyba każdego. Wizjer również sporych rozmiarów, jasny na pryzmacie, nie na lustrach.
Mogłem popróbować z nowym obiektywem VR70-300, specjalnie na ogniskowej 300 gwałtownie ruszałem przy 1/250 było nieźle. Obiektywem AFS 18-135 "kręciło" się fajnie , z wyczuwalnym dla mnie oporem, obok bardzo młody człowiek mówił że
jest zbyt duży opór, to zależy na czym się wchodziło w fotografię, on zaczął od D50, ja od Zenita E, poprzez MTL3, EXE 1c z tessarem ( ten obiektyw chodził też z oporem i mam go do dzisiaj z tym całym wymienionym majdanem i nie tylko ).
Szybkość fotografowania w serii mnie zadowoli, ergonomicznie chyba będzie wspaniale.
Teraz czekam tylko na ogłoszenie oficjalnej ceny za KIT, no i spotkania z nim w sklepach. Wiem trochę przydługo. Pozdrawiam. :D
na allegro już jest
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=121516333
zadziwiające
gen.PIRX
16-08-2006, 23:11
ja dzis macalem owo "cudo" w poznianiu - i nie podoba mi sie :D:D - D200 stal obok i jakos tak sensowniej sie przedtsawial (tym bardziej ze z podpieta lufa 200/2 :D) a i w dloni lepiej lezal - choc i tak najlepiej jak z tych trzech d70 mi lezy w lapie - i co jeszcze stwierdzilem ze lcd 2,5 cala sux - nie wiem na co takie TV komu potrzebne - fot i tak sie na tym nie oglada a do ustawien 1,8 starcza i nie bierze tyle pradau....
jedyny plus to wizjer konkretny - to trza przyznac - jak patrzylem na przemian w d50 i d80 to bez porownania wogule
pozdrawiam
OK to juz sie naczytalem ze jest fajny, ale mam pytanie co z tym obiektywem 18-135???
wszyscy piszecie ze z zewnatrz nei wyglada za ciekawie lecz moje pytanie
"JAKA JAKOSC ZDJEC" wiem ze musimy poczekac na testy, lecz tak na syzbko jakie odczucia bo o tele sie naczytlem juz tyle ze zyleta i niektorzy juz go "kupuja:)"
prosze o jakies info
OK to juz sie naczytalem ze jest fajny, ale mam pytanie co z tym obiektywem 18-135???
Aaaaa, to już temat do roztrząsania w dziale "Optyka - obiektywy standardowe" :lol:
Kolekcjoner
17-08-2006, 00:45
(...)lecz tak na syzbko jakie odczucia bo o tele sie naczytlem juz tyle ze zyleta i niektorzy juz go "kupuja:)" (...)
Pomijając już to co napisał czornyj to taki obiektyw trzeba przetestować jakiś czas żeby go sensownie ocenić, a odczuciami zwłaszcza cudzymi to bym się nie kierował. Tyle OT.
ja dzis macalem owo "cudo" w poznianiu - i nie podoba mi sie :(...)
Wreszcie komuś się nie podobał :D ! A już myślałem że nie znajdzie się taki śmiałek żeby to przyznać :mrgreen: :wink:! A tak na poważnie D200 to jednak inna półka i tak ma być. Inaczej to nikon miałby problem gdyby zrobili takie samo body tyle, że tańsze. Podejrzewam że to mogła być (pomijając dominujący tręd) główna przesłanka, że zrobili body wielkości D50. Czego ja akurat nie poczytuje jako wadę. Raczej nie lubię kolubryn. Choć....np. takie D2H hmm...
Władca Pixeli
17-08-2006, 00:56
nie podoba mi sie
Zaczyna się "utuskiwanie" :wink:
marcin1979
17-08-2006, 08:52
zastanawia mnie jedna rzecz co do tej aukcji na allegro ja i gdzieś tam znalazłem w jakimś innym sklepie że podają gwarancje 24 m-ce a w imfoto 12 m-cy skąd ta taka różnica.
Nikon chyba daje jedną i ta samą gwarancje co?
jak można dawać gwarancje na coś czego jeszcze niema - chyba stąd ta różnica.
marcin1979
17-08-2006, 10:29
racja, ale skąd taka rozbieżność przecież gwarancja na ten sam produkt powinna być taka sama niezależnie gdzie sie kupuje, a nie u jednych mniej u innych więcej.
Mój F80 miał 12 miesięczna gwarancje jak kupowałem więc chyba wszystkie produkty Nikona mają taki okres gwarancji.
Jeśli nie to niech mnie ktoś oświeci w tej materii. :)
Zoidberg
17-08-2006, 11:07
To ja może z zupełnie innej beczki (mam nadzieję, że wątek dobry bo trochę o tym D80 się wątków narobiło). A zatem pytanie - czy jest coś w D80 (poza ceną) co można by określić jako lepsze niż w D200? Jakiś dodatek, soft lub coś w tym stylu co - biorąc pod uwagę różnicę czasową pomiędzy wydaniem D200 a D80 - można by uznać za nowsze (lepsze) w D80?
Ciekawe pytanie - chetnie sie sam dowiem :)
polskie menu
zdjęcia sepia itp
obróbka pliku w body
d-lighting
Automatic AF-S/AF-C (AF-A)
Mi się wydaje, że lepsza jest lampa - mocniejsza, ma 13 a D200 12. Lepsza jest energoszczędność ponad 2800 fotek wobec 1800 i zapewnie lepszy będzie soft.
PawełAmator
17-08-2006, 11:30
d80 jest lżejszy.
przeważnie jest tak, że 24 m-ce to gwarancja europejska, więc w tym sklepie być może juz zakładają, że nie będą "ściągać" d80 z polskiej dystrybucji tylko z innych państw.
[ Dodano: Czw 17 Sie, 2006 ]
marcin1979
mam nadzięję, że Cię oświeciłem :wink:
marcin1979
17-08-2006, 14:02
michtet, no teraz mnie oświeciłeś :D
pare sampli i innych głupot z wiarygodnej moim zdaniem strony http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/08/18/4415.html
No dobra - widzialem , macelem , bawilem sie...
Wpierw minusy
-wielkosc (nie jestem wielkoludem , ale nawet dla mnie troche mikry - tyle , ze grip zalatwi sprawe )
- pokrycie obudowy - po tym co wyczytalem w Fotopolis - spodziewalem sie "Bog wie czego" na plus - a tu wrazenie wrecz odwrotne. "Gumowane" pokrycie w D70-ce robi duzo lepsze wrazenie. Tutaj czuc , ze to plastik. Co prawda pan Wiktor stwierdzil , ze przynajmniej sie nie bedzie odklejal, ale mi mimo 2 lat intensywnej eksploatacji nic sie nie odkleilo :)
-przycisk zmiany trybu AF (A,S,C) jakos tak nieporecznie umiejscowiony -ale moze to kwestia przyzwyczajenia. Dobrze, ze jest w 70 bardzo mi tego brakowalo,
Plusy
- wizjer , co tu duzo pisac juz wiecie :D
-mam wrazenie , ze boczne pola AF jakos lepiej lapia ostrosc , jednym slowem AF,
-wyswietlacz - naprawde juz mozna ocenic fotke...
Generalnie wrazenia pozywtywne , pozostaje czekac na cene - jak bedzie zbyt wysoka (powyzej 4000 za body) bede ciulal chyba na D200....
Ja również się dzisiaj trochę pobawiłem i mam odczucia bardzo podobne do Wasi, może poza jakościa obudowy, która nie rzuciła mi się jakoś szczególnie, fakt że D70 lepiej mi się trzyma w dłoni ale to pewnie kwestia różnicy w wielkości no i przyzwyczajenia do D70. Na pewno nie jest to D200, w którym można się "zakochać" od pierwszego dotyku, ale nie jest też źle i materiały z których D80 jest wykonane są na pewno lepszej jakości niż aparaty konkurencji. Jeśli chodzi o wielkość i pewność trzymania to szkoda że nie było okazji przetestować D80 z gripem ale jestem pewien że w takiej konfiguracji będzie juz bdb. Poza tym wizjer - rewelacja, szybkość AF i pomniejszenie pól AF też dużo lepsze, wyświetlacz i możliwość sporego powiekszania zdjec na nim to rowniez zdecydowany plus. Tak jak stwierdził człowiek prowadzący tą prezentację D80 jest bardziej okrojonym D200 niż ulepszonym D70, bo zdecydowanie bliżej mu do D200 i to naprawdę widać. Zdjęcia na ISO1600 na monitorze laptopa też wyglądały bardzo dobrze więc nie powinno być źle. Dużo będzie na pewno zależało jeszcze od ceny ale jeśli będzie ona w okolicach 3500 zł to myślę że ten aparat nie ma konkurencji, zwłaszcza biorąc pod uwagę przereklamowanie Alfy...
pare sampli i innych głupot z wiarygodnej moim zdaniem strony http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/08/18/4415.html
dziwnie wygladają te samle z różnym ISO,
wygląda na to, że D80 szumi znacznie nawet przy ISO 100 :?
wigi: jakies nieszczesliwe te fotki, zauwaz ze to szare tlo ma "kaszowata" fakture jesli mozna sie tak wyrazic i bokeh w tych miejscach wyglada rzeczywiscie jak zaszumienie. Poczekajmy na oficjalne wersje aparatow, ja mysle ze nie bedzie gorzej niz w D200, bo skoro matryca podobna/ta sama to czemu ma byc gorzej? Moze byc tylko tak samo lub lepiej :)
Pawel Pawlak
17-08-2006, 21:34
tło jess rzeczywiście niezbyt fortunnie dobrane do tego testu. Ale jesli przyjrzymy sie zdjęcią z
A100 (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/06/28/4072.html) , 30D (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/04/04/3571.html) i D80 (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/08/18/4415.html)
to wydaje się że szumy w jpgu nie są złe w stosunku do konkurencji. W cieniach D80 wypada nawet lepiej niż 30D. Trudno natomiast powiedzieć cokolwiek o utracie detali przy high iso.
W każdym razie boskie A100 jakoś się nie popisało ;)
ufff, więc to chyba jakaś prowokacja ;)
Straszną dystorsję przy ogniskowej 18 mm ma ten obiektyw. Widać to zwłaszcza na zdjęciu z ceglanym murem.
Mi jakoś bardziej iso 3200 przypadło do gustu:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/61343-4415-15-3.html
niż 1600:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/61341-4415-15-2.html
Może więcej szumu ale też więcej szczegółów.
Pawel Pawlak
17-08-2006, 22:35
Ladna doniczka... :lol: :lol:
czemu masz dwa posty? :shock:
Dziwne warunki do testowania ISO między różnymi aparatami, inne ustawienia przedmiotów. W każdym razie 30D ma mniejsze, gładsze szumy ale mniej szczegółowe niż D80. D80 jest ostrzejszy.
No urósł ten kaktus, a zajączek chyba zmienia kolor powoli.
czemu masz dwa posty? :shock:
Licznik mu sie przekrecił ;)
Kolekcjoner
18-08-2006, 00:14
Licznik mu sie przekrecił ;)
Licznik to się chyba adminowi przekręcił bo ma tylko 2 :mrgreen:.
Władca Pixeli
18-08-2006, 00:19
Na dpreview gorąca dyskusja dotycząca tych samych zdjęć, tylko nikt nie zauważył dlaczego zdjęcia z D80 mają korekcję -0.7EV :!:
Kolekcjoner
18-08-2006, 00:25
Właśnie mało tego że były różnie naświetlone to po czubku kaktusa widać też że były różnie oświetlone. Dla mnie zdjęcie z alfy jest najostrzejsze i najbardziej zaszumione, zdjęcie z D80 najbardziej mydlane ale najmniej kolorowego szumu. A to z 30D to w ogóle jakieś dziwne tak jakby coś ktoś przy nim majdrował (zupełnie inny kaktus :mrgreen: :mrgreen:). Także to porównanie to ma taką samą wartość jak sztabka złota znaleziona na pustyni gdy brak wody.
Za to ladna doniczka... Dokladnie tyle z tego testu wynika :)
Kolekcjoner
18-08-2006, 01:58
O nie nieprawda tam jeszcze murek jest bardzo ładny :mrgreen:.
abstra****ac od d80.
Co z nowymi olympusami, e-3 i e-5. (brzydkie jak e300 , ale szczegol)
Bo mozna w sieci je juz obejrzec i wszelakie wlasciwosci poczytac.
Pawel Pawlak
18-08-2006, 09:39
Czy ja wiem czy ona taka ładna ? ;) Natomiast na pewno służy katusowi bo od kwietnia do czerwca zwiększył swoją wysokość o jakiś 50%
Kyo, zapraszam na podforum inne systemy, a nas Pawle, na forum ogrodnicze :)
Nawiązując do tytułu wątku - D80 na żywo ... - wygląda na to, iż nowy nikon wywiera wręcz zabójcze wrażenie :)
Dlaczego? Ano jak dotąd, prawie nikt z obecnych na prezentacji nie dał znaku życia i nie podzielił się swoimi wrażeniami.[/b]
weź poczytaj dobrze - ja swoje wrażenia opisałem, a że pominąłeś...
zastanawia mnie jedna rzecz co do tej aukcji na allegro ja i gdzieś tam znalazłem w jakimś innym sklepie że podają gwarancje 24 m-ce a w imfoto 12 m-cy skąd ta taka różnica.
a właśnie, że nie! Nikonowska gwarancja europejska to dwa lata, ale polska to jeden rok. a więc aparaty z polskiej dystrybucji mają tylko rok. a dlaczego Nikon jeszcze nie wie o tym, że Polska w europie leży - nie mam pojęcia
Ludzie! poczekajcie na jakieś oficjalne, dobre sample aby oceniać szumy itp! niektórzy z Was jeszcze tego aparatu na oczy nie widzieli a już mają oceny, wnioski itp
zotornik
18-08-2006, 22:46
mkwiek,
zotornik napisał:
Nawiązując do tytułu wątku - D80 na żywo ... - wygląda na to, iż nowy nikon wywiera wręcz zabójcze wrażenie Smile
Dlaczego? Ano jak dotąd, prawie nikt z obecnych na prezentacji nie dał znaku życia i nie podzielił się swoimi wrażeniami.[/b]
weź poczytaj dobrze - ja swoje wrażenia opisałem, a że pominąłeś...
cytując Twoje słowa ...weź poczytaj dobrze... - wtedy zauważyłbyś uniwersalne określenie, którego użyłem ...prawie nikt z obecnych...
Widzialem cennik jednej niemieckiej hurtowni. Cena D80+18-135 w porownaniu z cena D80+18-70 jest ... taka sama! Z tego co piszecie, ze w Polsce D80 z nowym kitem ma byc drozszy to juz czuje, ze TIPy beda sprzedawac go tylko z nowym kitem w Polsce ;)
a właśnie, że nie! Nikonowska gwarancja europejska to dwa lata, ale polska to jeden rok. a więc aparaty z polskiej dystrybucji mają tylko rok. a dlaczego Nikon jeszcze nie wie o tym, że Polska w europie leży - nie mam pojęcia
A właśnie, że nie. Gwarancja europejska to też rok, drugi rok dają niemieccy sprzedawcy. Tu masz treść europejskiej gwarancji (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14659&p_created=1121865412&p_sid=3L_QOpfi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NSZwX3Byb2RzPTAmcF9jYXRzPTAmcF9wdj0mcF9 jdj0mcF9wYWdlPTEmcF9zZWFyY2hfdGV4dD1nd2FyYW5jamE*&p_li=&p_topview=1). Taka sama znajduje się na stronach niemieckich czy brytyjskich.
BTW. Słowo 'Europa' piszemy wielką literą.
jejku...wróciłem, czytam...miałem nadzieję, a tu totalna porażka...jest gorszy niż D200, bo w stosunku do D50 to jest nawet 2,5 raza gorszy! :(
Widzie ze Polak tylko narzekac potrafi :( . Standard. NAJLEPIEJ JAKBY KOSZTOWAL 500PLN TO BY BYLO DOBRZE!!!
coś dla szumofobów ;) http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=19638271
jejku...wróciłem, czytam...miałem nadzieję, a tu totalna porażka...jest gorszy niż D200, bo w stosunku do D50 to jest nawet 2,5 raza gorszy! :(
Jaasne. Nikon wypuscil kolejna beznadziejną puszkę. :wink: A Ci, którzy teraz najgłośniej narzekają, niedługo pierwsi będą wysprzedawac starsze wspaniałe body i zapożyczać się na D80. Emocje jak na rybach :)
ryan:
duzo bardziej podoba mi sie 1600 z d 80, ale to moje subiektywne zdanie
grissley:
a ktos cie zmusza? nie rozmawiaj - nikt nie bedzie plakal.
niestety polacy narzekaja - bez tego nie potrafia zyc. mamy roszczeniowy stosunek do zycia. nikon powinien nam dziekowac za to ze kupujemy jego sprzet dodajac samochody gratis. Byloby to zabawne gdyby nie fakt ze inni zamiast pierd..... takie smutne bzdety po prostu robia zdjecia!
kamil, tak się zastanawiam, czy wiesz o czym pisałem? :lol:
bo jak dla mnie, to w tym miejscu totalna porażka...
Co Ci się nie spodobało?
Właśnie. Dlaczego tak surowo oceniasz ten aparat??? Naprawdę nic ci się w nim nie podobało???
aparat bardzo mi się podoba, ale jest 2,5 raza gorszy od D50...zapomnijcie o dopalaniu portretów na słonecznej plaży bez co najmniej ND4 :(
ALF, z tego co wiem, to aparat ma FP synchro, więc nie wiem o czym waćpan rozmawiasz :shock:
nie znalazłem tego w opsie, który czytałem, tam było tylko synchronizacja 1/200...możesz dać źródło?
Połączenie zalet aparatu D80 z rozbudowanym i inspirującym do twórczych działań systemem Total Digital Imaging System firmy Nikon zapewnia nowy poziom łatwości obsługi, szersze pole popisu dla kreatywności i czystą przyjemność fotografowania. Oczywiście wszystko zaczyna się od zestawu wysokiej jakości wymiennych obiektywów Nikkor AF i DX. Został on rozszerzony w celu maksymalnego wykorzystania potencjału kreatywnego systemu oświetlenia firmy Nikon, który obejmuje m.in. metodę sterowania błyskiem w trybie i-TTL, zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, niezawodną blokadę mocy błysku i synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP oraz tryb fotografowania z błyskiem o wysokiej precyzji przy użyciu lamp błyskowych SB-800, SB-600 i SB-R200.
źródło - www.nikon.pl - "Nikon D80 - BEZ ROZCZAROWAŃ" :lol:
Czornyj, no to mnie pocieszyłeś, bo reszta, łacznie z ceną bardzo mi się podoba :D do zalet dodam karty SD, choć o 516 mogę zapomnieć, a zaczynać rozmowę od 1GB...jest większy nawet od D200 (na głębokość) :P
tak więc pewnie kupię jako trzecie body :lol:
ryan:
duzo bardziej podoba mi sie 1600 z d 80, ale to moje subiektywne zdanie
Moze zle sie wyrazilem... dla mnie poziom szumow jest bdb, wkleilem to porownanie bo wynika z niego ze D80 jest lepszy pod wzgledem szumow od 30D wiec chyba jest rewelacyjnie, czyz nie?
D80 to swietny korpus i uwazam ze po wypuszczeniu D200 i teraz D80 Nikon pokazal ze wcale nie zostal z tylu, wrecz przeciwnie moim zdaniem w tym segmencie jest na dzien dzisiejszy liderem. Nie ma oczywiscie aparatow idealnych ale ostatnie modele sa bardzo blisko tego (wlaczajac w to oczywiscie rowniez D2Xs) :)
[ Dodano: Sob Sie 19, 2006 1:29 pm ]
na ISO 1600 i 3200 jest podobno wlaczone odszumianie ale poziom detali jest wiekszy niz w 30D wiec Panowie nie narzekajcie juz na szumy ;)
grissley
19-08-2006, 15:08
Z tym" Kompletne g*no" to mocno przesadziłeś
Ależ ja to napisałem zdecydowanie ironicznie... :P
Przeciez ten aparat bedzie za*sty. Spełniono absolutnie wszystkie (z wyjątkiem MF) życzenia użytkownikow D70(s), jako "bonus" dorzucając jeszcze matrycę na poziomie D200 i AF z D200.
Na podstawie tego, co dotychczas o nim wiadomo i przewidywanej ceny, trudno mi znaleźć cokolwiek, co mogło by być jakimkolwiek zarzutem do tego body.
Wszystkie utyskiwania, przynajmniej zanim nie pojawia sie jakies testy modeli produkcyjnych, uwarzam za klasyczne przy*rywanie sie i szukanie dziury w calym.
Jesli chodzi o synchro z lampa, to moze ktos znajacy sprawe migawek hybrydowych/mechanicznych itp. wyjasni pokrotce w czym lezy problem.
D70 moglo 1/500, mnostwo osob kupilo go ze wzgledu wlasnie na ten parametr (komunia w pelnym sloncu przed kosciolem, zycze szczescia bez 1/500).
Najlepszy Nikon na planecie - D2Xs, ogloszony 2 lata (!) po D70 jest gorszy.
Podobnie D200, D80.
DLACZEGO?? Tylko nie mowcie, ze cena (vide D2Xs).
kamil - nie ma problemu. d80 synchronizuje do 1/4000 w trybie FP - tylko lampa musi mieć te funkcję. w lampach bez FP synchro jest 1/200 - bo do tego czasu odsłonięta jest wtedy cała matryca w pewnym ułamku sekundy
pomiędzy 1/200 a 1/4000 naswietalna jest przesuwajaca sie szczeliną - musi byc perfekcyjne zgranie lampy i migawki - lampy z FP. to tak w uproszczeniu.
migawka w d70 synchronizuje w każdym czasie - nawet krótszym niż 1/500, sprawdzałem na 1/2000 też. ale błysk lampy trwa czasami dłużej - i aparat tego nie uwzględnia i niedoświetla, o ile błysk trwa dłużej niż czas zbierania danych w migawce hybrydowej.
Dzieki za wyjasnienie, lecz nadal nie wiem dlaczego drozsze modele uciekaja w FP.
FP jest do kitu, zzera gigantyczna moc (kilkunastokrotnie dluzszy czas naswietlania). To nalezy stosowac moim zdaniem jako ostatecznosc.
D70 potrafi nawet wiecej, zgadza sie. Sam zaklejalem stopke w d70 i pstrykalem z 1/4000s, bez FP :)
to wydaje się że szumy w jpgu nie są złe w stosunku do konkurencji.
W każdym razie boskie A100 jakoś się nie popisało ;)
Szkoda, że kosztem ostrości...Kaktus gubi fakturę powierzchni, a białe łapki królika stają się jasną plamą. I co z tego, że barwnych plamek mniej, skoro szlag trafia detale?
kamil,
Po pierwsze - migawka hybrydowa ma swoje złe strony - powstają przy niej blooming (tzw. UFO) i przebarwienia.
Po drugie - seria D2 ma matryce wykonywane w technologii CMOS, zaś w ich przypadku użycie migawek hybrydowych jest albo niewykonalne, albo trudniejsze - w każdym razie jest jakiś zonk i tego typu matryc z migawką na układzie się nie robi.
Dzieki za wyjasnienie, lecz nadal nie wiem dlaczego drozsze modele uciekaja w FP.
FP jest do kitu, zzera gigantyczna moc (kilkunastokrotnie dluzszy czas naswietlania). To nalezy stosowac moim zdaniem jako ostatecznosc.
D70 potrafi nawet wiecej, zgadza sie. Sam zaklejalem stopke w d70 i pstrykalem z 1/4000s, bez FP :)
migawka hybrydowa ma zalete krótszego czasu synchronizacji bez FP - sęk w tym że body nie wie jaki jest czas trwania błysku i to może prowadzic do błędów.
mozliwe sa więc sytuacje, że ty stosujesz 1/4000, a lampa świeci 1/500 sekundy (przy oddaniu całej mocy - moc lampy zależy od czasu wyładowania, lampy sterują moca skracając czas swiecenia, a nie intensywność światła) - czyli też wykorzystujesz tylko część tego błysku i masz niedoświetlenie. Przy pracy w pełnym słońcu łatwo tego nie ocenisz.
droższe modele nie uciekają w FP - one (prawie) zawsze go miały, bo za czasów analoga też.
to teraz powstały cyfry i one mogą miec migawki prostsze - hybrydy.
stosowanie migawki elektronicznej ma wady - zobacz posty o fotografowaniu np słońca (blooming) tego nie ma w migawkach mechanicznych.
MzMarcin
19-08-2006, 17:50
kamil,
Czy zauważasz/zauważacie że d70 zaczynał od iso 200 a D80 zaczyna od iso 100? ;).
a to ma coś wspólnego z migawkami i synchronizacją?
dla ISO 100 potrzeba więcej swiatła, lampy błyskowe tym bardziej się nie wyrabiają.
Masz SB800 i się nie wyrabia a mi się musi wyrabiać lampka pop-up :(
dawanie kategorycznych odpowiedzi to problem. prawie zawsze znajde sytuacje gdzie idzie podwazyc ogólniki.
SB800 się najczęsciej wyrabia. Ale czasami trzeba siegac po lampy studyjne.
Na plaży w słońcu latem jest tyle swiatła, że SB800 przy pewnej odległosci nie wystrcza. Ale nie chodze niestety wtenczas ze studyjną lampą (i softboxem) na generatorze. praktyczniejszy i najczęściej wystarczajacy okazuje się ... ekran. Wszystko zależy od sytuacji. Ale nie ciągnijmy tematu - bo to spory OT.
akurat 1/4000 to czas krótszy od 1/500 więc w tym wypadku lampa niby powinna "pokrywać" błyskiem czas otwarcia migawki ale problem polega na tym że każdy czas krótszy od 1/200 dla D80 w tym 1/4000 jest realizowana poprzez przesuwanie szczeliny nad powierzchnią matrycy i owo przesuwanie może trwać dłużej niż 1/500 lampy (nie wiem czy błysk lampy trwa tak długo?)
akurat 1/4000 to czas krótszy od 1/500 więc w tym wypadku lampa niby powinna "pokrywać" błyskiem czas otwarcia migawki ale problem polega na tym że każdy czas krótszy od 1/200 dla D80 w tym 1/4000 jest realizowana poprzez przesuwanie szczeliny nad powierzchnią matrycy i owo przesuwanie może trwać dłużej niż 1/500 lampy (nie wiem czy błysk lampy trwa tak długo?)
nie o to chodzi w pracy z d70 z czasem np. 1/4000
lampa pokrywa 1/4000 ale zmarnowana zostaje pozostała część błysku (o ile trwa on 1/500). czyli tak jakby lampa miała mniejszą moc. w tym problem.
co do d80 - przesuwanie migawki trwa krócej. naswietla się szczeliną - dlatego tryb FP.
co do czasu błysku. nie piszę o konkretnej lampie - ale waha sie od 1/300 do 1/100.000 s
Kolekcjoner
21-08-2006, 04:12
Coś cisza zapadła w tym wątku :mrgreen:. Czyżby się okazało że D80 jest tak zły, że wszyscy czekają na nowego canona :wink: :mrgreen:?
grissley
21-08-2006, 08:20
Coś cisza zapadła w tym wątku . Czyżby się okazało że D80 jest tak zły, że wszyscy czekają na nowego canona ?
A co tu komentowac. Nie ma sie do czego przyczepić, więc wszyscy czekają na testy na "żywym" organizmie...
Kolekcjoner... tak patrze na Twoja stopke... A czy Ty sie przypadkiem z kAnona nie przesiadles...? :?
Coś cisza zapadła w tym wątku
ileż można dyskutować o szumach nowego D80??? :mrgreen:
teraz trzeba czekać na rzetelne testy
dokladnie wszyscy czekamy na pierwsze produkcyjne modele, doglebne ich przetestowanie i ustalenie ceny przez Nikon Polska :)
tak na marginesie to cene mogli by juz podac! :)
W sklepie przymierzałem body D200 do ręki, zajrzałem do wizjera i ciemność to odkręcam dekielek i widzę pierwszy raz duży wizjer. Jestem w okularach, więc nie widzę całości. Bez okularów jest nie wiele jest lepiej, muszę całkowicie przyłożyć oko do wizjera i przekręcic przeszkadzający nos ;) W D70s było lepiej, nie miałem takich problemów. Jeśli taki sam ma byc wizjer w D80, to napiszcie jakie są Wasze odczucia jeśli o widoczność kadru.
A co do budowy, za krótko trzymałem i nie miałem bezpośredniego porówniania, ale ja raczej nie przywiązuję wagi do tego. W każdym razie z D70s miałem chyba lepsze wrażenie. Nie powiem na temat ergonomii samego body, aha jeszcze te pokrętła bardzo opornie chodziły i wybierak chodził lekko i sprawiał wrażenie niesolidnego.
To na tyle z wrażeń z macania D200.
A co do tego Roadshow, kto ustala trasę, czy można wpłynąc jeszcze na przebieg? Fajnie było by gdyby po drodze w Radomiu też się odbył pokaz. Jedyny termin i miejsce jaki mi pasuje to ostatni pokaz w Warszawie 9 września, zresztą nie potwierdzony.
http://www.digitalreview.ca/cams/NikonD80_imagesamples.shtml
moze by czas na nowy watek: sample itd?
[ Dodano: Pon 21 Sie, 2006 ]
http://www.photofinale.com/DansCamera/members/contests/albums/1194024/newest/1-60/view.aspx
tak na marginesie to cene mogli by juz podac! :)
Ktos chyba pomylil czesci ciala przy ustalaniu ceny (dostalem wlasnie maila od e-oko.pl) :
Orientacyjna cena: 3999 pln brutto
:shock:
wiesz cenami podawanymi przez sklepy nie ma sie co sugerowac i trzeba zaczekac na cena jaka ustali Nikon pozatym jak wiadomo np. body D50 w cenniku nikona to 2099 w sklepach znacznie taniej! a przyjete jest to przez polityke Nikon Polska ze dystrybutor dostaje lepsza cene i moze taniej sprzedac
a 4k za sam korpus to bardzo drogo i raczej niewiele chetnych bedzie (tak mysle) no chyba ze to cena na pierwszy trzal a po miesiacu spadnie o kilka stowek tym bardziej ze juz po sezonie wakacyjnym
kurcze jak bedzie taka cena to przegram zakład - nie moga o tego 1 zeta podniesć ceny :(
http://www.digitalreview.ca/cams/NikonD80_imagesamples.shtml
Wg informacji na stronie to są już zdjęcia z finalnego aparatu. Tylko zastanawia mnie dlaczego zdjęcia zaczynają się od ISO 200?
Cena 3500 może być atrakcyjna dla kogoś kto już ma szkła. Początkujący muszą wydać dodatkowo przynajmniej 1000 zł na kita, co dla mnie 4.500 plus 150 na kartę 1GB to trochę za dużo.
zwsze zostaje bardzo dobry D50 za połowę tej kasy :lol:
http://www.mfm-magazin.de/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=556&Itemid=70
niestety wszystkie na 100 ISO
Myśę że wiele osób zrezygnuje z zakupu w tej cenie. Ja nie dam więcej niż 3000 za body. Jak mam dać 4 tyś to poważnie pomyślę o D200. i myślę że wiele osób myśli podobnie.
http://www.digitfoto.de/infosproduit.php?id=700VBA140AE&pdb=2
Po dzisiejszym kursie euro to jakies 3300zl.
Jak mam dać 4 tyś to poważnie pomyślę o D200. i myślę że wiele osób myśli podobnie.
no nie wiem, jeżeli d80 miałby kosztować 4k za body to i tak z tej różnicy cenowej pomiędzy d200 a d80 to sobie jeszcze sb800 można kupić i porządny plecak, albo stałkę 50 i sb600 i masz już dobry sprzęt. a tak to samo d200. nie wiem czy wiele osób mysli podobnie jak Ty.
Pawel Pawlak
23-08-2006, 09:07
Jak mam dać 4 tyś to poważnie pomyślę o D200. i myślę że wiele osób myśli podobnie.
no nie wiem, jeżeli d80 miałby kosztować 4k za body to i tak z tej różnicy cenowej pomiędzy d200 a d80 to sobie jeszcze sb800 można kupić i porządny plecak, albo stałkę 50 i sb600 i masz już dobry sprzęt. a tak to samo d200. nie wiem czy wiele osób mysli podobnie jak Ty.
Masz rację że różnica jest spora... Trzeba jednak przyznać że d200 w kilku punktach znacznie przewyższa D80. Czyli wszystko zalezy na czym komu zależy ;) Tak czy inaczej, wyważona cena to chyba jednak okolice 3500zł
Tak czy inaczej, wyważona cena to chyba jednak okolice 3500zł
to dobra cena, miejmy nadzieję, że taka będzie :)
ja bym wolał D200, ale w jakikolwiek sposób liczę pieniądze to nigdy sie nie mogę zmieścić w tym co chcę kupić:)
Tyle emocji.... :)
Żeby zmienić temat (a w zasadzie wrócić do tematu):
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d80-review/gallery.shtml
Są exify.
No i jak Wam sie widzi to z kosciola na iso1600
Troszke tych szumów jest. Ale są jakieś takie.... miłe :) .
Mnie się chyba podoba.
Ale mnie się cały D Ej Ty podoba :mrgreen:
Mnie też się podobają. Wcale nie są duże. Na 1600 szumy zawsze będą. Ważne że są takie jednolite a nie - różnokolorowa kaszka. :)
kurcze, ale wolno się to ściąga :) czekam już dobre kilkanaście minut, ale pierwsze 3 są bardzo ładne, czekam na to z ISO 1600 :)
jak ja lubię te Panie z FotoJokera. poszedłem sobie dzisiaj i pytam o D80 panią w koszulce Nikona:
- jaki model???.......... :shock:
[ Dodano: Sro 23 Sie, 2006 ]
no i mam. ten kościół wcale nie jest tak zaszumiony. wiadomo, przy dużym powiększeniu to widać, ale na odbitce tego widać nie będzie. z resztą jestem pewien, że zaraz się znajdą osobu twierdzące, że szumi jak cholera.
http://www.allegro.pl/item121516333_nikon_d80_body_nowy_2_lata_gwar_pl_r aty_vat_.html
jak to ? :O to już jest ?!
pmp, nie ma! to tylko wystawiona aukcja! kup u nich a zobaczysz, że napiszą ża musisz poczekać itp
wystawili już i to im dużo da, np niektórzy już pewnie u nich zamawiają, ale cenę to tylko strzelają :)
http://www.photofinale.com/DansCamera/members/contests/albums/1194024/newest/1-60/view.aspx
Heh, ktoś robi kase na samplach z D80 :shock:
Pawel Pawlak
23-08-2006, 16:29
przydałby się jakiś sampelek z "nieużywalnego iso" z wyłączonym NRem ;) Teraz to możemy jedynie ocenić jak działa NR w puszce i jakie jpgi wypluwa. Na pierwszy rzut oka, to jakbym widział jpga z D200 przy iso 1600 z NR Normal ;) W każdym razie barzo podobie. Czyli spokojnie można robić z niego dobre odbitki A4
meliszipak
23-08-2006, 16:41
Tak sobie myslę, że cena D80 będzie spadać szybciej od D200 i na początku 2007
aparat będzie kosztował 2800zł. Wszak wejdą nowe modele innych firm.
Według mnie pierwsza cena D80 to 3200, 3300 zł, raczej drożej nie bedzie.
A mnie sie puszka podoba i tyle ;)
Japonczyli juz sie chwala:
http://computers.livedoor.com/series_detail?id=46808&page=1
w zestawieniu do D70
A ja mam takie pytanie - jakiej pojemnosci karty planujecie do D80 - ja mysle o duecie 2x2GB narazie
[ Dodano: Czw 24 Sie, 2006 ]
Ciekawi mnie jeszcze jedno - jak np z 4gb sobie poradzi
Hmm na tych japońskich stronach widać jakie to bydle ten 70 przy 80ce trochę jednak szkoda rozmiaru.
Za to lampa w "gratisie" widać nawet na oko że mocniejsza.w 80
Szkoda że nie można poczytać. Jakoś mi nie idzie Dżapański language. :D
Zbyt wolno ładują sample, takie porównanie mi jest potrzebne, ale z drugiej strony skąd te znowu różnice w parametrach?
różnice w parametrach naswietlania spore. największe na ostatniej stronie i na 4 parze zdjęć od końca (schody oświetlone reflektorami)
czyżby wreszcie zrobili matrycę która nie chroni za wszelką cenę świateł? gratulacje.
D70 nagminnie niedoświetlał. D80 widać że proponuje zawsze obficiej naswietlać (czasami tylko identycznie - zalezy od motywu)
Podobnie D200 . Na poczatku ciezko mi sie bylo przestawic na dedwusetkę gdzie przewaznie daję korekcję na minus :)
U mnie sample ladowaly sie sprawnie, dlatego zapodalem.
Ze to kulawe testy sa, wszyscy wiemy. Zawsze to jednak czlowiek glodny tych piewszych zdjec.
D80 przypomina mi troche D50 w zestawieniu z D70.
Zgadzaloby sie to, o czym mowicie. Wyglada na to, D80 nie musi ukrywac "cieni w cieniach" jak D70, bo ciemniejsze obszary ma wolne od szumu (przynajmniej w odniesieniu do D70).
Jak Wam sie to porownanie podoba ;)
D70 iso 800:
http://computers.livedoor.com/livedo...70_800_400.jpg
D80 iso 800:
http://computers.livedoor.com/livedo...80_800_400.jpg
[ Dodano: Czw 24 Sie, 2006 ]
Raz jeszcze
http://computers.livedoor.com/livedoor/kaden/d-rev/200608/d80/70_800_400.jpg
http://computers.livedoor.com/livedoor/kaden/d-rev/200608/d80/80_800_400.jpg
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4767
Nie wiem czy wypada wklejac ten link tu.
Ale mozna porownac co zrobila konkurencja.
Apropos fotek iso 800
Nie wiem czego to jest wina, poruszenia, zlej ostrości czy matrycy ale poza większymi szumami obrazek z 70ki jest po prostu mniej ostry, ten z 80tki to żyleta (przeczytajcie napis "museum cafe" na dole) ma też mniej szumów.
Do userów 70ki, czy tak powinna wyglądać ta fota czy też ktoś celowo chce pokazać wyższość D80?
kono78 wiemy, wiemy, tu są też dyskusje na ten temat - ale w odpowiednim do tego dziale - "inne systemy" (podobnie jak o alfie Sony)
to zadne testy ale pstryknietych kilka fotek podobnych sytuacji! nawet nie takie same kadry nie wiem czy szkla te same
wiec nie ma sie co sugerowac i podniecac lepszymi czy gorszymi wynikami!! ok parametry ekspozycji na fotkach sa rozne ale kadry tez sa rozne mniej lub wiecej swiatla, inna ogniskowa, inna przeslona
wiec napisze jeszcze raz to zadne "testy" i raczej traktowac jako ciekawostke a nie porownanie
to wyszły bardziej testy światłomierza. - dlatego są różnice w jasności zdjęć. światłomierz (zaproponowane przez niego naswietlenie) należy ocenić zdecydowanie pozytywnie.
ale przez to gorzej z oceną matrycy - na ciemnieszych fotkach sa zawsze większe szumy, więc trzeba porównywać identycznie jasne. poczekajmy na zdjęcia forumowiczów
Ktos moze na forum z Lublina wybiera sie na pokaz we wtorek w MM ?
[ Dodano: Pią 25 Sie, 2006 ]
jeszcze jedno pytanie - czy wiadomo juz cos na temat zamiennikow do oryginalnego aku d80 ???
Ja sie wybierałem do MM ale juz wiem ze NIE bede mial czasu.
A swoja droga...widzieliscie juz to??
<<--TUTAJ-->> (http://allegro.pl/item121516333_nikon_d80_body_nowy_2_lata_gwar_pl_r aty_vat_.html)
jeszcze jedno pytanie - czy wiadomo juz cos na temat zamiennikow do oryginalnego aku d80 ???
akumulator jest ten sam co w D200 - potwierdzone na pokazie Nikona w Łodzi.
Ja sie wybierałem do MM ale juz wiem ze NIE bede mial czasu.
A swoja droga...widzieliscie juz to??
<<--TUTAJ-->> (http://allegro.pl/item121516333_nikon_d80_body_nowy_2_lata_gwar_pl_r aty_vat_.html)
już dawno :)
No to juz mniej pomyslna wiadomosc jak narazie - ale mysle, ze z czasem sie to raczej zmieni ?
Troszke tych szumów jest. Ale są jakieś takie.... miłe :)
Mile? To zdjecie jest fatalne. Wyglada jakby bylo robione przez jakis paskudny obiektyw -- czyli ewidentne dzialanie odszumiacza -- ilosc detali zredukowana, poszarpane krawedzie. Juz wole wieksze szumy niz taka rozciapana fote...
zgadzam sie ze stig szumo moze zmniejszone ale za to sieczka z foty :( ciekawe jak jest bez Noise Reduction - nic pozostaje nam czekac na normalne testy :)
http://computers.livedoor.com/livedoor/kaden/d-rev/200608/d80/70_800_400.jpg
http://computers.livedoor.com/livedoor/kaden/d-rev/200608/d80/80_800_400.jpg
W D70 - 1/30", w D80 - 1/20", a mimo to D80 ostrzejszy przy większej rozdzielczości...wyczuwam statyw pod D80 :mrgreen:
porównywanie do d70 jest bez sensu. wiadomo, że będzie lepsze zdjęcie z d80.
mnie interesuje czy jest lepszy od d200. na tych zdjeciach nie widać bandingu i wypuszcza pewnie ostrzejsze jpg niż jak sądze by zrobił d200.
zotornik
25-08-2006, 17:49
flyski,
zkoda że nie można poczytać. Jakoś mi nie idzie Dżapański language.
a bebelfisha znassz?
http://babelfish.altavista.com/
wklejasz tam w takie okienko adres strony, którą chcesz przetłumaczyć, następnie wybierasz kierunek tłumaczenia i już
po naszemu nie ma, ale na angielski lub inny jak język najbardziej
Tłumaczenie z angielskiego na nasze tłumacz (http://www.poltran.com/pl.php4) (wychodzi śmiesznie ale może się przydać) Jeszcze nie próbowałem z japonskiego na angielski i z ang. na polski - ale może być ciekawie
jest inny - tam jest od razu z japońskiego na polski.
nie próbowałem.
http://www.czytanki.terramail.pl/lexitool.html
Spostrzeżenia byłego posiadacza 350'tki, a tym samym systemu na C..., nt. D80 :
- świetny wizjer
- -||- ergonomia
- -||- jakość wykonania
- oraz wiele wiele innych rzeczy, o których każdy wie
Po dzisiejszym dniu nie mam żadnych wątpliwości co do słuszności zmiany systemu.
PS: Ludzie obsługujący stoisko Nikona niezwykle życzliwi !
Pozdrawiam
zotornik, Dzięki , działa!
jak to czlowiek nie umi korzystać z dobrodziejstw... :oops:
englisz wystarczy w zupelności
Jacek_Z, InterTran niestety nie dziala ale jak mowilem angielski wystarczy, dzieki
Niedawno wrociłem z pokazów D80 w MM w Lublinie. Zacznę od początku - 4 osoby do obsługi - b miłe, z dużą wiedzą, można było podyskutować i popytać w zasadzie o wszystkie aspekty. Z testowaniem żadnych problemów - mieli chyba 4 body d80 - z obiektywów był 18-200VR / 70-300VR nowy, 18-135 nowy, 17-35 i olbrzymek Nikon AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED z konwerterem.
Jeśli chodzi o sam aparat > wielkościowo dla mnie pasuję- minimalnie mniejszy od d70s - był też grip można było się przymierzać. Z gripem jest już naprawdę b konkretnie. Wykonanie obudowy na plus, ładnie porozkładane funkcjonalne przyciski, wizjer duży, jasny, obsługuję się bezproblemowo, dobrze leży w ręce. Natomiast jak się trzyma d70s i d80 to jednak przyznajmniej ja mam takie odczucie jak by d80 było b "plastikowe" lekko jednak. Trochę też z przodu pokrętło cięzko jak na mój gust jakoś chodziło. Ekran to niezły telewizor no i to polskie menu w 1 momencie tak dziwnie :))
Zdjęcia można było oglądać tylko na LCD w aparacie i na notebooku. Wyglądało to wszystko b przyzwoicie. Robiłem na iso 1600 i Hi - na notebooku szumu wiele mniejsze jak w d70s.
Co do tego kita 18-135 to się utwierdziłem, że jest to raczej propozycja dla tych, którzy kupią d80 z tym jednym tylko obiektywem na dłuższy czas i nie będą chciały go zmieniać.
Dla mnie raczej bez rewelacji - coś jak 18-55 raczej - szczególnie jeśli chodzi o wykonanie zewn. - natomiast zdjęcia ujdą - ostrzy w miarę szybko. Ogniskowa zapewne znajdzię nabywców.
Natomiast to co mnię bardzo ale to bardzo pozytywnie nastroiło to nowy tele czyli 70-300 z VR - szkiełko świetnie się spisywało przy robieniu zdjęć we wnętrzu sklepu jak i przez szybę.
Za szybą robiliśmy np jadących rowerzystów na 300mm i ostrość na twarzy na max powiększeniu jak i bokeh były naprawdę b fajne.
Myślę, że włąśnie to szkiełko będzie miało duże wzięcie.
Podsumowując d80 nie rozczarował mnie - jak chyba i większośc oglądających.
PS. nie macie pojęcia jak Nikkor 200mm f/2G IF-ED działa na laski :mrgreen:
Postrzelałem trochę kobitek na sklepie - patrzyły z b błogim wzrokiem i komentarzami - ale tuba !!! HEHEHE :shock:
Pozdr [/b]
PS. nie macie pojęcia jak Nikkor 200mm f/2G IF-ED działa na laski :mrgreen: [/b]
O kurcze, coś ze mna nie tak. Na mnie tez działa. Z konwerterem i po cropie to jest to, wychodzi ekwiwalent 600/4 !
PS. działa na mnie tez 200-400/4. Teraz sobie zdałem sprawę, że na mnie nie działają body, a tylko obiektywy.
tHEjESTER
29-08-2006, 17:11
Dodatek do recenzji z Lublina *=o)
W zasadzie wszystko co możnabyło powiedzieć jest już powiedziane.
Dodam tylko, że mnie też przekonał do siebie D80 i jeśli znajdę kupca na mojego D70s + KITowy obiektyw to sprzedaję i zamieniam sobie na D80 ^_=
i jeszcze taka mała pamiątka z road show z w/w Nikkorem 200mm ^_^ :
http://img155.imageshack.us/img155/7708/d80yyofq4.jpg
Zaiste ciężkie bydle ... ale od razu sprawia, że się czuje Moc *;oDD
Pokłony!
P.S. a i jeszcze taka jedna mała uwaga lewoocznego hehe... jak pierwszy raz złapałem za grip i chciałem zerknąć przez wizjer to ... zupełnie nie wcelowałem hehe... jakoś nieprzystosowane są te aparaty dla takich jak ja *;o)PP (nie mówiąc już o tym, że nie da rady zrobić sobie autoportretu z aparatem przy oku przy takim gripie, bo cała twarz jest za aparatem *;o)P )
Calme, czy mi się wydaje czy my się gdzieś tam minęliśmy? *=o.
Teraz sobie zdałem sprawę, że na mnie nie działają body, a tylko obiektywy.
He, he, he - następny szkłonanista! :lol:
Calme, czy mi się wydaje czy my się gdzieś tam minęliśmy? *=o.
tHEjESTER dobrze Ci się wydaje :mrgreen: byłem koło 11.40 już jak robiłeś własnie zdjęcia 1 raz tym tubiszczem :))) w niebieskiej koszuli tak jak w avatarku i okulary - stałem chyba cały czas koło gdzieś Ciebie :)
Pozdrowa
tHEjESTER
29-08-2006, 22:20
no patrze, spotkałem współforumowicza i nawet nie byłem tego świadomy hehehe... a przecież nas z Lublina chyba dużo nie ma *;o)P no cóż... to Pokłony dla Ciebie hehe i kończymy ten off-topic ^_=
fotoGRAFIK
29-08-2006, 23:34
Spędziłem z 200mm chwilę czasu - bawiłem sie na swoim korpusie i jakość fot masakryczna po prostu, też sobie strzeliłem pamiątkową fotę
ps. - grip do D80 to porażka! Każdy kto miał w rękach f100 czy np d1h stwierdzi pewnie to samo...
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/8610/200mmgk0.jpg)
ps. - grip do D80 to porażka! Każdy kto miał w rękach f100 czy np d1h stwierdzi pewnie to samo...
możesz sprecyzować tą porażkę?
fotoGRAFIK, równie ciekawy jestem tej "porażki"
może nie pasuje przy 200/2 bo zostawia za mało miejsca na palce?
ten obiektyw nie jest typowy dla uzytkownika d80 :)
killertowa
30-08-2006, 00:43
ten obiektyw nie jest typowy dla uzytkownika d80 :)
a są już jacyś użytkownicy d80? :)
być może już są, nigdy nie wiadomo. skoro jest pokazowy to mogły przywędrować i inne.
o d80 bym sie nie martwił. jestem ciekaw ile tu jest egz. Nikkora 200/2 ?
fotoGRAFIK
30-08-2006, 10:08
No więc - grip jest szeroki, a przy tym płytki, łapiąc go palce wbijają sie w pokrętło mocujące a wystarczyło zrobić to samo co jest w samym body... - wiem że szerokośc jest wymogiem kieszeni na aku ale jaki problem zrobić trochę głębszy ten uchwyt - wydaje mi się że to rasowy element marketingu - chcesz mieć wygodnie to sobie kup D2X/D2H albo siedź w analogu...
Pewnie gdybym nigdy nie zetknął się z F100 to bym tak nie marudził - ale równanie w dół mnie irytuje
To tak jak było body 300D u Canona - na prawdę fajna ergonomia i zmienili to na takie niewiadomo co...350D a teraz dalej sie tego trzymają...
D200 tez ma niedobry grip, mozna go opisać tak jak ty o gripie d80 (zresztą kiedyś wyżyłem się na gripie d200 w wątku o nim, w dziale o zasilaniu)
za szeroki. też wole F100.
nikoniara
30-08-2006, 15:30
[quote="tHEjESTER"]Dodatek do recenzji z Lublina *=o)
i jeszcze taka mała pamiątka z road show z w/w Nikkorem 200mm ^_^ :
http://img155.imageshack.us/img155/7708/d80yyofq4.jpg
Ja chcę balonika !!!!
fotoGRAFIK
wow !! wielkie to bydle jest :shock:
A tak nawiasem zastanawiam się nad kupnem body . Muszę sobie coś znaleźć po mękach z cyfrówką kodaka :P . Coś na kilka dobrych lat . Myślałam o D50 . Ale chcę coś z większą matrycą . Myślałam o D200 ale cholerstwo jest dla mnie za drogie .
Do D80 dobiorę stałkę portreową , pradopodobnie Nikkora F/1.8 i Sigmę 70-300 APO . Zobaczymy zobaczymy ... pod koniec roku może zainwestuję na raciki . No i może troszkę stanieje . I mam pytanko :
W połowie września ma być w ogólnej sprzedaży . W polskich sklepach internetowych przypuszczalnie u hesji . I czy będezie on już dostępny z polskim menu ? - wiem głupie pytanie , ale na handlu się nie znam :twisted:
w menu aparatu wybierasz wersję językową - jedną z 14 jednoczesnie dostępnych.
w każdym egz d80 na całym swiecie będziesz mogła wybrac sobie wersję polską.
to nie jest wgrywane tylko u naszych sprzedawców.
nikoniara
30-08-2006, 17:03
Jacek_Z
Dzięki :D
po pokazie D80. Jaki jest D80 niewiem nie oglądałem specjalnie 8)
Natomiast szkiełka ciekawe! AF-S 200/2 VR kosmos. Strasznie ciężkie ale super ostre już od F2 :shock: wielkie :)
źródło (http://img79.imageshack.us/img79/4694/dsc8424uz7.jpg)
Ale ja zachorowałem na punkcie 10,5 DX BOMBA SZKŁO !!! :)
źródło (http://img136.imageshack.us/img136/1524/dsc8456lf0.jpg)
nikoniara
30-08-2006, 17:26
turbo
10,5 DX fajna rybcia ;-)
200/2 fajna, podobno dobrze biega z tc
tylko jedna wada - CIĘŻAR
czekam z nadzieją na d80
nikoniara
30-08-2006, 18:32
jurgen
też czekam . i sie doczekać nie mogę . :twisted:
OFICJALNE INFO Z NIKON POLSKA
cyt.: "D80 będzie dostępne w sprzedaży od września. Ceny zostaną podane do wiadomości w dniu jutrzejszym." - tj. 31.08.2006r, dostępny od września - czytaj od 4.09 (poniedziałek) ? :P
KRÓTKO I NA TEMAT (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=873) - 3 229,00 PLN
markos_digit
31-08-2006, 18:57
Zapowiedzi co do wykonania i funkcjonalności aparatu, znajdują potwierdzenie w rzeczywistości. Wizjer jest doskonały. Wielki jasny obraz, nie wiem nawet, czy nie za wielki i nie za jasny :lol:
Ja ciągle wizjer w D50 uważam za zupełnie dobry w tej klasie sprzętu, ale ten w pozycjonowanej wyżej D80 to jest to! AF (11 polowy) działa wyśmienicie. Co prawda w pierwszym momencie 11 pól trochę nawet oszałamia.. Przeskok z 5 na 11 daje się zauważyć.
Aparat sprawia bardzo korzystne wrażenie. Jakość materiałów i wyprofilowanie body.
Jest wyczuwalnie cięższy od D50 i czuje się, że bardziej "rasowy". D50 jest dosyć duża w swojej klasie sprzętu. Jej uchwyt jest pewny, a wynika z dobrze dobranych wymiarów. Jednak D80 idzie o krok dalej. Uchwyt posiada dodatkowe wgłębienie (od strony obiektywu) gdzie trzy palce znajdują idealnie miejsce. Sprawia to, że sprzęcik trzyma się wyśmienicie.
Dodatkowe przyciski trybu pracy AF, pomiaru ekspozycji itd., dobrze rozmieszczone bez problemu można operować pokrętłem sterowania.
Zdjęcia dla iso 1600 wyglądają obiecująco. Generalnie trudno nie docenić 10,2 Mpix. Kto potrzebuje powiększeń >A4, czy też lubi cropować już z pliku na pewno nie pogardzi.
Upieram się jednak, że umieszczenie przycisku koszta pod wybierakiem i entera w lewym dolnym rogu (tak jest w D50) to jest świetne rozwiązanie. Nie przekonuje mnie to nowe w D80. Trzymając ciężki obiektyw nie muszę (D50) wykonywać żadnych specjalnych ruchów w celu natychmiastowego kasowania niepotrzebnego zdjęcia. Po prostu mam go pod kciukiem, a w lewej dłoni ciągle trzymam obiektyw.
Duży wyświetlacz LCD, czy też podświetlanie górnego to przydatne rzeczy.
Ogólnie rzecz biorąc, uważam D80 za nie tyle nawet następcę D70s co poważne rozwinięcie linii zapoczątkowanej przez D50.
Jeśli zamysł Nikona polegał na stworzeniu pomostu pomiędzy D50 a D200 to trafili w punkt.
Cena bardzo mi sie podoba ;) Nikon nie zawiódł...moze za kilka miesiecy bede go miał :roll:
Widzę, że cena na grip też już jest znana.
Czy D80 mierzy światło z manualnymi obiektywami ? z tego co wiem to potw. ostrość jest, a o pomiarze światła niestety nic nie mogłem znaleźć. Z góry thx za odp.
cena za zestawy kitowe jest taka sama - niezależnie od obiektywu (18-70 czy 18-135). Potwierdził mi to dzisiaj przedstawiciel nikona na pokazie w krakowie.
marcin1979
31-08-2006, 20:22
cena jest super a od poniedziałku lub wtorku 11 lub 12 września będe szczęśliwym posiadaczem D80 i w sam raz będzie go gdzie przetestować na wycieczce do Francji nawet nie myślałem że uda mi się go na ten wyjazd zabrać, ale miałem taką cichą nadzieje że tak no i już zapłaciłem za swoje zamówienie Hesji teraz cierpliwie czekać :D